Ο voice actor από το Deus Ex τοποθετήθηκε έντονα για την κλωνοποίηση της φωνής του από ΑΙ: "Μη το κάνετε γαμ*το"
Ο voice actor Elias Toufexis ο οποίος έχει συμμετέχει στο Starfield και το Deus Ex εξέφρασε έντονα τη θέση του σχετικά με τα AI mods με τα οποία εμφανίζονται χαρακτήρες που έχει υποδυθεί σε άλλα video games. Είναι τελείως αντίθετος.
Στις αρχές του Ιουλίου, ένας χρήστης του X έκανε μια δημοσίευση όπου παρότρυνε τον κόσμο να κατεβάσει ένα mod το οποίο αντικαθιστούσε τη φωνή του πρωταγωνιστή του Cyberpunk 2077 με αυτή του Adam Jensen, κάνοντας χρήση AI. O Jensen είναι ο πρωταγωνιστής των 2 πιο πρόσφατων Deus Ex. Ταυτόχρονα πρότεινε να φτιάξετε το χαρακτήρα σας έτσι ώστε να μοιάζει απόλυτα με αυτόν του Adam Jensen και υποστήριξε ότι αυτό θα μετέτρεπε το Cyberpunk σε ένα απόλυτα πειστικό Deus Ex. Η συγκεκριμένη δημοσίευση έγινε αντιληπτή από τον Elias Toufexis ένα μήνα μετά και δεν δίστασε να απαντήσει: “Όχι. Μην και το κάνετε αυτό γαμώτο.”
Έπειτα, όταν ένας άλλος χρήστης τον ρώτησε για ποιο λόγο να μην χρησιμοποιήσουν το AI mod για να προσθέσουν τον Jensen στο Cyberpunk 2077 εκείνος
απάντησε
: “Σκοπεύετε να με πληρώσετε αφού θα χρησιμοποιήσετε τη φωνή μου;” Το συγκεκριμένο mod δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023 και ο δημιουργός του έχει
δηλώσει
ότι δεν θέλει να φανεί ασεβής προς αυτόν και πως αν ο Toufexis είχε επικοινωνήσει μαζί του ζητώντας να το αποσύρει, θα το έκανε: “Δεν θα ήθελα ποτέ να αισθανθεί κάποιος ότι του κλέβω το δικαίωμα να κατέχει και να υπαγορεύει το πότε και το πως χρησιμοποιείται η φωνή του.” Το αν οι δύο πλευρές έχουν επικοινωνήσει παραμένει άγνωστο.
No. Do not fucking do that.
t.co/vQolcAP3Tg
— Elias Toufexis (@EliasToufexis)
August 2, 2025
Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί την πρώτη φορά που ο Toufexis αναφέρεται στη χρήση AI tools για την αντικατάσταση των voice actors. Σε
συνέντευξή
του στο Kotaku το 2023 αποκάλεσε το AI ως ένα εργαλείο που κλέβει την δουλειά άλλων ανθρώπων: “Ειλικρινά πιστεύω ότι το AI δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους αληθινούς ηθοποιούς μακροχρόνια. Σίγουρα όμως μπορεί να πάρει ένα πλήθος από δουλειές που υπό κανονικές συνθήκες θα αναλάμβαναν εκείνοι. Μεγάλοι ρόλοι όπως ο Sam από το Starfield, λογικά είναι ασφαλείς. Το AI είναι ένα εργαλείο που κλέβει την δουλειά άλλων ανθρώπων και προσπαθεί να φτιάξει την πραγματικότητα. Δεν είναι όμως στα αλήθεια η πραγματικότητα και νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορεί να καταλάβει τη διαφορά και θα προτιμήσει το τελείως αληθινό. Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος. Το θεωρώ κάτι σαν τα NFTs ή τις 3D τηλεοράσεις. Θα υπάρξει ένα διάστημα πειραματισμού με τη νέα τεχνολογία αλλά τελικά θα καταλάβουν πόσο ψεύτικη είναι.”
Τέλος, εξήγησε ότι αν ποτέ αντιληφθεί κάποιον να αντιγράφει τη φωνή του για να βγάλει κέρδος ή να διαφημίσει κάτι, θα ζητήσει αμέσως να σταματήσει. Αν από την άλλη συνεχίσει, θα τον κυνηγήσει νομικά: “Πρέπει να προστατέψουμε τους ηθοποιούς από την αντικατάσταση. Είναι περίεργη κατάσταση. Αν η φωνή μου μπορεί να αντικατασταθεί, αυτό οριακά σημαίνει ότι εξαφανίζεται φαγητό από το στόμα των παιδιών μου. Είναι μέρος της ζωής μου.”