Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Μπάσκετ: Γενική Συζήτηση

More
18 Jul 2021 10:37 #253759 by Βασίλης Φρίγκας
Walkup: «Στόχος μας το Final Four, ήθελα πάντα να παίξω με Σλούκα- Σπανούλη»Μίλησε για όλα ο νέος PG του Ολυμπιακού.
https://platform-cdn.sharethis.com/img/facebook.svg
https://platform-cdn.sharethis.com/img/twitter.svg
https://platform-cdn.sharethis.com/img/email.svg
Μια εκ βαθέων συνέντευξη παραχώρησε στο επίσημο site του Ολυμπιακού το νέο μεταγραφικό του απόκτημά του στην περιφέρεια, Thomas Walkup, με τον Αμερικάνο PG να μιλάει τόσο για τους στόχους που έχει θέση για τον ίδιο και την ομάδα του στη φετινή EuroLeague όσο και για την κοινή του συνύπαρξη με τον Κώστα Σλούκα αλλά και το πόσο θαυμάζει τον θρύλο των Πειραιωτών, Βασίλη Σπανούλη.
Αναλυτικά όσα ανέφερε:
Για την οικογένειά του: «Γεννήθηκα στο Χιούστον του Τέξας. Είμαι το τρίτο από τα συνολικά τέσσερα αγόρια που απαρτίζουν την οικογένειά μας. Η μητέρα μου είναι ηρωίδα που μεγάλωσε τέσσερα αγόρια! Είχα πάρα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια, γιατί ήταν σα να μεγάλωνα με τους τρεις καλύτερούς μου φίλους! Για να είμαι ειλικρινής τα αδέλφια μου ήταν ο λόγος που ασχολήθηκα με τα σπορ. Παίζαμε από το πρωί μέχρι να πάμε για ύπνο μπέιζμπολ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ… τα πάντα!. Ο μπαμπάς μου ήταν κόουτς μου για περίπου δέκα χρόνια. Ουσιαστικά ό,τι έκανα μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών, το οφείλω σε εκείνον. Ήταν σπουδαίος! Τον θαυμάζω για το πως χειρίστηκε την προπονητική. Υπάρχουν προπονητές που είναι πολύ σκληροί με τους παίκτες ή άλλοι που είναι μαλθακοί. Όμως, εκείνος ήταν εκπληκτικός και με αντιμετώπιζε πάντα ακριβώς όπως και τους άλλους παίκτες του. Μόλις η προπόνηση ή ο αγώνας τελείωνε, γινόταν και πάλι ο μπαμπάς μου. Δεν υπήρχε περίπτωση στον δρόμο για το σπίτι να μου ‘χτυπήσει’ κάτι που έγινε στην προπόνηση. Ήμουν πραγματικά τυχερός, γιατί το γεγονός πως ήταν προπονητής μου, δεν άλλαξε κάτι στην σχέση μας. Έχουμε διαφορά ηλικίας. Ποτέ δεν υπήρξαμε στην ίδια ομάδα, αλλά στο σπίτι παίζαμε πάντα μαζί και οι μάχες ήταν μεγάλες! Ειδικά όταν παίζαμε μπάσκετ στην πισίνα, πάντα κάποιος κατέληγε με ματωμένη μύτη. Συνήθως το παιχνίδι δεν τελείωνε στους πόντους που είχαμε συμφωνήσει, αλλά όταν κάποιος χτυπούσε!Για τον μεγάλο αδελφό του, Νέιθαν: «Η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος που θαύμαζα πολύ και ήθελα να του μοιάσω, ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός μου, ο Νέιθαν. Έπαιζε μπάσκετ και ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στο Χιούστον στο γυμνάσιο. Είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από εμένα και πάντα με κέρδιζε σε οτιδήποτε. Πάντα! Ήθελα να γίνω ακριβώς όπως εκείνος. Τον παρακολουθούσα στους αγώνες του στο γυμνάσιο και στο κολέγιο, και αυτές είναι κάποιες από τις καλύτερες μπασκετικές μου αναμνήσεις! Ήμουν πολύ τυχερός που είχα κοντά μου κάποιον που δούλευε τόσο σκληρά και ήταν πραγματικά τόσο καλός στο μπάσκετ. Επίσης, μέσω του αδελφού μου είδα και το παρασκήνιο… Είδα πως δούλευε, πως αντιδρούσε, πως ενεργούσε, τα πάντα.. Μου δίδαξε πραγματικά πολλά και με ‘κράτησε’ σε τροχιά ώστε να πετύχω τον στόχο μου. Ο Νέιθαν έπαιξε τέσσερα χρόνια στο Texas A&M , ενώ αγωνίστηκε και εκτός ΗΠΑ σε μικρότερες χώρες… Στην Ισλανδία, στην Ιαπωνία, στο Λουξεμβούργο. Η καριέρα του δεν εξελίχθηκε τόσο καλά όσο περίμενα, όμως, αυτό δεν αλλάξει το πως τον βλέπω ως παίκτη. Ήταν πάντα όνειρό μου να παίξουμε στην ίδια ομάδα. Η μόνη φορά που παίξαμε μαζί ήταν σε κάποιες τοπικές λίγκες σε ανοιχτά γήπεδα, αλλά αυτό δεν μετράει. Μακάρι κάποια στιγμή να είχαμε συνυπάρξει στην ίδια ομάδα...».