Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Hardcore/Casual και η χρήση των εννοιών

More
09 Feb 2016 12:00 - 09 Feb 2016 16:40 #176542 by G
Ξεκίνησα αυτό το θέμα γιατί προσωπικά σαν άτομο απεχθάνομαι τις γενικολογίες και τις ταμπέλες σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα "χόμπυ/μέσα ψυχαγωγίας" όπως είναι αυτό του gaming(δεν αναφέρομαι στα e-sports διότι εκεί απο την φύση τους είναι ανταγωνιστικά και καλά κάνουν).

Θα ήθελα να γίνει μία όμορφη κουβεντούλα(και όταν λέω όμορφη εννοώ ακόμα και το "υφάκι" να λείπει το οποίο μειώνει τον συνομιλητή μας) σχετικά με το θέμα που κυκλοφορεί(το ακούω παντού και μου γυρνάνε τα μυαλά να το πώ κόσμια) γενικά το πως κάποιος θεωρείται hardcore gamer, casual gamer, κοκ. Προσωπικά αυτούς τους χαρακτιρισμούς τους θεωρώ τίγκα άτοπους και βρίθουν απο κομπλεξισμό απ'τα στόματα απο τα οποία βγαίνουν. Τι θα πεί hardcore? τι θα πεί casual? Ποιός είναι ο τσιφλικάς που θα αποδώσει τέτοιους ορισμούς στον άλλον που δεν κάνει ότι κάνει ο ίδιος? Θεωρείται το gaming διασκέδαση/ψυχαγωγία του ατόμου και χόμπυ ή μέτρο σύγκρισης και εύρεσης ταυτότητας?

Για να ξεκαθαρίσω και να πω την άποψη μου πάνω σε αυτό το θέμα, κατά κύριο λόγο δεν είναι ουσιαστικό πρόβλημα αυτές οι λέξεις απο μόνες τους αλλά η χρήση τους και όταν αυτές γίνονται για να χρησιμοποιηθούν υποτιμητικά προς άλλο άτομο. Το θεωρώ παιδιάστικο και ασόβαρο το κάποιος τουρίστας(έτσι με έχουν κάνει να χαρακτηρίζω τους γεμάτο-περηφάνια "hardcore" gamers) που μιλάνε υποτημητικά για κάποιον που απλά θέλει να παίζει πχ φίφα μόνο ή wow, κοκ, ως casual. Γιατί φίλε μου είναι αρνητικό αυτό? Αυτός ο υποτημητικά "casual" όπως τον χαρακτιρίζεις, είναι πιο "hardcore" γιατί καταπιάνεται με ένα game που του αρέσει πολύ και "λιώνει" σε αυτό ώστε να γίνει όλο ένα και καλύτερος και κυριότερα απ'ολα διασκεδάζει! Να ξανατονίσω ότι αναφέρομαι μόνο σε αυτούς μου αναφέρονται υποτημητικά στον άλλον.

