Epic Mickey (Wii)

Hot
REVIEWED ON Wii  

Epic Mickey
Ο Mickey Mouse…σοβάρεψε.



Ορισμένοι ίσως γνωρίζετε τον αστικό μύθο που λέει ότι το σώμα του Walt Disney διατηρείται σε κατάψυξη, έτσι ώστε να τον επαναφέρουν στη ζωή όταν θα είναι τεχνολογικά εφικτό. Ένας καλός λόγος λοιπόν για να επανέλθει θα ήταν για να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός παιχνιδιού αντάξιου της κληρονομιάς του Mickey Mouse, που τόσο έχει αδικηθεί στον συγκεκριμένο τομέα τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή όμως αυτό το σενάριο ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, η Disney αποφάσισε να αναθέσει το έργο σε έναν ζωντανό εγκέφαλο, εξίσου χαρισματικό και πολύ πιο σχετικό με τον χώρο των video games.

Όσοι από σας έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με παιχνίδια όπως το System Shock, το Deus Ex ή τη σειρά Thief, σίγουρα ξέρετε πολύ καλά ποιος είναι ο Warren Spector. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι ο σχεδιαστής των παραπάνω τίτλων, ενώ έχει βάλει το χεράκι του σε ακόμα περισσότερους, από τη χρυσή εποχή της Origin Systems στα ‘90s μέχρι και σήμερα. Το 2005 ίδρυσε την δική του εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών, με την επωνυμία Junction Point Studios.



Όταν η τελευταία αποκτήθηκε από την Disney Interactive και έγινε γνωστό ότι ο εν λόγω κύριος θα αναλάμβανε και το σχεδιασμό του Epic Mickey, οι προσδοκίες για τις νέες περιπέτειες του συμπαθούς τρωκτικού, σίγουρα μεγάλωσαν κατά πολύ. Συνοδεύτηκαν όμως και από τον εξής προβληματισμό. Πως θα προσέγγιζε την θεματολογία της Disney ένας δημιουργός κατεξοχήν Action RPG cyberpunk αριστουργημάτων;

Σενάριο
Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Mickey να ανακαλύπτει τυχαία το εργαστήριο του μάγου Yen Sid (αναστροφή του ονόματος Disney σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε), όπου βρίσκει τη μακέτα ενός κόσμου και το μαγικό πινέλο με το οποίο δημιουργήθηκε. Ενθουσιασμένος από την ανακάλυψή του, ο ανυποψίαστος ήρωάς μας προσπαθώντας να ζωγραφίσει τον εαυτό του, δημιουργεί κατά λάθος το τέρας που ονομάζεται Shadow Blot. Μες στο πανικό του θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, αφού χύνει μπογιά και στη συνέχεια διαλυτικό στη μακέτα, προτού τραπεί σε φυγή. Καθώς ο Yen Sid αντιλαμβάνεται τον σαματά και επιστρέφει να δει τι γίνεται, ο Shadow Blot χάνεται, σε μια δίνη που δημιούργησε η ζημιά του Mickey μέσα στον κόσμο του μάγου.


Θα περάσουν πολλά χρόνια και το συμβάν σιγά-σιγά θα ξεχαστεί, μέχρι που μια μέρα ο Shadow Blot θα επιστρέψει και θα απαγάγει τον Mickey, φέρνοντάς τον μαζί του στον κόσμο αυτό που πλέον ονομάζεται Wasteland. Εκεί κατοικούν παλιοί και ξεχασμένοι χαρακτήρες της Disney και μετά από εκείνο το συμβάν που οι ίδιοι ονομάζουν Thinner Disaster, ο κόσμος αυτός έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ ο Blot με τα τέρατά του έχουν καταλάβει το μέρος. Παγιδευμένος πλέον ο Mickey, θα ξεκινήσει το επικό του ταξίδι προς τη λύτρωση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, αφού σταδιακά θα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι υπεύθυνος για όλη αυτή τη καταστροφή είναι ο ίδιος.

