Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Ψηφιακή ή retail έκδοση?

Poll: Ψηφιακή ή Retail έκδοση? (was ended 0000-00-00 00:00:00)

Ψηφιακή
7 21.2%
Retail
24 72.7%
Μου είναι αδιάφορο
2 6.1%
Total number of voters: 24
Only registered users can participate to this poll
More
01 May 2014 23:44 #143971 by jimbl
Πιθανότατα θα υπάρχει thread για αυτό, αλλά αν είχατε να επιλέξετε μεταξύ της retail έκδοσης και της ψηφιακής, ποια θα επιλέγατε και γιατί; Προσωπικά, προτιμώ τις κανονικές εκδόσεις. Ναι ''πιάνουν'' χώρο, αλλά η αίσθηση της ''κατοχής'' του παιχνιδιού είναι πολύ ιδιαίτερη όταν βλέπεις ενα cd μπροστά σου (η multiple discs, ειναι τόσο badass τα multiple discs). Επίσης, τα retail παιχνίδια μπορείς να τα δανείσεις, σε αντίθεση με τις ψηφιακές εκδόσεις.

SNAAAAAAAAAAAAAAAKE!!!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 May 2014 00:03 #143973 by Sotiris Greece
Σίγουρα retail γιατί όπως είπες και εσύ μπορούμε να το δανειστούμε, να το ανταλλάξουμε ακόμη και να το πουλήσουμε ως μεταχειρισμένο αν το τερματίσουμε ενώ στην ψηφιακή έκδοση δεν μπορούμε τίποτα από όλα αυτά. Τώρα για τον χώρο στο σπίτι αν έχει κάποιος πολλά games σίγουρα θα πιάσει πολύ χώρο αλλά και στον σκληρό δίσκο που είναι και αυτό ένα θέμα. Στην ψηφιακή έκδοση θα αγόραζα κάποιο dlc ή κάποιο game που δεν θα μπορούσα να το βρω πουθενά.

More
02 May 2014 10:10 #143983 by Alex Filos
Καλές είναι οι retail εκδόσεις με κουτί κλπ. Όμως πιάνουν χώρο και τα DVD χάνονται και αν μετακομίσεις άντε να τα κουβαλάς. Γι αυτό πλέον παίρνω αποκλειστικά digital. Εκτός των άλλων είναι και πολύ φτηνότερο.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι πια, εκτός αν πάρεις κάποια πανάκριβη collector's edition, οι retail είναι άθλιες σε αυτά που προσφέρουν. Παλιά η κανονική έκδοση θα είχε ένα μεγάλο και προσεγμένο manual, ένα εντυπωσιακό κουτί και αρκετά extra, όπως πχ κάποιος χάρτης. Τώρα παίρνεις ένα κουτάκι στυλ DVD χωρίς τίποτα μέσα. Τι να το κάνεις.

More
02 May 2014 14:59 #143991 by jimbl

Vitril wrote: Καλές είναι οι retail εκδόσεις με κουτί κλπ. Όμως πιάνουν χώρο και τα DVD χάνονται και αν μετακομίσεις άντε να τα κουβαλάς. Γι αυτό πλέον παίρνω αποκλειστικά digital. Εκτός των άλλων είναι και πολύ φτηνότερο.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι πια, εκτός αν πάρεις κάποια πανάκριβη collector's edition, οι retail είναι άθλιες σε αυτά που προσφέρουν. Παλιά η κανονική έκδοση θα είχε ένα μεγάλο και προσεγμένο manual, ένα εντυπωσιακό κουτί και αρκετά extra, όπως πχ κάποιος χάρτης. Τώρα παίρνεις ένα κουτάκι στυλ DVD χωρίς τίποτα μέσα. Τι να το κάνεις.

Σωστός! Κοιτάζω τώρα μια έκδοση του Star Wars Kotor, το οποιο ειχε σπιραλ βιβλιαράκι φουλ χρώμα και 50 χοντρές σελίδες, και όλα αυτα σε χάρτινο κουτί και δίπλα το mass effect 3 το οποιο αντί για manual, εχει ένα χαρτί. Ακριβώς. Ενα χαρτί, για να κατεβάσω το manual απο το ίντερνετ. Παρ'όλα αυτά όμως τα retail έχουν και τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα που είναι εξίσου σημαντικά πιστεύω. Φυσικά την αποψη μας λέμε!

