Call of Duty: Black Ops 4

Hot
Το μελλοντικό πεδίο μάχης σας περιμένει.

Το μελλοντικό πεδίο μάχης σας περιμένει.

Το μελλοντικό πεδίο μάχης σας περιμένει.

Η σειρά Call of Duty έχει γίνει αντικείμενο αγάπης αλλά και αποστροφής από το μεγαλύτερο μέρος των φίλων τον FPS, καθώς σχεδόν όποιον και αν ρωτήσετε, θα έχει κάποιο CoD που αγαπά και κάποιο που μισεί. Το Call of Duty: Black Ops 4 προστίθεται στην λίστα των αμφιλεγόμενων games του franchise, καθώς οι δραστικές αλλαγές όπως η αφαίρεση single player campaign και η προσθήκη Battle Royale Mode δείχνουν πως η Treyarch προσπαθεί να επικεντρωθεί στις τάσεις της εποχής περισσότερο από όσο στο σεναριακό υπόβαθρο.

Ο Άγνωστος Πόλεμος
Η αφαίρεση του single-player campaign δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σεναριακή εξέλιξη στο Black Ops 4. Το πιο κοντινό πράγμα σε σενάριο είναι μια σειρά μικρών βίντεο για τις tutorial αποστολές του κάθε Specialist, οι οποίες είτε είναι ασύνδετες μεταξύ τους, είτε σχετίζονται με ένα εισαγωγικό βίντεο του οποίου η υπόθεση εκτυλίσσεται στο 2045 όπου μια ζάμπλουτη γυναίκα συγκεντρώνει τους καλύτερους στρατιώτες του κόσμου για να εκδικηθεί τον θάνατο της αδελφής της. Δεν υπάρχει κάποια λογική δικαιολογία για το ότι δεν δόθηκε παραπάνω προσοχή στην δημιουργία ενός campaign, εφόσον υπήρχε μια -έστω ρηχή- σεναριακή βάση, η Treyarch  μπορούσε να “χτίσει” λίγο παραπάνω πάνω της. Ούτως ή άλλως, τα Call of Duty (και ειδικά τα νεότερα) δεν χαρακτηρίζονται από κάποιο “βαθύ” σενάριο.

cod black ops 4 1

Παίξτε με παρέα, ή μην παίξετε καθόλου
Αν και η Treyarch αναφέρθηκε στο split-screen co-op, εκείνο δεν απουσιάζει και μπορείτε να παίξετε μαζί με έναν φίλο σας στα multiplayer modes, ενώ το Zombies mode υποστηρίζει split-screen έως 4 ατόμων. Τα 27 όπλα του παιχνιδιού ανήκουν σε 9 κατηγορίες (Assault Rifles, Submachineguns, Tactical Rifles, Light Machine Guns, Sniper Rifles, Pistols, Shotguns, Launchers και Melee) και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε εκείνο που σας ταιριάζει, ενώ με διάφορα attachments μπορείτε να φέρετε κάθε όπλο ακόμα πιο κοντά στον τρόπο που παίζετε. Το balance μεταξύ των όπλων κάθε κατηγορίας είναι αρκετά προσεγμένο, αν και τα Assault Rifles και τα Submachineguns φαίνεται να παραμένουν οι δημοφιλέστερες επιλογές.

Οκτώ Multiplayer modes είναι παρόντα και στο Black Ops 4 (Control, Domination, Free for All, Hardpoint, Heist, Kill Confirmed, Search and Destroy, Team Deathmatch), στην πλειοψηφία των οποίων η κάθε ομάδα έχει 5 με 6 παίκτες που συγκρούονται με ισάριθμους αντιπάλους σε 14 καλοσχεδιασμένα maps. Παρά την όποια σχετική ποικιλία σε modes, το να βγείτε και να σκοτώσετε τους εχθρούς σας αρκεί για να εξασφαλιστεί η νίκη τις περισσότερες φορές. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το Heist mode, στο οποίο οι αντίπαλες ομάδες πρέπει να πάρουν μια τσάντα με λεφτά και να την πάνε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ή να εξολοθρεύσουν την αντίπαλη ομάδα. Η όλη φάση του Heist θυμίζει Counter-Strike μιας και δεν έχει respawn, ενώ στο τέλος κάθε γύρου μαζεύετε χρήματα τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε στον επόμενο γύρο για όπλα και upgrades.