Η στροφή προς μια πιο σκοτεινή θεματολογία είναι εμφανής ενώ οι ρετρό ξεχασμένοι ήρωες στον κατεστραμμένο κόσμο τους, προσθέτουν πινελιές νοσταλγίας για το χρόνο που παρέρχεται. Μεγάλη ατραξιόν του παιχνιδιού αποτελεί ο Oswald the lucky rabbit, ένας ήρωας που μας έρχεται από βουβά cartoon της δεκαετίας του ‘20 και του ’30. Αποτελεί τον πρόδρομο του Mickey Mouse και η Disney απέκτησε τα δικαιώματά του μετά από πολλά χρόνια από την Universal. Έτσι, μας τον συστήνει ξανά, σχεδόν 80 χρόνια μετά, μέσα από το παιχνίδι, ως το αντίπαλο δέος του Mickey στην ιστορία μας.



Ζωγραφίζοντας με τον Mickey
Ο ήρωάς μας θα περιπλανηθεί στις περιοχές της Wasteland με όπλο το μαγικό του πινέλο με το οποίο εξαπολύει είτε μπογιά είτε διαλυτικό. Η μπογιά «γεμίζει» διάφορα κατεστραμμένα τμήματα του περιβάλλοντος ή εμφανίζει εξαρτήματα που χρειάζεστε, ενώ το διαλυτικό σβήνει περιοχές και εξαφανίζει αντικείμενα και εμπόδια. Η κυρίως δράση στο παιχνίδι είναι τύπου 3D platform και αφορά την χρήση αυτών των δύο, αφού τα εμπόδια και οι γρίφοι που συναντάει ο Mickey έχουν κυρίως να κάνουν με το ότι πρέπει να βάψετε ή να σβήσετε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ζωγραφίσετε τα γρανάζια σε κάποιο μηχανισμό για να τον θέσετε σε κίνηση. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σημεία που θα πρέπει να εκτελέσετε κατάλληλα συγχρονισμένα άλματα για να βρείτε το δρόμο σας.

Οι εχθροί που θα συναντήσετε ποικίλουν, από φαινομενικά άκακα λαγουδάκια μέχρι μηχανικές αράχνες και τερατώδη Blots και μπορείτε να τους εξαφανίστε με το διαλυτικό ή να τους βάψετε με τη μπογιά, μετατρέποντας τους σε φιλικά πλάσματα. Επίσης σε ορισμένα σημεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον προς όφελός σας, εκμεταλλευόμενοι κάποιο γκρεμό ή κομμάτια του εδάφους που μπορείτε να σβήσετε. Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσετε κατά κόρον την περιστροφική επίθεση που μπορεί να κάνει ο Mickey, με την οποία όχι μόνο σπάτε αντικείμενα που σας δίνουν ζωή, χρήματα ή «γεμίζουν» το πινέλο σας, αλλά μπορείτε να χτυπήσετε και τους αντιπάλους σας.



Χειρισμός
Οι κινήσεις του Mickey εκτελούνται με το Wii remote και το nunchuck, με τους συνηθισμένους για το Wii συνδυασμούς κουμπιών. Δεν θα συναντήσετε καμία δυσκολία, εκτός ίσως από κάποια κλασικά προβλήματα με την κάμερα. Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις που θα πρέπει να στοχεύσετε το πινέλο σας με ακρίβεια μπορεί να δυσκολευτείτε, αν ο χώρος γύρω σας είναι περιορισμένος.

