Πράγματα hands-on preview: more than a throwback shooter
Υπάρχει μια εμβληματική στιγμή στο Terminator 2: Judgement Day που, πολύ απροσδόκητα, μου ήρθε στο μυαλό ενώ έπαιζα το Pragmata. Σε αυτήν, ο T-800 προσπαθεί να μιμηθεί το χαμόγελο ενός ανθρώπου. Είναι μια αποκαλυπτική σκηνή που ανθρωποποιεί έναν χαρακτήρα που αλλιώς έχει απεικονιστεί ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ψυχρή μηχανή θανάτου.
Η ίδια γοητευτική γοητεία διαπερνά τη δυναμική μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών του Pragmata, του Hugh και της Diana, και ήταν αποκαλυπτική με παρόμοιο τρόπο. Μετά από μερικές ώρες με το video game, απομακρύνθηκα εκπληκτικά επενδυμένος στην ιστορία και τους χαρακτήρες ενός video game που, μέχρι τώρα, φαινόταν ότι αυτά τα στοιχεία ήταν δευτερεύοντα σε σχέση με την Action. Η επίδειξή μου ήταν γεμάτη στιγμές που, όπως το αδέξιο χαμόγελο του T-800, έριξαν και τους δύο χαρακτήρες σε νέο φως, δίνοντάς τους βάθος και απόχρωση που δεν περίμενα προηγουμένως.
Ο Hugh, ένας μηχανικός κατά κάποιο τρόπο, προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη σε έναν σεληνιακό ερευνητικό σταθμό που έχει καταληφθεί από εχθρική AI. Η Diana είναι ένα ανδροειδές που φαίνεται, συμπεριφέρεται και, κατά το μεγαλύτερο μέρος, σκέφτεται σαν ένα επτάχρονο κορίτσι. Δεδομένου ότι έχει περιορισμένα δεδομένα, ο Hugh γίνεται ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα για εκείνη, αλλά κρατάει επίσης έναν καθρέφτη για το ποιος είναι και τις εμπειρίες που τον έχουν διαμορφώσει με έναν τρόπο που μόνο τα παιδιά μπορούν.
Σε μια στιγμή της επίδειξής μου, ενεργοποίησα μια συσκευή που τύπωνε μια γέφυρα κρεμασμένη επικίνδυνα ψηλά στην εκδοχή της Νέας Υόρκης της Σελήνης. Η Diana, έχοντας εντοπίσει μια χαριτωμένη γάτα, αφήνει την περιέργειά της να την κυριεύσει και την κυνηγά, και πριν ο Hugh το καταλάβει, κρέμεται επικίνδυνα από την άκρη της γέφυρας. Ευτυχώς, ο Hugh πηδά σε Action και την πιάνει πριν πέσει στην καταστροφή της.
Αν και συμβαίνει πολύ γρήγορα, ολόκληρη η ανταλλαγή συμβάλλει σημαντικά στην παρουσίαση του συναισθηματικού πυρήνα του Pragmata. Η Diana είναι πολύ συνειδητή ότι είναι μια μηχανή και, επομένως, δεν βλέπει την αξία της δικής της ζωής και δεν μπορεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα του τι σχεδόν συνέβη. Ανταγωνίζεται την ενστικτώδη ανησυχία του Hugh για εκείνη λέγοντας ότι, αν έπεφτε, θα μπορούσε απλώς να την επισκευάσει.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ανισότητα στον τρόπο που και οι δύο χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τη Diana. Η ρεαλιστική της προσέγγιση στο θάνατο συγκρούεται με την αντίληψη του Hugh για εκείνη ως παιδί, που, ανεξαρτήτως αν είναι ανθρώπινη ή όχι, σημαίνει ότι καθοδηγείται από τα ίδια ένστικτα που θα προωθούσαν κάποιον να προστατεύσει οποιοδήποτε παιδί.
Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Hugh δίνει στη Diana μια αυστηρή αλλά δίκαιη ομιλία και την ενθαρρύνει να σκεφτεί την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι πράξεις της. "Καλύτερα να το σκεφτείς μόνη σου," λέει με βραχνή φωνή. Κάποιο χρόνο αργότερα, συνάντησα μια άλλη γέφυρα και, θυμόμενος την κατάσταση από νωρίτερα, η Diana δείχνει με ενθουσιασμό ότι δεν θα θέσει ξανά τον εαυτό της σε κίνδυνο, κάνοντας μια χαριτωμένη μίμηση της βραχνής φωνής του Hugh από νωρίτερα και σημειώνοντας ότι είχε σκεφτεί κάποια πράγματα για τον εαυτό της και είχε μεγαλώσει από αυτό.
