A.W. Phoenix Festa

Hot
REVIEWED ON PS Vita  

To anime The Asterisk War μεταφέρεται στο PS Vita.

To anime The Asterisk War μεταφέρεται στο PS Vita.

To anime The Asterisk War μεταφέρεται στο PS Vita.

To PS Vita μπορεί να εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από την ίδια τη Sony, εντούτοις το τελευταίο διάστημα αρκετές ιαπωνικές εταιρείες δείχνουν έμπρακτα την στήριξή τους στην κονσόλα παρουσιάζοντάς μας διάφορα exclusives. Ένα από αυτά είναι το A.W. Phoenix Festa, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την light novel/manga/anime σειρά The Asterisk War: The Academy City on the Water του Yuu Miyazaki. Ένα μήνα μετά το τελευταίο επεισόδιο του anime και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2016, η Bandai Namco κυκλοφόρησε το A.W. Phoenix Festa στο PS Vita απευθηνόμενη τόσο στους φίλους τους anime, όσο και σε όσους αρέσκονται σε πιο "ιδιαίτερες" κυκλοφορίες.

Κακά τα ψέμματα αν εν έτει 2017 εξακολουθείτε να παίζετε στο PS Vita σας, τότε το πιθανότερο είναι ότι αρέσκεστε στα JRPG, στα Visual Novels και στις λοιπές niche δημιουργίες. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται και το A.W. Phoenix Festa, καθώς αναμιγνύει Action RPG και Dating Simulator στοιχεία. Ας δούμε όμως αν η μίξη αυτή συντελείται με επιτυχία και αν αξίζει να ασχοληθείτε με τη νέα δουλειά της Bandai Namco.


Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο
Το σενάριο του A.W. Phoenix Festa βασίζεται στα γεγονότα του anime The Asterisk War, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε ασχοληθεί μαζί του για να καταλάβετε τα τεκτενόμενα. Η ιστορία του ξεκινά από την αρχή, δηλαδή από την συνάντηση του Ayato Amagiri με την πριγκίπισσα της Lieseltania, Julis-Alexia von Riessfeld. Με βάση το lore κάθε τρία χρόνια στην πόλη Asterisk διεξαγεται το τουρνουά Phoenix Festa, στο οποίο μάχονται οι μάθητες των έξι Ακαδημιών της. Οι μαθητές αυτοί έχουν υπεράνθρωπες δυνάμεις και ονομάζονται Genestella. Μετά τη συνάντησή του με την Julis, ο Ayato Amagiri εισέρχεται στην Ακαδημία Seidoukan με στόχο να κερδίσει το τουρνουά και να εξερευνήσει τα αίτια γύρω από την εξαφάνισή της αδερφής του.

Ο σκοπός σας λοιπόν στη δημιουργία της Bandai Namco είναι να κερδίσετε το Phoenix Festa, αναλαμβάνοντας είτε τον ρόλο του Ayato Amagiri, είτε τον ρόλο ενός “original character”. Με άλλα λόγια, στο Story mode σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε και να παίξετε με τον δικό σας χαρακτήρα. Στην περίπτωση που επιλέξετε τον Ayato η περιπέτεια σας ξεκινά στις 17 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι έχετε περιθώριο μέχρι τις 30 Αυγούστου για να νικήσετε το τουρνουά. Αντίθετα αν δημιουργήσετε τον δικό σας χαρακτήρα η περιπέτειά σας ξεκινά τον Απρίλιο, οπότε έχετε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστείτε.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επιλογή του χαρακτήρα καθορίζει σημαντκά τον βαθμό πρόκλησης του A.W. Phoenix Festa, καθώς ο Ayato έχει υψηλότερα attributes, αποκτά νωρίς πρόσβαση σε ένα ισχυρό όπλο και γενικώς είναι πολύ πιο εύκολο να κερδίσει τον σεβασμό και τις... καρδιές των μαθητριών της Seidoukan Academy. Καλό θα είναι λοιπόν να ξεκινήσετε το πρώτο σας playthrough επιλέγοντας ως χαρακτήρα τον Ayato Amagiri και στην πορεία αν επιθυμείτε μεγαλύτερη πρόκληση να φτιάξετε τον δικό σας χαρακτήρα.