Για τους σοβαρούς τραυματισμούς του: «Όταν ήμουν δεκατεσσάρων ετών υπέστην ρήξη χιαστού, όμως, ήμουν τόσο νέος τότε, που δεν καταλάβαινα πόσο σημαντικός ήταν ο τραυματισμός. Αν αυτό συμβεί τώρα σε έναν επαγγελματία αθλητή είναι πραγματικά θλιβερό. Όμως, εγώ τότε απλά σκεφτόμουν πως θα κάνω ότι χρειάζεται και θα επιστρέψω στο παρκέ. Περίπου έναν χρόνο αργότερα μου συνέβη το ίδιο και ήταν λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί μόλις είχα τελειώσει την αποθεραπεία και είχα κάνει τα πάντα για να επιστρέψω. Ήταν μεγάλη απογοήτευση, καθώς σε εκείνο το σημείο είχα αρχίσει να σκέφτομαι το κολλέγιο και να κάνω όνειρα για το που θα παίξω.Ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα μήπως δεν καταφέρω. Όμως, ποτέ δεν σταμάτησε η αγάπη μου για το παιχνίδι και ποτέ δεν σκέφτηκα να μην παίξω για να μην ξαναχτυπήσω. Απλά συνέχισα να δουλεύω και μέχρι το τελευταίο μου έτος ήμουν υγιής. Τότε, όμως, έσπασα το πόδι μου και είμαι πραγματικά τυχερός και ευλογημένος που είχα ήδη υπογράψει να πάω σε κολέγιο. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν είμαι σίγουρος πως θα τα κατάφερνα. Στο διάστημα του 1.5 χρόνου που ακολούθησε έκανα πέντε χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να μπορέσω να επιστρέψω εντελώς υγιείς.Ανάμεσα στον τραυματισμό στο πόδι και τα χειρουργεία υπήρξαν μολύνσεις. Ήταν πραγματικά πολύ μακρύς ο δρόμος. Είμαι πολύ τυχερός που έχω την οικογένειά μου, γιατί ο τρόπος που με υποστήριξε τότε είναι μοναδικός! Όλοι οι άλλοι πήγαιναν στο κολέγιο, ξεκινούσαν τις καριέρες τους και εγώ καθόμουν στο σπίτι και προσπαθούσα απλά να καταφέρω να περπατήσω. Ήταν δύσκολο, αλλά ακόμη και τότε δεν σκέφτηκα πως ίσως το μπάσκετ δεν είναι για εμένα. Ήξερα πάντα πως αυτός ήταν ο προορισμός μου. Είμαι πολύ χαρούμενος, λοιπόν, που είχα την στήριξη της οικογένειάς μου, αλλά επίσης εγώ ο ίδιος βαθιά μέσα μου γνώριζα πως θα συνεχίσω να παλεύω για μια καριέρα στο μπάσκετ. Από μικρή ηλικία το λάτρευα τόσο, που για να είμαι ειλικρινείς δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω».Για το NBA και την Ευρώπη: «Στενοχωρήθηκα που δεν επιλέχθηκα στο Draft του 2016, επειδή ήταν κάτι που δεν θα μπορούσα να προσπαθήσω ξανά. Δεν θα είχα ποτέ ξανά την ευκαιρία να λάβω μέρος. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θεωρώ πως άξιζα να επιλεγώ. Είμαι ρεαλιστής και ξέρω πως τότε δεν ήμουν αρκετά καλός παίκτης για να επιλεγώ. Αν με ρωτάτε όταν κοιτάω πίσω αν σκέφτομαι πως το συγκεκριμένο γεγονός άλλαξε την καριέρα μου, η απάντηση είναι όχι. Είμαι πραγματικά χαρούμενος για κάθε βήμα που έχω κάνει στην καριέρα μου και με… προσγείωσε στον Ολυμπιακό!Έπαιξα έναν χρόνο στην G-League. Δεν πήγε, όμως, πολύ καλά. Δεν σούταρα καλά, δεν έπαιζα τόσο καλά. Ίσως να οφειλόταν στο σοκ του να είσαι ρούκι. Όμως, χαίρομαι που το έκανα και έδωσα στον εαυτό μου μια ευκαιρία να το δοκιμάσει. Σύντομα, ωστόσο, συνειδητοποίησα πως δεν ήταν για εμένα. Είμαι, όμως, πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία μου με τον ατζέντη μου, με τον οποίο είμαστε μαζί από τότε. Και αυτό γιατί μετά από μια όχι και τόσο καλή χρονιά στην G-League μου βρήκε μια σπουδαία δουλειά στην Λούντβιχσμπουργκ. Δεν είμαι σίγουρος αν την άξιζα, αλλά είναι πραγματικά πολύ καλός μάνατζερ και το κατάφερε.Την πρώτη μου σεζόν στην Γερμανία ο κόουτς, Τζον Πάτρικ, με βοήθησε πολύ. Ήταν μια πραγματικά σπουδαία χρονιά για εμένα, γιατί πήγα σε μια ομάδα που είχε κατά κάποιο τρόπο ένα Αμερικανικό σύστημα, πολλούς Αμερικανούς παίκτες και με βοήθησε στο να ΄μπω’ και να αντιληφθώ τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Η Λούντβιχσμπουργκ ήταν το σκαλοπάτι μου για την EuroLeague. Ήταν δύσκολο να είμαι μακριά από την οικογένειά μου. Είμαι πραγματικά πολύ δεμένος με την οικογένειά μου, οπότε το ό,τι βρισκόμουν τόσο μακριά και δεν τους είχα κοντά μου στις γιορτές, ήταν σκληρό. Βέβαια όλοι τους κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να με συμπεριλαμβάνουν σε όλα μέσω facetime! Επίσης, κάθε χρόνο, με εξαίρεση τον τελευταίο ελέω πανδημίας, με επισκέπτονται σε όποια χώρα και αν παίζω. Βέβαια, τώρα που θα βρίσκομαι στην Ελλάδα όλοι, γνωστοί, φίλοι και οικογένεια, θέλουν να με επισκεφθούν! Δεν νομίζω πως θέλουν να επισκεφθούν εμένα, αλλά την χώρα».