Η πατρική φιγούρα που διδάσκει ένα παιδί πώς να είναι καλός άνθρωπος δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η γωνία του Pragmata με τον Hugh να διδάσκει τη Diana να είναι απλώς άνθρωπος και τη Diana να δείχνει στον Hugh τι σημαίνει να είσαι ένας είναι ένας διακριτικός παράγοντας, ιδιαίτερα καθώς το video game διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου δημιουργούνται ομοιώματα της ανθρώπινης πολιτισμού στη Σελήνη. Ο Hugh υπονοεί πολλές φορές ότι αισθάνεται ολοένα και πιο αποκομμένος από το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, οπότε είναι επίσης ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης για εκείνον. Και ίσως η Diana είναι το μάθημά του ότι υπάρχει κάποια ανθρωπιά που μπορεί να βρεθεί και στις μηχανές.
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Hugh και της Diana φαίνονται πολύ αυθεντικές και τόσο ειλικρινείς που, για μένα, έχουν μετατρέψει το Pragmata από μια αναδρομή στα τονικά περίεργα Action games που έκανε η Capcom στην εποχή του Xbox 360 και PS3, σε μια εμπειρία που θα μπορούσε να έχει μια ισχυρή αφήγηση και ελκυστικούς χαρακτήρες.
Ο τρόπος που το Pragmata απεικονίζει τη Diana--γεμάτη αφέλεια και παιδική απορία--είναι κάτι που η Capcom έχει προφανώς επενδύσει πολύ. Είναι στα μεγάλα στιγμιότυπα όπως το περιστατικό με τη γέφυρα, αλλά και στα μικρότερα, όπως όταν βοηθά τον Hugh να εξουδετερώσει έναν ισχυρό εχθρό ή ξεκλειδώνει την ικανότητα να σπάσει έναν τύπο υλικού που έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, και η Diana ανυπομονεί να πάρει την έγκρισή του. Μερικές φορές είναι ένα μικρό γέλιο αφού της πει ότι έκανε καλή δουλειά; άλλες φορές είναι μια απαίτηση για ένα high five.
Υπήρξαν επίσης στιγμές όπου μπόρεσα να δώσω στη Diana πράγματα που μπορεί να κρατήσει σε μια ενότητα του Cradle, μια μορφή βάσης που οι παίκτες επιστρέφουν επανειλημμένα για αναβαθμίσεις και ρυθμίσεις όπλων. Ένα από τα αντικείμενα ήταν μια τσουλήθρα για παιδιά, και δεν είχε ιδέα τι ήταν ή πώς να αλληλεπιδράσει με αυτήν, αλλά, πολύ γρήγορα, ανέβαινε και κατέβαινε με χαρά. Σε μια περίπτωση, σημείωσε πόσο μικρή είναι για τον Hugh, κάτι που την έκανε λυπημένη γιατί ήθελε να κατέβει την τσουλήθρα μαζί του.
Ενώ αναβάθμιζα τον Hugh με μια ικανότητα αποφυγής που επιβραδύνει το χρόνο την τελευταία στιγμή, μπορούσα να ακούσω τον ήχο των ποδιών της Diana στο Cradle, και την παρακολουθούσα να αλληλεπιδρά με πράγματα στο περιβάλλον--την υδρόγειο που της έδωσα νωρίτερα, μια τηλεόραση που σημείωσε ότι ήταν ουσιαστικά ένας κακός υπολογιστής. Θα περιπλανιόταν επίσης και θα μιλούσε για κάτι που συνέβη στην τελευταία τους περιπέτεια μαζί, ή θα ρωτούσε ερωτήσεις σχετικά με κάτι που είχε πει ο Hugh προηγουμένως. Το video game κάνει εξαιρετική δουλειά στο να μεταφέρει την εγγενή περιέργεια που έχουν τα παιδιά.
Η έλλειψη εμπειρίας και πλαισίου της για σχεδόν τα πάντα χρησιμοποιείται για να προσδώσει βάρος στις στιγμές ανάμεσα στις φρενήρεις μηχανές θανάτου. Σε μια περιοχή, ο Hugh και η Diana βρίσκονται σε ένα αναποδογυρισμένο κτίριο, και ένα από τα δωμάτια έχει μια αρκετά αθώα διάταξη τραπεζαρίας. Αυτό οδήγησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσες φορές οι άνθρωποι χρειάζονται να φάνε και ποια είναι η αξία του φαγητού. Ο Hugh αποκαλύπτει ότι ήταν ορφανός και, για εκείνον, το δείπνο δεν ήταν απλώς θέμα φαγητού. Αντίθετα, ήταν μια ευκαιρία να είναι με ανθρώπους που τον αποδέχονταν για αυτό που είναι, το οποίο ήταν τροφή για την ψυχή του--το φαγητό είναι για περισσότερα από απλή ενέργεια, εξήγησε.
Είναι τέτοιες στιγμές που πραγματικά με εξέπληξαν. Δεν ξέρω πώς θα κρατήσει η γραφή σε όλο το video game, αλλά στις λίγες ώρες που έπαιξα, υπήρξαν πολλές συγκινητικές στιγμές που υπαινίσσονται το αφηγηματικό δυναμικό του Pragmata.
