Πας Παρτού απάντησε στο θέμα 'Ataribox: Νέα κονσόλα από την Atari' στο φόρουμ. 7 years ago

Είμαι περίεργος
α) τι διανομή θα χρησιμοποιήσουν
Ελπίζω να πατήσουν σε ένα κανονικό debian. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παίζουν εκτός από τα παιχνίδια τής Atari, το steam (γίνεται και steamlink) και κάθε τι άλλο που μπορεί κάποιος να τρέξει στο λίνουξ (media center, emulators, chrome/firefox κλπ)

β) τι ακριβώς cpu/gpu θα έχει
Η επιλογή για amd γραφικά στο λίνουξ για παιχνίδια εξακολουθεί να φαίνεται κάπως παράξενη. Ωστόσο έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και εξακολουθούν να βελτιώνονται οπότε δεν ξέρω, θα δείξει το αποτέλεσμα αν το έχουν μελετήσει ή αν απλά κάνουν βλακεία. Ιδανικά θα είναι κάποιος καινούργιος ryzen ειδικός για mini pc/laptop και σε αυτήν την περίπτωση θα συναγωνίζεται χαλαρά μάλλον θα κερδίζει τα ps4/xb1 σε επιδόσεις. (μην ξεχνάμε έχουν τα χρονάκια τους πια)

Διαβάστε περισσότερα...

steam machine, θεωρητική κατασκευή

Θέλω να γράψω δυο λογάκια για τις «ατμομηχανές» που πιστεύω θα δούμε στο όχι πολύ μακρυνό μέλλον και τουλάχιστον το υλικό με βάσει τουλάχιστον τις σημερινές επιλογές.

 

Από αυτά που καταλαβαίνω πιστεύω ότι ειδικά με βάση την κάρτα γραφικών μπορώ να χωρίσω τα μηχανήματα σε τρεις κατηγορίες. Κανονικά, Μεγάλα, Μικρά.


α) Κανονικά

Η προφανέστατη επιλογή για κάρτα γραφικών είναι η Nvidia GeForce GTX 750 Ti. Αυτή η κάρτα βγήκε φέτος τον Φεβρουάριο (οπότε δεν υπήρχε σαν επιλογή στα πρωτότυπα) και φαίνεται ιδανική επιλογή. Είναι αρκετά οικονομική, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, σχετικά μικρή σε μέγεθος και παίζει τα πάντα. Την χαμηλή κατανάλωση την θεωρώ πολύ σημαντικό πλεονέκτημα γιατί σημαίνει πολλά πλεονεκτήματα (πχ χαμηλότερη απαίτηση σε τροφοδοτικό). Είναι ισχυρότερη από του PS4! Αυτό το λέω για να προλάβω αυτούς που θα ισχυριστούν ότι είναι για τα σκουπίδια για μια «παιχνιδομηχανή». Με πιθανότατα 8GB RAM (τα 4 θα τα έλεγα σήμερα λίγα και τα 16 μού φαίνονται ακόμα υπερβολή) i5 επεξεργαστή (και μικρότερος μια χαρά κάνει, i7 όμως είναι υπερβολή), βάλτε και τα υπόλοιπα, δεν χρειαζόμαστε άδεια λειτουργικού νομίζω μπορούμε να έχουμε ένα μηχάνημα σε τιμή ανταγωνιστική τών ps4 και xbone αλλά πολύ καλύτερο ως υλικό! Ισχυρό, αθόρυβο, χαμηλής κατανάλωσης, απλά το ανοίγεις και παίζεις, δεν σκέφτεσαι ιούς, δεν πέφτει η απόδοση, παίζεις με όποιο χειριστήριο θέλεις κλπ.

Πλεονεκτήματα: Παίζει τα πάντα (για λίνουξ μιλάμε, διαφορετικά μπορείς να στρημάρεις ή να εγκαταστήσεις Windows), σχετικά χαμηλό κόστος, αθόρυβο, μικρότερο μέγεθος

Μειονεκτήματα: -


β) Μεγάλα

Υπάρχει φυσικά η επιλογή για ακόμα ισχυρότερες κάρτες γραφικών.

