Η έκθεση Punk Games του Steam μισεί την AI σαβούρα, αγαπά να ανατινάζει Ναζί
Οι Punk αναλαμβάνουν το Steam από τις 9 Οκτωβρίου με το Punk Games Showcase, ένα εβδομαδιαίο, επιμελημένο ψηφιακό φεστιβάλ που γιορτάζει τα video games που δημιουργούνται με και εκφράζουν το πνεύμα του punk.
Πάνω από 400 games υποβλήθηκαν για εξέταση, και η τελική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 100, με σκοπό να φιλτραριστούν όσα περιλαμβάνουν γενετική AI, μεταξύ άλλων παραγόντων. Πολλά από τα featured games έχουν ήδη κυκλοφορήσει, ενώ άλλα αναμένονται. Μερικά από αυτά είναι ήδη διαθέσιμα αυτόν τον μήνα ή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ακόμα ψάχνω τη μεγάλη λίστα με τα games που θα παρουσιαστούν, αλλά μερικά από αυτά που
έχουν την καρδιά μου
περιλαμβάνουν:
-
Too Many Fucking Nazis
: Ένας γρήγορος first-person shooter για τη δημιουργική καταστροφή Ναζί. Μπορείς επίσης να τους κάνεις νόημα πριν τους ανατινάξεις, φυσικά.
-
Punk Juice
: Γίνε μέλος μιας μπάντας, πήγαινε για thrift shopping, παίξε σε dead-end gigs και τσαντίσου με τις κωδικοποιημένες τουαλέτες.
-
Wax Heads
: Δούλεψε σε ένα struggling δισκοπωλείο, χαλαρώνοντας με τους φίλους σου ενώ εξυπηρετείς πελάτες και ακούς μουσική.
-
Club Soko
: Μεταμόρφωσε το mosh pit σε γρίφο καθώς πλοηγείσαι γύρω από την ασφάλεια, τους crowd-killers και αυτούς που στέκονται στην άκρη του pit και μετά θυμώνουν με τους άλλους γι' αυτό.
-
Enter the Moshpit
: Ένα “cynical” 2D adventure game στο πνεύμα του Monkey Island όπου θα εξερευνήσεις τη ιταλική underground μουσική σκηνή.
-
Tonight We Riot
: Ένα 2D “crowd-based brawler” όπου παίζεις διαδηλωτές που αντιστέκονται στην τυραννία στους δρόμους, αναπτυγμένο από μια indie ομάδα που ανήκει σε εργαζόμενους.
-
10 Second Mixtape
: Ένα μουσικό game όπου δημιουργείς τραγούδια και στη συνέχεια τα ανεβάζεις για άλλους σε όλο τον κόσμο να τα remix και να τα εκτελέσουν.
-
Tetherpunk
: Δημιούργησε ένα διαστημόπλοιο από ανακυκλωμένα μέρη που πήρες από τους εταιρικούς άρχοντες που κατέστρεψαν τον κόσμο σου, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτό το σκάφος για να καταστρέψεις ό,τι έχουν δημιουργήσει.
Ο Brad Smith
από το στούντιο Miracle Tea, τους δημιουργούς του Club Soko, συμμετέχει στο
Hardcore Punk Jam
από το 2018 και οργανώνει την παρουσίαση στο Steam που θα τρέξει παράλληλα με την τελευταία έκδοση του game jam.
Ο Smith δήλωσε ότι η παρουσίαση έχει μερικούς απλούς στόχους: να αναδείξει games που “έχουν αυτό το στυλ μουσικής, αφορούν την υποκουλτούρα ή προέρχονται από δημιουργούς που κατανοούν αυτή τη σκηνή, και αυτό φαίνεται σημαντικά στα games τους.” Ελπίζει επίσης ότι η παρουσίαση θα επηρεάσει την Valve να προσθέσει μια ετικέτα κατηγοριοποίησης “punk” στο Steam, ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να ετικετοποιούν τα games τους ανάλογα και οι παίκτες να τα βρίσκουν πιο εύκολα.
Συνάντησα τον Smith για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη παρουσίαση και την κίνηση να αναδείξουν games που φέρουν τις punk ρίζες τους.
GameWorld: Πώς επιλέξατε τους συμμετέχοντες για το Punk Game Showcase;
Ο Brad Smith: Με 443 games που υποβλήθηκαν, ήταν δύσκολο να επιμεληθώ, αλλά έκανα το καλύτερο δυνατό. Στην ουσία έπρεπε να δημιουργήσω αυθαίρετες κατηγορίες για να βοηθήσω να κλειδώσω μια απόφαση, που έμοιαζε με: Έχει αυτό το game punk μουσική ή αφορά την punk κουλτούρα; Συμφωνεί αυτό το game με τις γενικές δονήσεις αυτής της παρουσίασης στην αισθητική, τον τόνο ή την πρόθεση του; Έχει αυτό το game/δημιουργός σχεδιαστικές προθέσεις που φαίνονται γνήσιες;
Συχνά ο αποφασιστικός παράγοντας θα ήταν αυτό που έγραφαν οι άνθρωποι στην αίτησή τους, πολλά από τα οποία ήταν βαθιά συγκινητικά και σχετικά να διαβάσω. Βοηθά αν οι προγραμματιστές έχουν συνεργαστεί με punk μουσικούς ή είναι επίσης σε punk μπάντες, κάτι που ισχύει για πολλούς από τους επιλεγμένους! Επίσης, τα released games που έχουν αυτοεκδοθεί παίρνουν ειδική μεταχείριση στην παρουσίαση, καθώς για μένα αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από το να διπλώνουν οι punk μουσικοί τα μανίκια των δικών τους άλμπουμ ή να ξεκινούν μια δισκογραφική, όπως έκανε η Dischord Records, ξέρεις;
Υπήρχαν συγκεκριμένα προσόντα που έπρεπε να πληρούν οι ομάδες;
Χαχα, όχι πραγματικά; Ίσως το μόνο προσόν είναι να βγεις και να αγοράσεις έναν punk δίσκο ή να παρακολουθήσεις μια συναυλία (αστειεύομαι)! Συνειδητοποιώ πόσο γελοίο και gatekeepy μπορεί να φαίνεται όλο αυτό, καθώς η κατηγοριοποίηση του ποιο game είναι punk με έναν “real recognize real” τρόπο είναι τόσο υποκειμενική και ευρεία.
