Το Dishonored 3 οι ελπιδοφόροι θα πρέπει να δοκιμάσουν το Thick As Thieves
Ο immersive sim είναι ένα είδος που δεν λαμβάνει αρκετή αγάπη, οπότε κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο, με ενδιαφέρει απλώς και μόνο επειδή υπάρχει. Φυσικά, πέρα από αυτό, μόνο τα καλά με κρατούν για πολύ. Έχω αφιερώσει περίπου τέσσερις ώρες στο Thick As Thieves, το νέο single-player και co-op παιχνίδι που είναι αδελφάκι των games όπως το Thief και το Dishonored, και ενώ δεν μπορεί ακόμα να σταθεί (tip) toe-to-toe με αυτούς τους τιτάνες του είδους, σίγουρα κάνει αρκετά σωστά ώστε να με ενδιαφέρει να δω πώς θα προχωρήσει μέσω της early access.
Το Thick As Thieves έκανε πρόσφατα πρωτοσέλιδα όταν ανακοινώθηκε ότι δεν θα είναι πλέον PvPvE, και αντίθετα προορίζεται να παιχτεί solo ή σε co-op δύο παικτών, κόβοντας εντελώς την ανταγωνιστική πλευρά του μόλις εβδομάδες πριν από το launch. Φάνηκε σαν μια καθυστερημένη στροφή, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δημιούργησε προφανή προβλήματα. Είναι πολύ διασκεδαστικό solo, και αν και δεν είχα την ευκαιρία να παίξω co-op ακόμα, μπορώ να δω ότι, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει τεχνικό εμπόδιο, θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο σε αυτή την περίπτωση.
Το Thick As Thieves παίζεται πολύ όπως τα games που το ενέπνευσαν, αν και με κάποιες πινελιές early access, προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Στο launch, υπάρχουν δύο χάρτες, με περισσότερους να έρχονται αργότερα, και θα μπλέκεστε σε καθέναν από αυτούς από ένα τυχαίο σημείο στα περίχωρά τους. Θα χρειαστεί να κολλήσετε στις σκιές, να αποφύγετε τους περιπολούντες φρουρούς--συμπεριλαμβανομένων των φαντασμάτων που μπορούν να περάσουν μέσα από τους τοίχους--να αποφύγετε τις κάμερες ασφαλείας, να κλέψετε κλειδιά και να διαφύγετε με αντικείμενα αποστολής και άλλα loot. Είναι το είδος του παιχνιδιού όπου θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας σκυμμένοι, και ακόμα και στη βασική δυσκολία του παιχνιδιού, υπάρχει μια ισχυρή έμφαση στο να παραμείνετε ήσυχοι και καλυμμένοι στο σκοτάδι. Είναι ένα αληθινό im-sim, οπότε, φυσικά, μπορείτε επίσης να ξεπλύνετε τις τουαλέτες.
Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν αρχίσω να έχω flashbacks στο Dishonored, ένα από τα αγαπημένα μου games στο είδος, και ένα game του οποίου το καλλιτεχνικό στυλ φαίνεται να έχει εμπνεύσει το Thick As Thieves, όπως φαίνεται στα υπερβολικά μοντέλα χαρακτήρων του και στο ζωγραφιστό, δυστοπικό, περιβάλλον των αρχών του 1900.
Οι στόχοι αλλάζουν με κάθε συνεδρία, συνδέοντας την τυχαία γεννημένη Αποστολή σας--το τυχαίο κύριο loot item που θα χρειαστεί να αρπάξετε--με έναν Στόχο, ο οποίος είναι το πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε για να συνεχίσετε την γραμμική ιστορία. Μπορείτε να βγείτε από έναν χάρτη έχοντας κάνει και τα δύο, είτε το ένα, είτε κανένα. Το τελευταίο συμβαίνει αν αποφασίσετε να μπλέξετε σε έναν γύρο μόνο και μόνο για να αρπάξετε περισσότερα loot για να διαφύγετε, κάπως όπως όταν ένα extraction shooter σας επιτρέπει να αποφασίσετε ότι έχετε συγκεντρώσει αρκετά goodies και έχετε χορτάσει. Αλλά, το πολύ, έχετε 45 λεπτά για να κάνετε ό,τι θέλετε και να βγείτε πριν το μαγικό portal που σας επιτρέπει να βγείτε κλείσει και σας παγιδεύσει εκεί.
Αν και αυτή η ρύθμιση φαίνεται περισσότερο σαν ένα multiplayer game, και μπορείτε να δείτε τις γραμμές όπου το PvPvE θα ταίριαζε σε αυτό, ακόμα θαυμάζω το παιχνίδι για την επαναληψιμότητά του ακόμα και solo. Κάθε χάρτης παραμένει κυρίως ο ίδιος μεταξύ των γύρων, αν και μερικοί μικροί δρόμοι διαφέρουν από γύρο σε γύρο, γεγονός που δημιουργεί κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις κάποιες φορές. Η μετρητής σκοταδιού του παιχνιδιού, που χρησιμοποιεί έναν σκόπιμα ασαφή δείκτη του πόσο καλά κρυμμένοι είστε αντί για πιο προφανείς μετρήσεις, καθιστά την κρυφή κίνηση πολύ διασκεδαστική, γιατί είναι πιο δύσκολο να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε αρκετή σκιά όταν ένας κοντινός φρουρός σας κοιτάζει με τον φακό του.
Το καλύτερο μέρος του Thick As Thieves, όπως συμβαίνει συχνά με games σαν αυτό, είναι η ανατροπή του παραδοσιακού διακόπτη που μπορεί να συμβεί: όταν το καλύτερα σχεδιασμένο σχέδιό σας καταρρέει, και ξαφνικά πρέπει να αυτοσχεδιάσετε. Όταν μια μαγική σφαίρα που συμπεριφέρεται σαν κάμερα ασφαλείας σας εντοπίσει, υψώνει προσωρινά τοίχους που σας κλειδώνουν στο δωμάτιο, ενεργοποιεί πύργους για να σας επιτεθούν, και ειδοποιεί τους φρουρούς αν είναι κοντά. Είναι σε αυτές τις στιγμές που θα χρειαστεί να σκεφτείτε γρήγορα, χρησιμοποιώντας το toolkit σας με πράγματα όπως καπνογόνα, ένα γάντζο και μαγικά πυγολαμπίδες που μπορούν να ενεργοποιήσουν διακόπτες από απόσταση για να βγείτε γρήγορα από τον κίνδυνο και πίσω στις σκιές.
Προφανώς, το να παίζετε σε co-op σας επιτρέπει να αναστήσετε έναν πεσμένο συμπαίκτη. Ευτυχώς, το solo play δεν σας αφήνει σε κατάσταση αποτυχίας όταν πεθαίνετε. Αντίθετα, θα αναγεννηθείτε από κάποιο σημείο στα περίχωρα ξανά, και μπορείτε να ανακτήσετε το loot που έχετε αφήσει. Στον πιο συναρπαστικό γύρο μου, σκοτώθηκα κυριολεκτικά μπροστά από το escape portal με λιγότερα από δύο λεπτά να απομένουν. Αναγεννήθηκα και έπρεπε να τρέξω, να πηδήξω, να γλιστρήσω και να χρησιμοποιήσω καπνογόνα για να επιστρέψω στα πράγματά μου όπως έκανα speedrun στην προηγούμενη, πολύ πιο προσεκτική προσπάθειά μου. Τελικά, κατάφερα να διαφύγω, αν και ξέχασα να πάρω το αντικείμενο αποστολής μαζί μου. Ουπς.
