Syberia (PC, Xbox, PS2, DS)

Hot
jammamon
REVIEWED ON PC   Xbox   PS2   DS  

Syberia
Ίσως το πιο βαθύ Adventure όλων των εποχών

Site: Κλικ εδώ



Το Syberia είναι για τους φίλους των Adventures κάτι σαν έργο τέχνης. Δεν είναι ένα ακόμη κλασικό Adventure αλλά έχει το κάτι παραπάνω. Έχει το θάρρος να αμφισβητήσει τον σημερινό τρόπο ζωής του δυτικού, επιτυχημένου ανθρώπου της μεγαλούπολης και να μας γυρίσει πίσω στο χρόνο για να μας θυμίσει τις κλασικές παλιές καλές αξίες της ζωής που τόσο λείπουν από την επιφανειακή εποχή που ζούμε. Έχει το θάρρος να υποστηρίξει πως στη ζωή πρέπει να ακολουθούμε το δρόμο της καρδιάς και όχι του μυαλού.

Ο κόσμος του Syberia παρουσιάζεται με εκπληκτικής ομορφιάς εικόνες αλλά και αρκετό έως πολύ κείμενο. Η καινοτομία του σαν παιχνίδι είναι ότι σας δένει απόλυτα με τον κεντρικό χαρακτήρα, μία ηρωίδα την οποία έχει σχεδιάσει ο Βέλγος σχεδιαστής κόμικ, Benoit Sokal, ο οποίος συμμετείχε και στην παραγωγή του Amerzone, το 1999. Ο χαρακτήρας της ηρωίδας, όπως εξελίσσεται η πλοκή, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος.

Σενάριο
Η ηρωίδα μας είναι η Kate Walker, μία νέα και φιλόδοξη νεοϋορκέζα δικηγόρος. Μια μέρα παίρνει εντολή από το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται, να πάει στο μικρό και πανέμορφο χωριουδάκι Valadilène (στις Γαλλικές Άλπεις) για να κλείσει μία συμφωνία για την εξαγορά ενός πολύ παλιού τοπικού εργοστασίου κατασκευής κουρδιστών παιχνιδιών. Το εργοστάσιο αναγκάστηκε να εξαγοραστεί αφού δεν άντεξε τον ανταγωνισμό των συγχρόνων ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Όσον αφορά στο χαρακτήρα της ηρωίδας, η Kate δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «τσαχπίνα», αλλά μία κοπέλα χαμηλών τόνων. Το στυλ της είναι ελαφρώς συντηρητικό και η εμφάνισή της αρκετά λιτή. Συγκεκριμένα έχει ένα απλό ντύσιμο και καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού κυκλοφορεί με τα μαλλιά δεμένα κότσο, κάτι που μειώνει κατά πολύ την ψηφιακή ομορφιά της.

Εν κατακλείδι, η ηρωίδα μας οδεύει προς το χωριό και στο δρόμο της παρατηρεί μια περίεργη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία το φέρετρο συνοδεύεται από ανθρώπινα ρομπότ. Όταν φτάνει στο χωριό και πηγαίνει προς το πανδοχείο να τακτοποιηθεί, διαπιστώνει μετά από λίγα λεπτά ότι η εξαγορά αυτή είναι αδύνατο να συμβεί λόγω ενός απρόσμενου θανάτου της τελευταίας εκπροσώπου των ιδιοκτητών. Δέχεται λοιπόν την παρότρυνση του διευθυντή της αλλά και της συνείδησής της να ψάξει και να βρει την λύση στο μυστήριο που κρύβεται πίσω από το μυθικό αυτό εργοστάσιο.







Gameplay
Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός και ακολουθεί το στυλ των περισσότερων point and click adventures. Ο κέρσορας αλλάζει μορφή ανάλογα με το που βρίσκεται στην οθόνη. Αν τον τοποθετήσετε για παράδειγμα πάνω από ένα άτομο, το εικονίδιο θα αλλάξει για να σας δείξει ότι μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί του. Η Kate συλλέγει τα αντικείμενα σε ένα inventory κι αυτό σας επιτρέπει να δοκιμάσετε να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού, με στόχο την επίλυση απλών ή σύνθετων γρίφων.