Για τον Βασίλη Σπανούλη: «Η αλήθεια είναι πως τον πρώτο χρόνο στην EuroLeague δυσκολεύτηκα. Δεν έπαιξα πάρα πολύ καλά, ίσως γιατί δεν ήμουν έτοιμος για την διοργάνωση. Είμαι πολύ χαρούμενος, όμως, που βρέθηκα στην Ζαλγκίρις, γιατί μου έδωσαν πάρα πολλές ευκαιρίες και επέμειναν σε εμένα, παρόλο που έπαιζα άσχημα. Δεν έπαψαν να πιστεύουν σε εμένα ο Σάρας και ο τζένεραλ μάνατζερ, ο Παούλιους Μοτιεγιούνας. Ήμουν χαρούμενος στην Ζαλγκίρις και είχαμε σπουδαία χρονιά ως ομάδα. Έμαθα πραγματικά πολλά εκεί υπό τις οδηγίες του Γιασικεβίτσιους. Είναι πραγματικά πολύ καλός προπονητής. Επίσης έμαθα πολλά από τους συμπαίκτες μου. Στην Ζαλγκίρις ένιωσα να ανεβαίνω επίπεδο.Όταν συμφώνησα με την Ζαλγκίρις, παρακολούθησα κάποια παιχνίδια της από την προηγούμενη σεζόν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η σειρά των προημιτελικών που η Ζαλγκίρις κέρδισε τον Ολυμπιακό και πήγε στο Final 4. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησα ματς του Ολυμπιακού και θυμάμαι πως σκεφτόμουν: ‘Wow αυτός ο Σπανούλης είναι πραγματικά καλός!’. Φυσικά έμαθα πολλά περισσότερα όταν ξεκίνησε η σεζόν και έπαιξα ως αντίπαλος με τον Ολυμπιακό. Όσο περνούσε ο καιρός και μάθαινα περισσότερα, τόσο συνειδητοποιούσα πως είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό κλαμπ».Πραγματικά ανυπομονούσα να παίξω μαζί του ως συμπαίκτης! Είναι σπουδαίος και θα είχα πολλά να μάθω δίπλα του. Για εμένα, έναν 29χρονο παίκτη, το να είχα την ευκαιρία να παίξω με τον Σπανούλη, να μάθω από εκείνον και να ‘ρουφήξω’ από την εμπειρία του, θα ήταν τεράστια τιμή. Όμως, είμαι σίγουρος πως θα παραμείνει 'συνδεδεμένος' με την ομάδα και ανυπομονώ να μάθω από εκείνον, παρότι δεν θα είναι συμπαίκτης μου. Ξέρω πως θα παραμείνει μέλος της οικογένειας».Στόχος το Final Four: «Όταν υπέγραψα το συμβόλαιό μου, είπα στον γενικό διευθυντή, τον Νίκο Λεπενιώτη, πως είμαστε στην ίδια σελίδα. Ο στόχος μου είναι να πάω στο Final 4. Αυτός θεωρώ πως είναι ο στόχος και ενός κλαμπ με το πρεστίζ του Ολυμπιακού. Είμαι ενθουσιασμένος! Ο Ολυμπιακός μου δίνει την καλύτερη ευκαιρία να παίξω στο Final 4 και να κερδίσω! Για αυτό υπέγραψα!. Δεν θα σας αρέσει αυτό που θα πω, αλλά η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου ως τώρα, ίσως είναι το κλέψιμο στον Σλούκα στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό! Γενικά όλο εκείνο το παιχνίδι και η εμφάνισή μου, ήταν ιδιαίτερη στιγμή για εμένα. Ήταν ένα ματς που έπρεπε να κερδίσουμε προκειμένου να παραμείνουμε σε τροχιά πλέι οφ. Δυστυχώς αυτή είναι η απάντησή μου στην συγκεκριμένη ερώτηση…».Ο Ουόκαπ εκτός των παρκέ: «Είμαι Χριστιανός, δουλεύω σκληρά, προσπαθώ να είμαι ταπεινός, έχω αυτοπεποίθηση και φυσικά έχω και κάποια ελαττώματα, αλλά δεν θα τα αναφέρω. Μεγαλώνω οπότε δεν παίζω τόσο πολύ video games. Εξακολουθώ, όμως, να έχω, το x-box μου και παίζω καμία φορά. Πλέον, στον ελεύθερο χρόνο μου περισσότερο διαβάζω και γράφω. Κυρίως προσπαθώ να μάθω πως μπορείς να αναπτύξεις μια επιχείρηση. Γενικά κάνω πιο παραγωγικά πράγματα. Και φυσικά μιλάω πολύ μέσω facetime με την οικογένειά μου!Δεν γνωρίζω πολλά για την ελληνική κουλτούρα, όμως, ανυπομονώ να μάθω τα πάντα. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, το ότι έρχομαι σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες. Έμαθα κάποια πράγματα για την γερμανική, έμαθα κάποια πράγματα για την λιθουανική και τώρα είμαι έτοιμος για την ελληνική κουλτούρα! Για το πως ζουν οι Έλληνες, πως συμπεριφέρονται, πως μιλούν… Υπάρχουν πολλά που ανυπομονώ να δω και ελπίζω να μείνω για πολύ καιρό στον Ολυμπιακό και πραγματικά να ‘ρουφήξω’ την ελληνική κουλτούρα. Ελπίζω να με βοηθήσουν και οι συμπαίκτες μου σε αυτό».

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
18 Jul 2021 10:39 #253760 by Βασίλης Φρίγκας
Μaccabi: «Αποσύρεται ο Casspi»Μετά από 16 χρόνια καριέρας.
