Το 1000xResist Studio μετατρέπει την πιο ενοχλητική εργασία του διαδικτύου σε video game με το Prove You're Human
Πίσω το 2024, η Sunset Visitor κυκλοφόρησε το ντεμπούτο video game της, 1000xResist, με τεράστια κριτική επιτυχία. Τώρα, το στούντιο επιστρέφει με ένα νέο αφηγηματικό έργο επιστημονικής φαντασίας: Prove You're Human. Αλλά ενώ τα δύο μπορεί να μοιράζονται το ίδιο είδος και την επιθυμία να εξερευνήσουν την ανθρώπινη κατάσταση, μην περιμένετε περισσότερα από τα ίδια.
«Η πραγματική μου επιθυμία είναι να επικοινωνήσω στους παίκτες που μας ακολουθούν σε πολλαπλά games ότι το ένα πράγμα που πραγματικά μας αρέσει να κάνουμε είναι να εκπλήσσουμε τους ανθρώπους και να τους ανατρέπουμε τα πράγματα», δήλωσε ο ιδρυτής της Sunset Visitor, Remy Siu, στο GameWorld. «Είμαι ενθουσιασμένος να δω πώς το κοινό θα ανακαλύψει όλους τους τρόπους με τους οποίους αυτό δεν είναι 1000xResist, για τους οποίους δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα.»
Στο Prove You're Human, οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο της Santana, μιας γυναίκας που έχει χωρίσει τη συνείδησή της στα δύο. Μετά τον διαχωρισμό, μία εκδοχή της Santana έχει ανατεθεί να εισέλθει σε έναν ψηφιακό χώρο και να πείσει το AI σύστημα της εταιρείας, Mesa, ότι δεν είναι ανθρώπινο ον. Ωστόσο, η σωματική της μορφή συνεχίζει να «περνά τις μέρες της ζώντας τη ζωή που πάντα ονειρευόταν στον εξωτερικό κόσμο». Αν και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Prove You're Human παραμένουν μυστήριο, η Sunset Visitor έχει ήδη θέσει ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα του video game: Στο τέλος του προγράμματος, θα αποφασίσετε να επανασυνενωθείτε με τους δύο εαυτούς σας ή θα απορρίψετε τον επαγγελματικό σας εαυτό;
Αρκεί να πούμε ότι το Prove You're Human επιδιώκει να δώσει στους παίκτες χώρο να εξερευνήσουν τα δικά τους συναισθήματα σχετικά με ορισμένα αμφιλεγόμενα θέματα, το πιο αξιοσημείωτο από τα οποία είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η ταυτότητα. Για να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στο video game, το GameWorld μίλησε με τον Siu, τη συγγραφέα Natalie Checo και το ζευγάρι πίσω από τον εκδότη του video game (Black Tabby Publishing), Abby Howard και Tony Howard-Arias.
Μπορείτε να μου πείτε λίγα περισσότερα για το Prove You're Human με δικά σας λόγια;
Siu: Ο τρόπος που μόλις αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το Prove You're Human είναι ότι είναι μια ιστορία κατοχής - μία όπου μια AI τολμά να ονειρευτεί ότι είναι ανθρώπινη και έχετε προσληφθεί για να την τοποθετήσετε στη θέση της και να την εκπαιδεύσετε από τις ψευδαισθήσεις της. Είναι ένα video game που πραγματικά ασχολείται με το έτος που ζούμε, ή την εμπειρία του να είσαι άνθρωπος αυτή τη στιγμή, αλλά επίσης ασχολείται με μια μακρά παράδοση ιστοριών τεχνητής νοημοσύνης στην επιστημονική φαντασία και τη speculative fiction, και ελπίζει να εξερευνήσει την ένταση αυτής της παράδοσης με το τι συμβαίνει και πώς εξελίσσεται. Βουτάει σε αυτό το είδος άβολου χώρου.
Ένα πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή είναι ο τρόπος που [Prove You're Human] παρουσιάζεται. Αισθάνεται σαν μια συμπονετική, ανθρώπινη προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα διχαστικό θέμα με πολύ ισχυρές αντιδράσεις προς αυτό, και νιώθω ότι το διαχειρίζεστε με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, βασισμένο στο τρέιλερ. Μπορείτε να μου πείτε λίγα για την προσέγγιση που ακολουθείτε με το θέμα;
Siu: Στο δωμάτιο των συγγραφέων, κατανοούμε ότι υπάρχουν προσδοκίες ή υποθέσεις που γίνονται με βάση το πλαίσιο στο οποίο ζούμε. Έτσι, ένα από τα πράγματα που προσκαλούμε είναι αυτή η προσδοκία και η υπόθεση. Όλοι έχουν πολλές σκέψεις για αυτό.
