Πώς μια γιγάντια, παλλόμενη μύτη με οδήγησε να αγαπήσω το Sol Cesto
Το Sol Cesto είναι ένα διασκεδαστικό νέο Roguelite που επαναστατεί τα dungeon crawlers σε μια απλοποιημένη, βασισμένη σε πιθανότητες εμπειρία. Τα καταναλώσιμα αντικείμενα είναι το κλειδί για την επιτυχία, αλλά καθώς είναι Roguelite, τα πολύτιμα νομίσματά σας μπορούν περιστασιακά να διατηρηθούν για να ξεκλειδώσουν διάφορα μπόνους μεταξύ των τρεξιμάτων. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να αποκτήσετε ένα δωρεάν αντικείμενο κατά τη διάρκεια κάθε τρεξίματος: απλά πρέπει να είστε κακός. Και η ανακάλυψη αυτού του λεπτομερούς χάρη στη μύτη ενός χαρακτήρα είναι αυτό που απόλαυσα περισσότερο κατά τις πρώτες έξι ώρες μου με το Sol Cesto.
Στο Sol Cesto, θα προχωρήσετε μέσα από μια σειρά από πλέγματα 4x4, κάθε τετράγωνο του οποίου είναι γεμάτο με φράουλες που σας θεραπεύουν, εχθρούς, θησαυροφυλάκια και παγίδες. Κάθε γύρο, επιλέγετε μια σειρά και προσγειώνεστε τυχαία σε ένα από τα τέσσερα τετράγωνα της. Αρχικά, οι πιθανότητες να φτάσετε σε κάθε ένα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες, αλλά σύντομα θα κάνετε επιλογές που επηρεάζουν πόσο πιθανό είναι να καταλήξετε σε οποιοδήποτε από αυτούς τους τύπους πλακιδίων. Οι εχθροί μπορούν να προκαλέσουν είτε ζημιά από δύναμη είτε μαγική ζημιά, με τη διαφορά μεταξύ της δύναμής τους και της δικής σας δύναμης ή μαγείας να καθορίζει αν θα υποστείτε ζημιά ή θα τους εξοντώσετε χωρίς βλάβη. Ολοκληρώστε αρκετούς γύρους σε κάθε πλέγμα και μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο.
Είναι μια απλή φόρμουλα που σύντομα αποκαλύπτει μια εκπληκτική ποσότητα βάθους, καθώς ζυγίζετε αποφάσεις γύρω από το αν θα ενισχύσετε τη ζημιά σας από δύναμη ή μαγεία, καθώς και πώς μπορείτε να αναμίξετε καλύτερα αυτή τη δύναμη με τους αριθμούς που διέπουν την πιθανότητά σας να προσγειωθείτε σε ένα συγκεκριμένο πλακίδιο. Αξίζει να είστε πιο πιθανό να προσγειωθείτε σε θησαυροφυλάκια εις βάρος της παράτασης της αναμονής της ειδικής ικανότητας του χαρακτήρα σας; Είναι εντάξει να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να προσγειωθείτε σε έναν εχθρό δύναμης αν έχετε εστιάσει αρκετά στην ενίσχυση της δύναμής σας; Το RNG θα καθορίσει τελικά την ημέρα, αλλά με αυτές τις επιλογές να διαρκούν μόνο ένα τρέξιμο, είστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε με διαφορετικές στρατηγικές για να δείτε τι λειτουργεί.
Μέχρι στιγμής, βρήκα όλα αυτά εξαιρετικά ευχάριστα, και με το απλό, turn-based gameplay να ταιριάζει στο να παίζετε στο Steam Deck, υποψιάζομαι ότι το Sol Cesto θα είναι ο σύντροφός μου κατά τη διάρκεια των επερχόμενων NBA playoffs. (Η υποστήριξη του Deck περιλαμβάνει την εξάρτηση από το σωστό touchpad αντί για τους ελέγχους του gamepad, αλλά λειτουργεί αρκετά καλά.)
Αυτό που εκτιμώ περισσότερο είναι η γενική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και η αίσθηση μυστηρίου. Όπως και με παιχνίδια όπως το Inscryption και το CloverPit, υπάρχει μια creepiness εδώ χωρίς να γέρνει σε καθαρό τρόμο που το κρατά από το να φαίνεται πολύ καταπιεστικό για τα γούστα μου. Πιο σημαντικό είναι ότι είναι σαφές ότι υπάρχει ένας κόσμος μυστικών να βρείτε και να ανακαλύψετε καθώς παίζετε. Υπάρχουν τα πιο προφανή δωμάτια που βασίζονται στην πρόοδο που ξέρετε ότι θα χρειαστεί να ξεκλειδώσετε σε επόμενα τρεξίματα, αλλά υπάρχουν και μικρότερες στιγμές που θυμίζουν το Spelunky που αγαπώ επίσης.
