CEO του Roblox: "Τα παιδιά θα κάνουν virtual dating και μετά θα βγαίνουν και στην πραγματικότητα"
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Roblox, David Baszucki, σόκαρε γονείς παγκοσμίως με την πρόθεσή του να μετατρέψει την πλατφόρμα σε μέρος για online γνωριμίες, παρότι υποσχέθηκε ότι κάτι τέτοιο θα συνοδεύεται από σύστημα επαλήθευσης ηλικίας: «Ένα εικονικό ραντεβού στην αρχή, και αν υπάρχει χημεία, μεταφορά στον φυσικό κόσμο».
Η τεχνολογική βιομηχανία είναι γεμάτη από επικεφαλής εταιρειών που φαίνονται πλήρως αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Στελέχη πολυεθνικών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων εκφράζονται με τρόπο που μοιάζει ξένος σε όσους ζουν σε μια καθημερινή ρουτίνα. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τη Microsoft άκουσαν συμβουλές όπως το να παρηγορηθούν με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο Διεθύνων Σύμβουλος Satya Nadella δικαιολόγησε τις απολύσεις λέγοντας ότι οφείλονται στο «αινιγματικό φαινόμενο της επιτυχίας, σε μια βιομηχανία χωρίς αξία επωνυμίας». Σε αυτό το πνεύμα έρχεται και η δήλωση του Baszucki, όπου επανήλθε σε ένα θέμα που έχει θίξει ξανά: τα online ραντεβού. Είχε μιλήσει σχετικά και στο συνέδριο προγραμματιστών του Roblox το 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βάση χρηστών του Roblox παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ανήλικη, με περίπου το 40% των χρηστών να είναι κάτω των 13 ετών. Ο Baszucki επιμένει ότι οποιαδήποτε υπηρεσία γνωριμιών θα περιλαμβάνει επαλήθευση ταυτότητας και ηλικίας, όμως υπάρχουν λόγοι σκεπτικισμού. Στο παρελθόν η πλατφόρμα έχει κατηγορηθεί για περιστατικά παιδοφιλίας, με πιο φρικτό παράδειγμα την περίπτωση ενός παιδόφιλου που χρησιμοποίησε το Roblox για να προσεγγίσει, να απαγάγει και να κακοποιήσει σεξουαλικά ένα 15χρονο κορίτσι. Παρόλο που το Roblox συνεχίζει να βελτιώνει τους κανόνες ασφαλείας και τις τεχνολογίες εποπτείας του, η ιδέα ότι μπορεί να γίνει ασφαλής χώρος για ραντεβού φαντάζει εξωπραγματική για πολλούς. Εκτός, ίσως, από τον ίδιο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Roblox Corporation.
Οι
δηλώσεις
του Baszucki για τα ραντεβού έγιναν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τις δυνατότητες ασφαλείας της πλατφόρμας και τις νέες λειτουργίες που ετοιμάζονται για εφήβους 13-17 ετών, μια ηλικία που ο ίδιος αναγνωρίζει ως «ιδιαίτερα ευάλωτη». Απάντησε επίσης στις προηγούμενες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει όταν είχε πει στους γονείς «αν δεν σας αρέσει το Roblox, απλά
μην αφήνετε τα παιδιά σας να το χρησιμοποιούν
». Πιο συγκεκριμένα είπε: «Ήλπιζα να εκληφθoύν τα λόγια μου ως “οποιαδήποτε στιγμή ένας γονέας δεν αισθάνεται άνετα με κάτι”. Για παράδειγμα, κοιτάζω έξω από το παράθυρό μου και βλέπω μια λίμνη. Αν έβλεπα το δίχρονο παιδί μου στο άκρο της αποβάθρας χωρίς σωσίβιο, δεν θα ένιωθα άνετα. Είμαι γονιός, έχω τέσσερα παιδιά, και πάντα θα θέλω οι γονείς να ακολουθούν τη διαίσθησή τους όταν δεν αισθάνονται άνετα».
[img]images/stories/others/ceo-roblox-david-baszucki.jpg[/img]
Η πρόθεση για ενσωμάτωση γνωριμιών στο Roblox εντάσσεται σε ένα νέο αφήγημα της εταιρείας, που βλέπει την πλατφόρμα όχι απλώς ως χώρο gaming αλλά και ως «πλατφόρμα ευεξίας». Σύμφωνα με τον Baszucki, το Roblox μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. «Νέοι άνθρωποι που αποκόπηκαν από το σχολείο, νέοι που περνούν κρίση ψυχικής υγείας, νέοι που περνούν δύσκολες στιγμές, βρίσκουν ανθρώπους στο Roblox για να συνδεθούν. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά υπάρχουν γονείς που λένε “το παιδί μου είναι ζωντανό επειδή βρήκε ανθρώπους στο Roblox”. Πιστεύω ότι υπάρχει μια επιδημία μοναξιάς στον κόσμο. Θα τολμήσω να πω ότι, για χρήστες “21 και άνω, με ταυτότητα επαληθευμένη και με συγκατάθεση”, κάποια στιγμή θα έχουμε γνωριμίες στο Roblox. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι που φοβούνται να βγουν σε ένα πραγματικό ραντεβού ίσως το βρουν πιο εύκολο να ξεκινήσουν με ένα εικονικό. Αν υπάρξει χημεία, μπορούν να το μεταφέρουν στον φυσικό κόσμο. Μια πλατφόρμα ευεξίας, για εμένα είναι μια πλατφόρμα που καταπολεμά τη μοναξιά και προάγει τη σύνδεση».
Ο Baszucki δείχνει να έχει τεράστια πίστη ότι η Roblox μπορεί να φτάσει στο σημείο όπου ζητήματα όπως η παιδική κακοποίηση και η παραπλάνηση (grooming) θα «επιλυθούν τεχνολογικά», κυρίως μέσω εργαλείων moderation βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη. «Η δουλειά μου, σε υψηλότερο επίπεδο, καθοδηγείται από ένα σύνολο ηθικής και αξιών. Δεν θεωρώ κυριολεκτικά ότι η δουλειά μου είναι ο αριθμός των χρηστών στο Roblox. Αντιλαμβάνομαι αυτή την τεχνολογία ως κάτι αναπόφευκτο, και έχουμε την ευκαιρία να τη φέρουμε στον κόσμο με ευγένεια και αισιοδοξία. Αυτή είναι μια συναρπαστική αποστολή: η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται, μπορούμε να την ενσωματώσουμε με τρόπο πιο πολιτισμένο και ποιοτικό από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία; Αυτό μας σηκώνει κάθε πρωί από το κρεβάτι. Αν το καταφέρουμε, και αν υλοποιήσουμε το τεχνικό μας όραμα, τότε θα δούμε περισσότερους χρήστες να συμμετέχουν, σχεδόν ως φυσικό επακόλουθο».