Ο Mouse P.I. έχει στυλ, αλλά θα μπορούσε να έχει και ουσία
Στο Mouse P.I., τα ελαστικά όπλα, το οπτικό στυλ φιλμ νουάρ και οι παιχνιδιάρικες ατάκες που παραπέμπουν στον κομψό αλλά και γελοίο τόνο των καρτούν της δεκαετίας του 1930 συνδυάζονται για να ικανοποιήσουν μια επιθυμία που εδώ και καιρό ήταν εκτός εμβέλειας για μένα. Μετά από μερικές ώρες πυροβολισμών με έναν φρέσκο στυλ που δεν έχω δει εδώ και καιρό, φαίνεται ότι η ανάγκη μου για έναν κομψό first-person shooter που να αισθάνεται τόσο καλός όσο φαίνεται μπορεί να ικανοποιηθεί σύντομα.
Η προεπισκόπησή μας μας βάζει κατευθείαν στη μέση μιας έρευνας, κάτι που έχει νόημα δεδομένου ότι ο κινούμενος ήρωάς μας είναι ο ομότιτλος P.I. Ως ντετέκτιβ Jack Pepper, έχω αναλάβει να ερευνήσω ένα μυστικό υπόγειο εργαστήριο όπου ένας κακοποιός ονόματι Steve Bandel έχει δημιουργήσει αηδίες. Κινώμαι γρήγορα μέσα από τη διαβολική υπόγεια φωλιά του Bandel, λύνοντας απλά παζλ, βρίσκοντας μυστικά και συγκεντρώνοντας στοιχεία για μελλοντική χρήση. Ωστόσο, δεν αργεί να βρω μπελάδες.
Μετά από μερικές συμπλοκές με μερικούς εχθρικούς ποντικούς, έγινε σαφές ότι η κίνηση και η μάχη στο Mouse P.I. είναι σκόπιμα σχεδιασμένες για να προκαλούν εκείνες τις αίσθηση arcade και, μέχρι στιγμής, είναι μια εξαιρετική αντιστοιχία με την αναδρομική αισθητική της κινούμενης εικόνας. Η ταχύτητα κίνησης είναι υψηλή, και η ικανότητα του ντετέκτιβ Pepper να εκτελεί διπλά άλματα και γρήγορες βουτιές μπορεί να μην έχει νόημα στο πλαίσιο του επαγγέλματός του, αλλά σίγουρα επιτρέπει στον παίκτη να διασχίζει το περιβάλλον εξαιρετικά γρήγορα ενώ κατατροπώνει τους εχθρούς. Με αυτόν τον τρόπο, θυμίζει πολύ το Doom του 2016; η βία και η αιματοχυσία που εκτίθενται φαίνονται σαν ένα προφανές χαρακτηριστικό αυτού, αλλά η αίσθηση της ορμής και της ενέργειας μπορεί να μην είναι τόσο προφανής μέχρι να βάλεις τα δάχτυλά σου στους μοχλούς ή τα χέρια σου στους… ποντικούς...
Ομοίως, υπάρχει μια παρέλαση διασκεδαστικών εφέ που αντιδρούν σε όλες τις ενέργειές σου, με τους εχθρούς να λιώνουν, να καίγονται και να διαλύονται σε κομμάτια, ανάλογα με το όπλο που χρησιμοποιείται ή το περιβάλλον στο οποίο συναντούν τον θάνατό τους. Υπάρχει μια αστεία αίσθηση Itchy and Scratchy σε όλα αυτά, και ο τόνος του παιχνιδιού ενθαρρύνει αυτό. Στην διάρκεια του παιχνιδιού μου, πετούσα εκρηκτικούς κάδους, έριχνα γροθιές στο σαγόνι ενός ποντικού και διαλύαμε τους εχθρούς με τερεβινθίνη. Όλη την ώρα ένιωθα ότι ήταν γρήγορο, ρευστό και, το πιο σημαντικό, slapstick στην εκτέλεσή του. Αυτό σήμαινε ότι το Mouse P.I. ήταν τόσο ικανοποιητικό να το παρακολουθείς όσο και να το παίζεις.
Συνολικά, ο κύκλος παιχνιδιού του Mouse P.I. περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς ρυθμούς ενός first-person shooter, αλλά η αίσθησή του είναι περισσότερο μια αναδρομή σε μια εποχή που το είδος φαινόταν λίγο πιο παιχνιδιάρικο και πειραματικό--πιο συγκεκριμένα, τις ημέρες του Xbox 360, όπου οι μοναδικές ιδέες και η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης ήταν εξίσου σημαντικές με την αίσθηση του όπλου και την ακριβή κίνηση.
Ακόμα και με τις ενθαρρυντικές πρώτες εντυπώσεις του gameplay, το καλλιτεχνικό στυλ είναι αναμφίβολα το στέμμα του Mouse P.I., και υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που ενισχύουν το εντυπωσιακό καλλιτεχνικό στυλ που υποστηρίζει το παιχνίδι. Τα αντικείμενα που είναι σημαντικά, για παράδειγμα, επισημαίνονται με μια γραμμή cel-shaded και συχνά αναπηδούν στο στυλ των ελαστικών σωλήνων της δεκαετίας του 1930. Το Mouse P.I. φαίνεται επίσης να κάνει καλή δουλειά στο να καθιστά την αισθητική του λειτουργική. Οι cels των ενεργά κινούμενων χαρακτήρων σε χειροποίητη κινούμενη εικόνα συχνά συνοδεύονται από μια πιο έντονη γραμμή αντίθεσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού, τα αλληλεπιδραστικά αντικείμενα και άλλα σημαντικά αντικείμενα δεν χάνονται σε οπτικό θόρυβο. Τα περιβάλλοντα είναι σε ένα πιο μαλακό ματ στυλ, οπότε τα φόντα και τα ενσωματωμένα σετ του επιπέδου είναι επίσης εύκολα διακριτά.
Και παρόλα αυτά, όλα αυτά μόλις και μετά βίας αγγίζουν την επιφάνεια του γιατί το να βρίσκεσαι στον κόσμο του Mouse P.I. ήταν τόσο ευχάριστο. Βλέποντας το UI να αναπηδά και να κινείται σε απάντηση στις ενέργειές μου, οι γελοίες κινήσεις που έχει η μπάρα υγείας και το εικονίδιο των πυρομαχικών, και οι μαγευτικές επαναφορτίσεις των όπλων ποτέ δεν έγιναν βαρετές. Κατά καιρούς, πυροβολούσα μια σφαίρα ή δύο απλώς και μόνο ως δικαιολογία για να επαναφορτίσω και να παρακολουθήσω αυτές τις κινήσεις ξανά. Η εμμονή μου με τις κινήσεις του Mouse P.I. με κατέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς μου, κάτι που δεν έχω κάνει με κανένα άλλο παιχνίδι πρόσφατα. Πέρασα τόσο πολύ χρόνο επιβραδύνοντας και απλώς κοιτάζοντας τη γλωσσική οπτική του παιχνιδιού--είτε ήταν ένα περιβάλλον, μια κίνηση, μια τυχαία αφίσα σε έναν τοίχο, ή ένα αθώο αντικείμενο σε ένα γραφείο, πάντα υπήρχε κάτι ευχάριστο να κοιτάξω. Παρά το πόσο απλοποιημένος είναι ο κόσμος, οι λεπτομέρειες είναι μαγευτικές.
Στην πραγματικότητα, η πλήρης θαυμασία μου για το στυλ του Mouse P.I. οδηγεί στη μοναδική μου παρατήρηση για το παιχνίδι μέχρι στιγμής: η έλλειψη ενός 24 fps mode. Ως κάποιος που απολαμβάνει shooters που αισθάνονται καλά, καταλαβαίνω ότι ο χρόνος απόκρισης θα υποφέρει σε αυτή τη ρύθμιση. Ωστόσο, ως λάτρης της κινούμενης εικόνας, φαίνεται ότι είναι μια πολύ κατάλληλη επιλογή για να απολαύσεις καλύτερα τα οπτικά του παιχνιδιού.
Μετά από μερικές συμπλοκές, κατευθύνθηκα στον υπερκόσμο κλίμακας Monopoly με το αυτοκίνητο, περνώντας από κλειστές περιοχές που δεν μπορούσα να επισκεφτώ ακόμα, αλλά λειτούργησε ως μια πρόγευση για το τι περιέχει το πλήρες παιχνίδι. Αντίθετα, κατευθύνθηκα κατευθείαν στο Mouseburg και το γραφείο του ιδιωτικού ντετέκτιβ, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, βρισκόταν σε μια δύσκολη περιοχή της πόλης. Εκεί βρήκα μερικούς συνεργάτες και επαφές, όπως τη Wanda τη δημοσιογράφο και την Tammy την τεχνικό όπλων. Το Mouseburg λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος, όπου ο παίκτης μπορεί να προχωρήσει την ιστορία, να αναβαθμίσει όπλα και να συνθέσει στοιχεία σχετικά με το μυστήριο που έχει αναλάβει.
Όλο το καστ φωνών είναι εξαιρετικό, αλλά πιο αξιοσημείωτος είναι ο Troy Baker ως ο σοβαρός αλλά ελαφρώς σαρκαστικός Jack Pepper. Η γραφή γενικά παραμένει ελαφριά και έξυπνη, και το παιχνίδι απολαμβάνει επιφανειακά παιχνίδια λέξεων, όπως το γερμανικό Mauser που ονομάζεται The Micer, και ο Jack Pepper είναι ένα παιχνίδι με το Pepperjack Cheese. Μια αφίσα στον τοίχο αρχικά φαίνεται να είναι μια υπονοούμενη, μόνο για να διευκρινίσει η Tammy ότι ήταν απλώς μια διαφήμιση για το εργαστήριο όπλων της. Με λίγα λόγια, το Mouse P.I. εκμεταλλεύεται στο έπακρο το περιβάλλον και τον κωμικό τόνο του ενσωματώνοντάς τα στη γραφή και την οικοδόμηση του κόσμου, επίσης.
Μπορείς πιθανώς να μετρήσεις τον αριθμό των βιντεοπαιχνιδιών που έχουν χρησιμοποιήσει το στυλ καρτούν της δεκαετίας του 1930 με το ένα χέρι. Είναι ο ορισμός της νίτσας, και αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του τι με προσελκύει στο Mouse P.I. Ευτυχώς, το Mouse P.I. δεν είναι μόνο στυλ και χωρίς ουσία, και έφυγα από την προεπισκόπηση εντελώς γοητευμένος από αυτό. Το να υπάρχω στον κόσμο ήταν συναρπαστικό, και με έκανε να θέλω να σταματήσω να μυρίζω τις καρτούν τριανταφυλλιές περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι που έχω παίξει πρόσφατα. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα έρθουν μαζί για την τελική εμπειρία όταν το Mouse P.I. κυκλοφορήσει στις 16 Απριλίου.