To topic αυτό, όπως προδίδει και ο τίτλος, έιναι παραπονιάρικο και το γράφω με αφορμή μια πρόσφατη απογοήτευσή μου,-μην πέσετε να με φάτε- το Dishonored είναι, που μου θύμισε πόσο πίσω κατα την άποψή μου βρίσκεται σε σύγκριση με τους άλλους, ο τομέας που ακούει στο όνομα Artificial "Intelligence" . Ξεκινώ με δύο παραδείγματα που με ξενερώνουν απίστευτα, με αφορμή το stealth κομμάτι ενός τίτλου.
1)Είστε λοιπόν φρουρός στο άντρο των κακών με τον Μήτσο, και σας έχει ανατεθεί η φύλαξη ενός άδειου ( ! ) δωματίου. Ξαφνικά, γυρνάτε το κεφάλι σας και βλέπετε ότι ο Μήτσος λείπει.... Είναι δυνατόν να μην αναρωτηθείτε που πήγε το παλικάρι χωρίς να πει τίποτα; Κάτι τελος πάντων, να σας πει ότι "πάω τουαλέτα" ή "πάω να φτιάξω καφέ", να εξαφανιστεί και εσείς να συνεχίσετε την περιπολία σαν να μην έγινε τίποτα;;;
2) Είστε πάλι φρουρός και ανακαλύπτετε έναν που έχει πέσει τάβλα στο πάτωμα. Σύμφωνα με την λογική του παιχνιδιού οφείλετε να ακολουθήσετε το πρωτόκολο κατά γράμμα. Το οποίο είναι: Ειδοποιείτε τον Μπάμπη που είναι παρά δίπλα, προσποιείστε ότι ψάχνετε τον commando που είναι κρυμμένος πίσω από το παγκάκι ( ! ) και ύστερα από τις άκαρπες προσπάθειές σας διάρκειας 30 δευτερολέπτων, συνεχίζετε σαν να μην έγινε τίποτα, αφήνοντας παράλληλα τον συνάνθρωπό σας ξάπλα στη μέση του διαδρόμου, να μαζευτούν οι μύγες. Και προσπαθείτε να πείσετε τον gamer ότι εισάβαλλε στο φρούριο χάρη στις stealth ικανότητές του, ξεκλειδώνοντάς του παράλληλα και ένα achievement για να τον παινέψετε για το κατόρθωμά του! Έλεος κάντε κάτι, καλέστε ασθενοφόρο, φωνάξτε το F.B.I. ,φέρτε την πυροσβεστική ή έστω μαζέψτε τον μην σκοντάψει κάποιος και πέσει, άνθρωπος πέθανε!
Κανονικά οποιαδήποτε Α.Ι. που σέβεται τον εαυτό της, σε ανάλογη περίπτωση θα έπρεπε να χτυπήσει τον συναγερμό, και η βάση να είναι σε επιφυλακή για όλο το 24ωρο, μπλοκάροντας όλες τις εξόδους, κλειδώνοντας όλες τις πόρτες και οργανώνοντας περιπόλους οι οποίες θα ψάχνουν πραγματικά να εντοπίσουν την απειλή.
Οπότε όπως καταλάβατε, για μένα η μεγαλύτερη ασθένεια των games είναι η Α.Ι. πάνω στην οποία για κάποιο λόγο έχω να δω βελτίωση από το F.E.A.R. , το μακρινό 2006. Δεν ξέρω αν αυτό απασχολεί κανέναν, αν είναι η εντύπωσή μου, ή αν είμαι απλά πικρόχολος. Απλά ήθελα κάπου να γράψω αυυτό που θεωρώ το μεγαλύτερο πρόβλημα στους σύγχρονους τίτλους.
Υ.Γ. Παιχνίδι που θα εκμεταλλεύεται πλήρως τον φωτισμό και θα μπορεί για παράδειγμα η Α.Ι. να σε εντοπίσει από την σκιά σου που περνά από μπροστά της, μάλλον δεν θα ζήσω αρκετά για να το δώ.