Πάρτε, για παράδειγμα, τον έμπορο. Αρχικά δεν προσφέρει πολλά, αλλά μπορείτε τελικά να ξεκλειδώσετε περισσότερα. Οι επισκέψεις σε αυτόν είναι συνήθως γρήγορες, δεδομένου του περιορισμένου χώρου inventory σας. Θα τον συναντήσετε πολλές φορές, και στην αμέτρητη συνάντησή μου μαζί του, παρατήρησα ότι τα μάτια του ακολουθούν τον κέρσορα σας γύρω από την οθόνη, κάτι που τράβηξε την προσοχή μου στη μεγάλη, στρογγυλή μύτη του. Περίεργος, κλίκαρα στη μύτη και είδα ότι μπορούσα να την τραβήξω. Αυτό με οδήγησε να την τραβήξω, τεντώνοντάς την σε κωμικό βαθμό, μόνο για να επιστρέψει στο πρόσωπό του και να τον ζαλίσει. Ήμουν τόσο έκπληκτος που, την πρώτη φορά που το έκανα αυτό, έχασα την ευκαιρία να επωφεληθώ - στη σύντομη στιγμή που είναι ζαλισμένος με μια κόκκινη μύτη, μπορείτε να πάρετε ένα αντικείμενο από το κατάστημα δωρεάν.
Η μύτη του κοκκίνισε, ο έμπορος θα έχει επιδέσμους πάνω της κατά τις επόμενες επισκέψεις σε εκείνο το τρέξιμο, προφανώς με αρκετή επένδυση για να αποτρέψει να επαναλάβετε το ίδιο κόλπο. Αν είστε σαν εμένα, ο επίδεσμος επίσης σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τις πράξεις σας.
Σε μια μεταγενέστερη επίσκεψη, σε μια προσπάθεια να πουλήσω ένα αντικείμενο για να ελευθερώσω χώρο, κατά λάθος ζάλισα τον έμπορο χρησιμοποιώντας το αντικείμενο πάνω του. Η πώληση αντικειμένων προφανώς δεν είναι κάτι σε αυτό το σύμπαν.
Παρά το ότι ένιωθα άσχημα για αυτά τα περιστατικά, αργότερα ένιωσα την ανάγκη να δοκιμάσω ένα βέλος, το οποίο κανονικά σκοτώνει έναν μόνο εχθρό. Στοχεύστε το στον έμπορο, και αυτός τρέμει από φόβο, δείχνοντας νευρικός για το τι θα ακολουθήσει. Αντί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, απλά στέκεται εκεί και το βέλος θα τον σκοτώσει, ξεκλειδώνοντας ένα Achievement και επιτρέποντάς σας να πάρετε το τρέχον σύνολο αντικειμένων από το κατάστημά του δωρεάν. Αυτό αποδείχθηκε κακή απόφαση στην περίπτωσή μου, γιατί δεν είχα τον ελεύθερο χώρο στο inventory για να πάρω τα αντικείμενα, και μια μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν επίσκεψη με είδε να επιστρέφω στο κατάστημα ξανά και ξανά, μόνο για να βρω το σκελετό του και κανένα διαθέσιμο αντικείμενο, τα υπόλοιπα προφανώς να έχουν λεηλατηθεί από κάποιο κακόβουλο. (Είμαι ήρωας, βλέπετε; Έκανα αυτό που έπρεπε.)
Μόνο αφού επέστρεψα στο κατάστημα με τον ιδιοκτήτη του νεκρό παρατήρησα ότι τα έντομα πάντα σέρνονται γύρω από το τραπέζι του. Το περιστασιακό χρυσό έντομο θα σας αποφέρει μερικά νομίσματα αν το πατήσετε, αλλά διαφορετικά η αντιμετώπιση των εντόμων δεν κάνει τίποτα - τουλάχιστον όσο μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσω να τα πατάω καθώς επισκέπτομαι ξανά το κατάστημα στο μέλλον, ελπίζοντας ότι θα είναι συνδεδεμένο με κάποιο μυστήριο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.
Ακριβώς τι περιμένει πέρα από αυτές τις μικρότερες στιγμές παραμένει να φανεί - ίσως να μην υπάρχει τίποτα, αν και ένας περίεργος χαρακτήρας που μπορείτε να πληρώσετε για ένα κρυπτικό μήνυμα υποδηλώνει ότι υπάρχει περισσότερα να ανακαλύψετε στο Sol Cesto. Ακόμα κι αν αυτό τελικά δεν οδηγεί πουθενά, απολαμβάνω να ξεφλουδίζω αργά αυτό το κρεμμύδι και στη συνέχεια να αντιμετωπίζω τις συνέπειες των πράξεών μου - αν δεν είχα γίνει απελπισμένος κατά τη διάρκεια εκείνου του τρεξίματος χωρίς έμπορο, μπορεί και να μην σκεφτόμουν να δοκιμάσω αν το κλειδί αντικείμενο, το οποίο κανονικά σας επιτρέπει να βγείτε νωρίς από ένα δωμάτιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει έναν boss. (Μπορεί.)
Έχω μια τρομερή συνήθεια στα Roguelites να προτεραιοποιώ πάντα κάποιο μετα-στόχο, να δοκιμάζω κάτι νέο ή να κάνω ακατάλληλες επιλογές απλά για τη διασκέδαση του, ακόμα και όταν αυτά έρχονται εις βάρος της καταστροφής του τρέχοντος τρεξίματός μου. Σε ένα παιχνίδι που αφορά τις πιθανότητες, το Sol Cesto με ενθαρρύνει να συνεχίσω να παίρνω ρίσκα.