Το Moonlight Peaks είναι σαν το Stardew Valley αλλά με β vampires και goth κοπέλες
Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα life sims (και τα farming sims, ειδικότερα) έχουν περάσει από ένα σχετικά νιτσε είδος με μερικούς εμβληματικούς τίτλους σε ένα πλήρες φαινόμενο. Ενώ αυτό είναι εξαιρετικό για τους παίκτες που τώρα έχουν άφθονες καλλιέργειες να οργώσουν, ζώα να φροντίσουν και χωρικούς να γοητεύσουν, η υπερκορεσμένη αγορά αυτών των τίτλων καθιστά πιο δύσκολο από ποτέ για ένα video game να ξεχωρίσει πραγματικά. Έτσι, όλο και περισσότερα από αυτά τα games έχουν αναζητήσει ενδιαφέροντες τρόπους για να ανατρέψουν τη φόρμουλα - απλώς κοιτάξτε την τρέχουσα τάση των "cozy" games που υπονομεύουν το είδος ενσωματώνοντας τρόμο. Ωστόσο, οι παίκτες που αναζητούν κάτι που να σχετίζεται με τον τρόμο αλλά σαφώς λιγότερο αιματοβαμμένο από το Neverway ή το Grave Seasons έχουν πολύ καιρό να έχουν τύχη - μέχρι τώρα.
Το Moonlight Peaks της Little Chicken επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του cozy και του μακάβριου, προσφέροντας μια ανάλαφρη εμπειρία life-sim σε έναν κόσμο γεμάτο β vampires, λυκάνθρωπους, μάγισσες και μάντεις. Μετά από περίπου πέντε ώρες με το Moonlight Peaks, βρήκα αρκετά πράγματα να απολαύσω - η ζωντανή αλλά μελαγχολική παλέτα χρωμάτων και τα πλούσια περιβάλλοντα είναι τα κυριότερα από αυτά. Στη δοκιμαστική έκδοση που έπαιξα, το video game φαίνεται λίγο άδειο και λείπει η ικανότητα να με υποχρεώσει πραγματικά (και οι δύο λογοπαίγνιοι είναι πολύ σκόπιμοι). Οι έλεγχοι επίσης φαίνονται λίγο εκτός και ο κόσμος και οι χαρακτήρες του, δεν είναι πλήρως ζωντανοί. Ωστόσο, παραμένω με επιφυλακτική αισιοδοξία ότι, με περισσότερη ανάπτυξη (το video game προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο), το Moonlight Peaks θα μπορούσε να προσφέρει μια εμπειρία που θα το ξεχωρίσει από παρόμοιους τίτλους.
Στο Moonlight Peaks, παίζεις ως ο διάδοχος του Κόμη Δρακουλά. Μετά από ακόμη μια μάχη με τον πατέρα σου, που πίνει αίμα και ψυχές, αποφασίζεις ότι είναι καιρός να φύγεις από το κάστρο και να δημιουργήσεις μια ζωή δική σου κάπου αλλού. Αυτό το ταξίδι σε οδηγεί στην πρώην πατρίδα της μάγισσας μητέρας σου, το μικρό χωριό Moonlight Peaks.
Μόλις φτάνεις, διαπιστώνεις ότι ορισμένοι κάτοικοι έχουν έντονα συναισθήματα για τον πατέρα σου και τη φήμη του. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, οι νέοι γείτονές σου έχουν έντονα συναισθήματα για τα πάντα και βρίσκονται σε μερικούς αγώνες εξουσίας μεταξύ τους. Ίσως όχι και τόσο απροσδόκητα, οι λυκάνθρωποι και οι β vampires της πόλης σπάνια βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, οδηγώντας σε πολλές μικρές αντιπαραθέσεις. Η μεγαλύτερη από τις αρχικές αποστολές του video game σε αναθέτει να βρεις ένα αντικείμενο που μπορεί να βοηθήσει τους αρχηγούς δύο οικογενειών να συμφιλιωθούν, αλλά, αρκεί να πούμε, οι αθάνατοι μπορούν να κρατούν αθάνατες έχθρες.
Αυτό με οδηγεί σε ένα από τα πράγματα που με εντυπωσίασαν περισσότερο για τους κατοίκους της πόλης: Φαίνεται ότι όλοι συμμετέχουν σε αυτές τις διαμάχες και έχουν μια προϋπάρχουσα σχέση που επηρεάζει τα πράγματα. Παρ' όλα αυτά, ήμουν λίγο απογοητευμένος από τις συνομιλίες που είχαν μαζί μου. Κάθε χαρακτήρας προσφέρει μία περίπτωση διαλόγου πριν η αλληλεπίδραση μαζί τους προκαλέσει την εμφάνιση ενός μενού δώρων; θα προτιμούσα να επαναλαμβάνονται οι διάλογοι παρά να υπάρχει απόλυτη σιωπή από όλους μόλις έχεις μιλήσει μαζί τους για την ημέρα. Αυτό γρήγορα έκανε την πόλη να περάσει από ζωντανή σε αίσθηση κενότητας.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μου άρεσαν πολύ οι χαρακτήρες συνολικά - γι' αυτό πιθανώς εύχομαι να μιλούσαν περισσότερο μαζί μου. Το Moonlight Peaks κάνει καλή δουλειά στο να κάνει τους χαρακτήρες του να φαίνονται πλήρως ανεπτυγμένοι ενήλικες και όχι εξαρτώμενες μονάδες, κάτι που εκτίμησα. Οι πορτρέτα των χαρακτήρων του video game αντικατοπτρίζουν αυτό το συναίσθημα, καθώς κάθε χαρακτήρας έχει μια μοναδική και πιο ώριμη εμφάνιση από αυτή που βλέπουμε σε πολλά από τα cozy games με μηχανισμούς ραντεβού.
Υπάρχουν επίσης πολλοί χαρακτήρες - συμπεριλαμβανομένων φαντασμάτων, φιδιών και άλλων πλασμάτων - κάνοντάς την πόλη να φαίνεται πιο ζωντανή και ποικιλόμορφη. Κάνοντάς τα πιο ενδιαφέροντα είναι το γεγονός ότι μπορείς να ρομαντζάρεις σχεδόν όλους αυτούς τους χαρακτήρες - σύμφωνα με τη σελίδα του Moonlight Peaks στο Steam, θα υπάρχουν 24 επιλογές ρομαντισμού στο video game. Ενώ δεν κρατούσα μέτρηση για το πόσοι φαίνονταν ανοιχτοί σε ρομαντισμό όταν έπαιξα τη δοκιμαστική έκδοση, σίγουρα φαινόταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ελεύθεροι και έτοιμοι να γνωρίσουν. Η Fiona, η Saga και η Alina έγιναν πρώιμες αγαπημένες για μένα και με οδήγησαν να πιστέψω ότι οι γυναίκες της πόλης είναι λίγο πιο ελκυστικές από τους ανδρικούς χαρακτήρες.
Όσον αφορά το gameplay, το Moonlight Peaks μοιάζει πολύ με το τυπικό farming-meets-life-sim. Η μέρα σου ξεκινά λίγο μετά τη δύση του ήλιου, δίνοντας στους παίκτες των cozy games την σπάνια ευκαιρία να βιώσουν μια πόλη τη νύχτα, αλλά οι ξύπνιες ώρες σου αποτελούνται κυρίως από το ίδιο μείγμα farming, foraging, fishing, wooing και mining που έχουμε συνηθίσει από το είδος. Σημαντικά απουσιάζει από το Moonlight Peaks η μάχη, η οποία, αν και δεν είναι "cozy", έχει γίνει βασικό στοιχείο σε πολλά από αυτά τα games. Υπάρχει ένας rogue δαίμονας που απελευθερώνει γρήγορα κινούμενα sprites που πρέπει να κυνηγήσεις και να πιάσεις με ένα δίχτυ, προσθέτοντας λίγο Action στις νύχτες σου - ωστόσο, φαίνεται λίγο βαρετό και προσαρμοσμένο.
Ως υβρίδιο β vampires-μάγισσας, έχεις πρόσβαση σε μερικές ικανότητες που βοηθούν να προσθέσεις λίγο ενδιαφέρον, συγκεκριμένα την ικανότητα να μεταμορφώνεσαι σε μερικές μορφές ζώων και να ρίχνεις ξόρκια. Ενώ δεν είχα την ευκαιρία να πειραματιστώ πολύ με την μαγεία κατά τη διάρκεια του χρόνου μου με το video game, ξεκλείδωσα ένα ξόρκι που μου επιτρέπει να ποτίζω μαγικά τα φυτά, επιτρέποντάς μου να παρακάμψω τη χρήση ενός ποτιστήρι. Αυτό απαιτεί να ολοκληρώσεις ένα αρκετά απλό παιχνίδι μνήμης, στο οποίο χτυπάς τα σωστά σημεία σε έναν μικρό μαγικό κύκλο. Αυτό προσθέτει λίγο φυσικότητα στην μαγεία, αλλά μπορώ επίσης να προβλέψω ότι μπορεί να φαίνεται κουραστικό όταν απλώς θέλεις να ρίξεις ένα ξόρκι και να προχωρήσεις με τη νύχτα σου.