SNAAAAAAAAAAAAAAAKE!!!!

More
06 May 2014 21:27 #144271 by Μάρκος Ασκανιάν
Παιδιά είμαι υπέρ της retail έκδοσης γιατί πολύ απλά είναι χειροπιαστό!!! Συμφωνώ με τον jimbl, τα τελευταία games της EA είναι απαράδεκτα (βλ.NFS Most Wanted) Αλλά εγώ που είμαι συλλέκτης δε μπορώ τα digital downloads με τίποτα. Μπορεί να υπάρχει θέμα χώρου κλπ αλλά αν συλλέγεις έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα. :wink: Εννοείται ότι παλαιότερα, ειδικά στα pc games, οι απλές εκδόσεις και μόνο είχαν απίστευτα δωράκια και extras ενώ τώρα αν έχει έστω βιβλιαράκι χαιρόμαστε!!!

Adododo!!!

More
07 May 2014 09:22 #144283 by Πας Παρτού
να πω και γω την άποψή μου.

Δεν υπάρχουν «κανονικές» εκδόσεις!

απλά όλες είναι ψηφιακές! Δεν είναι δηλαδή όπως τα βιβλία που υπάρχουν τυπωμένα και σε ηλεκτρονική μορφή. Ένα βίντεοπαιχνίδι είναι πάντα βιντεοπαιχνίδι.

οπότε η μία διαφοροποίηση για μένα είναι αν θα πάρεις _και_ κάτι υλικό (και δεν εννοώ τα dvd, αλλά εννοώ κουτιά, χάρτες, αφίσες και τυπωμένα βιβλία) τα οποία θα στολίσουν τον χώρο σου ή θα πιάνουν τον χώρο σου ή θα αυξήσουν τα σκουπίδια. Στην συντριπτική πλειοψηφία είμαι αρνητικός στο να έχουμε υλικά πράγματα γιατί τα θεωρώ απλά σκουπίδια αλλά δεν θα πω ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι κακό

η άλλη διαφοροποίηση αφορά τον ανοικτό κώδικα και το DRM.
Οπότε μπορούμε να χωρίσουμε σε κατηγορίες ανάλογα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

α) ανοικτός κώδικας
υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως the dark mod, battle of wesnoth κλπ που ποτέ δεν βλέπω να συζητάτε σε αυτό το φόρουμ

β) DRM-free
υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις μέσα στο drm-free. Αν υπάρχει ανοικτή υλοποίηση τής μηχανής (πχ SCUMMVM) είμαστε στα όρια τού ανοικτού κώδικα. επίσης έχει σημασία για μένα σε ποιες πλατφόρμες παίζει.

γ) DRM
επίσης υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις στο πόσο προβληματικό μπορεί να είναι. Για να πω ένα παράδειγμα (η προσωπική μου άποψη) κάτι που απαιτεί τον «γνήσιο» δίσκο για να παίξει το θεωρώ πολύ χειρότερο DRM σε σχέση με το steam.

More
08 May 2014 00:17 #144325 by jimbl

lucinos wrote: να πω και γω την άποψή μου.

Δεν υπάρχουν «κανονικές» εκδόσεις!

απλά όλες είναι ψηφιακές! Δεν είναι δηλαδή όπως τα βιβλία που υπάρχουν τυπωμένα και σε ηλεκτρονική μορφή. Ένα βίντεοπαιχνίδι είναι πάντα βιντεοπαιχνίδι.