Mετά από σχεδόν 2 δεκαετίες -για την ακρίβεια 16 χρόνια- στα παρκέ της Ευρώπης και του ΝΒΑ, ο σπουδαιότερος Ισραηλινός παίκτης της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ο Omri Casspi, φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στην οριστική απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.Έπειτα από μια πετυχημένη καριέρα στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ, ο διεθνής SF είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με δημοσιεύματα που απορρέουν από το Ισραήλ, να δώσει ένα πρόωρο τέλος στην τεράστια καριέρα του, αφού οι έντονοι πόνοι που τον ταλαιπωρούσαν τελευταία δεν έχουν σταματημό, με αποτέλεσμα στα 33 μόλις του χρόνια να αναμένει το φινάλε του δρόμου.Τα τελευταία 2 χρόνια είχε επιστρέψει στην αγαπημένη του Maccabi Tel Aviv του Γιάννη Σκουρτόπουλου και μέτρησε 5.5 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ σε 30 φετινούς αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ συνολικά έχει αγωνιστεί 6 σεζόν με την «ομάδα του λαού».
Όσον αφορά την πορεία του στο ΝΒΑ, ο Casspi αγωνίστηκε συνολικά για 10 σεζόν εκεί και πρόλαβε να εμφανιστεί σε 588 ματς κανονικής διάρκειας -δεν έπαιξε ποτέ στα Playoffs- και να μετρήσει 8 πόντους και 4 ριμπάουντ ανά 20 λεπτά συμμετοχής.Συνολικά, πέρασε κατά σειρά από τους Kings, Cavaliers, Rockets, Pelicans, Timberwolves, Warriors και Grizzlies.

More
20 Jul 2021 09:54 #253783 by Βασίλης Φρίγκας
Η σωστή επιλογή του Κώστα Αντετοκούνμπο και γιατί!
Η  επιλογή του 23χρονου Κώστα Αντετοκούνμπο να πάει στην Βιλερμπάν  ξένισε πολλούς που περίμεναν να κλείσει στα "ερυθρόλευκα" ή ακόμα και στον "πράσινα" ή έστω στα "κιτρινόμαυρα"! Ομως οι εποχές έχουν αλλάξει όπως έχουμε πει και οι ελληνικές ομάδες κάθε άλλο παρά πουλάνε σαν πρότζεκτ. Δεν θα μάθουμε και 100% ποτέ αν τελικά ο Ολυμπιακός ασχολήθηκε ενεργά με την περίπτωση του ταλαντούχου και πρωταθλητή ΝΒΑ (!) έστω από τον ...καναπέ Κώστα, αλλά είναι φανερό ότι καλά έκανε και πήγε στην Βιλερμπάν. Και φαντάζομαι όλο και θα συμβουλεύθηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του και σταρ του ΝΒΑ Γιάννη.Ο Κώστας Αντετοκούνμπο δεν είναι και το μεγαλύτερο ταλέντο, όπως λέμε, αλλά έχει το ταλεντάκι του. Παίζει βασικά στο 5 αλλά είναι 5ροτέσσερο που λέμε στα γήπεδα. Δεν έχει σουτ όμως,ούτε και κλασικό παιχνίδι σέντερ. Εϊναι λίγο απ όλα στην φροντ λάιν και βασικά πολύ δυνατό και αθλητικό ψηλό παιδί. Στο ΝΒΑ δεν μπόρεσε να μείνει και τελικά δεν έκανε το άλμα που ίσως κάτι είχαν δει οι Λείκερς. Και θα είχε ρόλο μεταξύ ομάδας ΝΒΑ και NBDL. Συνεπώς μηδαμινή σχεδόν εξέλιξη. Στην Ευρώπη όμως έχει θέση με τα αθλητικά του προσόντα καθώς δεν χρειάζεται να κάνει την διαφορά.Ο ίδιος ο Γιάννης ξερει καλύτερα απ όλους ότι αν έμενε στην Ελλάδα δεν θα είχε ποτέ την εξέλιξη που είχε.Ο Κώστας πρέπει να ..ψηθεί όπως έκανε και ο Θανάσης και ίσως γυρίσει στο ΝΒΑ ή ειδάλλως θα έχει μια ενδιαφέρουσα καριέρα χωρίς πολλά πολλά αρχικά αλλά με καλούς ρόλους σταδιακά στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η Βιλερμπάν που δουλεύει σε τέτοια πρότζεκτ με νέα και αθλητικά παιδιά και με αμερικάνικη φιλοσοφία καθώς μεγαλομέτοχος είναι ο πρώην σταρ του ΝΒΑ Τόνι Πάρκερ και προπονητής ο αδελφος του,ήταν η ιδανική επιλογή για τον Κώστα. Που με την σειρά του θα έχει την ευκαιρία να ανέβει επίπεδο στην Ευρώπη,να παίξει Ευρωλίγκα και σταδιακά να καθιερωθεί μέσα και από την ατομική του βελτίωση καθώς για να κάνεις καλή καριέρα δεν επαρκούν μόνο τα αθλητικά προσόντα

More
20 Jul 2021 09:55 #253784 by Βασίλης Φρίγκας
O Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη τον Hezonja, ο Hezonja δεν έχει ανάγκη τον Παναθηναϊκό.Μια σχέση αγάπης που πλέον δεν κάνει καλό σε κανέναν από τους δύο.

Όπως έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγες ώρες στα ελληνικά και ευρωπαϊκά social media, ο Mario Hezonja ζήτησε κι άλλη διορία από τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να εξετάσει εκ βαθέων τις επιλογές του -και τις προτάσεις που ήδη του έχουν γίνει- στη φετινή free agency της EuroLeague και του ΝΒΑ χωρίς πίεση και απαιτητικά deadlines.Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, ο διεθνής Κροάτης δεν έχει ανάγκη το "τριφύλλι".Η ήδη εξαιρετική -δεδομένης της πολύμηνης απουσίας που προηγήθηκε- σεζόν που υλοποίησε στο ΟΑΚΑ είναι αρκετή για να τον αναγάγει ξανά σε μια τρομερή και απροσπέραστη επιλογή για κάθε ομάδα που μπορεί να συντηρήσει οικονομικά και λειτουργικά ένα σούπερ ταλέντο, όπως το δικό του.Φέτος, ένιωσε ξανά πρωταγωνιστής αναλαμβάνοντας 15 επιθέσεις (10 σουτ + 5 βολές) σε 23 λεπτά στην Ευρώπη -ενώ παράλληλα μοίραζε και μια ασίστ- σε μια επίδοση που δηλώνει πως εκτελούσε 0.7 σουτ ανά 1 λεπτό!Αν ήμασταν στο 2020, η κατάσταση ίσως να ήταν διαφορετική.Ο Hezonja, όπως άλλωστε απέδειξε, ήθελε να έρθει διακαώς στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό τόσο για τα "πράσινα" συναισθήματα που τον τρέφουν εδώ και αρκετά χρόνια όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, γνωρίζοντας πολύ καλά πως αν δεν έβρισκε σταθερό ρυθμό και χρόνο συμμετοχής δύσκολα θα λάμβανε μέρος στη μεγαλύτερη μπασκετική γιορτή του γαλαξία και τη δεύτερη στην καριέρα του μετά το Ρίο το 2016 (9 πόντοι, 3 ριμπάουντ σε 6 εμφανίσεις).Τυπικά, εκμεταλλεύτηκε την αθηναϊκή αρμάδα (πολύ) περισσότερο από ότι αυτή εκείνον.
Και είναι ένα γεγονός απολύτως φυσιολογικό, ένα γεγονός που σαφώς βοήθησε και τον ίδιο τον Παναθηναϊκό να ορθοποδήσει οικονομικά μετά από μια καταστροφική ελέω κορονοϊού χρονιά, με τις πωλήσεις των φανελών του πρώην παίκτη της Barcelona αλλά και την εν γένει αύρα του να χαρίζουν μια ισχυρή ανάσα στη διοίκηση του κυρίου Τάκη Τριαντόπουλου, που έδειξε μερικά εξαιρετικά δείγματα γραφής στην πρώτη του σεζόν σε αυτό το πόστο.Ο πρώην NBAer έκανε τη δουλειά του και δε χρειάζεται πια την ομάδα της καρδιάς του.
Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον Hezonja;Σε μια πρώτη ματιά, φυσικά.Ενα τεράστιο "ταλέντο", ένας παίκτης χωρίς πολλές αδυναμίες επιθετικά, ένας τρομερός σκόρερ, ένας μπασκετοποιημενος αθλητής που έχει όλα τα φόντα -σωματικά και αγωνιστικά- να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.   Σε μια δεύτερη όμως;Όσο καλός και αν είναι επιθετικά, ο Κροάτης SF είναι φανερά αδιάφορος στο αμυντικό γίγνεσθαι της ομάδας, κάτι που δεν θα συγχωρεθεί από τον λάτρη της άμυνας Δημήτρη Πρίφτη.Αφήνει πολλές φορές ακάλυπτες τις γωνίες που μαρκάρει, δίνει αρκετό χώρο στο προσωπικό του match up στην περίμετρο και ενίοτε μοιάζει πως ψάχνει το ατομικό κατόρθωμα (υπερβολικό help defence για τάπα, συγκλίνει προς το ζωγραφιστό για το ριμπάουντ ενώ δεν έχει τελειώσει η περίπτωση να πάει η μπάλα στον αντίπαλό του) περισσότερο από το ομαδικό.Μπορεί να έχει τα φυσικά χαρακτηριστικά για να ακμάσει σε ένα αθλητικό περιβάλλον, που θα αναγκάζει τους πρωταγωνιστές να αλλάζουν συνεχώς βάζοντας δύσκολα στον εχθρό, αλλά η άμυνα είναι πρωτίστως ζήτημα ενδιαφέροντος και νοιάξης και μετέπειτα ικανότητας.Ωστόσο, για να μην είμαι ολότελα άδικος με την περίπτωσή του στα μετόπισθεν, αξίζει να αναφερθεί πως όταν έχεις την πίεση να βρεθείς στην πλέον τρανή παγκόσμια διοργάνωση, το κύριο όπλο σου είναι η επίθεση και η στατιστική υπηρεσία, και αυτά προσπαθείς να κυνηγήσεις, ρισκάροντας να χάσεις κάποια άλλα στοιχεία στο παιχνίδι.Όμως, ο Hezonja δεν είναι γενικότερα πρόθυμος αμυντικός -όχι μονάχα φέτος- κάτι που όμως βελτιώνεται και σβήνει.Επιθετικά υπάρχει ομαδικό και όχι ατομικό πρόβλημα.Το μεγαλύτερο ζήτημα που εντοπίζω μελετώντας το ρόστερ του Παναθηναϊκού για τη νέα του σεζόν στην EuroLeague και την Basket League είναι το γεγονός πως διαθέτει πάρα πολλούς παίκτες που όχι μόνο δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, αλλά "τρώνε" ο ένας τον άλλο.Ενας από τους λόγους που ο Νemanja Nedovic και ο Mario Hezonja ήταν τόσο καλοί στα επιθετικά τους καθήκοντα είναι το γεγονός πως δεν είχαν ο ένας τον άλλον δίπλα.
Έτσι, ο πρώτος γλύτωσε το σχεδόν 30% USG% του τελευταίου, και ο τελευταίος το 29% του πρώτου.   Μπορεί ο Παναθηναϊκός να αποκτούσε ακόμα μια τρομερή πηγή σκορ από την κοινή τους σύμπλευση, αλλά δεν θα βοηθούσε καθόλου λειτουργικά το παιχνίδι της ήδη υπάρχουσας, αφού ο όγκος επιθέσεων που θα απορροφούσε θα λάμβανε χώρα σε καταστάσεις iso κυρίως, κάτι που θα έφραζε ένα plan B.Ουσιαστικά, οι "πράσινοι" διαθέτουν υπέρ του δέοντος ball hogs shot creators για τη νέα χρονιά, παίκτες δηλαδή που θέλουν να έχουν τη μπάλα στα χέρια τους συνεχώς για να ρυθμίσουν μια επιθετική κατάσταση, με τους NedovicMaconΠαπαπέτρου και Hezonja (έστω ότι μένει) να περνούν πολύ χρόνο είτε όλοι μαζί είτε κάποιοι μεμονωμένα.Ο Παπαπέτρου έμεινε για 2 χρόνια πάρα τις προσφορές.
Ο Nedovic έμεινε για 2 χρόνια πάρα τις προσφορές.
Ο Hezonja -αν μείνει- θα μείνει πάρα τις προσφορές.Δεν έμειναν μόνο για την ομάδα, έμειναν και για τους εαυτούς τους.
Θέλουν κατοχές, θέλουν επιθέσεις, θέλουν ηγετικότητα εκτός από νίκες και τίτλους.
Αλλιώς, είχαν πολλές προσφορές για να γίνουν 4ες και 5ες λύσεις σε πολύ πιο ικανά του Παναθηναϊκού περιβάλλοντα.Όλοι τους είναι αθλητές με τεράστιο USG% και ταυτόχρονα πενιχρή διάθεση να ακροβολιστούν συνεχώς στην περίμετρο, περιμένοντας μια πάσα για να την κάνουν επίθεση.Ουσιαστικά, ο πρώην παίκτης των Blazers είχε 31% USG% στην EuroLeague και 27% στην Ελλάδα σε μόλις 21 περίπου αγωνιστικά λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις.
Αυτός ο αριθμός θα πέσει αισθητά τόσο με την έλευση δύο νέων παικτών που απαιτούν κατοχές (Nedovic, Macon) όσο και με την άνοδο του χρόνου συμμετοχής του.Και σε όλα αυτά, δεν πρέπει να μη ληφθεί υπόψη και ο αρχηγός του "τριφυλλιού", ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ένας παίκτης που έκανε την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του με τη φυγή ενός ball hog playmaker, του Νικ Καλάθη, σε μια κίνηση που του επέτρεψε να συμμετέχει σε 17 τουλάχιστον πόντους της ομάδας του ανά αγώνα και να αναλαμβάνει 11 επιθέσεις (8 σουτ + 3 βολές) κάθε μία βραδιά, αλλά και να δει το USG% να εκτοξεύεται από το 15% στο 23%.   Θα μπορούσε να είναι ο Super Mario το ίδιο αποδοτικός χωρίς τόσες επαφές και κατοχές ενόσω χρειάζεται τόσο τη μπάλα στα χέρια του και ταυτόχρονα δεν έχει το άριστο μακρινό σουτ (37%/ 5 απόπειρες) για να αλλάξει ρόλο και απαιτήσεις;Η δική μου αίσθηση είναι πως ο Hezonja δεν θα είναι στα στάνταρ που θέλει να είναι, αν την ίδια στιγμή οι έτεροι 3 είναι στα στάνταρ που είναι.
  • 4 παίκτες που αρέσκονται στο iso.
  • Οι 3 από αυτούς δεν ενδιαφέρονται σε ακραίο βαθμό για την άμυνα.
  • Οι 3 από τους δε μπορούν να δημιουργήσουν κατά συνθήκη για τους άλλους, λειτουργικά και μη.
  • Οι 2 από αυτούς δε μπορούν να βγουν από τα screens και να εκτελέσουν μαθηματικώς άκοπα για τους υπόλοιπους.
 Προφανώς, σε ένα σενάριο όπου δεν έχει υπογράψει κανείς ακόμα και μια ομάδα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει 3 από αυτούς τους 4, ο Mario θα επιλεγόταν στις 2 πρώτες κλήσεις.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτή η ρύθμιση πια, αφού ο σχεδιασμός του "τριφυλλιού" έχει ήδη δηλώσει πως ΠαπαπέτρουNedovic και Macon είναι σίγουρα παίκτες του για την επόμενη χρονιά, και όλα γίνονται με βάση αυτήν την εξέλιξη.Και με βάση αυτό, ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη τον Hezonja και ο Hezonja δεν έχει ανάγκη τον Παναθηναϊκό για να βρει ένα περιβάλλον όπου χωράει και ταιριάζει πραγματικά.

More
20 Jul 2021 09:56 #253785 by Βασίλης Φρίγκας
3η διαδοχική χρονιά με Μουράτο στο Λαύριο!Και τη νέα σεζόν στα ίδια λημέρια ο Έλληνας πλέι μέικερ...

Για 3η σερί σεζόν Λαύριο και Βασίλης Μουράτος θα βαδίσουν μαζί, αφού ο 24χρονος γκαρντ ανανέωσε το συμβόλαιο του με το σύνολο του Χρήστου Σερέλη.Την περυσινή σεζόν ήταν απολαυστικός με την φανέλα της ομάδας, η οποία ήταν φιναλίστ στην Basket League και μάλιστα βρέθηκε στην κορυφαία 5αδα του πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα έλαβε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη.Οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές με 11.6 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα κατά μέσο όρο και ο Χρήστος Σερέλης ήθελε διακαώς την παραμονή του Έλληνα πλέι μέικερ στο ρόστερ,Η ανανέωση με τον Μουράτο ανακοινώθηκε μέσω social media από την ομάδα.Μάλιστα ο Μουράτος, μετά την αποκάλυψη της εν λόγω είδησης, δήλωσε:"Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ανήκω στην οικογένεια του Λαυρίου για ακόμη μία χρονιά. Για μένα η ομάδα του Λαυρίου είναι κομμάτι της καρδιάς μου και οικογένεια μου. Χαίρομαι πολύ που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους ίδιους ανθρώπους που μου έδειξαν εμπιστοσύνη, αγάπη και πίστεψαν στις δυνατότητές μου.Οι στόχοι μας είναι η ομάδα να συνεχίζει να εξελίσσεται, να έχει μια πολύ καλή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη σε μια απαιτητική χρονιά με διπλά παιχνίδια.Μαζί με όλα τα παιδιά της ομάδας θα δώσουμε τη μάχη μας την επόμενη χρονιά και ευελπιστούμε να έχουμε την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη του κόσμου μας, του 6ου παίκτη μας για την υλοποίηση των στόχων μας".