Στο Syberia δεν θα βρείτε πάρα πολλούς χαρακτήρες για να επικοινωνήσετε. Από αυτή την άποψη το παιχνίδι έχει πολλά κοινά με το Myst, καθώς ο χαρακτήρας αλληλεπιδρά περισσότερο με το περιβάλλον παρά με άλλους ανθρώπους. Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει το παιχνίδι ένα μοναχικό και ώρες-ώρες μελαγχολικό ταξίδι, αλλά παράλληλα επιτρέπει στον παίχτη να βυθιστεί πλήρως στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Υπάρχουν πολλές απανωτές ανατροπές πληροφοριών και γεγονότων που θα συναντήσετε. Το σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον σας θα κρατηθεί αμείωτο, από την αρχή έως το τέλος, καθώς οι ανατροπές αυτές που θα βιώσετε θα είναι τελείως απρόβλεπτες.





Οι γρίφοι έχουν μια ξεχωριστή θέση στο Syberia. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία γρίφων που έχουν να κάνουν με συλλογή πληροφοριών, συνδυασμό αντικειμένων, παρατηρητικότητα ή εντοπισμό σημείων δράσης. Σε ορισμένα σημεία, θα χρειαστεί να βρείτε ακόμα και χρήσιμα έγγραφα τα οποία θα σας δίνουν μία πιο πλήρη εικόνα της ιστορίας Υπάρχουν όμως και οι κλασικοί κεντρικοί γρίφοι που χρειάζονται σκέψη και λίγη μελέτη των διαθέσιμων πληροφοριών. Κύριο γνώρισμα όλων των προκλήσεων του Syberia είναι η μεγάλη φαντασία και πρωτοτυπία. Όσον αφορά στη δυσκολία, κάποιοι από τους γρίφους είναι απλοί, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί περίεργοι γρίφοι, κυρίως παρατηρητικότητας, οι οποίοι απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή, εμπειρία και υπομονή κι ενδέχεται να σας πάρουν πολύ χρόνο. Αν είστε αρχάριος στα Adventures, τότε οι γρίφοι του Syberia δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν εύκολοι για τα μέτρα σας. Αν έχετε την κατάλληλη υπομονή, τότε λύνοντας τους γρίφους θα μπορέσετε να ξεδιπλώσετε το σενάριο βήμα προς βήμα, μέχρι το αντισυμβατικό φινάλε που θα σας αφήσει να θέλετε κι άλλο.

Το κυριότερο στοιχείο του παιχνιδιού είναι η αλλαγή στο χαρακτήρα της Kate κι αυτό τελικά είναι που θα σας δέσει μαζί της. Άλλωστε, ο σεναριογράφος αυτού του μοναδικού Adventure, απευθύνεται περισσότερο στο συναίσθημα, παρά στην ψυχρή λογική. Το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει από το gameplay είναι σε κάθε περίπτωση παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα Adventures.

Γραφικά
Τα γραφικά που χρησιμοποίησε η Microids για τις ανάγκες του Syberia απεικονίζονται σε ένα απλό 3D ζωγραφιστό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και παραπέμπει περισσότερο σε μια καλλιτεχνική δημιουργία παρά σε παιχνίδι για υπολογιστές.



Οι πόλεις του Syberia χωρίζονται σε διαφόρων ειδών περιοχές. Ξεχωρίσαμε κυρίως δύο κατηγορίες. Από τη μια έχουμε περιοχές όπου τον κύριο λόγο έχει η φύση και στις οποίες θα θαυμάσετε δέντρα, λίμνες και μονοπάτια. Απ’ την άλλη έχουμε πόλεις στις οποίες ξεχωρίζει η αρχιτεκτονική των κτιρίων και οι εσωτερικοί χώροι. Κάθε λεπτομέρεια, κάθε έπιπλο και κάθε αντικείμενο, ταιριάζει με το σύνολο και υπακούει στην πρωτότυπη αισθητική που διέπει το παιχνίδι. Σε πολλούς θα θυμίσει το στυλ που επικρατούσε στις αρχές του 20ου αιώνα, με έντονα βιομηχανικά χαρακτηριστικά.

Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο μέσα από τον ιδιαίτερο κόσμο του Syberia.



