Καθώς το gaming γίνεται πιο ακριβό, η επένδυση σε ένα PC όπως αυτό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλίσεις το χόμπι σου στο μέλλον
Μια κοινή παρανόηση για μένα είναι ότι, ως κάποιος που αγαπά τα games, πρέπει να αγαπώ όλα τα καλώδια και τα λαμπερά κομμάτια hardware που χρειάζονται για να τα παίξω. Η αλήθεια είναι ότι, αν χρειάζεσαι κάποιον να σου πει ποια ρομαντική ιστορία στο Baldur's Gate 3 είναι η πιο αφηγηματικά ικανοποιητική, να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια καλή κατασκευή στο Diablo 4, ή να σε καθοδηγήσει για το πώς να αποκτήσεις το Master Sword σε οποιοδήποτε Zelda game, είμαι η κοπέλα σου. Ωστόσο, αν το μικρόφωνό σου σταμάτησε μυστηριωδώς να λειτουργεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ή ο υπολογιστής που έφτιαξες δεν ανοίγει, θα σε ενθαρρύνω να ζητήσεις βοήθεια από οποιονδήποτε άλλο για να σε βοηθήσει να το διορθώσεις. Ναι, μπορώ να περιηγηθώ γύρω από έναν υπολογιστή μια χαρά και μπορώ να εγκαταστήσω mods όπως οι καλύτεροι, αλλά γενικά, δεν θέλω να χρειάζεται να σκεφτώ ή να καταβάλω πολύ κόπο για τις διαδικασίες που απαιτούνται για να παίξω τα games μου.
Ευτυχώς για μένα, εταιρείες όπως η Quoted Tech είναι πρόθυμες να αναλάβουν το βάρος μου. Πριν από μερικές εβδομάδες, η καναδική εταιρεία μου έστειλε γενναιόδωρα έναν custom-made gaming PC--τον Horizon Professional--για να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω τα gaming προβλήματά μου, τα οποία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ενώ ο υπολογιστής μου ήταν εξαιρετικός όταν τον έφτιαξε ο σύντροφός μου, ο χρόνος και τα ολοένα και πιο απαιτητικά games με καλύτερα γραφικά έχουν αφήσει το στίγμα τους. Η σκέψη να αναβαθμίσω τον υπάρχοντα υπολογιστή μου--ή, χειρότερα, να ξαναχτίσω ολόκληρο το σύστημα--φαινόταν τρομακτική, και οι αυξανόμενες τιμές RAM και SSD με άφηναν λίγο απογοητευμένη με τον παλιό μου υπολογιστή. Με όλα αυτά υπόψη, ήμουν σοκαρισμένη από το πόσο πολύ βελτίωσε την gaming εμπειρία μου ο Horizon PC με ουσιαστικά μηδενική ρύθμιση ή τριβή από μέρους μου, και σε λογική τιμή.
Ανοίγοντας το κουτί, εντυπωσιάστηκα από το πόσο προσεκτικά ήταν συσκευασμένη η μονάδα. Εκτός από το ότι είχε παχύ αφρώδες υλικό γύρω από τον υπολογιστή, το εσωτερικό της θήκης ήταν γεμάτο με συσκευασία που είχε διαμορφωθεί στο σχήμα της, αποτρέποντας οτιδήποτε να μετακινηθεί. Η συναρμολόγηση ήταν εξίσου εύκολη, που σημαίνει ότι απαιτούσε σχεδόν τίποτα από μένα. Αφού έβγαλα τον υπολογιστή, αφαίρεσα το γυάλινο πλαϊνό πάνελ της θήκης, αφαίρεσα τη συσκευασία, το έκλεισα και το συνδέσα. Έτοιμο. Ας προχωρήσουμε στις προδιαγραφές.
