Google Stadia: Το cloud gaming της Google

Hot
Google Stadia: Το cloud gaming της Google

Google Stadia: Το cloud gaming της Google

Αποκάλυψη τιμής, games και πληροφοριών το καλοκαίρι. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 13/3/19] H Google δημοσίευσε ένα teaser βίντεο για την GDC 2019.

To σύντομο βίντεο δεν παρέχει κάποια πληροφορία, αλλά δείχνει διάφορους εσωτερικούς χώρους σε προοπτική πρώτου προσώπου, με την κάμερα να πλησιάζει προς ένα φως στην απέναντι άκρη η οποία είναι είτε κάποιο άνοιγμα σπηλιάς, είτε μια πύλη που ανοίγει, είτε η είσοδος του αγωνιστικού χώρου ενός σταδίου από τα αποδυτήρια. Στο τέλος, αναγράφεται η ημερομηνία "19 Μαρτίου 2019", όπου εννοείται ότι θα μάθουμε περισσότερα, καθώς τότε θα βρίσκεται σε εξέλιξη η GDC 2019, όπου η Google αναφέρει στην περιγραφή του βίντεο ότι θα αποκαλύψει "το όραμά της για το μέλλον του gaming".

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

[UPDATE: 14/3/19 - Φήμες για νέα κονσόλα] Η παρουσία της Google στην GDC 2019 ενδέχεται να σημάνει και την αποκάλυψη της πρώτης της κονσόλας.

Αυτο τουλάχιστον προκύπτει για δύο λόγους. Καταρχήν από το γεγονός ότι την όλη επικοινωνία για το event έχει αναλάβει ο Rick Osterloh, αντιπρόεδρος hardware για την Google, ενω το Google Store έχει ήδη αναρτήσει σελίδα teaser. Ο Osterloh θυμίζουμε ότι έφερε τα Pixel Phone, Google Home και άλλά προϊόντα hardware της Google. Επίσης, το Google Store εμπορεύεται hardware σε αντίθεση με το Google Play.

Έχουμε λοιπόν δύο σημαντικές ενδείξεις που λένε ότι η Google πιθανόν να μας δείξει κονσόλα και μάλιστα με υπηρεσία cloud gaming για την οποία γνωριζουμε ήδη ότι θα ενημερωθουμε στην έκθεση. Η κονσόλα της Google ονομαζόταν παλιότερα "Yeti" και κατασκευάζεται από την εταιρεία εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με άλλη φήμη του The Information. Θυμίζουμε επίσης ότι το 2004 η Google είχε σχεδιάσει το Google Nexus Player μαζί με την Asus, μια συσκευή που αποτέλεσε Android TV box. Ίσως η νέα κονσόλα της Google να μοιάζει με αυτήν.

Φυσικά η φήμη του χειριστηρίου που διέρρευσε θα συνδέεται κι αυτή με την κονσόλα.

Η GDC 2019 θα διεξαχθεί το διαστημα 18-22 Μαρτίου.

[UPDATE 2: 17/3/19] Η Google έδωσε νέα στοιχεία για την συνέντευξη τύπου της στην GDC 2019.

Θα διεξαχθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 19:00, ενώ θα φιλοξενηθούν συνεδρίες από επώνυμους developers! Συγκεκριμένα θα παραστούν η Ubisoft, η id Software, η συνδημιουργός της σειράς Uncharted Amy Hennig, ο game designer του Star Wars Galaxies Ralph Koster, η Crystal Dynamics κ.α.

Η Google δήλωσε ότι θα αποκαλύψει "το όραμά της για το μέλλον του gaming. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη αποκαλύψει το Project Stream, επομένως αναμένουμε πιθανότατα μια κονσόλα που θα αφορά το cloud gaming.

Η Jade Raymond, παραγωγός της σειράς Assassin's Creed για την Ubisoft και μέχρι πρότινος στην Electronic Arts, έχει αναλάβει χρέη αντιπροέδρου. Θα είναι άραγε κύρια παρουσιάστρια της συνέντευξης τύπου; Για να δούμε. Συντονιστείτε στο GameWorld και δείτε live την παρουσίαση της Google στην GDC 2019 στο παρακάτω link.

Συντονιστείτε την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 19:00.