Ξέρουμε ότι αυτός είναι ένας χώρος που είναι πολύ φορτισμένος αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι μας ρωτούν - και σε κάποιο βαθμό και εσείς μας ρωτάτε - για την [AI], και αν πριν από 15 χρόνια, ή ακόμα και πέντε χρόνια, είχαμε έναν χαρακτήρα τεχνητής νοημοσύνης στο video game μας, δεν νομίζω ότι θα ήταν κάτι που θα ρωτούσαν. Πηγαίνουμε συνειδητά κατευθείαν σε αυτό και με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο στον οποίο μπορούμε να ρίξουμε παρορμήσεις και να επιτρέψουμε να αντηχήσουν - να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να σκεφτούν αυτά τα πράγματα με όλους τους διαφορετικούς τρόπους. Αυτό είναι γενικά πώς σκεφτόμαστε για τη δημιουργία οποιουδήποτε είδους έργου. Είναι θέμα να χαράξουμε τις περιφέρειες αυτού του χώρου και στη συνέχεια να ρίξουμε παρορμήσεις σε αυτές· να δούμε πώς αντηχούν μέσα σε αυτόν τον χώρο και ελπίζουμε να επιτρέψουμε μια αναστολή για τους ανθρώπους να σκεφτούν τα πράγματα με τρόπους που μπορεί να μην είχαν αν δεν ασχολούνταν με αυτό.
Ποια είναι η σχέση με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στο στούντιο και έχει αλλάξει κάτι καθώς εργάζεστε σε αυτό το video game;
Siu: Δεν χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη στο στούντιο.
Howard: Έχουμε μια ρήτρα στο συμβόλαιό μας που λέει ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε δεν επιτρέπεται να τη χρησιμοποιούν.
Howard-Arias: Όχι ότι θα τη χρησιμοποιούσαν αν δεν υπήρχε αυτή η ρήτρα, αλλά όλοι είμαστε αρκετά δεσμευμένοι.
Siu: Είμαστε ένα στούντιο που προχωρά πολύ πρακτικά. Και ακούγεται κλισέ να το πω, αλλά ένα στούντιο που προχωρά με τους ανθρώπους. Έχουμε νέα άτομα στην ομάδα αυτή τη φορά, η Natalie είναι μία από αυτούς, και αυτοί επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη δουλειά με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις ειδικότητές τους. Το προσκαλούμε αυτό με τον ίδιο τρόπο που προσκαλούμε τον κόσμο, την κατάσταση του κόσμου, σε αυτό.
Παρακολουθούμε όμως βίντεο στο YouTube σχετικά με την [AI]. Είναι ένας εξαιρετικός χώρος στον οποίο μπορείτε να δείτε πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτό - πώς ενδιαφέρονται γι' αυτό και ποια είναι η σχέση τους με αυτά τα πράγματα. Ακολουθούμε μια πολύ ανθρωποκεντρική προσέγγιση με αυτόν τον τρόπο. Η εστίαση είναι στο, «Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε αυτό; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο γύρω από αυτό;»
Φαίνεται ότι εστιάζετε λίγο περισσότερο στη χρήση FMV με αυτό το έργο. Μπορείτε να μου πείτε λίγα περισσότερα για το γιατί, ή τι σας έχει επιτρέψει να κάνετε η χρήση του;
Siu: Όπως ξέρετε, υπήρχαν μερικά FMVs στο 1000xResist, και αυτό ήταν κάτι που, αφού τελείωσα το video game, το αναγνώρισα ως ιδιαίτερο. Πάντα κοιτάμε πού μπορούμε να κάνουμε ειδικές συνεισφορές με βάση το πού προερχόμαστε ως καλλιτέχνες με τα υπόβαθρά μας, και αυτό ήταν κάτι που αναγνωρίσαμε. Είμαστε αρκετά άνετοι να τα κάνουμε τώρα, έχουμε εμπειρία, και ο σκηνοθέτης που τράβηξε αυτές τις σκηνές είναι τώρα στην ομάδα, δουλεύοντας μαζί μας σε αυτές τις FMV και live-action σκηνές.
Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς γιατί, σε αυτό το video game συγκεκριμένα, θέλαμε να σχεδιάσουμε μια πολύ σαφή γραμμή στη διηγηματική δομή· ο εικονικός κόσμος εκπροσωπείται από γραφικά 3D σε πραγματικό χρόνο, και ο πραγματικός κόσμος εκπροσωπείται από αυτές τις κινηματογραφικές σκηνές. Αυτό ήταν μέρος της μυθοπλασίας.
Κάτι που αγαπώ πολύ στο 1000xResist είναι οι ερμηνείες, οπότε ήθελα να ρωτήσω: Επιστρέφει κανείς από το τελευταίο έργο για αυτό; Μπορείτε να μοιραστείτε κάποιο από τα ταλέντα που έχετε;
Siu: Θα έχουμε μερικούς επιστρέφοντες ηθοποιούς φωνής - και δεν θα πω ποιοι είναι γιατί θα μείνουν εκπλήξεις - και έχουμε μερικούς καταπληκτικούς νέους ηθοποιούς. Έχει ενδιαφέρον γιατί, για παράδειγμα, μία από αυτές που παίζει τον κύριο χαρακτήρα, Santana, ονομάζεται EaeMya [ThynGi]. Αυτή εμφανίζεται και στην κάμερα και δανείζει τη φωνή της στον ηθοποιό, και επίσης το σώμα της έχει σαρωθεί για να είναι το μοντέλο του χαρακτήρα παίκτη στον εικονικό κόσμο. Έτσι, υπάρχει αυτή η νέα διάσταση ερμηνείας που σκεφτόμαστε σε αυτό το video game, και είναι ένα διασκεδαστικό νέο πράγμα με το οποίο μπορούμε να παίξουμε.