Πλεονεκτήματα: Υψηλότερες επιδόσεις (ανώτερες ρυθμίσεις στα απαιτητικά παιχνίδια)

Μειονεκτήματα: Κόστος, θόρυβος, μέγεθος

Προσωπικά θα έλεγα ότι αυτά που κερδίζεις δεν αξίζουν αυτά που χάνεις για μια παιχνιδομηχανή. Επιπλέον έχεις πάντα την επιλογή να έχεις στο γραφείο ένα μηχάνημα «τέρας» με Windows και κάρτα γραφικών AMD και από εκεί να στρημάρεις τα παιχνίδια στο σαλώνι. Δεν βλέπω ότι μια παιχνιδομηχανή «τέρας», ακόμα περισσότερο με SteamOS έχει πραγματικά νόημα.

 

δ) Μικρά

Μιλάω για κάρτες γραφικών intel

Πλεονεκτήματα: Απίστευτα χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, απίστευτα μικρό μέγεθος, χαμηλότερο κόστος

Μειονεκτήματα: Δεν παίζει τα πάντα (παίζει όμως σχεδόν τα πάντα), Χαμηλότερες επιδόσεις



Αυτήν την στιγμή λείπουν δύο πράγματα για να φτιάξει κάποιος εδώ και τώρα ένα τέτοιο μηχάνημα. Το ένα είναι προφανώς το steam controller το οποίο είναι ακόμα στον σχεδιασμό (αλλά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει άλλα χειριστήρια όπως πχ τού xbox) και το ποιο γελοίο κατά μένα, δεν βλέπω κουτιά κατάλληλα. Τουλάχιστον η ίδια η Valve θα δώσει τα δικά της CAD αρχεία ελεύθερα και αυτό δημιουργεί ασφαλώς αισιοδοξία. Οι «μεγάλες» όμως εταιρείες επέδειξαν μνημειώδη προχειρότητα και ανοησία στο θέμα τού σχεδιασμού. Δείξανε ενδεχόμενα "steam machines" χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δούνε ποιο υλικό είναι συμβατό. Έχω μείνει άναυδος από την ανικανότητά τους.
 Τέλος το ίδιο το SteamOS αν και ελεύθερα διαθέσιμο είναι ακόμα σε beta.

 

Υπάρχει βέβαια το ερώτημα αν μπορεί ένας "gamer" να κάνει χωρίς windows. Κατ' αρχήν ούτε οι «κονσόλες» έχουν windows. Αυτό μόνο του το απαντάει σαν θεωρητικό ερώτημα. Σχεδόν όλα τα παιχνίδια τής Valve (Dota2, TF2, L4D2, HL2 κλπ) υποστηρίζουν σήμερα λίνουξ (και πιστεύω σχετικά σύντομα όλα). Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος από ανεξάρτητα (indie) παιχνίδια (super meat boy, fez, avnt, don't starve κλπ). Παιχνίδια εξομοίωσης όπως το euro track simulator 2. Παιχνίδια στρατηγικής όπως EU4, CK2, Civ5. Έλειψη βλέπω σε δύο κατηγορίες. Στα σπορ υπάρχει έλλειψη (υποστηρίζει όμως το FM4 για τούς υποψήφιους μανατζαραίους) και στα racing επίσης υπάρχει έλλειψη. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα έπρεπε να χαιρετίζουν την ιδέα έστω ότι η Microsoft δεν θα έχει εσαεί το μονοπώλειο σε ένα νευραλγικό τομέα τεχνολογίας.

Γεια.
Το πήρες το Dear Esther που σού έστειλα; Δεν μού έχεις απαντήσει ακόμα.

Πας Παρτού απάντησε στο θέμα συζήτησης Install Dota 2 10 years ago

Πας Παρτού απάντησε στο θέμα συζήτησης Civilization V 10 years ago

δίνω τρεις κωδικούς steam δώρο

Μού έχουν περισσέψει τρεις κωδικοί από προηγούμενο humble bundle και τούς κάνω δώρο σε όποιον ενδιαφέρεται.

 

Είναι για τα παιχνίδια

 

Dear Esther

Little Inferno

Awesomenauts

 

όποιος θέλει να μού γράψει μήνυμα. Θα ήθελα μόνο όταν τούς παραλάβει να απαντήσει ότι τούς παρέλαβε.

Πας Παρτού απάντησε στο θέμα συζήτησης The Witcher 3 : Wild Hunt 10 years ago