οπότε η μία διαφοροποίηση για μένα είναι αν θα πάρεις _και_ κάτι υλικό (και δεν εννοώ τα dvd, αλλά εννοώ κουτιά, χάρτες, αφίσες και τυπωμένα βιβλία) τα οποία θα στολίσουν τον χώρο σου ή θα πιάνουν τον χώρο σου ή θα αυξήσουν τα σκουπίδια. Στην συντριπτική πλειοψηφία είμαι αρνητικός στο να έχουμε υλικά πράγματα γιατί τα θεωρώ απλά σκουπίδια αλλά δεν θα πω ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι κακό

η άλλη διαφοροποίηση αφορά τον ανοικτό κώδικα και το DRM.
Οπότε μπορούμε να χωρίσουμε σε κατηγορίες ανάλογα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

α) ανοικτός κώδικας
υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως the dark mod, battle of wesnoth κλπ που ποτέ δεν βλέπω να συζητάτε σε αυτό το φόρουμ

β) DRM-free
υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις μέσα στο drm-free. Αν υπάρχει ανοικτή υλοποίηση τής μηχανής (πχ SCUMMVM) είμαστε στα όρια τού ανοικτού κώδικα. επίσης έχει σημασία για μένα σε ποιες πλατφόρμες παίζει.

γ) DRM
επίσης υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις στο πόσο προβληματικό μπορεί να είναι. Για να πω ένα παράδειγμα (η προσωπική μου άποψη) κάτι που απαιτεί τον «γνήσιο» δίσκο για να παίξει το θεωρώ πολύ χειρότερο DRM σε σχέση με το steam.

Αυτό που εννοούμε είναι ότι με τις retail εκδόσεις, αισθάνεσαι ότι έχεις content
στα χέρια σου. Ότι τα κουτάκια (τα οποία στοιβαγμένα μπορεί να χτυπάνε καλα στο μάτι, όπως τα βιβλία σε μια βιβλιοθήκη) είναι κάτι που 'συμπληρωνει' την κονσόλα η το pc. Για έναν pc gamer αυτό είναι πιο δυσνόητο, αλλά εμείς που έχουμε κονσόλες τις εκτιμάμε τις retail. Φαντάσου άλλωστε να γίνει σε μερικά χρόνια ενα παιχνίδι σου το επόμενο Panzer Dragoon Saga η το Stadium Events! Αν είναι σε ψηφιακή έκδοση, τι θα πουλήσεις; Το iso του dvd η τα αρχεία στο steam;

SNAAAAAAAAAAAAAAAKE!!!!

More
08 May 2014 07:56 #144328 by Πας Παρτού

jimbl wrote: Αυτό που εννοούμε είναι ότι με τις retail εκδόσεις, αισθάνεσαι ότι έχεις content
στα χέρια σου. Ότι τα κουτάκια (τα οποία στοιβαγμένα μπορεί να χτυπάνε καλα στο μάτι, όπως τα βιβλία σε μια βιβλιοθήκη) είναι κάτι που 'συμπληρωνει' την κονσόλα η το pc. Για έναν pc gamer αυτό είναι πιο δυσνόητο, αλλά εμείς που έχουμε κονσόλες τις εκτιμάμε τις retail. Φαντάσου άλλωστε να γίνει σε μερικά χρόνια ενα παιχνίδι σου το επόμενο Panzer Dragoon Saga η το Stadium Events! Αν είναι σε ψηφιακή έκδοση, τι θα πουλήσεις; Το iso του dvd η τα αρχεία στο steam;

ας το πάμε άλλη μια φορά.

1) δεν είμαι «απολύτως» αρνητικός να έχουμε *και* υλικά αντικείμενα που σχετίζονται με τα βιντεοπαιχνίδια. Απλά λέω ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απλά σκουπίδια, και θεωρώ καλό να μην έχουμε πολλά σκουπίδια.

2) αντικειμενική σύνδεση τού βιντεοπαιχνιδιού με το μέσο σταμάτησε να υπάρχει από τότε που εγκαταλείφθηκαν τα ROM cartridges. Πλέον η διάθεση ενός παιχνιδιού είναι καθαρά διάθεση πληροφορίας. Όσο το διαδίκτυο ήταν μη προσβάσιμο ή αργό ήταν λογικό να την διαθέτεις με άλλα μέσα. Πλέον γίνεται όλο και περισσότερο παράλογο.