Και ο χαρακτήρας της Mesa δανείζεται τη φωνή της από μια ηθοποιό που ονομάζεται Claire Osborn-Li, μια νέα καλλιτέχνη που ζει στην Αυστραλία και δεν έχει κάνει ποτέ καμία υποκριτική ή voice-over για video game που γνωρίζω. Τη βρήκαμε σε ένα podcast, στην πραγματικότητα, για την λέσχη βιβλίου video game της. Ήθελε να έρθουμε και να μιλήσουμε για το 1000xResist, και όταν ακούσαμε τη φωνή της, είπαμε, «Ω Θεέ μου, ας το σημειώσουμε νοητικά». Μπορείτε να ακούσετε τη φωνή της στο τρέιλερ. Είναι καταπληκτική.
Καθώς συζητάμε πώς έχουν εξελιχθεί οι ερμηνείες, υπάρχουν άλλες πράγματα που καταφέρατε να κάνετε αυτή τη φορά που ίσως θέλατε να κάνετε με το 1000xResist αλλά δεν είχατε τη δυνατότητα ή τον χρόνο να το κάνετε; Ή που τώρα, με τις γνώσεις και την εμπειρία σας, μπορείτε να το κάνετε πλήρως;
Siu: Είναι λίγο δύσκολο για εμάς να σκεφτόμαστε το 1000xResist με αυτόν τον τρόπο, μόνο και μόνο γιατί... Νομίζω ότι όλα τα έργα μας θα είναι πάντα διαμορφωμένα από αυτές τις γραμμές όπου συνειδητά σχεδιάζουμε έναν περιορισμό και επιτρέπουμε να επηρεάσει τη δουλειά. Είναι δύσκολο να πω αν υπήρχε κάτι που πραγματικά θέλαμε να κάνουμε και που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη φορά, πέρα από ορισμένα θέματα ιστορίας που δεν θα αναφέρω.
Το ένα πράγμα που θα πω είναι ότι υπήρχαν πολλοί τεχνικοί πόνοι από την πλευρά μας που έχουμε λάβει υπόψη καθώς ανακατασκευάσαμε το σύστημα ή επαναχρησιμοποιήσαμε μερικά από τα εργαλεία του 1000xResist που κατασκευάσαμε για τον εαυτό μας. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε - να δημιουργούμε ένα βασικό σύνολο εργαλείων για τον εαυτό μας ώστε να διευκολύνουμε τα πράγματα. Αν ένα εργαλείο δεν είναι εύκολο στη χρήση, δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Υπάρχουν πράγματα σχετικά με το Prove Your Human ή αυτό το ταξίδι που νιώθετε ότι δεν έχετε μιλήσει ακόμα και ότι περιμένετε να σας ρωτήσει ένας δημοσιογράφος;
Siu: Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Είναι όλα spoilers, αυτό είναι το θέμα. Περνάω από όλα αυτά τα πράγματα και υπάρχουν τόσα πολλά που θέλω να μιλήσω.
Checo: Με ενδιαφέρει να δω πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στον μηχανισμό CAPTCHA. Όταν ήρθα, είπα στον Remy, «Όλα αυτά ακούγονται φανταστικά, αλλά δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να κάνουν CAPTCHAs ως χόμπι ή ως εμπειρία. Πώς μπορούμε να το κάνουμε ενδιαφέρον; Πώς μπορούμε να κάνουμε τον παίκτη να συμμετάσχει σε αυτό;»
Howard-Arias: Ήμουν επίσης σκεπτικός στην αρχή!
Checo: Αλλά με κέρδισαν. Όταν οι άνθρωποι κοιτούν το τρέιλερ και βλέπουν αυτό, ελπίζω ότι θα αποδώσει. Διότι έχουμε περισσότερους προγραμματιστές, μπορέσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα μηχανικά από το 1000xResist και με ενδιαφέρει πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι σε αυτό, αν και είμαστε πρώτα και κύρια ένα αφηγηματικό στούντιο.
Siu: Θα έλεγα... Είμαι ενθουσιασμένος να δω πώς το κοινό θα ανακαλύψει όλους τους τρόπους με τους οποίους αυτό δεν είναι 1000xResist, για τους οποίους δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα. Αλλά ελπίζω, με κάποιο τρόπο, ότι αυτό είναι συναρπαστικό για τους ανθρώπους που το έπαιξαν, σωστά; Η πραγματική μου επιθυμία είναι να επικοινωνήσω στους παίκτες που μας ακολουθούν σε πολλαπλά games ότι το ένα πράγμα που πραγματικά μας αρέσει να κάνουμε είναι να εκπλήσσουμε τους ανθρώπους και να τους ανατρέπουμε τα πράγματα.