Αlice in Wasteland
Η δομή του κόσμου στο Epic Mickey παρουσιάζει μια ευχάριστη πρωτοτυπία. Χωρίζεται σε τρείς τύπους περιοχών, με την κάθε μία να διαφοροποιείται κάπως στο gameplay και στο τι πρέπει να κάνετε. Υπάρχουν οι χάρτες τύπου «hub», που στην ουσία είναι οι χώροι που υπάρχουν NPCs με τους οποίους αλληλεπιδράτε και σας αναθέτουν διάφορα tasks. Το «κεντρικό» hub του παιχνιδιού είναι η Mean Street, η οποία αποτελεί σημείο εκκίνησης για τις διάφορες περιοχές που θα επισκεφτείτε.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα σημεία αυτά προσεγγίζουν αρκετά ένα πιο RPG στυλ παιχνιδιού, όμως είναι κάπως κουραστικά, αφού σε αρκετά tasks απλά θα κάνετε χαμαλοδουλειές χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το κύριο μέρος της περιπέτειάς μας διαδραματίζεται στους χάρτες δράσης, με τις κλασικές platform προκλήσεις που περιγράφονται παραπάνω, ενώ η έκπληξη έρχεται από τους μικρούς μεταβατικούς χάρτες, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των περιοχών. Σε αυτούς μεταφερόμαστε σε 2D side-scrolling περιβάλλον και είναι σχεδιασμένοι με βάση κλασικά μικρού μήκους cartoon της Disney όπως το Lonesome Ghosts, το Clock Cleaners ή το Steamboat Willie. Δυστυχώς, η δυσκολία αυτών των επιπέδων είναι σχεδόν μηδαμινή, αλλά η αισθητική τους αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Ο Warren Spector ζωγράφισε έναν σκοτεινό κόσμο στον χαρούμενο καμβά της Disney.

Mickey, προχώρα, δεν είσαι μόνος!
Σημαντική βοήθεια σε όλο το ταξίδι σας προσφέρει ο Gus, ένα συμπαθές Gremlin το οποίο είναι πάντα μαζί σας και σας δίνει χρήσιμες συμβουλές. Στο δρόμο σας θα βρείτε πολλά ακόμα Gremlins τα οποία παίζουν τον δικό τους ρόλο στη εξέλιξη του παιχνιδιού. Εκτός από τον Gus, τον Mickey συνοδεύουν και οι Guardians, οι οποίοι μοιάζουν με πυγολαμπίδες. Ανάλογα με το αν χρησιμοποιούμε περισσότερο μπογιά ή διαλυτικό, οι Guardians είναι δύο ειδών. Μπορούν είτε να σας δείξουν πιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσετε, είτε σας βοηθάνε στις μάχες με τους αντιπάλους σας. Μόνο που θα ήταν καλό να τους φυλάτε για πραγματικά δύσκολες καταστάσεις, αφού για να εμφανιστούν πρέπει να γεμίσει μια ειδική μπάρα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως και η διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο διατεθειμένοι είστε να εξαντλήσετε την εξερεύνηση του χώρου και να ανακαλύψετε τους διάφορους τρόπους επίλυσης των γρίφων. Θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα μέσο όρο γύρω στις 15 ώρες.



Which side are you on?
Το παιχνίδι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιλογές που κάνετε. Συνήθως οι γρίφοι έχουν παραπάνω από έναν τρόπο επίλυσης, ενώ θα ανακαλύψετε ότι ανάλογα με το πως έχετε πράξει στην αλληλεπίδρασή σας με άλλους χαρακτήρες μπορεί να σας προσφερθούν εναλλακτικές λύσεις. Ακόμα και ο τρόπος αντιμετώπισης των εχθρών, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι θέμα δική σας επιλογής.

Σε γενικές γραμμές, οι εκάστοτε αποφάσεις που θα παίρνετε οδηγούν σε δύο κατευθύνσεις. Με βάση την «δημιουργική» δύναμη της μπογιάς και αντίστροφα την «καταστροφική» του διαλυτικού, το παιχνίδι σας θέτει δίλλημα ηθικής, αν θα επιλέξετε δηλαδή το «καλό» ή το «κακό» αντίστοιχα. Σχεδόν όλες οι επιλογές σας οδηγούν πιο κοντά στον ένα δρόμο ή τον άλλο, γεγονός που θα παίξει πιο σημαντικό ρόλο απ’ όσο φαντάζεστε.