Αν και το Moonlight Peaks υπόσχεται δραστηριότητες όπως η διακόσμηση λουλουδιών, η κεντητική, η παρασκευή φίλτρων και το Nokturna - ένα παιχνίδι καρτών που μπορείς να προκλήσεις τους γείτονες - καμία από αυτές δεν υπήρχε στην έκδοση που έπαιξα, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω για την ποιότητά τους. Επίσης, δεν είχα την ευκαιρία να δω πολλά από τους καταλόγους επίπλων και ρούχων του Moonlight Peaks, αν και ό,τι είδα φαινόταν να υποδηλώνει ότι θα είναι αρκετά εκτενείς - σίγουρα συναρπαστικό για όλους εμάς που μας αρέσει να περνάμε κυριολεκτικά ώρες ανανεώνοντας την κατοικία μας.
Από όλα, το μόνο που ήμουν λίγο απογοητευμένος που έλειπε ήταν η έμφαση στον β vampirism σου. Αν και δεν μπορείς να βγεις έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας (μια εξαιρετική επιλογή που κάνει την απαγόρευση του video game λίγο πιο γευστική), ήμουν έκπληκτος που η εταιρεία ανάπτυξης Little Chicken δεν ενσωμάτωσε την ανάγκη των β vampires για αίμα, την αδυναμία τους να εισέλθουν σε σπίτια χωρίς άδεια ή τη φυσική τους γοητεία και χάρη στο video game. Αν και ίσως το να πίνεις αίμα να είναι λίγο σκοτεινό για ένα πραγματικό cozy game, φαίνεται ότι θα μπορούσε να έχει προστεθεί κάτι που να τονίζει την ανάγκη τους για μια ιδιαίτερη πηγή τροφής.
Οπτικά, το Moonlight Peaks είναι υπέροχο. Το αστείο είναι ότι το video game δεν θα μπορούσε να γίνει πιο μωβ, και αυτό πιθανώς είναι αλήθεια με βάση τον χρόνο μου με αυτό. Ευτυχώς, η επιλογή να στραφεί στο μωβ είναι εξαιρετική και κάνει όλη την πόλη να φαίνεται μελαγχολική, μαγευτική και αισθητικά ενωμένη. Είμαι περίεργος πώς οι εποχές θα επηρεάσουν τα οπτικά, καθώς έπαιξα μόνο την άνοιξη, αλλά ελπίζω να δούμε σημαντικές αλλαγές που θα διατηρήσουν την αίσθηση μυστικισμού της πόλης.
Σε σύγκριση, βρήκα το Moonlight Peaks εξαιρετικά φτωχό όσον αφορά τη μουσική και τον γενικό σχεδιασμό ήχου. Μπορούσα ουσιαστικά να παίζω σε σιγή και να έχω παρόμοια εμπειρία, που σημαίνει ότι η μουσική δεν ενίσχυε καθόλου το gameplay. Νομίζω ότι το video game θα ωφεληθεί σημαντικά από περισσότερη μουσική αντί για ελαφρούς περιβαλλοντικούς ήχους και ελπίζω να είναι καλύτερα ενσωματωμένο πριν από την πλήρη κυκλοφορία του video game σε λίγους μήνες.
Στην τρέχουσα, ατελή κατάσταση του, το Moonlight Peaks είναι καλό, αλλά σίγουρα χρειάζεται να ανανεώσει μερικά πράγματα αν θέλει να με κατακτήσει πραγματικά. Η ιδέα του είναι πρωτότυπη και, ως λάτρης των β vampires, θέλω να το αγαπήσω και να αφιερώσω όλο τον χρόνο μου σε αυτό, αλλά φαίνεται λίγο ελλιπές σε σύγκριση με τους σύγχρονούς του. Παρ' όλα αυτά, έχει ακόμα λίγο χρόνο στην ανάπτυξη και εξακολουθώ να αισθάνομαι αισιόδοξος για το τι θα μπορούσε να προσφέρει. Το Moonlight Peaks προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει σε PC, Nintendo Switch και Nintendo Switch 2 στις 7 Ιουλίου.