Οι 10 Specialists που έχετε στην διάθεσή σας (Ajax, Battery, Crash, Firebreak, Nomad, Prophet, Recon, Ruin, Seraph και Torque) ανήκουν σε 8 προεπιλεγμένα classes και ο καθένας διαθέτει τις δικές του ιδιότητες, δυνάμεις και αδυναμίες των οποίων ο συνδυασμός είναι ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχει η εκάστοτε ομάδα αν θέλει να έχει την μέγιστη αποτελεσματικότητα. Το balance μεταξύ των abilities των specialists χρειάζεται λίγη δουλειά, μιας και πχ το σκυλί του Nomad πεθαίνει πολύ εύκολα σε ανοιχτούς χάρτες, ενώ το τηλεκατευθυνόμενο του Prophet δύναται να βοηθήσει στην εκκαθάριση μεγάλου μέρους της αντίπαλης ομάδας και οι concussion grenades του Ajax είναι χρήσιμες σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις.

Αφού φτάσετε το Rank 5 μετά από 1-2 ώρες multiplayer παιχνιδιού, θα ξεκλειδώσετε την δυνατότητα του να δημιουργήσετε το δικό σας class, επιλέγοντας τον εξοπλισμό, τα Perks και τις ιδιότητες που επιθυμείτε, φτιάχνοντας ένα class & loadout της αρεσκείας σας. Αν και τα double jumping και wall running έχουν αφαιρεθεί, η δράση παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο Black Ops 4, όπου τα γρήγορα αντανακλαστικά και η συνεχής κίνηση μαζί με το καλό σημάδι αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας. Ο χειρισμός θα σας φανεί αρκετά οικείος αν είστε έμπειροι με τα fps στις κονσόλες και τα tutorials θα βοηθήσουν μέχρι έναν βαθμό τους νέους παίκτες αν και οι σπαστές αποστολές δεν υποκαθιστούν την ροή ενός πλήρους campaign. Η Treyarch προσπαθεί να δώσει έναν πιο “στρατηγικό” χαρακτήρα κάνοντας το healing να γίνεται από τους παίκτες, κάτι το οποίο ναι μεν του δίνει έναν πλέον λιγότερο “arcade” χαρακτήρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να ονομαστεί το Black Ops 4 ένα “Tactical FPS”.

cod black ops 4 2

Πιστή στις τάσεις της εποχής, η Treyarch περιέλαβε μικροσυναλλαγές στο Black Ops 4 με την μορφή του Black Market, στο οποίο μπορείτε να ξοδέψετε Call of Duty Points προκειμένου να αγοράσετε αισθητικά αντικείμενα όπως skins όπλων, εμφανίσεις χαρακτήρων για το Blackout κλπ, καθώς και επιπλέον Nebulum Plasma για το Zombies Mode. Επιπλέον, το Black Market έχει το δικό του progression system όπου ξεκλειδώνετε αντικείμενα, ενώ κατά την διάρκεια του έτους έχει δικά του events και προσφορές που ισχύουν για περιορισμένα χρονικά διαστήματα.

Zombies στον Τιτανικό και την αρχαία Ρώμη
Ένα αρκετά δημοφιλές χαρακτηριστικό των Call of Duty εδώ και αρκετά πλέον χρόνια, είναι το Zombies mode το οποίο δεν μπορούσε να λείπει από το Black Ops 4 και επιστρέφει με 3 maps, το πρώτο από τα οποία ονομάζεται “IX” και σας μεταφέρει σε μια αρχαία αρένα μονομαχιών η οποία όμως κρύβει υπόγεια περάσματα, σπήλαια και τύμβους. Το δεύτερο, που λέγεται “Voyage of Despair” σας μεταφέρει στις τελευταίες στιγμές του Τιτανικού, όπου θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να δραπετεύσετε από το καταραμένο καράβι πριν εκείνο βυθιστεί και το map χαρακτηρίζεται από αρκετούς στενούς διαδρόμους και κλειστούς χώρους στους οποίους μπορεί να παγιδευτείτε αν δεν είστε προσεκτικοί. To τρίτο map είναι το “Blood of the Dead”, το οποίο είναι ένα remake του “Mob of the Dead” map του Black Ops 2 που εκτυλίσσεται στις φυλακές του Alcatraz, με αλλαγμένη όμως την διαρρύθμιση του χώρου και την σειρά των δωματίων που ξεκλειδώνετε.

