Ο Riftbound διευθυντής λέει ότι το παιχνίδι ήταν πολύ παρόμοιο με το Magic: The Gathering–μέχρι που οι παίκτες το απέρριψαν
Τα τελευταία χρόνια, το περιβάλλον των παιχνιδιών με κάρτες (TCG) έχει δει μια έκρηξη νέων παιχνιδιών που εισέρχονται στην αγορά. Υπάρχουν ακόμα βασικά παιχνίδια του είδους, όπως το Magic: The Gathering, το Pokemon και το Yu-Gi-Oh!, τα οποία συνεχίζουν να λαμβάνουν υποστήριξη και διαθέτουν μια ακμάζουσα αγορά μεταχειρισμένων. Ωστόσο, νέα πρωτότυπα TCG όπως το Flesh and Blood και το Sorcery κάνουν την εμφάνισή τους σε τοπικό επίπεδο καταστημάτων παιχνιδιών και πέρα από αυτό.
Αλλά τα TCG με άδεια, όπως το One Piece και το επερχόμενο Cyberpunk TCG, έχουν επίσης κατακτήσει τον κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το Riftbound, το trading card game του League of Legends, δεν αποτελεί εξαίρεση. Μετά την κυκλοφορία του στα τέλη της περασμένης χρονιάς (τουλάχιστον στα Αγγλικά), το δημοφιλές TCG της Riot Games έχει αναπτύξει μια αρκετά μεγάλη βάση θαυμαστών, οδηγώντας σε μια μαζική παρουσία στο Gen Con στην Ιντιάνα. Η Jessica Cogswell από το GameWorld ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και είχε την ευκαιρία να καθίσει με τον διευθυντή του Riftbound, Dave Guskin, ο οποίος εξήγησε ότι η ομάδα του Riftbound είναι πολύ μικρότερη από ό,τι θα φανταζόσασταν.
Με μια τόσο μικρή ομάδα, αναρωτιέται κανείς ποιες άλλες πηγές καθοδήγησης χρησιμοποίησε η ομάδα. Τα συστήματα πόρων, τα οποία είναι τα κόστη που θα πληρώσετε συνήθως για να παίξετε ή να ενεργοποιήσετε κάρτες, είναι παρόντα στα περισσότερα TCG. Ο Guskin, ο οποίος είχε εργαστεί προηγουμένως ως σχεδιαστής στο Magic: The Gathering (και είναι επίσης μεγάλος θαυμαστής του παιχνιδιού), αντλεί έμπνευση από το σύστημα μάννας αυτού του παιχνιδιού.
“[Είμαι] μεγάλος θαυμαστής του [συστήματος μάννας] του Magic,” εξηγεί. “Στην πραγματικότητα σκέφτηκα, ‘Εντάξει, θα ξεκινήσουμε με τους πόρους στο deck. Αυτό είναι το κατάλληλο ποσό παραλλαγής για ποικιλία παιχνιδιού.’ Το δοκιμάσαμε με παίκτες και το απέρριψαν εντελώς. Έλεγαν, ‘Αυτό είναι απαίσιο. Δεν θέλω να μην παίξω αυτό το παιχνίδι.’”
“Έτσι, τότε είπα, ‘Λοιπόν, δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σχεδιάσω αυτό το σύστημα πόρων,’” συνέχισε ο Guskin. “Προσέλαβα τους δύο σχεδιαστές μου, τον Dave και τον Jon, οι οποίοι είχαν ενταχθεί λίγο μετά την αρχή, [και είπα], ‘Πρέπει να βρείτε ένα καλύτερο σύστημα πόρων.’ Δοκίμασαν περίπου 10 ή 12 διαφορετικά συστήματα. Στη συνέχεια βρήκαν ένα που τους άρεσε, το έφεραν σε μένα και είπαν, ‘Εντάξει, θα το μισήσεις αυτό,’” αναφερόμενοι στο σύστημα πόρων Rune του Riftbound.
“[Μου είπαν,] ‘Έτσι, αυτό που κάνεις είναι να απαλλαγείς από τους δικούς σου πόρους,’” εξήγησε ο Guskin. “Και ήμουν σαν, ‘Το μισώ’. Αυτοί λένε, ‘Όχι, όχι, πρέπει να το παίξεις.’ Και όπως είδες, όταν το παίζεις πραγματικά, λες, ‘Ουάου, αυτό είναι πραγματικά αρκετά ωραίο.’ Έτσι, αυτό ήταν όλο δικό τους – ήταν καταπληκτικοί στο να φτιάξουν αυτό το σύστημα. Και τώρα είναι ένα από τα πράγματα που οι παίκτες TCG άλλων παιχνιδιών λένε ότι τους αρέσει περισσότερο για το Riftbound.”
Στο Riftbound, οι Ρούνες λειτουργούν παρόμοια με τις χώρες του Magic, καθώς θα τις “χρησιμοποιήσεις” (ή θα τις εξαντλήσεις, στην προκειμένη περίπτωση) για να πληρώσεις το κόστος μιας κάρτας. Αλλά οι κάρτες στο Riftbound θα έχουν συχνά δύο κόστη: Ικανότητα και Ενέργεια. Το κόστος Ενέργειας αναπαρίσταται από τον επάνω, άχρωμο αριθμό στην επάνω αριστερή γωνία μιας κάρτας, ενώ το κόστος Ικανότητας – το οποίο βρίσκεται επίσης στην επάνω αριστερή γωνία της κάρτας αλλά κάτω από την Ενέργεια – συνδέεται με μία από τις έξι Περιοχές του Riftbound (σκέψου τα χρώματα του Magic). Για να πληρώσεις ένα κόστος Ικανότητας, πρέπει να ανακυκλώσεις μια Ρούνες αυτής της Περιοχής, που σημαίνει ότι την τοποθετείς στο κάτω μέρος του deck των 12 καρτών Ρούνες σου, αναφερόμενος στην πρόταση των δύο σχεδιαστών “να απαλλαγείς από τους δικούς σου πόρους” στον Guskin.
Το Riftbound πλησιάζει το ένα έτος από την κυκλοφορία του στα Αγγλικά, με την τέταρτη επέκταση Vendetta να έχει πρόσφατα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων. Αυτή την εβδομάδα σημειώνεται επίσης η εξαμηνιαία ενημέρωση State of the Game του παιχνιδιού, η οποία περιγράφει τις αλλαγές που έρχονται στο οργανωμένο παιχνίδι, τα επερχόμενα προϊόντα και τον οδικό χάρτη της επόμενης χρονιάς.