Αν και η πιο κοντινή σύγκριση με την κατασκευή μου είναι ο Horizon Professional της Quoted Tech, ο υπολογιστής που έλαβα έχει μερικές τροποποιήσεις, η πιο αξιοσημείωτη είναι ο επεξεργαστής. Ενώ ο Horizon Professional έρχεται με έναν AMD Ryzen 7 7800X3D, εγώ αναβαθμίστηκα στον AMD Ryzen 7 9800X3D, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι λειτουργεί αρκετά πιο ψυχρά από τον προκάτοχό του. Ευτυχώς, η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο είναι ελάχιστη, καθώς η αναβάθμιση από τον 7800 στον 9800 κοστίζει μόνο 70 δολάρια ΗΠΑ.
Εκτός από αυτό, οι κατασκευές είναι σχεδόν πανομοιότυπες και έρχονται με μια κάρτα γραφικών AMD Radeon RX 9070 XT, 32GB μνήμης DDR5 6400MHz, έναν SSD 1TB και τροφοδοτικό 850W (80+ Gold). Ολόκληρο το rig είναι υδρόψυκτο και έχει επτά ανεμιστήρες για να βοηθήσει με τον αερισμό, και διαθέτει οκτώ θύρες USB Type-A και τρεις θύρες USB Type-C, καθώς και τη δυνατότητα για έως τέσσερις οθόνες (συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για HDMI, DisplayPort, και 1080p, 1440p, και 4K). Η θήκη είναι κυρίως γυάλινη και οπτική απόλαυση. Μόλις άνοιξε και άναψαν τα RGB φώτα, ήμουν σχεδόν ενθουσιασμένη. Ενώ έλαβα τη μαύρη θήκη, η λευκή έκδοση φαίνεται εξίσου εντυπωσιακή. Το μοντέλο με τον 7800X3D κοστίζει περίπου 2,700 δολάρια ΗΠΑ, αν και αυτή η τιμή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προσαρμογές σου.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαδικασία κατασκευής της Quoted Tech είναι απίστευτα προσαρμόσιμη. Θα έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις από 10-15 μέρη σε κάθε βήμα της διαδικασίας; αν επιλέξεις όλα τα βασικά εξαρτήματα, η τιμή πέφτει σημαντικά, φτάνοντας περίπου 1,100 δολάρια. Ωστόσο, προφανώς θυσιάζεις πολύ από την απόδοση σε αυτό το σημείο, και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες τιμές γύρω από τους υπολογιστές--και το γεγονός ότι η επιλογή ενός αναβαθμισμένου CPU και GPU βοηθά να διασφαλίσεις την επένδυσή σου--θα ενθάρρυνα όσους μπορούν οικονομικά να παραμείνουν σε μια προτεινόμενη κατασκευή.
Επιστρέφοντας στην τιμή των 2,700 δολαρίων, υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι μου που φοβόταν ότι, μόλις υπολόγιζα την τιμή όλων των ατομικών εξαρτημάτων του υπολογιστή, θα συνειδητοποιούσα ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας του υπολογιστή και του κόστους του. Περίμενα κάποια απόκλιση--γενικά πληρώνεις μια τιμή για τη συναρμολόγηση και την ευκολία--αλλά θα ήταν αδύνατο για μένα να προτείνω σε οποιονδήποτε να ξοδέψει τα σκληρά κερδισμένα χρήματά του σε κάτι που δεν είναι πραγματικά καλή αξία, ακόμα κι αν απολαμβάνω τον χρόνο μου μαζί του.
Με όλα αυτά στο μυαλό, ήμουν λίγο σοκαρισμένη να ανακαλύψω ότι υπήρχε μικρή διαφορά μεταξύ του να αγοράσω όλα αυτά τα μέρη ξεχωριστά και του να αγοράσω ολόκληρο το προ-συναρμολογημένο rig μέσω της Quoted Tech. Αφού πρόσθεσα όλα όσα περιλαμβάνονται στην επίσημη καταχώριση του Horizon Professional στο καλάθι μου στο Amazon, το συνολικό μου ποσό ήταν περίπου 2,600 δολάρια ΗΠΑ–100 δολάρια λιγότερα από την τρέχουσα τιμή της μονάδας. Όταν σκεφτείς ότι ο Horizon έρχεται επίσης με τριετή εγγύηση, πέντε χρόνια εργασίας και υποστήριξης, και ένα αντίγραφο του Crimson Desert, θα υποστήριζα ότι η Quoted Tech βγαίνει κερδισμένη. Ακόμα κι αν δεν ερχόταν με όλα αυτά τα πρόσθετα, για μένα, αξίζει να πληρώσω 100 δολάρια παραπάνω για να διασφαλίσω ότι κάποιος που ξέρει τι κάνει εργάζεται στον υπολογιστή μου.
