Με τον όρο υπερεκτιμημένο εννοούμε ένα παιχνίδι που του αποδίδεται μεγαλύτερη αξία απ' ότι πιστεύουμε ότι έχει στην πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν είναι καλό, απλά ίσως όχι τόσο όσο γενικά θεωρείται. Με αυτή τη λογική θα χωρίσω τα games που θα αναφέρω, και θεωρώ υπερεκτιμημένα, ανάλογα με την αξία που τους αποδίδω:
Καλά games:
Portal και Portal 2: Πολύ καλά puzzle games με ωραίο humor, με το 1 να είναι το σαφώς καλύτερο από τα 2. Ως εκεί όμως. Υπάρχουν κλασσικά adventures, που δεν παίζει κανείς, πολύ καλύτερα.
Mass Effect trilogy: Δεν είναι ότι καλύτερο έχει βγάλει η Bioware αλλά είναι αξιοπρεπή games. Θα τα κατέτασα από το καλύτερο στο χειρότερο 2>3>1.
Fallout 3: Το χειρότερο από τα 4 βασικά Fallout games αλλά δεν είναι τόσο άσχημο, ειδικά σε σχέση με τα άλλα παιχνίδια της Bethesda τα τελευταία χρόνια.
Starwars: The Knights of the Old Republic: Πολύ καλός τίτλος, θεωρείται πια κλασσικό και μάλλιστα είχαμε πρόσφατα και την επέτειο 10 χρόνων από την κυκλοφορία του. Γιατί είναι στη λίστα? Γιατί είναι ο δεύτερος τίτλος που έβγαλε η Bioware μετά το επικό Baldur's Gate 2 (το NWN ήταν ο πρώτος) και ο πρώτος που μας μετέφερε από ανοιχτά περιβάλλοντα σε κλειστούς διαδρόμους, έναν trend που δυστυχώς κρατάει ακόμα στα σύγχρονα RPGs. Επίσης το sequel του από την Obisidian το βελτίωσε σχεδός σε όλους τους τομείς.
Bioshock (το πρώτο): Πολύ καλό game που όμως αποτυχαίνει να γίνει εξαιρετικό για λίγο, σε όλους τους τομείς. Η σύγκριση με το System Shock 2 (για κάποιο καιρό ο κόσμος μιλούσε για spiritual sequel) το ρίχνει ακόμα περισσότερο.
Μέτρια:
Oblivion/Skyrim: Ίσως είναι λίγο επιεικής που βάζω το Oblivion στα μέτρια αλλά τελικά δεν νομίζω ότι είναι τόσο άσχημο game. Απλά είναι πολύ χειρότερο από τον άμεσο προκάτοχό του, το Morrowing. Το Skyrim ήταν μια μικρή βελτίωση στους περισσότερους τομείς σε σχέση με το Oblivion αλλά και πισωγύρισμα σε μερικούς άλλους. Βέβαια μιλάμε για το Skyrim με interface mods για χάρτη και inventory αλλιώς παίζει να κατέληγε στα κακά games.
Max Payne 3: Δεν είναι ότι μιλάει πολύς κόσμος γι αυτό αλλά δεν παύει να έχει ένα 87 στο Metacritic. Καταρχήν δεν είναι Max Payne game. Το gameplay είναι πολύ διαφορετικό, ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή είναι πολύ διαφορετικός και το γράψιμο είναι πολύ διαφορετικό (και σαφώς χειρότερο). Ως Max Payne game είναι σίγουρα αποτυχία. Γενικότερα όμως ως shooter έχει καλά shooter mechanics, τρομερά γραφικά, υποδειγματικά θα έλεγα και πολύ καλό ήχο. Κρίμα που είναι σχεδόν on-the-rails shooter.
Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots: Είμαι fan της σειράς Metal Gear Solid και έχω παίξει ότι έχει κυκλοφορήσει (εκτός από κάτι non-canon games στο PSP και τα 2 πρώτα Metal Gear, όχι τα Solid, τα 8-bit). Ήθελα πολύ να είναι καλό, ειδικά εφόσων είναι το μόνο που κυλοφόρησε σε αυτή τη γενιά κονσολών (είναι και το Rising βέβαια αλλά τυπικά δεν είναι "Solid"). Δυστυχώς η αποχώρηση από το κλάσσικό gameplay της σειράς, τα υπερβολικά αστεία (το ξεχυλώνει όσο δεν πάει ο Kojima) και τα ατελείωτα cutscenes (κι εδώ το ξεχυλώνει) κάνουν το παιχνίδι να ναι μέτριο. Αν τελείωνε γύρω στα 10 λεπτά νωρίτερα (όσοι το έχουν παίξει ξέρουν τι εννοώ) μπορεί να το έβαζα και στα καλά. Ευτυχώς που το επόμενο, το Peace Walker για το PSP, είναι από τα καλύτερα της σειράς.
Batman: Arkham City: Συνέχεια του εξαιρετικού Arkham Asylum, οι δημιουργοί επέλεξαν αυτή τη φορά έναν ανοιχτό κόσμο για ένα παιχνίδι που καθαρά δεν του ταίριαζε. Τα στενά κτήρια, η πληθώρα respawning εχθρών και τα άπειρα mindless side-quests το κάνουν το λιγότερο κουραστικό. Τα περιβάλλοντα είναι εξαιρτικά και από τεχνικής και από αρτιστικής άποψης και το στόρυ είναι πάνω του μετρίου οπότε γλιτώνει να πέσει στην κατηγορία των κακών games.
Κακά:
Infamous 2: Σαν gameplay είναι αρκετά καλό, θα μπορούσε να ναι μέχρι και στα καλά games. Το γράψιμο όμως καθώς και η αλλάγή της προσωπικότητας του πρωταγωνιστή σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, το κάνουν πολύ δύσκολό να μην το χαρακτηρίσω κακό game. Το vampire DLC είναι αρκετά καλύτερο. Πόντοι για ατμόσφαιρα.
Uncharted 3: Μπορεί να πει κάποιος -όπως έχουν πει πολλοί και σε αυτό το thread- ότι και τα 2 πρώτα Uncharted είναι υπερεκτιμημένα, ειδικά το 2. Δεν παύουν όμως να είναι πολύ καλά games. Το 3ο αποτυχαίνει σε όλους τους τομείς εκτός από γραφικά. Το στόρυ είναι γραμμένο στο πόδι και οι μάχες είναι τόσο άσχημες που πραγματικά απορώ πως το κυκλοφόρησαν έτσι. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν ότα τα 2 πρώτα games θεωρούνται ότι έχουν πολύ καλή μάχη (για shooter που παίζεις με το χειρηστήριο τουλάχιστον) είναι απορίας άξιο γιατί επέλεξαν να αλλάξουν τη φόρμουλα για το 3ο της σειράς.
Προφανώς δεν αναφέρω παιχνίδια που δεν έχω τερματίσει (θα έβαζα το Legend of Grimrock αλλά είμαι πριν τη μέση οπότε δεν το βρίσκω σωστό να εκφέρω γνώμη). Δεν έχω Xbox οπότε κανένα Xbox360 exclusive δεν είναι στη λίστα μου. Είμαι σίγουρος ότι ξεχνάω μερικά αλλά νομίζω είναι αρκετά για τώρα.