More
20 Jul 2021 09:58 #253786 by Βασίλης Φρίγκας
Zenit: Ανακοίνωσε και τον Napier!Ακόμα μια ηχηρή προσθήκη για τους Ρώσους.
Η φετινή off- season της Zenit St. Petersburg συνεχίζει να κινείται σε άκρως υψηλούς ρυθμούς, με την ομάδα της Ρωσίας να παρουσιάζει με κάθε επισημότητα ακόμα ένα μεταγραφικό της απόκτημα, τον Shabazz Napier, που καταφθάνει στην Ευρώπη από τον κόσμο του ΝΒΑ!Ο διεθνής με το Πουέρτο Ρίκο PG υπέγραψε μέχρι και το τέλος της επερχόμενης σεζόν με την αρμάδα του Xavi Pascual, και αναμένεται να προσφέρει άμεσα ως back up -αφού δεν ταιριάζει τόσο με τον Κevin Pangos- playmaker χάρις το τρομερό του στοιχείο στο shot creation.Ο Νapier αγωνιζόταν από το 2014 στο ΝΒΑ και έχει συνολικά αγωνιστεί σε 345 ματς κανονικής διάρκειας και ακόμα 9 σε Playoffs, μετρώντας 7 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ ανά 17 αγωνιστικά λεπτά.Κολεγιακά, ήταν ένας από τους κορυφαίος παίκτες της εποχής του -τόσο καλός που είχε αναγκάσει τον LeBron James να ζητήσει από τους Miami Heat να τον επιλέξουν πριν αποχωρήσει για τους Cleveland Cavaliers- και αρίθμησε 14 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά 32 λεπτά συμμετοχής σε 4 χρόνια με τη φανέλα του ιστορικού UConn, με το οποίο πανηγύρισε και 2 πρωταθλήματα NCAA (2011, 2014).

More
20 Jul 2021 09:59 #253787 by Βασίλης Φρίγκας
Εθνική ΗΠΑ: Σε καραντίνα και ο LaVine.Ο Zach LaVine τέθηκε σε καραντίνα και δεν θα ακολουθήσει την αποστολή της Εθνικής ΗΠΑ, η οποία αναχωρεί απόψε για το Τόκιο.

Νέο πρόβλημα προέκυψε στην Εθνική ΗΠΑ. Σύμφωνα με το tweet του Shams Charania, ο Zach LaVine τέθηκε σε καραντίνα και δεν θα ακολουθήσει την αμερικανική αποστολή για το Τοκίο.Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι ο σούτινγκ γκαρντ των Chicago Bulls θα χάσει απαραίτητα το ολυμπιακό τουρνουά, καθώς οι Αμερικανοί ελπίζουν να ξεπεράσει το πρόβλημα γρήγορα και να ενσωματωθεί αργότερα στην υπόλοιπη ομάδα στην ιαπωνική πρωτεύουσα.O LaVine ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες  στη χθεσινή νίκη των ΗΠΑ επί της Ισπανίας με 83-76  στο Λας Βέγκας, έχοντας 13 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 5/8 σουτ σε 22 λεπτά συμμετοχής.Εφόσον δεν μπορέσει τελικά να πάει στο Τόκιο, θα αποτελέσει την τρίτη απώλεια παίκτη για τους Αμερικανούς λόγω του κορονοϊού. Προηγήθηκαν  οι Jerami Grant και Bradley Beal , οι οποίοι  αντικαταστάθηκαν από τους JaVale McGee και Keldon Johnson .

More
21 Jul 2021 10:58 #253820 by Βασίλης Φρίγκας
Ο Νίκος Χουγκάζ κέρδισε τη θέση, δεν του τη χάρισαν.
Πριν από λίγες ώρες ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε κι επίσημα την απόκτηση του Νίκου Χουγκάζ , του καλύτερου νέου παίκτη του πρωταθλήματος κι ενός παιδιού που έχει την προοπτική να φτάσει πολύ ψηλά. Κι αυτό διότι πέρα από την ικανότητα και το ταλέντο, η δουλειά και η αφοσίωση, συνδυαστικά με το υγιές περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε, αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας.Καλά να είναι το παιδί, γερό να είναι και όλα θα κυλήσουν υπέρ του. Διότι αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, ο δρόμος του νεαρού παίκτη δεν ήταν και τόσο εύκολος. Από πολύ μικρή ηλικία έζησε απογοήτευση. Έζησε απόρριψη όταν στο… παιδικό του Πανιωνίου τον είχαν παρατημένο στην άκρη. Έζησε στενοχώρια όταν ένα οστικό οίδημα τον άφησε εκτός (εφηβικού) για 9 μήνες. Ξανάζησε την απόρριψη, όταν στο Περιστέρι χαρακτηρίστηκε «αργός» και «χωρίς προοπτική εξέλιξης».Νέα στενοχώρια και απόρριψη, για άλλους λόγους, όταν επέστρεψε στον Πανιώνιο, αφού χρειάστηκε να μεσολαβήσουν κάποιοι άνθρωποι από τις υποδομές που γνώριζαν που μπορεί να φτάσει. Έτυχε να έχει προπονητή τον πατέρα του, ο οποίος ήξερε ότι ο μικρός θα μπορούσε να βοηθήσει τον Πανιώνιο ΚΑΙ μελλοντικά. Ήταν επένδυση…Όταν ο Κρις Χουγκάζ σηκώθηκε κι έφυγε από τον Πανιώνιο, βάζοντας την αξιοπρέπειά του πάνω ακόμα κι από τη μεγάλη του αγάπη (ποτέ δεν έκρυψε τα «κυανέρυθρα» αισθήματά του, άλλωστε εκεί μεγάλωσε) ο Νίκος βρέθηκε σε δίνη. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης ούτε και αξίζουν περισσότερης ανάλυσης, σε μια τραγελαφική κατάσταση τότε στον ιστορικό σύλλογο, βρέθηκε στο περιθώριο.Η απόφαση του πατέρα του και της μητέρας του, Σόνιας Δάφκου ( ]]επίσης αθλήτριας του μπάσκετ που έχει κατακτήσει τίτλο ΚΑΙ με τον Παναθηναϊκό ) να πάει ο μικρός στις ΗΠΑ αποδείχθηκε σωτήρια. Στο Northwestern State ο Νίκος ξαναβρήκε την αυτοπεποίθησή του.Ο Ιωνικός με τη γενικότερη φιλοσοφία του άνοιξε την αγκαλιά του. Με ξεκάθαρη θέση να στηρίξει τον Χουγκάζ (όπως και κάθε νέο παίκτη με προοπτική) του έδωσε χρόνο και ο μικρός έγινε πρωταγωνιστής. Σε βαθμό που στο καθοριστικό ματς της παραμονής με την Λάρισα στη Νίκαια, οδήγησε τον Ιωνικό σε θρίαμβο έχοντας μάλιστα 7/7 τρίποντα.Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Και τίποτα δε χαρίστηκε. Ευκαιρία δίνεται αλλά πρέπει να την αρπάξεις. Ο Χουγκάζ σε κάθε αγώνα ήταν και καλύτερος. Και κάθε μέρα δούλευε και περισσότερο.