Γραφικά
Αν υπολογίσουμε τις μικρότερες συγκριτικά δυνατότητες της κονσόλας, η μηχανή γραφικών Gamebryo της Emergent Game Technologies αποδίδει πολύ καλά τα όμορφα σχεδιασμένα τοπία της Wasteland. Εικαστικά το παιχνίδι τα πηγαίνει περίφημα, αφού η σκοτεινή ατμόσφαιρα και η διάχυτη νοσταλγία, αποτυπώνονται τόσο στους χώρους και τα αντικείμενα, όσο και τους χαρακτήρες.

Μικρή ένσταση αποτελούν ορισμένες περιοχές που το επίπεδο λεπτομέρειάς τους είναι φανερά μικρότερο, επομένως χαλάνε το τελικό αποτέλεσμα. Τα cutscenes του παιχνιδιού είναι επίσης ιδιαίτερα, αφού υιοθετούν ένα ύφος cartoon από τα παλιά, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από το ανάλογο σπικάζ.



Ήχος
Η μουσική του παιχνιδιού αποτελείται από ορχηστρικά κομμάτια κάπως πιο σκοτεινά, με όμορφες μελωδίες που συμπληρώνουν υπέροχα την συνολική εμπειρία. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πέρα από ορισμένα σημεία όπου ακούμε τη φωνή του Yen Sid, είναι εμφανής η απουσία των voice-overs. Αυτό που ακούμε είναι κάποιοι ήχοι cartoon όταν μιλάνε οι χαρακτήρες, αλλά στο κλίμα του παιχνιδιού και τη ρετρό αισθητική του γενικά, δεν είναι κάτι που θα σας χαλάσει καθόλου. Τα ηχητικά εφέ είναι λειτουργικά, χωρίς να υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς.

Επίλογος
Ο Warren Spector κατάφερε να πάρει τον δημοφιλέστερο ποντικό του κόσμου και να τον φέρει στη δική του, σκοτεινή πλευρά. Οι γρίφοι θα σας φέρουν στο μυαλό κάτι από παλαιότερα platform, οι εναλλακτικές λύσεις προσθέτουν βάθος, ενώ σίγουρα υπάρχουν και πρωτότυπες πινελιές (κυριολεκτικά) στο gameplay. Η προσπάθεια να γίνει μια βουτιά στο παρελθόν και να αναδυθεί ένας ανανεωμένος Mickey κρίνεται επιτυχής, και το αποτέλεσμα, με τα όποια λάθη και παραλείψεις, είναι ένας must τίτλος για τους κατόχους του Wii.

Θετικά:
- Μια διαφορετική προσέγγιση στον κόσμο της Disney
- Η πρωτότυπη ιδέα της μπογιάς και του διαλυτικού
- Μαγική ατμόσφαιρα δια χειρός Warren Spector

Αρνητικά:
- Ορισμένα βαρετά tasks
- Περιστασιακά προβλήματα με την κάμερα
- Δεν υπάρχουν voice-overs
- Τα 2D επίπεδα είναι πανεύκολα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Η πιο σοβαρή περιπέτεια του Mickey είναι και η καλύτερη που έχουμε παίξει ποτέ.

Γρηγόρης Βούλγαρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 eliminator (Level 26) 13/11/2011 00:48
Πολύ καλό review για το καλύτερο mickey που έχει βγεις εως τώρα.
#2 amiga500fan (Level 14) 15/04/2015 01:30
Ωραία η παρουσίαση σου φίλε μου.Θα το εκτιμήσουν τα παιδιά μου μια και αυτά παίζουν περισσότερο στο wii απ' ότι εγω!!!!
Score 7.5
7.67 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Junction Point Studios
Publisher: Disney Interactive Studios
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/11/2010
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification