Stop Killing Games: Η καμπάνια έφτασε τις 1.400.000 υπογραφές
Ο επικεφαλής του κινήματος Stop Killing Games, Ross Scott, λέει ότι έχουν κατατεθεί σοβαρές κατηγορίες και ψευδείς ισχυρισμοί κατά της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προστασία των video games, που την κατηγορούν ότι παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η υποστήριξη του κόσμου συνεχίζει να αυξάνεται, με το επίσημο αίτημα της ΕΕ να έχει πλέον ξεπεράσει τις 1,4 εκατομμύρια υπογραφές.
Ο Scott μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις σε ένα βίντεο στο YouTube, αποκαλύπτοντας ότι η πρωτοβουλία
Stop Destroying Videogames
στην ΕΕ, η οποία είναι ξεχωριστή από το Stop Killing Games και έχει δικούς της οργανωτές, αν και συχνά συζητιούνται μαζί, έχει δεχτεί μια σοβαρή κατηγορία από κάποια ανώνυμη πηγή. Συγκεκριμένα, το Stop Destroying Videogames ειδοποιήθηκε για μια Καταγγελία Διαφάνειας, η οποία υποστηρίζει ότι η εκστρατεία αυτή παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ επειδή δεν παρέχει ξεκάθαρες και ακριβείς πληροφορίες για τις πηγές χρηματοδότησης της που ξεπερνούν τα 500 ευρώ ανά χορηγό. Το Stop Destroying Videogames κατηγορείται ότι περιλαμβάνει μια ψευδή δήλωση περί μηδενικής χρηματοδότησης στην αναφορά του και για ότι αποκρύπτει συστηματικά τις σημαντικές συνεισφορές.
Το Stop Destroying Videogames χρησιμοποιεί τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, ένα επίσημο εργαλείο της ΕΕ που επιτρέπει στους πολίτες να προτείνουν νομοθετική πράξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην περίπτωση του Stop Destroying Videogames, στόχος είναι να πειστεί η ΕΕ να θεσπίσει κανόνες που να αποτρέπουν την απομακρυσμένη διαγραφή video games από τους εκδότες, χωρίς πρώτα να παρέχονται λογικά μέσα που θα επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα παιχνίδια χωρίς τη συμμετοχή του εκδότη. Το αίτημα του Stop Destroying Videogames έχει ξεπεράσει τις
1,4 εκατομμύρια υπογραφές
. Αυτό ξεπερνάει κατά πολύ το όριο του 1 εκατομμυρίου που απαιτείται για να υποβληθεί προς επαλήθευση στην ΕΕ και στη συνέχεια, να προχωρήσει σε δημόσια ακρόαση ή πλήρη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι ελπίζουν ο αριθμός αυτός να μην πέσει κάτω από το 1 εκατομμύριο αφότου διαγραφούν οι ενδεχόμενες πλαστές ή λανθασμένες υπογραφές.
Η ουσία της καταγγελίας είναι ότι η εθελοντική εργασία του Scott στην πρωτοβουλία της ΕΕ ξεπερνά κατά πολύ οποιοδήποτε λογικό όριο εθελοντισμού και ότι ο επαγγελματικός χρόνος αποτελεί μετρήσιμη συνεισφορά σε είδος βάσει των κανονισμών διαφάνειας. Η καταγγελία επίσης παραθέτει αποδείξεις βασισμένες σε μερικές αυθόρμητες δηλώσεις του Scott σε συνδυασμό με βασικά μαθηματικά, ότι η εμπλοκή του ισοδυναμεί με 63.000€-147.000€ σε επαγγελματική εργασία και επομένως η απώλεια δήλωση αυτής της σημαντικής πηγής χρηματοδότησης, παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι ότι το ποσό που αναφέρεται στην καταγγελία είναι εντελώς υποθετικό, βασισμένο σε ωρομίσθιο 50€-75€, υπολογισμένο με την υπόθεση ότι εργάστηκε 12-14 ώρες την ημέρα για πολλές εβδομάδες. Ο Scott ειρωνεύτηκε το συγκεκριμένο ισχυρισμό λέγοντας: “Αυτό θα με είχε σκοτώσει”, παρότι παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αφιέρωνε 12-14 ώρες ημερησίως στο Stop Killing Games. Συνέχισε λέγοντας: "Ίσως αυτό θα σήμαινε κάτι αν ήμουν επαγγελματίας με ορισμένη αμοιβή. Κανείς δεν με προσέλαβε για αυτό, είναι καθαρά εθελοντική εργασία". Ο Scott επέμεινε επίσης ότι είναι ένα απλός υποστηρικτής της πρωτοβουλίας της ΕΕ και δεν έχει καμία πραγματική εξουσία στις αποφάσεις των οργανωτών. Επαληθεύοντας τη θέση του είπε: "Αυτό που με πιέζει να συνεχίζω τόσο πολύ είναι ίναι μόνο η αίσθησή μου ότι αυτή είναι η μοναδική μου ευκαιρία να λύσω το πρόβλημα της καταστροφής των παιχνιδιών."
Ο Scott απορρίπτει τους ισχυρισμούς της ανώνυμης καταγγελίας, λέγοντας ότι δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για οικονομική υποστήριξη. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι οι οργανωτές του Stop Destroying Videogames ρώτησαν εκπροσώπους της ΕΕ την άνοιξη του 2024 αν ήταν εντάξει να τους βοηθήσει με τον τρόπο που το κάνει και τους είπαν ότι αυτό που κάνει είναι εντάξει. Το βασικό ερώτημα είναι το πως θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της καταγγελίας το εγχείρημα της ΕΕ. Παρά την εκτίμηση του Scott ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, η
ιστοσελίδα
των Πρωτοβουλιών Πολιτών απλώς αναφέρει ότι η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τους οργανωτές του Stop Destroying Videogames για να εξακριβώσει τα γεγονότα και να τους ζητήσει να διορθώσουν τυχόν ανακρίβειες σχετικά με τη χρηματοδότηση ή υποστήριξη, χωρίς να γίνεται λόγος για συγκεκριμένες κυρώσεις.
Το υπόλοιπο βίντεο δείχνει έναν απογοητευμένο Scott να μιλά για το τι σημαίνει η καταγγελία για το μέλλον του κινήματος, τη δική του συμμετοχή και το πώς μπορούν να αντιδράσουν οι υποστηρικτές. Πολλά από αυτά, ωστόσο, βασίζονται σε μια προφανώς ατεκμηρίωτη υπόθεση του Scott ότι η καταγγελία κατατέθηκε από εκπρόσωπο της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών, παρότι νωρίτερα παραδέχτηκε: "Δεν θα μάθουμε ποτέ από πού ήρθε η καταγγελία, είναι ανώνυμη". Κλείνοντας το βίντεο είπε: "Θα πω μόνο ότι η στιγμή που έγινε αυτή η καταγγελία είναι ύποπτα κοντά σε κάποιες πολύ κακές δηλώσεις που έκανε μια βιομηχανική ομάδα για το κίνημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις πιστεύω ότι έφτασαν να πουν και ψέματα. Αλλά δεν ξέρω αν ήταν αυτοί, ίσως ήταν κάποια άλλη ομάδα λόμπι ή ίσως ήταν απλώς κάποιος πολιτικός εκτελεστής που προσλήφθηκε από τη βιομηχανία. Αλλά κάποιος προσπαθεί να σκοτώσει την πρωτοβουλία, καταθέτοντας έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορώντας την πρωτοβουλία κι εμένα προσωπικά για παραβίαση των κανονισμών, ίσως ακόμη και για έγκλημα, δεν είμαι σίγουρος. Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Η βιομηχανία παίζει πλέον βρώμικα."
Η αυξανόμενη δημοσιότητα του κινήματος κάνει τον Scott να νιώθει άβολα: "Είμαι εντελώς έξω από τα νερά μου… Δεν έχω υπάρξει ποτέ πολιτικός στόχος, οπότε αυτό είναι άγνωστο έδαφος για μένα. Δεν έχω ιδέα τι έρχεται από δω και πέρα, αλλά όλη αυτή η αντίσταση δείχνει ότι προκαλούμε πραγματική πίεση για να διορθωθούν τα πράγματα, οπότε ας συνεχίσουμε."