cod black ops 4 3

Αν και η παραδοσιακή δράση του Zombies με τα ατελείωτα κύματα εχθρών και τον βίαιο εκσφενδονισμό μελών του σώματός τους είναι παρούσα, έχουν προστεθεί επιπλέον κρυφά quests και γρίφοι που θα πρέπει να λύσετε προκειμένου να προχωρήσετε. Αυτό θα μπερδέψει μεν τους νέους παίκτες, αλλά δίνει μια πρόσθετη διάσταση και χαρακτήρα, στοιχεία τα οποία θα εκτιμηθούν. Στο Zombies κάνουν την εμφάνισή τους νέα διαθέσιμα όπλα, αρκετά από τα οποία έχουν βγει κατευθείαν από την σφαίρα της φαντασίας, καθώς και τα Elixirs, τα οποία σας δίνουν υπερφυσικές ιδιότητες. Μια επιπλέον νέα προσθήκη είναι η βοήθεια από bots, τα οποία μπορεί να μην είναι και πολύ έξυπνα, αλλά είναι αρκετά ισχυρά και χρήσιμα. Το Zombies mode σίγουρα έχει υποστεί αναβάθμιση και στο σύνολό του είναι αρκετά καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Αλληλοπυροβοληθείτε online με κάμποσους διαφορετικούς τρόπους.

Battle Royale με δοκιμασμένο FPS gameplay = Win
Ακολουθώντας την μόδα της εποχής, η Treyarch εισήγαγε το Blackout, ένα Battle Royale mode στο Black Ops 4. Ξεκινάτε είτε μόνοι, είτε σε ζευγάρια (Duos) είτε σε τετραμελή ομάδα (Quads) πέφτοντας από ένα ελικόπτερο φορώντας wingsuit, ανοίγοντας αλεξίπτωτο κατά την προσγείωση και από κει και ύστερα, ακολουθείτε την γνωστή συνταγή, μπαίνετε σε κτίρια, εξοπλίζεστε και πρέπει να επιβιώσετε μέχρι το τέλος έχοντας για ανταγωνισμό έως άλλους 99 παίκτες, ενώ ένας κύκλος γύρω από τον χάρτη μικραίνει σταδιακά περιορίζοντας τον διαθέσιμο χώρο.

cod black ops 4 4

Το μέγεθος του χάρτη είναι κατά πολύ μικρότερο από τους αντίστοιχους του PUBG, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανότερη η επαφή με εχθρούς από νωρίς, ενώ είναι άξιο αναφοράς ότι το Blackout είναι αρκετά πιο γενναιόδωρο όσον αφορά την ποιότητα εξοπλισμού που παρέχει, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τον ανώτερο σχεδιασμό FPS μάχης έχει ως αποτέλεσμα έντονη δράση χωρίς πολλά “κολλήματα”. Φαίνεται πως με το Blackout “σφραγίζεται” το Battle Royale σαν “genre”, μιας και γεφυρώνει το μακρυπρόθεσμο tactical gameplay του PUBG και την γρήγορη δράση του Fortnite με μια δοκιμασμένη FPS βάση.

Σκόνη, φωτιά, καπνός
Οπτικά, αν και υπάρχει σαφή βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό του, το Black Ops 4 δεν είναι πολύ εντυπωσιακό. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι κακό. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι, τα όπλα λεπτομερέστατα, τα animations ομαλότατα και τα εφέ ικανοποιητικά. Το fps σε γενικές γραμμές παραμένουν σταθερά, αν και σε μερικές περιπτώσεις παρατηρήθηκε screen tearing προκειμένου να διατηρηθεί το framerate. Μια πιο σημαντική πτώση παρατηρήθηκε στις συνωστισμένες περιοχές του Blackout, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε σημαντικά το gameplay. Τα όποια προβλήματα στα γραφικά εμφανίζονται περισσότερο στο split-screen co-op, του οποίου τα “κολλήματα” μάλλον σχετίζονται με την σιωπή της Treyarch ως προς την δυνατότητα αυτή.

Θα ακούτε από που "σας έρχεται"
Η μουσική επένδυση του Black Ops 4 είναι προσεκτικά τοποθετημένη έτσι ώστε να προσδίδει ατμόσφαιρα στα cinematics και να είναι διακριτική στους υπόλοιπους τομείς. Οι ήχοι του περιβάλλοντος είναι επίσης χαμηλών τόνων, έτσι ώστε να αφιερώνεται η προσοχή σας στους ήχους που παράγουν οι εχθροί σας. Σε γενικές γραμμές η αίσθηση κατεύθυνσης των ήχων είναι ικανοποιητικότατη, αλλά μερικές φορές κάποια ηχητικά εφέ ακούγονται σαν να είναι πολύ πιο κοντά από όσο πραγματικά είναι.

Οι ήχοι καθεαυτοί είναι αρκετά λεπτομερείς και προσεγμένοι, με το κάθε όπλο να έχει τον δικό του χαρακτηριστικό και ρεαλιστικό ήχο, ενώ οι εκρήξεις είναι αρκετά επιβλητικές. Το voice acting πάντα κυμαινόταν σε υψηλά επίπεδα στην σειρά Call of Duty και έτσι και στο Black Ops 4 υπάρχει ποικιλία χροιών και προφορών. Ενδιαφέρουσα είναι η προσθήκη έξτρα διαλόγων στο Zombies mode, όπου οι χαρακτήρες συζητούν μεταξύ τους, δίνοντάς τους περισσότερη προσωπικότητα και αποκαλύπτοντας κομμάτια από την ιστορία του καθενός, θυμίζοντας κάπως τους διαλόγους των χαρακτήρων των Vermintide.

cod black ops 4 5

Δεν μπορούν να είναι όλοι ευχαριστημένοι
Το πείραμα της Treyarch για κάποιους πέτυχε, ενώ για κάποιους όχι. Αυτό αντικατοπτρίζει τον διαχωρισμό που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα της gaming Κοινότητας, εκείνους που παίζουν για το σενάριο και εκείνους που παίζουν για την ανταγωνιστικότητα. Το Black Ops 4 γέρνει την ζυγαριά προς τους δεύτερους, προσπαθώντας να διατηρήσει κάποια ψήγματα σεναρίου, τα οποία όμως είναι πολύ ρηχώς συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τα διαφορετικά modes προσδίδουν μεν ποικιλία στον τρόπο παιξίματος, αλλά επίσης δεν υπάρχει κάποια σημαντική συνοχή μεταξύ τους και ίσως νιώσετε ότι το κάθε ένα από αυτά είναι ένα ξεχωριστό game. Ωστόσο, πρόκειται για μια προσεγμένη δουλειά όσον αφορά τον τεχνικό τομέα και το κάθε mode προσφέρει ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από εκείνο. Το ότι απαιτείται συνδρομή στο PS Plus προκειμένου να παίξετε multiplayer είναι ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας που θα απογοητεύσει όσους δεν θέλουν να πληρώνουν την συνδρομητική υπηρεσία της Sony.

Θετικά: 
- Βελτιωμένο Zombies mode
- Καλή αναλογία δράσης και στρατηγικής στο Blackout
- Ποικιλία game modes
- Η δυνατότητα δημιουργίας custom classes φέρνει το παιχνίδι "στα μέτρα σας"

Αρνητικά:
- Ανύπαρκτο σενάριο
- Προβλήματα στα γραφικά στο split-screen
- Απαιτείται συνδρομή στο PS Plus για να παίξετε online

Βαθμολογία
Γραφικά: 8 
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5 
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Δεν θα ζήσετε την έκβαση κάποιας ιστορίας, αλλά μια σαφώς βελτιωμένη online εμπειρία.