Τελικά, απλώς θέλω να γιορτάσω το underground και να δω περισσότερα games από αληθινούς δημιουργικούς ανθρώπους που δεν είναι αποκλειστικά παρακινημένοι να βγάλουν χρήματα σε αυτή τη βιομηχανία ή που απλώς περιλαμβάνουν επιθετική hardcore punk μουσική. Πάντα ένιωθα ότι
ορισμένες απεικονίσεις της punk κουλτούρας στα video games φαίνονταν υπεραπλουστευμένες, ανειλικρινείς ή συμβιβασμένες με κάποιο τρόπο. Αυτό που έχω μάθει από αυτή τη μουσική, την κοινότητά της και την παρακολούθηση hardcore συναυλιών φαινόταν πολύ πιο βαθύ σε αυτό το πλαίσιο; έχει σχεδόν γίνει ιερό για μένα, κάτι που μπορεί να ακούγεται περίεργο.
Από την άλλη πλευρά, υπήρχε κάτι που να απορρίπτει, όπως η χρήση γενετικής AI ή συγκεκριμένα θέματα;
Ναι, συμβουλεύτηκα μια εικονογράφο
την Camille Carpentier
, από τη βελγική σκηνή που έχει καλό μάτι για να εντοπίζει τέχνη που έχει παραχθεί από AI. Κάναμε το καλύτερο δυνατό για να επιμεληθούμε και να φιλτράρουμε αυτά τα πράγματα στον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά υπήρχε πολύ! Ελπίζω τίποτα να μην έχει διαφύγει.
Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι είδαν τη λέξη “punk” και υπέβαλαν τα cyberpunk ή steampunk-style games τους, που απέχουν πολύ από το τι αφορά όλο αυτό. Οι υποβολές από στούντιο με γνωστά αμφισβητήσιμα ήθη προς τους υπαλλήλους τους ή αμφίβολες επιχειρηματικές πρακτικές απορρίπτονται επίσης, παρεμπιπτόντως.
Ποια είναι μερικά από τα αγαπημένα σας punk games, από αυτή την παρουσίαση ή γενικά;
Έχω μια πραγματική αδυναμία για
CRUST SHMUP
; είναι δωρεάν και μοιάζει με το game αντίστοιχο του δίσκου Scum του Napalm Death το 1987. Το crusty στυλ του επηρέασε και το πώς κατέληξα να κάνω μερικά από τα γραφικά για την σελίδα του event στο Steam.
Ένα game που θα κυκλοφορήσει σύντομα και αξίζει να το τσεκάρεις είναι το
Beat, Heart, Beat
, που έχει ωραία grungy Midwest emo vibes. Άλλα που αξίζει να παρακολουθήσεις στο μέλλον είναι τα
4MECHEROS
,
Urine Nation
,
CHILDREN OF SATURN
και
Creatures Like Us
.
Το ένα game που δεν είναι στην παρουσίαση αλλά αξίζει να είναι είναι το
VILE: Exhumed
, [το οποίο] η Cara [Cadaver] υπέβαλε στο Hardcore Punk Jam το 2022, και είμαι θαυμαστής της δουλειάς της από τότε. Επίσης, shoutout στο
Teenage Blob
, που είναι ένα παλιό αγαπημένο μου!
Ελπίζετε να αποκτήσετε μια ετικέτα Punk στο Steam τελικά. Πώς φαίνεται αυτή η διαδικασία;
Ναι, αυτό είναι το σχέδιο! Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι άνθρωποι θεωρούν τις ετικέτες λίγο γελοίες, καθώς νιώθω ότι ο όρος “indie” έχει χάσει πολύ από την αρχική του σημασία αυτές τις μέρες. Αλλά σκέφτηκα ότι έχει νόημα να υπάρχει μια πρόθεση πίσω από την οργάνωση όλων αυτών και να προσπαθήσουμε να εκπροσωπήσουμε αυτά τα είδη games διαφορετικά στη ευρύτερη βιομηχανία.
Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος πώς θα φαίνεται αυτή η διαδικασία με την Valve, για να είμαι ειλικρινής, αλλά θα ήθελα να μπορώ να βρίσκω πιο εύκολα περισσότερα games σαν αυτά στο Steam. Ήδη υπάρχει στο
itch.io
! Ίσως με μερικά ακόμα emails και καθώς νέα moshing/stage-diving games με επιθετική μουσική εμφανίζονται στον κόσμο, η ετικέτα θα προστεθεί.
Το σχέδιό μου είναι να συνεχίσω να διοργανώνω Hardcore Punk Game Jams όπου οι υποβληθείσες συμμετοχές εξασφαλίζουν μια θέση σε οποιαδήποτε μελλοντική Punk Game Showcase στο Steam μέχρι να συμβεί αυτό!
Το Punk Games Showcase θα παρουσιαστεί στο Steam από τις 9-16 Οκτωβρίου, με το Hardcore Punk Jam να ξεκινά ταυτόχρονα στο itch.io. Μπορείς να ακολουθήσεις την κοινότητα Punk Game Devs στο
Bluesky
και
Instagram
για να μάθεις περισσότερα.