Αν είστε σαν εμένα, και παίρνετε τόση χαρά από μια τέλεια, καθαρή εκτέλεση του joint όσο και από μια χαοτικά αυτοσχεδιασμένη στενή διαφυγή, το Thick As Thieves καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Αλλά έχει και κάποιες αδυναμίες, τουλάχιστον προς το παρόν. Δεν μου αρέσει ότι αυτές οι σφαίρες ασφαλείας δεν ενδιαφέρονται για την ανίχνευση των knocked-out φρουρών. Ίσως αυτό να αλλάξει σε υψηλότερες δυσκολίες που δεν έχω ακόμα ξεκλειδώσει, αλλά φάνηκε ότι αυτό έσπασε την ατμόσφαιρα που ένα παιχνίδι σαν αυτό τείνει να προσφέρει. Μερικά από τα έπιπλα, όπως μεγάλα τραπέζια καφέ, φαίνεται να είναι αρκετά ψηλά για να χωρέσετε από κάτω, και games αυτού του είδους συχνά σας επιτρέπουν να μεταβείτε σε μια συμφραζόμενη κίνηση για ακριβώς αυτές τις στιγμές, αλλά το Thick As Thieves δεν το κάνει.
Κάθε ένας από τους δύο playable χαρακτήρες έχει επίσης το δικό του signature item. Ωστόσο, για έναν από αυτούς, αυτό είναι το κρίσιμο γάντζο, και για τον άλλο, είναι ένα ξόρκι που εξαπατά τους φρουρούς να νομίζουν ότι είστε ένας από αυτούς. Ο γάντζος φαίνεται τόσο απαραίτητος που δεν μου αρέσει να ξεκινάω έναν γύρο χωρίς αυτόν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχω λόγο να παίξω ως ο χαρακτήρας χωρίς αυτόν. Επίσης, θα ήθελα να υπήρχε περισσότερη ποικιλία στο πού περιπολούν οι εχθροί. Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι μια πτυχή που επηρεάζεται από την τυχαία διαδικασία του παιχνιδιού, όπως όταν μερικοί δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από κουτιά κατά καιρούς. Καθώς έπαιζα περισσότερο, κατάφερα να κυριαρχήσω στα επίπεδα γιατί απομνημόνευσα τις απειλές σε κάθε περιοχή, που είναι μια δική της μορφή ανταμοιβής, αλλά σίγουρα όχι αυτό που θα προτιμούσα. Για ένα παιχνίδι που στοχεύει στο "Thief, αλλά πολύ επαναλαμβανόμενο," νιώθω ότι αυτές οι εμφανίσεις εχθρών πρέπει να με κρατούν σε εγρήγορση.
Το πιο ενοχλητικό από όλα--αν και αυτό μπορεί να διορθωθεί μέχρι να κυκλοφορήσει στο κοινό--είναι ότι δεν είδα ποτέ τον χρόνο μου να παρακολουθείται κάπου στο παιχνίδι. Οι γύροι είναι ορισμένοι για 45 λεπτά, αλλά άρχισε να μου λέει πόσο χρόνο είχα απομείνει μόνο όταν το ρολόι έφτασε στα τελευταία πέντε λεπτά. Δεν μπορούσα να καταλάβω αν αυτό ήταν μια σκόπιμη σχεδιαστική απόφαση ή κάτι που θα αντιμετωπιστεί στην early access. Ίσως τελικά να είναι και τα δύο, αν άλλοι συμφωνήσουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει εκεί.
Το Thick As Thieves θα κυκλοφορήσει με 16 αποστολές σε δύο χάρτες, που αντιστοιχούν σε μια εκστρατεία περίπου τεσσάρων ωρών για αρχή. Περισσότερο περιεχόμενο έρχεται αργότερα, αν και οι παίκτες που μπλέκονται νωρίς μπορούν να το κάνουν για 5$. Δεν είναι σαφές αν αυτή η τιμή θα αυξηθεί αργότερα, όπως συμβαίνει με κάποια early-access games, ή αν θα παραμείνει η βασική τιμή, με πληρωμένα DLC να έρχονται για όσους το θέλουν. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι είναι μια μικρή τιμή για να πληρώσετε για ένα παιχνίδι που σίγουρα κάνει αρκετά από τα ωραία im-sim πράγματα που ψάχνω. Θα καλωσορίσω πάντα μια άλλη ευκαιρία σε games αυτού του είδους, και το Thick As Thieves φαίνεται ότι έχει περιθώριο να αναπτυχθεί, αλλά και αρκετά εκεί από την πρώτη μέρα για να αξίζει μια κρυφή προσπάθεια.