Γιώργος Τζίτζιφας

 

 

NEWS   VIEW ALL

Call of Duty: Black Ops 4 Battle Royale

[Αρχική δημοσίευση: 14/8/18] Η Activision ανακοίνωσε ότι το δεύτερο open beta test του Call of Duty: Black Ops 4 θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου στο PS4. Θα ακολουθήσουν τα άλλα format λίγες ημέρες α...
Posted (16 Jan 2019)

Call of Duty: Black Ops 4 Zombies mode

 [Αρχική Δημοσίευση: 8/5/18] Μέσα από το Twitter account της E3, γνωστοποιήθηκε ότι το Call of Duty: Black Ops 4 θα έχει Zombies mode. Το αγαπημένο mode πολλών παικτών της σειράς όπου σκο...
Posted (11 Oct 2018)

Call of Duty: Black Ops 4

[Αρχική δημοσίευση: 5/2/18] Ο Marcus Sellars, reviewer και industry insider, ανακοίνωσε στο προφίλ του στο Twitter για το επόμενο βήμα της σειράς Call of Duty. Συγκεκριμένα ο Sellars αναφέρει ότι το...
Posted (24 Sep 2018)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 nickarma (Level 12) 11/11/2018 16:32
Μεγάλη απογοήτευση το Black ops 4.Το έπαιξα σε φίλο με ps4 (αν και PC gamer) και δεν με ενθουσίασε.Το Blackout δινει καλη Battle royale εμπειρια αλλα ολα τα αλλα ξαναζεσταμενο φαγητο μου φανηκαν.Zombies και κατι ψευτοαποστολες. Βαριοντουσαν να το φτιαξουν και δεν εβαλαν campaign.Κατά τα άλλα τα fanboys πανε και το αγοράζουν.
#2 +3 Astro (Level 19) 11/11/2018 16:44
Πολύ καλό και αναλυτικό review μπράβο στον Γιώργο και ευχαριστούμε.
#3 +1 Lithras (Level 26) 11/11/2018 16:56
Quoting nickarma:
Μεγάλη απογοήτευση το Black ops 4.Το έπαιξα σε φίλο με ps4 (αν και PC gamer) και δεν με ενθουσίασε.Το Blackout δινει καλη Battle royale εμπειρια αλλα ολα τα αλλα ξαναζεσταμενο φαγητο μου φανηκαν.Zombies και κατι ψευτοαποστολες.Βαριοντουσαν να το φτιαξουν και δεν εβαλαν campaign.Κατά τα άλλα τα fanboys πανε και το αγοράζουν.

Συμφωνώ μαζί σου. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο τεχνικά game, αυτό δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε, αλλά όσοι θέλουν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη (και επαναλαμβανόμεν η) δράση, καλύτερα να στραφούν αλλού. Νομίζω είναι ξεκάθαρο σε τι κοινό απευθύνεται πλέον η Treyarch.

PS: Κι εγώ ως PC gamer δεν βολεύομαι με τίποτα σε FPS στις κονσόλες!
#4 +2 Mr.Dododi (Level 25) 11/11/2018 20:11
Εμένα μου αρέσουν γενικά όλα τα Call of Duty αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτά περαιτέρω στο online κομμάτι γιατί πιο πολύ νευρίαζα παρά διασκέδαζα. Αναλυτική η παρουσίαση του Γιώργου αλλά μόνο και μόνο επειδή βασίζεται αποκλειστικά στο online θα το προσπεράσω.
#5 Afetus (Level 20) 11/11/2018 21:47
Ενημερωτικός όπως πάντα, αν και έχω σταματήσει να παρακολουθώ τη σειρά εδώ και χρόνια.
#6 dimas.fk19 (Level 12) 16/12/2018 21:49
Κρίμα που δεν βάλανε single player...
Το αγόρασε ο φίλος μου και αυτές τις μέρες θα πάω να το δω πως είναι.
Score 8
8.44 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: FPS
Developer: Treyarch
Publisher: Activision
Διάθεση: IGE (210-2419600)
Players: 1 (2-4 co-op, 2-100 online)
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core i3-4340 / AMD FX-6300, Μνήμη RAM 8GB, Κάρτα Γραφικών Nvidia GeForce GTX 660 2 GB / GTX 1050 2GB ή AMD Radeon HD 7850, Χώρος στον σκληρό δίσκο 55GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 64-bit ή νεότερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 12/10/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.