3) η ιδέα τής εμπορίας τής πληροφορίας σαν να είναι «υλικό» αγαθό είναι σπασμένη ως ίδεα. Αν θέλουμε να επανακτήσουμε επαφή με την πραγματικότητα πρέπει κατ' αρχήν να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε με διαφορετικούς όρους και η σωστή κατεύθυνση όπως το βλέπω είναι να το δούμε ως υπηρεσία. Μακροπρόθεσμα έτσι και αλλιώς η πραγματικότητα όσο και αν θα θέλαμε να την αγνοούμε θα μάς κτυπήσει κατακέφαλα είτε μάς αρέσει είτε όχι.

4) με βάση το παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το τι μπορείς να κάνεις σχετικά με το να μοιραστείς ας πούμε ένα παιχνίδι με έναν φίλο σου ή να το δανείσεις ή να το πουλήσεις, δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με κανένα υλικό μέσο αλλά είναι καθαρά θέμα DRM. Η όποια σχετική επιχειρηματολογία επομένως είναι μονάχα επιχειρηματολογία ενός DRM σε σχέση με ένα άλλο DRM ασχέτως ποιο αντιπαθεί περισσότερο κάποιος. Εγώ μπορεί να αντιπαθώ συγκριτικά περισσότερο κάποιο DRM και εσύ κάποιο άλλο DRM, αλλά σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι το DRM και όχι το υλικό μέσο.

5) το λογισμικό πραγματικά «σού ανήκει» μόνο όταν είναι ελεύθερο. Αν κάποιος δεν ξέρει τι είναι το ελεύθερο λογισμικό και γιατί είναι σημαντικό, αυτό το βλέπω ως μια τρομακτική αποτυχία τού εκπαιδευτικού συστήματος αδικαιολόγητη για την ψηφιακή εποχή μας.

More
08 May 2014 12:18 #144330 by Πας Παρτού
επειδή ίσως δεν κατάλαβαν όλοι «ποιο είναι το πρόβλημά μου», θα προσπαθήσω να το ξεκαθαρίσω, χωρίς να μπερδέψω μέσα τις απόψεις μου τις οποίες εξάλλου εξήγησα στις προηγούμενες αναρτήσεις μου.

Η ίδια η ερώτηση είναι «λάθος».

Είναι λανθασμένη γιατί μπλέκει δύο ολότελα ξεχωριστά θέματα.

Το πρώτο θέμα αφορά την αξία τών «κουτιών».

Το δεύτερο θέμα αφορά την δυνατότητα να πωλήσεις ή να δανείσεις το παιχνίδι. Αυτό το δεύτερο θέμα είναι ουσιαστικά το DRM και και δεν έχει καμμία σχέση με το πρώτο.

Θα ήθελα να προσθέσω και μία ακόμα πτυχή. Πόσο λογικό είναι σήμερα κάποιος να παίρνει το παιχνίδι σε δίσκους αντί από το διαδίκτυο; Αν κάποιος προβληματίζεται την απάντηση μάς την δίνει το diablo. Πάει κάποιος και αγοράζει το παιχνίδι με το κουτί και τι βρίσκει; Ένα πρόγραμμα που τού κατεβάζει το παιχνίδι από το δίκτυο!

More
09 May 2014 10:27 #144399 by Βασίλης

jimbl wrote: Πιθανότατα θα υπάρχει thread για αυτό, αλλά αν είχατε να επιλέξετε μεταξύ της retail έκδοσης και της ψηφιακής, ποια θα επιλέγατε και γιατί; Προσωπικά, προτιμώ τις κανονικές εκδόσεις. Ναι ''πιάνουν'' χώρο, αλλά η αίσθηση της ''κατοχής'' του παιχνιδιού είναι πολύ ιδιαίτερη όταν βλέπεις ενα cd μπροστά σου (η multiple discs, ειναι τόσο badass τα multiple discs). Επίσης, τα retail παιχνίδια μπορείς να τα δανείσεις, σε αντίθεση με τις ψηφιακές εκδόσεις.

ακριβως για τους ιδιους λογους προτιμω retail εκδοσεις.
επισης για συλλεκτικους λογους..
αν τα εχεις ψηφιακα δεν φαινονται πουθενα.μπορει κ να μην τα εχεις μετα απο 5-10 ετη..