Η λέξη «ρεπό» ήταν άγνωστη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει νοικιάσει σπίτι απέναντι από τον «Πλάτωνα» και τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνά εκεί.Έζησε την απόρριψη, την αδικία, την απογοήτευση, τη στενοχώρια. Παράλληλα όμως έζησε και την εμπιστοσύνη, το σεβασμό μιας ομάδας κι ανθρώπων. Κράτησε τα πρώτα ως μαθήματα ζωής και τα δεύτερα, τα θετικά, τα έκανε κινητήρια δύναμη για να δουλέψει σκληρά.Ο Νίκος Χουγκάζ διεκδικεί το μέλλον του και δεν του χαρίζεται τίποτα.

More
21 Jul 2021 10:59 #253821 by Βασίλης Φρίγκας
Fener: Βασικός αντικαταστάτης ο Can, ποιοι είναι οι 3 υποψήφιοι.Δεν παίζει πια το όνομα του Djordjevic.
Η σχέση της Fenerbahce με τον Igor Kokoskov φαίνεται πως έχει οδηγηθεί σε ένα απόκρημνο τέλμα, που υποδεικνύει την πόρτα της εξόδου για τον Σέρβο προπονητή μόλις 1 χρόνο μετά την πρόσληψή του από την ομάδα της Πόλης.Έτσι, οι Τούρκοι έχουν αρχίσει ήδη να αναζητούν τον ιδανικό αντικαταστάτη του, με τον όνομα του Sasha Djordjevic να μη θεωρείται πλέον ένα από τα κύρια, όπως ίσχυε μέχρι και χθες.Φαίνεται λοιπόν, πως οι άνθρωποι της Fener έχουν στραφεί στον Erdem Can, μέχρι πρότινος βοηθό του Kokoskov στον πάγκο του συλλόγου, που έχει σπουδαία προϋπηρεσία και ως βοηθός του Zeliko Obradovic, και ήταν αυτός που coachαρε την ομάδα στα φετινά Playoffs της EuroLeague με αντίπαλο της CSKA Moscow ελέω κορονοϊού, που χτύπησε και τον πρώην τεχνικό των Phoenix Suns.Σύμφωνα με τον Donatas Urbonas, οι έτεροι 2 υποψήφιοι είναι οι επίσης Τούρκοι Ufuk Sarica και Orhun Ene.

More
21 Jul 2021 11:02 #253822 by Βασίλης Φρίγκας
Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα ρόστερ με τους περισσότερους ΝΒΑers.Οι χώρες με τους πιο πολλούς παίκτες από τις ΗΠΑ.
Με την επίσημη ανακοίνωση του ρόστερ της Εθνικής ομάδας της Ισπανίας , έχουν πλέον συμπληρωθεί όλα τα ρόστερ που θα βρεθούν εντός ολίγων ημερών στο Τόκιο για την τελική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων, με το ΝΒΑ να παραδίδει ακόμα μια σύσσωμη παρουσία!Ουσιαστικά, αν κρίνουμε από το γεγονός πως στις 3 τελευταίες διοργανώσεις μια ομάδα με 12 παίκτες της εν λόγω λίγκας, οι ΗΠΑ, πανηγύριζαν με χαρακτηριστική άνεση την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, γίνεται άμεσα αντιληπτό το γεγονός πως μια χώρα με όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές σε αυτή έχει αυτόματα και πιο πολλές πιθανότητες για μια μεστή πορεία στο θεσμό.Εκτός των Αμερικανών, που έχουν 12 παίκτες από το ΝΒΑ για ακόμα μια διοργάνωση, αρκετές χώρες έχουν πλήθος αθλητών από την κορυφαία μπασκετική λίγκα του πλανήτη.Πιο συγκεκριμένα, η Νιγηρία είναι αυτή που έχει τα ηνία των υπόλοιπων χωρών με 8 συμμετοχές και εν γένει 9 παίκτες που έχουν περάσει από το ΝΒΑ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η Αυστραλία -που έχασε την τεράστια ευκαιρία για ένα μετάλλιο στο Ρίο- με 7 παρουσίες.Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως και η Γαλλία και η Ισπανία, κράτη με λαμπρή παρουσία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού εδώ και πάμπολλα χρόνια, έχουν σαφώς λιγότερους αθλητές από τις προαναφερθείσες χώρες, μετρώντας 5 και 4 αντίστοιχα.