"Τα GTA games είναι μαχαιριά στην καρδιά αλλά και καταπληκτικά" δήλωσε πρώην developer του Dishonored
Σύμφωνα με τον βετεράνο της βιομηχανίας Raphaël Colantonio, ο οποίος εργάστηκε στη σειρά Dishonored στην Arkane πριν ξεκινήσει το δικό του στούντιο, τα GTA games είναι “η μεγαλύτερη πρόκληση” και επίσης “η μεγαλύτερη απογοήτευση” για τους ανθρώπους που αγαπούν τα immersive sim games.
“Δεν το εννοώ με προσβλητικό τρόπο γιατί φυσικά ποιος είμαι εγώ και ποιοι είναι αυτοί; Φτιάχνουν games που πωλούνται δεν ξέρω πόσες χιλιάδες φορές περισσότερα από τα δικά μου και είναι τόσο απίστευτοι στο να κάνουν επιφανειακή προσομοίωση,” είπε στο
Press Box PR
. “Αλλά αυτό είναι ένα χτύπημα στην καρδιά για μένα όταν δεν πηγαίνουν πέρα από το επιφανειακό επίπεδο όπου δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες για οτιδήποτε κάνεις.”
Αντίθετα, τα GTA games προσφέρουν περισσότερα από μια “φανταστική άμμο με απίστευτη εκτέλεση, απίστευτη κινηματογραφία, [και] εξαιρετικό gameplay,” πρόσθεσε ο Colantonio.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Rockstar έχει μια φόρμουλα και ότι “καταλαβαίνει γιατί το κάνουν.” Ταυτόχρονα, ο Colantonio είπε ότι ένα video game όπως το Skyrim είναι πιο του γούστου του. Είπε ότι στο Skyrim, υπάρχει “μόνο μία περίπτωση του κόσμου,” οπότε οι ενέργειές σου έχουν πραγματικές, σημαντικές και διαρκείς συνέπειες.
“Πραγματικά κατέχεις τις συνέπειές σου ως παίκτης. Όλα είναι παίξιμα και πρέπει να ασχοληθείς με τις επιλογές σου για το υπόλοιπο του παιχνιδιού,” είπε.
Ο Colantonio μιλούσε για τα GTA games μέχρι τώρα, και όχι συγκεκριμένα για το GTA 6. Η Rockstar δεν έχει μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορεί να έχει ενημερώσει τη φόρμουλα για το νέο παιχνίδι, ή αν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω αντίκτυπος στις επιλογές που κάνουν οι παίκτες.
Θεώρησε ότι η πεποίθηση της Rockstar με τη σειρά GTA είναι ότι η προσφορά υπερβολικών επιλογών με πραγματικές, διαρκείς συνέπειες μπερδεύει πολύ τον παίκτη, οπότε οι προγραμματιστές ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση.
“Αυτό που λέει βασικά η Rockstar είναι, ξέρεις τι; Αυτό το κομμάτι είναι χάλια. Είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις. Μπερδεύει τους παίκτες και οι περισσότεροι παίκτες δεν θα νοιαστούν καθόλου ούτως ή άλλως,” είπε. “Αυτό που θα κάνουμε αντί αυτού είναι να βάλουμε έναν τύπο με ένα ερωτηματικό στο κεφάλι του. Έχουν μια αποστολή για σένα. Όταν θέλεις να παίξεις την αποστολή, ανοίγουμε μια περίπτωση του κόσμου στην οποία τίποτα άλλο δεν έχει σημασία εκτός από αυτό που είναι μέσα σε αυτή την περίπτωση. Έτσι, λόγω αυτού υπάρχει μια ανταλλαγή.”
Αυτή η ρύθμιση λειτουργεί καλά για τα GTA games, είπε ο Colantonio, γιατί δίνει στη Rockstar τη δυνατότητα να έχει απίστευτα σκηνικά και σκηνές Action. Αλλά, πάλι, αυτό δεν είναι κάτι που τον ενδιαφέρει προσωπικά.