Αξιοποιώντας κατάλληλα τον περιορισμένο χρόνο
Όπως προαναφέραμε, σκοπός σας είναι προετοιμαστείτε καταλλήλως για να κατεφέρετε να κερδίσετε το τουρνουά Phoenix Festa. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε Training για να ανεβάσετε τα attributes του ήρωά σας, να βγείτε ραντεβού ή να μονομαχήσετε με τις συμμαθήτριες σας, να κάνετε διάφορες δουλειές για να βγάλετε χρήματα που θα σας επιτρέψουν να αγοράσετε νέα όπλα ή να αναβαθμίσετε αυτά που ήδη έχετε στην κατοχή σας κτλ. Το πρώτο στάδιο βέβαια είναι να βρείτε partner για να συμμετάσχετε στο τουρνουά, κοινώς να πείσετε κάποια από τις συμμαθήτριες σας να μπει στην ομάδα σας. Για αυτό τον σκοπό έχετε μόλις δύο in-game εβδομάδες, οπότε πρέπει να διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας, καθώς αν δεν καταφέρετε να βρείτε partner το playthrough σας θα τερματιστεί άδοξα και θα πρέπει να ξεκινήσετε εκ νέου από την αρχή.


Οι τέσσερις πιθανές partners σας είναι η Julis, η Claudia, η Saya και η Kirin. Αν ολοκληρώσετε το A.W. Phoenix Festa και με τις τέσσερις ελέγχοντας τον Ayato σας δίνεται η επιλογή να στρατολογήσετε στην ομάδα σας τη Sylvia στο πέμπτο playthrough σας. Στην περίπτωση που έχετε δημιουργήσει τον δικό σας χαρακτήρα μπορείτε εξαρχής να επιχειρήσετε να στρατολογήσετε τη Sylvia. Να σημειώσουμε εδώ ότι αν επιθυμείτε να δείτε όλα τα γεγονότα της ιστορίας θα χρειστεί να πραγματοποιήσετε 10 συνολικά playthoughs, πέντε με τον Ayato και πέντε με τον δικό σας χαρακτήρα. Στην πρώτη περίπτωση το κάθε playthrough διαρκεί 2-3 ώρες και στην δεύτερη 3-4 ώρες. Κοινώς η δημιουργία της Bandai Namco θα σας κρατήσει συνολικά συντροφιά για 25-35 ώρες.

Το gameplay χωρίζεται σε τρεις συγκεκριμένες φάσεις, το Simulation phase, το Adventure phase και το Battle phase. Στο Simulation phase μπορείτε να κάνετε train για να αυξήσετε όποιο από τα έξι attributes σας επιθυμείτε (life, prana, insight, speed, attack και defense), να κανονίσετε τα ραντεβού σας (duels και dates), να επισκεφθείτε το store για να αγοράσετε φάρμακα, όπλα ή δώρα για τις συμμαθήτριες σας, να αναλάβετε διάφορα jobs για να κερδίσετε χρήματα ή να μπείτε στο laboratory για να αναβαθμίσετε τα όπλα σας. Να σημειωθεί εδώ ότι η κάθε ημερολογιακή μέρα έχει δύο στάδια (ΑΜ και PM), κοινώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε δύο μόλις ενέργειες. Συν τις άλλοις, υπάρχουν και αρκετά προκαθορισμένα events, οπότε όσο αυτά λαμβάνουν χώρα δεν μπορείτε να επιδοθείτε σε άλλες δραστηριότητες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάνετε για αρκετές συνεχόμενες μέρες την ίδια δραστηριότητα (train για παράδειγμα) υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κάποιοι από τους NPC να σας ανταμείψουν με νέα skills. Λόγου χάρη με το skill “Attack Concepts” καταναλώνετε πολύ λιγότερα hit points κάθε φορά που κάνετε train. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 30 skills και καθένα εξ' αυτών έχει 5 levels, οπότε θα χρειαστεί να αφιερώσετε στην κυριολεξία δεκάδες playthroughs σας για να τα αποκτήσετε όλα. Τα skills είναι το μόναδικό πράγμα που “μεταφέρεται” από το πρώτο στο δεύτερο playthrough σας κ.ο.κ., καθώς τα χρήματα που έχετε κερδίσει, το level σας και τα όπλα σας χάνονται.

Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας, βρείτε την κατάλληλη σύμμαχο και αγωνιστείτε για το βαρύτιμο τρόπαιο του τουρνουά Phoenix Festa.