[UPDATE 3: 19/3/19 - Google Stadia] Κατά την διάρκεια του GDC 2019 η Google ανακοίνωσε την πρώτη της υπηρεσία game streaming με την ονομασία Stadia.

google stadia 2

Το Stadia, για το οποίο η Google καθόρισε το hashtag #Stadia, θα προσφέρει game streaming στους gamers με υψηλές ταχύτητες. Ο Phil Harrison, ένα πολύπειρο στέλεχος της gaming βιοηχανίας και πλέον της Google, ανακοίνωσε ότι η φιλοσοφία της Google βασίζεται στο τρίπτυχο : "Create + Scale + Connect". Ο Harrison μας παρουσίασε πως το Assassin's Creed Odyssey, το πρώτο παιχνίδι της πλατφόρμας, φορτώνει μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα και μάλιστα με ταχύτητα αντίστοιχη με αυτή ενός παιχνιδιού εγκατεστημένου στο PC μας.

google stadia 2

Επίσης, η Google ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά της υπάρχουν 2 δις gamers σε όλο τον κόσμο. 

Google Stadia controller
Η Google επαλήθευσε και τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για χειριστήριο. Το gamepad είναι πραγματικότητα και θα κυκλοφορήσει σε λευκό, μαύρο και γκρι χρώμα. Θα έχει analog sticks και τα κλασικά face και shoulder buttons. Το χειριστήριο δεν θα συνδέεται με καλώδιο σε συσκευές αλλά απευθείας σε datacenters μέσω Wi-Fi σύνδεσης.

google stadia 2

Το χειριστήριο θα διαθέτει ακόμη δύο πολύ χρήσιμα κουμπιά. Το capture button θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε βίντεο απευθείας στο YouTube και το Assistant button θα σας συνδέει μέσω ενσωματωμένου μικροφώνου στον ψηφιακό βοηθό του Google Stadia.

google stadia 2

Υπολογιστική ισχύς και ανάλυση
Κατά το λανσάρισμά της, η υπηρεσία cloud gaming θα υποστηρίζει desktops, laptops ή smartphones. Δεν θα απαιτείται η αγορά κάποιας κονσολας. Το AC Odyssey έτρεξε σε pixelbook, αλλά και σε smartphone με χαρακτηριστική άνεση. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το Google Stadia θα υποστηρίζει 4K στα 60 fps κι ολα αυτά μέσα από τον browser σας! Στο μέλλον αναμένεται 8K υποστήριξη!

google stadia 2

H υπηρεσία θα έχει servers των 10.7 Teraflops με τους οποίους και θα συνδέεστε, ισχύ που αντιστοιχεί με ένα PS4 μαζί με Xbox One. Επίσης, μετά το Assassin's Creed Odyssey, η πλατφόρμα θα προσθέσει και το DOOM Eternal, ενώ θα ακολουθήσουν και πολλά ακόμη games.

google stadia 2

Cross-platform, ταχύτητα και εξάλειψη των hackers
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίζει cross-platform. Είτε συνδέεστε από PC, είτε από κονσόλα, θα παίζετε κανονικά με κατόχους άλλης πλατφόρμας αν το επιθυμείτε. Επίσης, τα datacenters της Google θα είναι ταχύτατα και θα υποστηρίζουν χιλιάδες παίκτες ταυτόχρονα χωρίς lag. Τέλος, δεν θα ανεχόμαστε hackers αφού συνδεόμενοι ως τερματικό σε server δεν θα μπορεί κανένας gamer να χρησιμοποιήσει software, άρα και κώδικα, συνεπώς δεν θα μπορεί κανείς να δημιουργήσει hacks!

Η Google κατάφερε να πετύχει τόσο υψηλές ταχύτητες στο Stadia καθώς χρησιμοποιεί τεχνολογία με την οποία συνδέει το τερματικό σας (PC ή κινητό) απευθείας στον Internet Service Provider μέσω του browser σας. Εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του Internet και σας συνδέει κατευθείαν στο σύγχρονο Data center της όπου βρίσκονται ο server και ο client του παιχνιδιού.

google stadia 2

Assistant για τα games χωρίς να ψάχνετε
Αν παίζατε ένα Adventure ή ένα Action game που απαιτούσε αναζήτηση και δυσκολευόσασταν να βρείτε την λύση τι κάνατε; Πολύ απλά ψάχνατε στο YouTube για walkthrough. Εδώ με τον Assistant του Stadia πολύ απλά θα μπορείτε να έχετε την λύση ακριβώς στο σημείο του παιχνιδιού όπου βρίσκεστε, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Χωρίς να αφήνετε με παύση τα games σας για να ανοίξετε YouTube και χωρίς να ψάχνετε για τις ώρες. Θα ψάχνει η Google απευθείας την λύση για εσάς.

Το Google Stadia θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2019 σε Αμερική, Καναδά, Μ. Βρετανία και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Βέβαια κατά την διάρκεια της παρουσίασης δεν αναφέρθηκε ίσως το πιο σημαντικό. Το ακριβές κόστος του Google Stadia και του χειριστηρίου και γενικά πως σκοπεύει η Google να κάνει monetize την υπηρεσία της. Πάντως το πρώτο βήμα για το cloud gaming έγινε...εν μία νυκτί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από μία εταιρεία κολοσσό.

Stadia Specs 720x405

Το hardware
Η Google αποκάλυψε το hardware του Stadia που θα είναι το εξης:
- Custom x86 επεξεργαστής 2.7 GHz με AVX2 SIMD και 9.5MB μνήμη cache L2+L3.
- Custom AMD κάρτα γραφικών με μνήμη HBM2, 56 compute units και 10.7 Teraflops.
- 16GB μνήμη RAM (μοιρασμένη μεταξύ του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών), μέχρι και 484GB/s εύρος.
- SSD cloud storage.

Για 1080ρ στα 60fps θα χρειάζεστε σύνδεση τουλάχιστον 25mbps.
Για 4k στα 60fps θα χρειάζεστε σύνδεση 30mbps.

[UPDATE 4: 25/5/19 - Αποκάλυψη τιμής, games και πληροφοριών το καλοκαίρι] Η Google αναμένεται να μας αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες της πλατφόρμας Stadia εντός του καλοκαιριού.

Η περίοδος των διακοπών θα κρύβει τελικά περισσότερες εκπλήξεις για όσους περιμένουν με ανυπομονησία να μάθουν για το Google Stadia. Μέσω ενός post στο Twitter, η Google ενημέρωσε το κοινό της πως στην καλοκαιρινή περίοδο θα αποκαλυφθεί τόσο η τιμή συνδρομής της εν λόγω πλατφόρμας όσο και διάφορα games που θα υποστηρίζονται σε αυτήν μαζί και με αρκετές πληροφορίες για την λειτουργία και τις παραμέτρους του Stadia. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η καλοκαιρινή σεζόν στην Αμερική μετράται από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνει το επίσημο reveal όλων αυτών των χαρακτηριστικών. Ενδεχομένως να μάθουμε κάτι στην ερχόμενη E3 ή την Gamescom.

 


Διαβάστε επίσης για το νέο gamepad από την Google και συζητήστε για την νέα κονσόλα στο παρακάτω forum topic.

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 akiszax (Level 21) 14/03/2019 16:20
Αν και δεν καταλαβαινω ακόμα τι ιδιαίτερο θα εχει η κονσόλα αυτη και πια θα ειναι τα παιχνίδια της.
Το πιο σίγουρο ειναι οτι θα εχει cross platform games.
#2 AntonKos (Level 17) 19/03/2019 20:10
Τελικά αντί για κονσόλα η Google έκανε κάτι καλύτερο.Θα μπορούμε να παίζουμε games σε κάθε PC χωρίς να ακριβοπληρώνουμ ε συστήματα και κάρτες γραφικών λες και είναι από χρυσάφι!Μπράβο της!Βέβαια μένει να δούμε και πόσο θα κοστίσει αφού μιλάμε για cloud gaming άρα συνδρομητική υπηρεσία.
#3 BigGreekGamer (Level 31) 19/03/2019 20:12
Αυτό το χειριστήριο για το Cloud Gaming μου θυμίζει μια μίξη Dualshock 4+Xbox One controller και Nintendo Switch. Αλλά και εγώ δεν βρίσκω τον λόγο και ποια η ιδιαιτερότητα που θα έχει αυτή ο κονσόλα.
#4 JaGuAr (Level 30) 19/03/2019 22:45
Δεν ξέρω κατά πόσο θα πάει καλά αυτό το proejct, παρόλα αυτά ο χρόνος θα δείξει!
#5 Astro (Level 19) 19/03/2019 23:40
Στην θεωρία φαίνεται καλο αλλά στην πράξη θα δούμε.
#6 DimutriKs (Level 16) 20/03/2019 00:51
Ίσως βιαστική κίνηση. Δεν νομίζω πως ακόμα υπάρχουν οι υποδομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν κάτι τέτοιο. Σίγουρα ένας κολοσσός όπως η google θα έχει κάνει και τις απαραίτητες έρευνες. Anyway, μέχρι να έρθει στην Ελλάδα θα έχουμε ΠΟΛΥ καιρό...
Notification