“Οι άνθρωποι θα είναι ενθουσιασμένοι αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Αυτό είναι το θέμα. Δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με τις συνέπειες. Οι παίκτες δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με τις συνέπειες. Επομένως, μπορούμε να πατήσουμε τα κουμπιά, να ανεβάσουμε τα πράγματα στο 11, και καταλαβαίνω απόλυτα την έλξη,” είπε. “Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται γι' αυτό. Καταλαβαίνω γιατί θα ενδιαφέρονταν γι' αυτό ως προγραμματιστές. Καταλαβαίνω γιατί πωλείται τόσο πολύ αλλά αυτά δεν είναι τα δικά μου αξιώματα, όχι ότι τα αξιώματά μου δεν είναι να πουλήσω ένα σωρό μονάδες!”
Συνέχισε λέγοντας ότι τα GTA games που επιτρέπουν στους παίκτες να αποτυγχάνουν σε αποστολές και να τις δοκιμάζουν ξανά σπάνε την αίσθηση της immersion.
“Αν αποτύχεις στην αποστολή, βρίσκεσαι ξανά στο δρόμο και υπάρχει ο ίδιος τύπος με το ίδιο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι του που κάνεις κλικ και είσαι έτοιμος να επανεκκινήσεις την αποστολή. Δεν υπάρχει τίποτα immersive για μένα σε αυτό,” εξήγησε.
Και πάλι, ο Colantonio είπε ότι κάνει αυτές τις παρατηρήσεις “με τον μεγαλύτερο σεβασμό” για τη Rockstar και αυτό που κάνουν. “Κάνουν πράγματα που είναι εκπληκτικά,” είπε, προσθέτοντας ότι περιμένει να δεχτεί κριτική για όσα λέει σχετικά με τη Rockstar και το GTA.
“Αλλά όχι, τους σέβομαι πολύ. Απλά δεν είναι το δικό μου ποδήλατο,” είπε.
Ρωτήθηκε τι θα σκεφτόταν αν η Rockstar έκανε το GTA 7 ένα immersive sim video game, ο Colantonio αστειεύτηκε ότι η Rockstar θα έπρεπε να το κάνει αν θέλουν να πουλήσουν λιγότερα αντίτυπα.
“Είναι πολύ σεβαστό. Είναι υπέροχο με τόσους πολλούς τρόπους. Απλά δεν είναι το δικό μου πράγμα, και δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο όπου θα ήθελαν εμένα εκεί γιατί θα φέρω κάποια παράξενα πράγματα. Πηγαίνουν για πιο άμεσες παραστάσεις όπου αμέσως ξέρεις το gameplay. Δεν χρειάζεται πέψη και δεν υπάρχει τίποτα ασαφές όπως αυτό που κάνουμε εδώ, οπότε ναι, είναι μια διαφορά όπως η διαφορά μεταξύ του Steven Spielberg και του David Lynch ή οτιδήποτε άλλο,” είπε. “Ο ένας θα πουλήσει εκατομμύρια και ο άλλος θα είναι λίγο πιο έμμεσος και ασαφής και μερικές φορές θα πετύχει.”
Ο Colantonio ολοκλήρωσε τις σκέψεις του λέγοντας ότι ανυπομονεί “πολύ, πολύ” για το GTA 6 γιατί θέλει να δει “πόσο μακριά μπορούν να προχωρήσουν στην άμεση προσομοίωση, επιφανειακή προσομοίωση, γιατί τα κάνουν όλα αυτά τόσο απίστευτα καλά, και είναι εμπνευσμένα, και το αγαπώ.”
Το GTA 6 θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου για PS5 και Xbox Series X|S. Το παιχνίδι έχει δει πολλές διαρροές gameplay αυτόν τον μήνα, και η Rockstar και η Take-Two φέρεται να κυνηγούν τους ανθρώπους ή τις πλευρές που είναι υπεύθυνες. Ό,τι και να συμβεί, η Rockstar παραμένει πιστή στα σχέδιά της να παρουσιάσει το παιχνίδι, σε επίσημο επίπεδο, στις 27 Αυγούστου μέσω ενός εκτενούς τρέιλερ στο Netflix.
Όσον αφορά τον Colantonio, τώρα ηγείται της WolfEye Studios, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο της video game, Weird West, το 2022. Η WolfEye εργάζεται τώρα σε ένα νέο video game που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.