Στο λεγόμενο Adventure phase περιλαμβάνονται όλες οι συνομιλίες σας με τους υπόλοιπους NPC, αλλά και με τις συμμαθήτριες σας. Ο σκοπός σας είναι να βγείτε ραντεβού μαζί τους και να ανεβάσετε το Intimacy σας. Όσο πιο υψηλό είναι το Intimacy σας, τότε πιο “στενή” είναι η σχέση σας με την εκάστοτε ηρωίδα. Τα cutscenes που θα παρακολουθήσετε εξαρτώνται άμεσα από το Intimacy, καθώς αν θέλετε δείτε τις πιο “τρυφερές” στιγμές μεταξύ του ήρωά σας και των νεαρών κοριτσιών θα πρέπει να αυξήσετε το Intimacy σας στο μέγιστο δυνατό level (level 9). Ένα ακόμη όφελος από το υψηλό Intimacy είναι ότι κερδίζετε διάφορα χρήσιμα buffs (αυξημένο defence, αναπλήρωση hit points σας κτλ.) κατά την διάρκεια της μάχης.


Σε ότι έχει να κάνει με την Dating simulator πλευρά του gameplay, το A.W. Phoenix Festa δεν αφήνει τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, καθώς υπάρχουν μόλις τρία μέρη για να βγείτε ραντεβού με τις ηρωίδες. Παράλληλα, οι επιλογές που έχετε στους διαλόγους όταν είστε σε ένα ραντεβού είναι κάθε φορά οι ίδιες. Επίσης είναι πολύ πιθανό οι κοπέλες να απορρίψουν τις προτάσεις σας, κυρίως αν παίζετε με τον χαρακτήρα που έχετε δημιουργήσει εσείς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κάναμε περισσότερες από 30 αποτυχημένες προσπάθειες για να βγούμε ραντεβού παίζοντας με τον δικό μας χαρακτήρα. Κάθε πρόταση για ραντεβού βέβαια “καταναλώνει” μισή ημερολογιακή μέρα, κοινώς χάσαμε 30 turns, στα οποία πολύ απλά θα μπορούσαμε να κάνουμε train ή να αναλάβουμε διάφορες δουλειές για να κερδίσουμε χρήματα.

"Κοπελιά είσαι για ένα duel;"
Αφού αναφερθήκαμε στα Simulation και Adventure phases, ήρθε η ώρα να δούμε τι συμβαίνει στο Battle phase. H λογική που ισχύει εδώ είναι ότι μονομαχείτε σε διάφορες τρισδιάστατες αρένες αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ήρωά σας ή της συμμάχου του. Το σύστημα μάχης είναι εξαιρετικά απλοικό, καθώς στα κουμπιά “τετράγωνο” και “τρίγωνο” αντιστοιχούν οι normal και heavy επιθέσεις σας, με το L μπλοκάρετε τα χτυπήματα, ενώ με το κουμπί R κάνετε dash προς όποια κατεύθυνση επιθυμείτε για να αποφύγετε τις επιθέσεις των αντιπάλων σας.


Το άμεσο πλεονέκτημα που έχετε από κάθε επιτυχημένο duel είναι η αύξηση των atrributes σας, οπότε καλό θα είναι να μονομαχήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες φορές γίνεται. Για να “κανονίσετε” ένα duel ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία με τα dates, κοινώς ξοδεύετε μισή μέρα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η πρότασή σας για μονομαχία να μην γίνει δεχτή, αλλά ευτυχώς αυτό συμβαίνει σπάνια.

Με δεδομένη την απλοική φύση του συστήματος μάχης θα λέγαμε ότι είναι σχετικά εύκολο να εξοικοιωθείτε μαζί του. Το πρόβλημα που εντοπίζεται εδώ είναι ότι δεν υπάρχει το απαιραίτητο “βάθος”, αφού αρκεί να καταφύγετε σε button mashing τακτικές για να νικήσετε. Με άλλα λόγια αν έχετε αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να αναβαθμίσετε τα attributes του χαρακτήρα σας και έχετε στην κατοχή σας ένα όπλο με μεγάλο damage δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα να νικήσετε. Στο γεγονός αυτό συντελεί και το χαμηλότατο εχθρικό A.I.