Περιμένω τις απόψεις σας με όμορφο τρόπο. Ξανα-επαναλαμβάνω τα παιδιάστικα και ειρωνικά σχόλια να λείπουν παρακαλώ ώστε να γίνει μία όμορφη κουβέντα και να βγεί και κάτι απο αυτήν. Τουλάχιστον στους νεότερους να αποβάλουν αυτην την λάθος αντίληψη.
Last edit: 09 Feb 2016 16:40 by Πιέρρος Φουστέρης.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
09 Feb 2016 12:41 #176547 by Georgios Manolis
Ξέρω οτι είναι λάθως να βάοζυμε ταμπέλες στους gamers κι εγώ είχα πει οτι δε γουστάρω να μου βάζουν ταμπέλες γενικά.Όμως τις χρησιμοποιώ αυτές τις 2 ορολογίες (κακώς) αλλά πιστεύω όλοι το κάνουμε.Δεν έχω καμία πρόθεση να θίξω κάποιον και θα γράψω παρακάτω τι ακριβώς ενοώ:
Μπορεί να έχω καταλάβει λάθως τη σημασία τους αλλά,όταν λέω harcore gamer αναφέρομαι σε κάποιον που παίζει δύσκολα παιχνίδια και που γουστάρει μια παραπάνω πρόκληση.Και όχι ότι είναι καλός παίχτης σε όλα τα ανταγωνιστικά παιχνίδια και τα ξέρει όλα.
Κι όταν λέω Casual gamer αναφέρομαι σε αυτόν που προτιμάει να περάσει την ώρα του ευχάριστα με κάτι εύκολο,είτε offline είτε online.Και όχι σε αυτόν που μπαίνει σε κάποιο online game για να σου καταστρέψει το παιχνίδι.
Ίσως να έχω καταλάβει λάθως τις 2 αυτές ορολογίες,ίσως να τις έχουν καταλάβει λάθως κάποιοι άλλοι.Συμφωνώ οτι πολλοί έχουν ειρωνικό τόνο όταν τις χρησιμοποιούν και τι προτείνετε να κάνουμε γι αυτό.Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως κοινότητα του Gameworld.gr και να δώσουμε το σωστό παράδειγμα?Να χρησιμοποιούμε άλλες λέξεις?Καθόλου λέξεις?

The fire cracked silently as four Stalkers sat around it. The night was silent, only a small wind and the rustling of grass and leaves to fill the ears. One of the men spoke up suddenly: "Have you children heard the tale of the Monolith?"
- S.T.A.L.K.E.R. local folclore

More
09 Feb 2016 13:20 - 09 Feb 2016 13:22 #176549 by G
Όπως ανέφερα στο αρχικό πόστ "Να ξανατονίσω ότι αναφέρομαι μόνο σε αυτούς μου αναφέρονται υποτημητικά στον άλλον" με αυτές τι λέξεις(όχι στις ίδιες τις λέξεις) όπως έχεις παρατηρήσει να γίνεται κι εσύ(γενικό το φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο δυστηχώς σε όλα τα θέματα και ασχέτως με το gaming) και όχι όταν απλά κάνουμε έναν άλφα διαχωρισμό των παικτών(στους πιο "hardcore" και στους πιο "casual" με την έννοια την οποία έδωσες και συμφωνώ εν μέρη) χωρίς υπεροψία και ειρωνία. Το point μου είναι σαν κοινότητα-παρέα του GameWorld-users μαζί με τους συντάκτες, να κάνουμε μια όμορφη κουβέντα όπου να βγεί κάτι θετικό απο αυτό και κυριότερα στους νεότερους(ηλικιακά) ώστε να μην συνεχίζονται τα ίδια λάθη των μεγαλύτερων. Δεν λέω να αλλάξουν οι λέξεις γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν σφάλμα και λάθος αλλά να απωθήσουμε την ειρωνική-υποτιμητική χρήση τους. Πιστέυω αυτό είναι πιο ρεαλιστικό και το θεωρώ πιο σωστό ώστε να μην διαιωνίζεται η όλη αυτή "καγκουριά" που σαν λαός δυστηχώς την έχουμε στο πετσί μας.
Όλοι έχουν δικαίωμα στο gaming είτε αυτό είναι e-sport, είτε indie, ειτε ΑΑ τίτλους, είτε παιχνίδια για smartphones, κοκ.
Last edit: 09 Feb 2016 13:22 by G.

More
09 Feb 2016 13:21 - 09 Feb 2016 13:23 #176550 by Παναγιώτης Πολυδεύκης
Πολύ ωραίο θέμα. Ούτε εμένα μου αρέσουν οι ταμπέλες στο συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή τι πάει να πει hardcore gamers; Πως ακριβώς προσδιορίζεται αυτό και ποιες είναι οι υποτιθέμενες διαφορές με τους και καλά casual gamers; Εγώ ας πούμε μια περίοδο όταν ήμουν φοιτητής ξημεροβραδιαζόμουν παίζοντας και τελειώνοντας ένα σωρό παιχνίδια, αυτό με κάνει δηλαδή ανώτερο/καλύτερο από κάποιον που δεν έπαιζε/παίζει τόσο πολύ;

Κάποιοι που θα ψάχνονται και θα είναι πιο αποφασιστικοί σε ένα παιχνίδι, ειδικά αν αυτό είναι κάπως πιο δύσκολο, ή αν επειδή έχουν παίξει πάρα πολλά games ενός είδους(πχ survival horror) σίγουρα ίσως είναι πιο αποτελεσματικοί από κάποιον που δεν είναι τόσο έμπειρος ή δεν έχει το χρόνο να "λιώσει" ένα παιχνίδι. Αυτό όμως δεν νομίζω πως τους δίνει το δικαίωμα να κοκορεύονται εις βάρος των υπόλοιπων, είναι άσχημο και ανούσιο. Αντίθετα θα ήταν πιο εποικοδομητικό αν προσπαθούσαν να βοηθούν τους λιγότερο έμπειρους gamers, είτε με walkthroughs, reviews, είτε με συμβουλές/tips, όπως φυσικά κάνουν αρκετοί. Το να κάθεσαι να περηφανεύεσαι τι ακριβώς προσφέρει;

Το gaming για μένα είναι χόμπυ και τρόπος διασκέδασης και πολλές φορές τρόπος κοινωνικοποίησης(μέσα από φορουμς, online παιχνίδια κλπ), το να μπαίνουν τέτοιου είδους ταμπέλες μόνο κακό μπορούν να κάνουν γιατί οδηγούν σε ανούσιες συγκρίσεις. Είτε παίζεις λίγο είτε πολύ, ότι και να παίζεις, δεν σε κάνει ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο από κάποιον άλλο σαν gamer. Επίσης δεν είναι ωραίο να κρίνεις κάποιον αν παίζει μόνο ένα είδος game, πχ sports ή adventure. Πιστεύω ότι όσοι αναλώνονται σε τέτοιες συγκρίσεις είναι απλά για να νοιώσουν ανώτεροι και πιο σπουδαίοι, δηλαδή είναι εγωιστικός ο λόγος.
Last edit: 09 Feb 2016 13:23 by Παναγιώτης Πολυδεύκης.

More
09 Feb 2016 13:32 - 11 Feb 2016 02:57 #176551 by G

Shikabane_Hime7 wrote: Το να κάθεσαι να περηφανεύεσαι τι ακριβώς προσφέρει;.

Είναι ακριβώς αυτό που είπα στο 1ο μου πόστ, δυστηχώς αυτά τα άτομα έχουν ανάγκη να βγάλουν το οποιοδήποτε κόμπλεξ έχουν αποκτήσει στην ζωή τους και παράλληλα την εύρεση ταυτότητας. Όταν ένας άνθωπος είναι μονομερής και μονοδιάστατος και κάνει μόνο ένα πράγμα, έχει την ανάγκη να το κραυγάσει προς τα έξω του τύπου "εγώ είμαι καλός εκεί εσύ είσαι noob κτλπ". Αυτή η λεγόμενη "ψωροπερηφάνια" μιας και δεν είναι σε τίποτε άλλο καλός ή δεν κάνει τίποτε άλλο στην ζωή του, βρήκε μια ταυτότητα και την διατυμπανίζει με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για το gaming αλλά και γενικά.

Shikabane_Hime7 wrote: Το gaming για μένα είναι χόμπυ και τρόπος διασκέδασης και πολλές φορές τρόπος κοινωνικοποίησης(μέσα από φορουμς, online παιχνίδια κλπ), το να μπαίνουν τέτοιου είδους ταμπέλες μόνο κακό μπορούν να κάνουν γιατί οδηγούν σε ανούσιες συγκρίσεις. Είτε παίζεις λίγο είτε πολύ, ότι και να παίζεις, δεν σε κάνει ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο από κάποιον άλλο σαν gamer. Επίσης δεν είναι ωραίο να κρίνεις κάποιον αν παίζει μόνο ένα είδος game, πχ sports ή adventure. Πιστεύω ότι όσοι αναλώνονται σε τέτοιες συγκρίσεις είναι απλά για να νοιώσουν ανώτεροι και πιο σπουδαίοι, δηλαδή είναι εγωιστικός ο λόγος.

Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο!
Last edit: 11 Feb 2016 02:57 by Μάνος Γρυπάρης.

More
09 Feb 2016 15:14 #176553 by Νικολής Ασημάκης
Εγώ μερικές φορές ίσως να χρησιμοποιήσω τις ατάκες αν και το αποφεύγω. Όποτε το κάνω όμως, το έχω με τη λογική της ώρας που αφιερώνεις κάπου. Εμένα, που αφιερώνω πολλές ώρες σε παιχνίδια εδώ και πολλά χρόνια, με θεωρώ γενικά "hardcore gamer". Αλλά αν μιλάμε για ένα παιχνίδι που δεν έχω ασχοληθεί πολύ ή και καθόλου, με θεωρώ γι'αυτό το παιχνίδι "casual gamer". Αντίστοιχα, ένας φίλος μου που γενικά δεν παίζει παιχνίδια, τον θεωρώ "casual", όσον όμως αφορά π.χ. το FIFA, που αγοράζει κάθε χρόνο και το καίει με τις ώρες, είναι "hardcore". Και δεν το λέω τόσο με υποτιμητική άποψη, όσο σαν ένα τρόπο να "ξεχωρίσω" καταστάσεις.

More
09 Feb 2016 16:09 - 09 Feb 2016 16:12 #176561 by Παναγιώτης Τσιάτσος
Κι εγώ χρησιμοποιώ τις δύο έννοιες, αλλά καταλαβαίνω το feeling του Rasmo. Προσωπικά δε μπαίνω καν στη διαδικασία να χαρακτηρίσω κάποιον συγκεκριμένα ως hardcore ή casual gamer, για τον απλούστατο λόγο ότι δε με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και δεν έχει και σημασία. Μπορεί ωστόσο να μιλήσω γενικά για hardcore/casual gamers αποδίδοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην κάθε κατηγορία, όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ, αλλά όχι για να περιγράψω την ανωτερότητα της μίας έναντι της άλλης. Θα ήταν ανούσιο και άνευ νοήματος κάτι τέτοιο.

Ναι, Ο.Κ., κι εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως hardcore γιατί παίζω αρκετά games, πολλές ώρες και αναζητώ τον ύψιστο βαθμό δυσκολίας στο καθένα, αλλά δε μου λέει τίποτα. Ο άλλος γουστάρει εξίσου να παίζει δυο-τρία παιχνίδια και στο easy π.χ.. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάταξη καλύτερου και χειρότερου όταν μιλάμε για τον τρόπο που αποφασίζει να διασκεδάσει ο καθένας.
Last edit: 09 Feb 2016 16:12 by Παναγιώτης Τσιάτσος.

More
09 Feb 2016 16:40 #176564 by Πιέρρος Φουστέρης
Όπως έχω καταλάβει εγώ τις έννοιες Hardcore και Casual gamer:
Hardcore: Ασχολείται με περισσότερα από, τουλάχιστον, 3 είδη παιχνιδιών (Adventures, RPG, MMO, Survival κτλ.), παίζει στις υψηλές δυσκολίες, περνάει πολύ χρόνο παίζοντας πολλά παιχνίδια. Optional να ασχολείται με τα achievements/trophies.
Casual: Συνήθως άτομα που παίζουν με 1-2 είδη, medium προς easy δυσκολίες, 1 ώρα την ημέρα με 5-6 παιχνίδια. Τις περισσότερες φορές, πάντως, που έχω δει τον χαρακτηρισμό να αποδίδεται κάπου είναι, για κάποιον λόγο, στους "mobile gamers", δηλαδή αυτούς που παίζουν παιχνίδια μόνο στα κινητά τους (ή και στα tablets κτλ).

Μπορώ να πω πως και εγώ τους έχω χρησιμοποιήσει αυτούς τους δύο χαρακτηρισμούς, αλλά, προς Θεού, μόνο για πλάκα/πείραγμα. Σίγουρα, πολλοί κάνουν αυτό που κάνω και εγώ, αλλά και πολλοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ειρωνεύονται τους υπόλοιπους (ναι, ακόμα και οι "casual gamers" μπορεί να κοροιδεύουν τους "hardcore gamers"). Τώρα, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και δύσκολο να εξηγηθούν, αλλά θα ήταν, όντως, καλό να μην αποδίδονται τέτοιοι "τίτλοι".

"Once you've accepted your flaws, no one can use them against you."
"Never forget what you are, the rest of the world will not. Wear it like armor and it can never be used to hurt you."
"Death is so final, whereas life is full of possibilities."
"Most men would rather deny a hard truth than face it."
- Tyrion Lannister

More
09 Feb 2016 20:04 #176569 by 001
Οι ταμπέλες υπάρχουν για να συννενοούμαστε πιο εύκολα (π.χ. αλμυρό/πικάντικο φαγητό). Τώρα, το να περηφανεύεται κάποιος για το πόσο σκληροπυρηνικός είναι, είτε είναι gamer είτε είναι μουσικός, είναι καθαρά θέμα «ΤΗΝ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ 'ΣΕΝΑ ΧΑΧΑ ΠΙΕΣ ΤΑ ΤΣΙΣΑ ΜΟΥ ΤΩΡΑ», κάτι επίσης φυσιολογικό. Τώρα, αν κάποιος είναι casual gamer και είναι ΟΚ με αυτό, δε θα πειραχτεί αν ο άλλος τον κράξει γι' αυτό. Αντίστοιχα, ο «φλώρος» casual μπορεί να κράξει τον hardcore gamer ως nolifer κτλ. Δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό, παντού υπάρχει. Από μόνες τους, οι ταμπέλες αυτές δεν είναι κακές (είναι αυτονόητες, έτσι κι αλλιώς), εκτός κι αν κάποιος casual gamer τη δει ειδικός ή ένας hardcore-άς ψάχνεται με παιχνίδια απλώς και μόνο για να την πει στους άλλους. Δεν είναι απαραίτητα θέμα κόμπλεξ πάντως. Γενικά είναι πολύ εύκολο να αποκαλέσουμε κάποιον κομπλεξικό επειδή μας την μπαίνει για τον x-y λόγο (μερικούς ανέφερα παραπάνω).

Προσωπικά δε με θεωρώ hardcore gamer, κι ας έχω παίξει ακόμα και MUD.

"Every human being not going to the extreme limit is the servant or the enemy of man"
(Georges Bataille)

More
09 Feb 2016 20:33 #176571 by Παντελής Δασκαλέλος
Κατά την δική μου ταπεινή άποψη ως Hardcore Gamer ορίζεται αυτός ο οποίος παίζει όλες τις κατηγορίες παιχνιδιών και όλες τις κυκλοφορίες, ενώ ο Casual είναι αυτός που κολλάει σε 1-2 games και παίζει μόνο αυτά. Υπάρχει η αντίληψη ότι ο casual gamer είναι αυτός που παίζει τα λεγόμενα casual games, μέγα λάθος κατ' εμέ. Εγώ θα παίξω και Disney Infinity και Skylanders και games στο Kinect μέχρι και Bob Σφουγγαράκη και φυσικά κάθε indie game που πέσει στα χέρια μου γιατί καλώς ή κακώς μόνο σε ανεξάρτητες κυκλοφορίες θα δεις νεωτερισμούς στο gameplay.