Τώρα ας περάσουμε στο διασκεδαστικό κομμάτι: την απόδοση. Επέλεξα να δοκιμάσω τέσσερα games στον νέο μου υπολογιστή: Baldur's Gate 3, The Sims 4, Cyberpunk 2077, και το αντίγραφο του Crimson Desert που περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή με όλες τις αγορές της Quoted Tech.
Παρά το γεγονός ότι έχω ξοδέψει 400 ώρες στο Baldur's Gate 3, ο προηγούμενος υπολογιστής μου πάντα αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του τρίτου act του παιχνιδιού, το οποίο διαδραματίζεται στην πυκνοκατοικημένη πόλη του Baldur's Gate. Παρά το ότι μπορούσα να τρέξω το υπόλοιπο του παιχνιδιού σε Ultra ρυθμίσεις, αναγκαστικά έπρεπε να το κατεβάσω σε Medium μόλις έφτανα στην παραθαλάσσια πόλη. Και ακόμη και τότε, δεν νομίζω ότι έπιανα σταθερά 60fps ενώ έπαιζα.
Φαντάσου τη χαρά μου, λοιπόν, όταν μπόρεσα να περιπλανηθώ στο Baldur's Gate σε 1920x1080 στις υψηλότερες ρυθμίσεις με σταθερά 60-65fps. Δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι το παιχνίδι μπορούσε να είναι τόσο ομαλό. Το The Sims 4--ένα άλλο game στο οποίο έχω ξοδέψει μια πραγματικά υπερβολική ποσότητα χρόνου--είδε επίσης μια σημαντική αύξηση. Ακόμα και με όλα τα mods και shaders εγκατεστημένα, έτρεχε ομαλά σαν βούτυρο.
Στη συνέχεια, δοκίμασα το Crimson Desert, το οποίο είναι γνωστό για τον εκπληκτικά μεγάλο χάρτη του που είναι μεγαλύτερος από αυτόν του The Witcher 3 και περίπου διπλάσιος από το μέγεθος του Skyrim. Και πάλι, μπόρεσα να διατηρήσω 60-62fps, αυτή τη φορά σε 2560x1440, στις υψηλότερες ρυθμίσεις. Και πάλι, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Καθώς θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο γραφικά απαιτητικά games--ειδικά με την ενεργοποίηση του path-tracing--ήμουν επίσης πρόθυμη να δοκιμάσω το Cyberpunk 2077. Ακόμα και στην ρύθμιση "Ray-Tracing: Overdrive" του παιχνιδιού, διατηρούσα μεταξύ 65-75fps σε 1920x1080.
Αξίζει να επαναλάβω μια τελευταία φορά ότι πραγματικά δεν προσπαθώ να παρουσιάσω αυτή την κριτική ως προερχόμενη από κάποιον με την απόλυτη γνώση των PCs; έχω μια βασική κατανόηση και μπορώ να "μιλήσω τη γλώσσα," αλλά απέχω πολύ από το να είμαι ειδικός. Ωστόσο, πιστεύω ότι είμαι μέρος ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που αγαπούν να παίζουν games και του οποίου ο κύριος στόχος είναι να τα βιώνουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Μέχρι στιγμής, είμαι απίστευτα ικανοποιημένη με τον Horizon και πιθανότατα θα ενθάρρυνα όσους είναι στην αγορά για έναν νέο υπολογιστή--και που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν τα χρήματα που απαιτεί για να εισέλθουν στον κόσμο του high-end gaming--να περάσουν από την Quoted Tech.