Οι χαρακτήρες έχουν κατά γενική ομολογία μία αρκετά στατική κίνηση. Ανά διαστήματα η κίνηση αυτή είναι και αργή, όπως στις περιπτώσεις όπου η ηρωίδα μας ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες. Την παράσταση όμως κλέβουν αναμφίβολα τα cutscenes που παρουσιάζουν με μοναδικά σκηνοθετικά πλάνα την υπόθεση.

Ξεχωριστή θέση στον σχεδιασμό καταλαμβάνουν τα περίφημα κουρδιστά ρομπότ που πετυχαίνει η ηρωίδα σε διάφορα σημεία. Πολλά από αυτά θα τα θαυμάσετε από κοντά, καθώς θα αναγκαστείτε να τα περιεργαστείτε για τις ανάγκες των γρίφων. Γενικότερα, τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν ένα ιδιαίτερο, σουρεαλιστικό στυλ και με την ποικιλομορφία τους δεν πρόκειται να σας προκαλέσουν μονοτονία.



Ήχος
Ήχος
Παρά τις όποιες ελλείψεις στον ήχο, το Syberia καταφέρνει μέσω των διαλόγων να αποδώσει επιτυχώς την συναισθηματική φόρτιση των χαρακτήρων και ιδιαίτερα της Kate, την φωνή της οποίας ανέλαβε και στα δύο Syberia η ηθοποιός Shanon Mann.

Η μουσική προσδίδει μία αίσθηση παλιότερων δεκαετιών (όπως αυτές του ’40 και του ’50) με μικρές επιρροές από κλασική μουσική. Γενικά αποτελείται περισσότερο από ambient κομμάτια που ενισχύουν την ήρεμη ατμόσφαιρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Επίλογος
Επειδή στην εποχή μας δεν κυκλοφορούν πολλά παιχνίδια τέτοιου είδους, το Syberia είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις της κλασικής σχολής των Adventures. Προτείνεται όμως ακόμα και στους νεότερους παίκτες, ακόμα κι αν έχουν απαιτήσεις στον τομέα των γραφικών. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη δουλειά που έκανε η Microid στο Syberia είναι κλασική και αντέχει στο χρόνο χωρίς να δείχνει την ηλικία της. Εν κατακλείδι, όσοι το δοκιμάσετε και αφιερωθείτε σε αυτό, θα βιώσετε ένα δέσιμο με την ηρωίδα η οποία δέχεται κάθε πρόκληση και δεν το βάζει κάτω. Ως σύνολο, το παιχνίδι είναι ένα κλασικό έργο τέχνης που κάθε φίλος των Adventures οφείλει να έχει στη συλλογή του.

Θετικά:
- Υπέροχη εξέλιξη σεναρίου
- Απλός χειρισμός
- Το δέσιμο με τον χαρακτήρα θα σας προκαλέσει έντονα συναισθήματα
- Μοναδικός και ποιοτικός σχεδιασμός περιβάλλοντος

Αρνητικά:
- Οι διάλογοι δεν ενθουσιάζουν
- Θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.8

Το Syberia είναι ένα κλασικό παράδειγμα Adventure που αποδεικνύει πως πάντοτε οι gamers θα έχουν ανάγκη από ψαγμένα παιχνίδια με βάθος, τόσο στο σενάριο, όσο και στο gameplay. Τονίζει ακόμη το ταλέντο που έχουν οι Ευρωπαίοι στην παραγωγή παιχνιδιών και ειδικά στα Adventures.

Γιώργος Σουβατζίδης , Χάρης Αποσπόρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 wiifiter 11/02/2011 17:03
Πανέμορφο adventure. Οι λάτρεις των adventures το γνωρίζουν ήδη.
#2 spyk (Level 3) 11/02/2011 17:03
Ωραία γραφικά και καταπληκτικά settings.Αλλά πολύ αργό..
#3 Kegerm (Level 1) 11/02/2011 17:03
Για μένα το καλύτερο στο είδος του. Πραγματικά αλησμόνητο παιχνίδι. Δεν είχα κοιμηθεί πολλές μέρες μέχρι να το τερματίσω!! Παίξτε το ανεπιφύλακτα!
Score 8.8
8.44 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Microids
Publisher: Microids
Διάθεση:
Players:
Requirements: 64ΜΒ RAM, Επεξεργαστής 350 MHz, Κάρτα γραφικών 16 MB, HD 400 MB
Release Date: 9/1/2002
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification