Manos wrote: Οι retail εκδόσεις επιτρέπουν να αγοράσεις ένα παιχνίδι:
- Και να το παίξεις στο δισκάκι του χωρίς να περιμένεις να το κατεβάσεις.
- Να το έχεις σε physicsl disc να το βλέπεις. Όχι να αγοράζεις αέρα κοπανιστό.
- Να μπορείς να το παίξεις όποτε θες χωρίς να έχεις το άγχος πότε κάποια εταιρεία θα κλείσει servers και θα αναγκαστείς να το ξεχάσεις (αυτό αφορά τα single-plyaer).
Οι online εκδόσεις επιτρέπουν:
- Να αποκτήσεις κάτι με χαμηλότερο κόστος. Μιλάμε πάντοτε για το Steam και όχι για PSN και Xbox Live.
Άρα retail σε κάθε περίπτωση.
@lucinos: Δεν έχουν όλα τα games συνεχόμενη online σύνδεση σε servers όπως το Diablo 3. Το αν θα γίνουν όλα always online είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.
Ψήφισα "Μου ειναι αδιάφορο" και τους λόγους τους έχω παραθέσει εδώ
Retail vs Digital
Θα σταθώ λίγο στο post του Μάνου και θα πω τα εξής :
"Και να το παίξεις στο δισκάκι του χωρίς να περιμένεις να το κατεβάσεις." Το κατέβασμα γίνεται μια φορά, μετά το κάνεις CD/DVD μόνος σου. Τα περισσότερα games δεν θέλουν καν εγκατάσταση για να παίξουν πέραν της πρώτης φοράς. Στο μέλλον ένα απλό copy από το CD/DVD που έφτιαξες αρκεί. Άσε που μπορείς να χρησιμοποιησεις επανεγγράψιμο και να βάλεις μέσα patches, DLCs και το κυριότερο, τα saves σου. Τέλος βάζεις όλα τα παιχνίδια σου σε ένα εξωτερικό δίσκο και τα μεταφέρεις και εύκολα (πχ τώρα που ειναι διακοπές και πας εξοχικό με το φορητό μόνο.)
"Να το έχεις σε physicsl disc να το βλέπεις. Όχι να αγοράζεις αέρα κοπανιστό." Και το retail DVD/CD ειναι αέρας κοπανιστός. Πρέπει να κάνεις εγκατάσταση για να παίξεις έτσι και αλλιως Ο δε χρόνος ειναι πάνω κάτω ο ίδιος με το κατέβασμα (για συνδέσεις λογικών ταχυτήτων). Αν εχει κάποιος φετίχ με τα δισκάκια πουλάνε με τη σέσουλα στο κέντρο. Πας αγοράζεις και γράφεις ότι θέλεις. Άσε που μερικά ειναι εκτυπωσιμα. Άσε που φτιαχνεις μόνος σου για εξώφυλλο ότι θέλεις εσύ για το παιχνίδι σου (πχ αν εισαι μερακλής, βάζεις τη φάτσα σου στη θέση της φάτσας του πρωταγωνιστή ή βάζεις concept art που ειναι πολύ όμορφη σαν τεχνοτροπία). Το μόνο που αξίζει ειναι οι premium/collector's editions. Εδώ το πράγμα αλλάζει.
"Να μπορείς να το παίξεις όποτε θες χωρίς να έχεις το άγχος πότε κάποια εταιρεία θα κλείσει servers" Άσχετο, βλέπε Diablo III. To αγόρασα μαζί με το expansion retail και πάντα πίσω στο μυαλό μου υπάρχει αυτός ο φόβος. Η μόνη παρηγοριά ειναι πριν γίνει κάτι τέτοιο να βγει κάποιο patch Που να επιτρέπει το offline gaming.
Τέλος, σημαντικός παράγοντας ειναι και το θέμα της καθαριότητας. Όποιος εχει συλλογή retail και ειναι κύριος του σπιτιού του και το φροντίζει μόνος του (χωρίς μαμάδες θείες αδερφές κλπ) θα καταλάβει τι εννοώ. Εκτός και αν του αρέσει να παιδεύονται οι συγγενείς του, ή μένει μόνος του και του αρέσει να εχει για κατοικίδια αράχνες κλπ. Φανταστείτε ότι κάποτε τα DLC έβγαιναν σε retail πχ Diablo I Unearthed Arsenal της Sierra. Κατέληγε να έχεις 2-3 CD για ένα παιχνίδι. Δυστυχώς κατέληξα να έχω σε μια ολόκληρη ντουλάπα ότι έχω μέχρι σήμερα σε retail.Αν αγόραζα retail πχ το Skyrim με 3 DLCs και ένα κάρο mods η ντουλάπα δε θα έφτανε.