Το μόνο στοιχείο που δίνει λίγη παραπάνω ποικιλία είναι τα όπλα, καθώς ο χαρακτήρας σας μπορεί να μάθει να πολεμάει με σπαθιά, ακόντια, πιστόλια και καραμπίνες. Κάθε όπλο έχει διαφορετική χρήση μέσα στην μάχη και συγκεκριμένα animations επίθεσης, οπότε αξίζει να πειραματιστείτε μαζί τους μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Να προσθέσουμε ότι πέρα από το Story mode, υπάρχει και το λεγόμενο Battle mode, στο οποίο μπορείτε να επιλέξετε όποιον χαρακτήρα επιθυμείτε και να μονομαχήσετε. Δυστυχώς το A.W. Phoenix Festa δεν υποστηρίζει online ανταγωνιστικό multiplayer (υποστηρίζεται μόνο offline μέσω ah-hoc σύνδεσης), οπότε δεν μπορείτε να προκαλέσετε σε μονομαχία κάποιον άλλο παίκτη στο PSN. Γενικά βρήκαμε άκρως αδιάφορο το εν λόγω mode και ο μόνος ουσιαστικός λόγος για να ασχοληθείτε μαζί του είναι στην περίπτωση που θέλετε να κερδίσετε τρία συγκεκριμένα trophies.


Δεσπόζει η anime αισθητική
Το A.W. Phoenix Festa είναι αρκετά συμπαθητικό από οπτικής πλευράς, με τα μοντέλα των χαρακτήρων να κλέβουν την παράσταση, αφού μοιάζουν σα να έχουν ξεπηδήσει από το anime The Asterisk War. Εξαιρετικά προσεγμένο είναι και το art style, με πανέμορφα 2D σκίτσα και καλαίσθητα μενού. Στο τεχνικό κομμάτι δεν παρατηρήσαμε πτώσεις του frame rate, ακόμη κι όταν η οθόνη μας πλημμύριζε από τα particle effects που συνόδευαν τις επιθέσεις μας. Τα μόνα ουσιαστικά προβλήματα εντοπίζoνται στο έντονο aliasing που παρατηρείται στα μοντέλα των χαρακτήρων και στο άκρως μινιμαλιστικό level design. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας συναντήσαμε μόλις 3-4 αρένες μάχης, κατί που μας δημιούργησε την εντύπωση ότι μονομαχούσαμε συνεχώς στο ίδιο μέρος.

Σε ότι αφορά τον ηχητικό τομέα να σημειώσουμε ότι συναντάμε αποκλειστικά ιαπωνικά voice overs, κάτι που δεν μας στεναχώρησε ιδιαίτερα, αφού ταιριάζουν γάντι στην anime αισθητική της δημιουργίας της Bandai Namco. Ανάλογες εντυπώσεις μας άφησε και το soundtrack, το οποίο περιλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών μουσικών θεμάτων και ως εκ τούτου δεν καταντά επαναλαμβανόμενο.


Συνοψίζοντας
Το A.W. Phoenix Festa είναι μια αρκετά πρωτότυπη κυκλοφορία, καθώς δεν έχουμε ξαναδεί κάποιο άλλο Action RPG με Dating Simulator στοιχεία. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι η επιφανειακή προσέγγιση των δύο αυτών genres, αφενός γιατι το σύστημα μάχης δεν έχει το απαραίτητο βάθος για να σταθεί το A.W. Phoenix Festa ως ένα Action RPG και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία απαντήσεων στους διαλόγους. Αν ψάχνατε δηλαδή για ένα Persona 4: Golden με real time σύστημα μάχης, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα απογοητευτείτε. Εμείς πάντως παρά τα όποια προβλήματα απολαύσαμε το A.W. Phoenix Festa για 25 περίπου ώρες, καθώς το σενάριο του κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον μας αμείωτο για 10 συνεχόμενα playthroughs.

Θετικά:
- Πιστή μεταφορά από το anime
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Αξιόλογο voice acting
- Πρωτότυπο gameplay
- Τεράστιο replayability
- Δύο playable χαρακτήρες
- Σταθερό frame rate

Αρνητικά:
- Αναιμικό σύστημα μάχης και χαμηλό Α.Ι.
- Επιφανειακοί Dating Simulation μηχανισμοί
- Έντονο aliasing και ανέμπνευστο level design
- Χαμηλός βαθμός πρόκλησης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.9

Αποτελεί μια πρωτότυπη, άλλα αρκετά επιφανειακή μείξη Action RPG και Dating Sim στοιχείων.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Blood Prince (Level 30) 10/02/2017 14:22
Χαριτωμένο φαίνεται αν και δεν βλέπω ανιμέ. Πριν 8 χρόνια-όταν ήμουν 23 τα είχα κάψει για κάποιο διάστημα (έβλεπα δηλαδή φανατικά για ένα με δύο χρόνια) και μετά σταμάτησα να βλέπω.
Score 6.8
6.75 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG/Dating Simulator
Developer: Bandai Namco Games
Publisher: Bandai Namco Entertainment
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/7/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification