Εγώ πάντα αυτό που κοιτούσα πάντοτε δεν ήταν ούτε πόσα modes έχει το κάθε ποδοσφαιράκι, ούτε ποια πρωταθλήματα και άδειες διαθέτει. Αυτό που κάνω είναι να παρακολουθώ και στα δύο αγώνες και να παρατηρώ ποιο από τα δύο μου θυμίζει περισσότερο πραγματικό αγώνα. Ποιο μπορεί να μου προσφέρει ματσάκια όπου μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο που παίζεται και στην TV.
Σε αυτό τον τομέα, όσο και ρεαλιστικό να φέρεται να είναι το Fifa, δεν με κέρδισε ποτέ το ποδοσφαιράκι της EA. Τα animations, οι πάσες, η φυσική της μπάλας, τα σουτ, ο τρόπος που κινούνται και αντιδρούν οι παίκτες, τα τρελά φάλτσα, τα glitches των συγκρούσεων, οι υπερβολικές κινήσεις. Όλα αυτά μου χαλάνε την εικόνα. Ως video game θεωρείται καλό, αλλά στον τομέα που με ενδιαφέρει περισσότερο (τον οποίο περιγράφω πιο πάνω), χωλαίνει. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και στα Pro Evolution Soccer. Αλλά αν και θεωρείται arcade, μου δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα στον ρυθμό και στα υπόλοιπα που ανέφερε πιο πριν, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο.
Από την εξίσωση εξαιρώ περιπτώσεις τύπου Messi, Christiano Rolando κτλ που παίζουν διαστημικό παιχνίδι, με τρελά tricks, κάνοντας κοντρόλ λες και έχουν μαγνήτη στα πόδια τους και στρίβουν σε χιλιοστό του δευτερολέπτου. Αυτό και στα δύο ποδοσφαιράκια. Για αυτό πάντα επιλέγω να παίξω με λίγο πιο φυσιολογικές ομάδες τύπου Juventus, Arsenal και ποτέ δεν επέλεγα Barcelona, Real κτλ.
Επίσης, αυτά δεν θεωρώ ότι είναι απλά glitches/bugs. Τα βλέπουμε κάθε χρόνο και επηρεάζουν άμεσα το gameplay κάθε φορά: