Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Μαντινάδες

More
19 May 2010 21:48 #72364 by Nikos Armanidis
Στην Κρήτη οι μαντινάδες παρουσιάζουν μεγάλη άνθιση και έχουν καθιερωθεί ως ένα από τα βασικότερα μέσα έκφρασης συναισθημάτων. Έτσι με τις ωραίες μαντινάδες τους οι Κρητικοί έχουν την δυνατότητα να εκφράζουν τον πόνο, την αγάπη, το χωρισμό, τη χαρά…. Είναι εκείνα τα ξεχωριστά δίστιχα που όλοι λίγο πολύ έχουμε απολαύσει...με ομοιοκατάληκτους, ιαμβικούς στίχους 15σύλλαβους.

Πρωτοεμφανίστηκαν σαν ποιητικό είδος προς τα τέλη του 14ου αιώνα. Έκτοτε η μαντινάδα αρχίζει να καλλιεργείται σε πολλές Ελληνικές περιοχές και ιδιαίτερα στο νησιώτικο χώρο. Οι βασικοί φορείς τις μαντινάδας είναι οι λυράρηδες, οι ριμαδόροι αλλά και ο απλός κόσμος .

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε μερικές που μας αφορούν, αφού είναι αφιερωμένες στους "κομπιουτεράκηδες" και αντλούν το θέμα τους από την ορολογία χρήσης κινητών και κομπιούτερ.

Σχετικά με κινητά και κομπιούτερ

"Θα γίνω hacker της καρδιάς τους κωδικούς να σπάσω
να σ' έχω σ' ένα CD- ROM να μη σε ξαναχάσω".

Σε μέρη που το κινητό δεν πιάνει μου πηγαίνεις.
Κι όσο δεν είναι εφικτή η κλήση με τρελαίνεις

Τη μέρα που σε γνώρισα φόρεσα μαύρο φούτερ
και τ' όνομά σου έγραψα στη μνήμη του κομπιούτερ.

Σου 'στειλα τα e-mail μου μα εσύ πριν τα ανοίξεις
στον Κάδο Ανακύκλωσης διάλεξες να τα ρίξεις.

Θα κάνω site την καρδιά με σένα αν μπορέσω
και με ένα κλικ στα αριστερά θα σε αποθηκεύσω.

Πήρες καινούργιο κινητό και είσαι μες την τρέλα
γιατί το προηγούμενο ήτανε μπακατέλα

Φαίνεται είναι ακριβές του κινητού σου οι κλήσεις
Γι αυτό και στα μηνύματα δεν δίνεις απαντήσεις.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 May 2010 21:51 #72367 by thanasis
Replied by thanasis on topic Μαντινάδες
Ωραιο θεμα φιλε...Παρολο που δεν ξερω καμια περιμενω να δω μερικες απο αλλους.Καλα δεν καταλαβενω πως ολοι οι κρητικοι οταν τους πεις να πουν μια μαντιναδα παντα τους ερχετε μια... :icon bow:

Please Log in or Create an account to join the conversation.