Φυσικά, ο πυρήνας του video game είναι η μάχη, την οποία είχα την ευκαιρία να βιώσω λίγο περισσότερο. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το video game, το Pragmata είναι ένα third-person shooter όπου οι παίκτες ελέγχουν τον Hugh και χρησιμοποιούν τα όπλα του για να εξουδετερώσουν εχθρούς, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τη Diana για να συμμετάσχουν σε ένα hacking minigame όπου ο παίκτης χρησιμοποιεί τα κουμπιά του χειριστηρίου για να ολοκληρώσει ουσιαστικά έναν μικρό ψηφιακό λαβύρινθο. Η σύνδεση των δύο συστημάτων είναι μια μηχανική όπου, χρησιμοποιώντας τη Diana, οι παίκτες μπορούν να περάσουν μέσα από συγκεκριμένους κόμβους για να ενεργοποιήσουν πρόσθετα αποτελέσματα παράλληλα με τα hacks, καθώς και να παρακάμψουν τις ασπίδες των εχθρών. Ένας εχθρός που μπορεί να καταναλώσει μια ποσότητα πυρομαχικών μπορεί γρήγορα να εξουδετερωθεί με hacking χρησιμοποιώντας τη Diana.
Σε αυτήν την επίδειξη, είχα επίσης την ευκαιρία να εμβαθύνω λίγο περισσότερο στο σύστημα αναβάθμισης, το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει νέες ικανότητες για τον Hugh ή να ενισχύσει τις υπάρχουσες. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς μου, έθεσα ως προτεραιότητα να αποκτήσω την προαναφερθείσα ικανότητα αποφυγής. Αλλά άλλες αναβαθμίσεις μου επέτρεψαν να βελτιώσω πόση υγεία ανακτά ο Hugh όταν χρησιμοποιεί αντικείμενα, να αυξήσω τον αριθμό των υποδοχών mod που έχει πρόσβαση, και να ενισχύσω τη μέτρηση overdrive, η οποία χρησιμοποιείται για να ακινητοποιήσει όλους τους εχθρούς στην περιοχή μέσω μιας ειδικής επίθεσης.
Ο υπόλοιπος χρόνος μου με το Pragmata πέρασε κυνηγώντας εκτός ελέγχου ρομπότ διαφόρων μεγεθών. Ένα από αυτά, μάλλον τρομακτικά, έμοιαζε με ένα γιγάντιο μεταλλικό μωρό με μια απερίσκεπτη έκφραση στο πρόσωπό του--μου θύμισε τους Titans από το Attack on Titan.
Αυτό που μου αρέσει περισσότερο για την Action του Pragmata είναι ότι υπάρχει μια δίκαιη ποσότητα σκέψης και στρατηγικής που είναι σημαντική για κάθε εμπλοκή. Εκτός από τη σωστή χρήση των δεξιοτήτων hacking της Diana, υπάρχει ένα στοιχείο διαχείρισης πλήθους όπου κάθε όπλο που έχετε στη διάθεσή σας έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό και περιορισμένα πυρομαχικά. Συνήθως, όταν τελειώνετε με ένα όπλο, το πετάτε, και ο μόνος τρόπος να το χρησιμοποιήσετε ξανά είναι να βρείτε και να συλλέξετε ένα νέο. Αυτή η αίσθηση σπανιότητας καθιστά τα όπλα πιο πολύτιμα, οπότε βρήκα τον εαυτό μου να είμαι πολύ πιο προσεκτικός με το πώς τα χρησιμοποιούσα και προσεκτικός για να διασφαλίσω ότι οι βολές μου έφταναν στον στόχο. Ένα όπλο εκτόξευε εκρηκτικά που μπορούσαν να ρίξουν τους εχθρούς και να τους αφήσουν ευάλωτους. Γνωρίζοντας ότι οι γιγάντιοι εχθροί εμφανίζονταν τακτικά, αποφάσισα να το κρατήσω για μεγαλύτερες συναντήσεις και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να αποδυναμώσω προσεκτικά το πλήθος μόνο με το πιστόλι μου, το οποίο έχει πυρομαχικά πιο άμεσα διαθέσιμα.
Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ από τις προηγούμενες προεπισκοπήσεις: Η σκοποβολή στο Pragmata φαίνεται επιδραστική και ικανοποιητική, συχνά μου θυμίζει το Binary Domain, ένα εγκληματικά υποτιμημένο sci-fi video game που αφορά επίσης τη σκοποβολή ρομπότ. Αλλά αυτή τη φορά, ήταν όλα γύρω από την Action που άφησε εντύπωση. Είναι πολύ δύσκολο να μην δεθείς αμέσως με τη Diana--ακόμα κι αν μπορεί να είναι λίγο προκλητική. Το Pragmata ήδη φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα sleeper hit, αλλά μετά την τελευταία μου επίδειξη, η Capcom φαίνεται επίσης να ετοιμάζει ήσυχα αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά επιδραστικά video games της χρονιάς.