Order of War (PC)

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PC  

Order Of War
Λάβετε μέρος στις επικές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.




htp:// Το Order Of War είναι η νέα κυκλοφορία της Square Enix, μιας εταιρίας που είναι διάσημη στους ανά τον κόσμο gamers από τα RPG που έχει κυκλοφορήσει, όπως τα Dragon Quest, τη σειρά Final Fantasy και τα Kingdom of Hearts. Το Order Of War είναι δημιούργημα της Wargamming.net, μιας εταιρίας η οποία ειδικεύεται στα παιχνίδια στρατηγικής, έχοντας στο ιστορικό της το Galactic Assault, αλλά και τη σειρά των Massive Assault.

Σενάριο
Το καλοκαίρι του 1944, ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος έφτασε στο τελικό του στάδιο, όταν οι Σύμμαχοι υλοποίησαν δύο μεγάλες επιχειρήσεις (από τα Δυτικά και τα Ανατολικά) οι οποίες σκοπό είχαν να υποχρεώσουν τις Γερμανικές δυνάμεις σε ολοκληρωτική υποχώρηση. Τα ονόματα των επιχειρήσεων αυτών ήταν Overlord και Bagration. Η επιχείρηση Overlord ξεκίνησε με την απόβαση στη Νορμανδία (06/06/1944), κατά την οποία σχεδόν 160.000 στρατιώτες πέρασαν το Αγγλικό κανάλι σε μία από τις μεγαλύτερες αμφίβιες αποβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην ιστορία, ενώ ολοκληρώθηκε δύο περίπου μήνες μετά (30/08/1944) με την απελευθέρωση του Παρισιού και τη Γερμανική υποχώρηση. Η δεύτερη επιχείρηση -η λιγότερο γνωστή επιχείρηση Bagration (22/06/1944)- αφορούσε το ανατολικό μέτωπο και την επίθεση ενός τεράστιου αριθμού Ρωσικών δυνάμεων, απέναντι σε μια Γερμανική δύναμη, η οποία σφυροκοπούνταν από όλες σχεδόν τις πλευρές και που τελικά υποχώρησε πίσω στο Βερολίνο.



Campaigns – Μονάδες
Στο Order Of War, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε Αμερικανούς και Γερμανούς. Στόχος σας είναι να τους οδηγήσετε στη νίκη, στις εννέα αποστολές από τις οποίες αποτελείται το κάθε Campaign. Αν επιλέξετε το Δυτικό μέτωπο, ελέγχετε τους Αμερικάνους και στη διάρκεια των αποστολών τους θα λάβετε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας, στην απελευθέρωση της Γαλλίας, αλλά και στις μάχες μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Επιλέγοντας το Ανατολικό μέτωπο, χειρίζεστε τους Γερμανούς, στην προσπάθειά τους να αποκόψουν την επέλαση των Ρώσων, μέχρι και την αναπόφευκτη υποχώρηση τους πίσω στη Γερμανία με σκοπό την αντιμετώπιση των εχθρικών δυνάμεων. Οι μονάδες του παιχνιδιού είναι βασισμένες στις αυθεντικές μονάδες της εποχής και στον έλεγχό σας θα είναι ολόκληρες μοίρες πεζικού, από απλούς στρατιώτες μέχρι αλεξιπτωτιστές και βαρύ πεζικό, αλλά και οχήματα, όπως τανκς, μεταγωγικά φορτηγά κ.ο.κ. που εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στο πεδίο της μάχης.

Gameplay
Το Order of War είναι ένα εύχρηστο Real-time Strategy, το οποίο απαιτεί από εσάς εφαρμογή στρατηγικής σκέψης, όσον αφορά στις μονάδες και τις ενισχύσεις που είναι ήδη διαθέσιμες, παρά συλλογή και διαχείριση οικονομικών πόρων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, στο παιχνίδι δεν υφίσταται η έννοια της κατασκευής κτιρίων και μονάδων, ούτε η διαδικασία περισυλλογής των resources για την κατασκευή τους. Οι μονάδες που σας δίνονται είναι προκαθορισμένες, όπως και οι ενισχύσεις και επάνω σας πέφτει η ευθύνη να φέρετε εις πέρας την εκάστοτε αποστολή με τα δεδομένα που υπάρχουν. Οι εκάστοτε ενισχύσεις καταφθάνουν με την ολοκλήρωση των objectives ή με την κατάληψη σημείων ελέγχου (Control Points), από τα οποία πριμοδοτείστε με βαθμούς τους οποίους ξοδεύετε όπως εσείς επιθυμείτε: είτε καλώντας ενισχύσεις, είτε ζητώντας εναέρια, επίγεια (artillery) ή θαλάσσια υποστήριξη, ανάλογα με τις διαθέσιμες ενισχύσεις της εκάστοτε αποστολής.

Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι, καλό θα είναι να παίξετε το αναλυτικό tutorial που είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα και αφορά τις βασικές εντολές του παιχνιδιού, τη χρήση της κάμερας και των μονάδων, την κλήση των ενισχύσεων κτλ. Έτσι, θα μπορέσετε να συνηθίσετε το interface, το οποίο είναι ομολογουμένως αρκετά απλό. Κάτω δεξιά στην οθόνη φαίνονται οι μονάδες ξεχωριστά (για τις οποίες μπορείτε να πληροφορηθείτε τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους), ενώ πάνω δεξιά βλέπετε τον αριθμό των μονάδων που είναι διαθέσιμες ως ενισχύσεις (αν έχετε καταλάβει σημεία ελέγχου). Επιπλέον, υπάρχει πλήκτρο που αν το ενεργοποιήσετε, μπορείτε να βλέπετε το οπτικό πεδίο των μονάδων σας (ή των εχθρικών), ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε τη στρατηγική σας, ανάλογα με τα πλήγματα που θα δεχθείτε ή θα προκαλέσετε.



Επάνω αριστερά βλέπετε τις διαθέσιμες βοήθειες που μπορούν να σας υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της μάχης και ακριβώς πάνω από αυτό το σημείο βρίσκεται το κουμπί ενεργοποίησης της κάμερας του παιχνιδιού, η οποία «ταξιδεύει» γύρω από το πεδίο της μάχης, δίνοντας στις πολεμικές συγκρούσεις μια κινηματογραφική χροιά. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν δίνεται η δυνατότητα να επέμβετε στη ροή του παιχνιδιού, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά το gameplay. Τέλος, στην κύρια οθόνη του παιχνιδιού βλέπετε τα πλήκτρα χειρισμού των μονάδων σας και φυσικά το minimap.

Η κάμερα του παιχνιδιού δίνει στο παιχνίδι μια κινηματογραφική χροιά



Με την έναρξη ενός νέου Campaign θα ενημερωθείτε για τους στόχους σας κι εκεί θα παρατηρήσετε πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στα briefings. Κάθε αποστολή ξεκινά με μια όμορφη ιστορική αναδρομή στο γεγονός στο οποίο βασίζεται, με αυθεντικά βίντεο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναλυτικές τρισδιάστατες παρουσιάσεις των μονάδων που θα χρησιμοποιήσετε. Κατόπιν, μεταφέρεστε στο πεδίο της μάχης, επάνω στο οποίο σας παρουσιάζεται με μεγάλα βέλη η πορεία ανάπτυξης του εχθρού και τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε. Τα objectives ποικίλλουν, από καταλήψεις πόλεων μέχρι προστασίες στρατηγικών όπλων από τα εχθρικά πυρά, με όλα αυτά να παίρνουν μια επική τροπή από τον πραγματικά μεγάλο αριθμό μονάδων που θα δείτε εν δράσει στο πεδίο της μάχης.

Με την ολοκλήρωση κάθε objective, η ροή της αποστολής που παίζετε διακόπτεται, ώστε να δοθούν νέα objectives. Οι συνεχείς διακοπές για την προσθήκη νέων Objectives όμως, δίνουν ίσως την εντύπωση πως το παιχνίδι είναι σχετικά ασύνδετο, μιας και αρκετές φορές μεταφέρεται σε εσάς ο έλεγχος μονάδων που μέχρι πρότινος δεν μπορούσατε να ελέγξετε, αλλά είχαν ενεργή συμμετοχή στην αποστολή, σε άλλα σημεία του χάρτη. Μετά το τέλος κάθε αποστολής, αποκτάτε τα βραβεία που κερδίσατε με τις πράξεις σας στο πεδίο της μάχης και στη συνέχεια εμφανίζεται ένας δεύτερος αναλυτικός πίνακας με τους βαθμούς που πήρατε για τα ολοκληρωμένα objectives. Με τους βαθμούς αυτούς μπορείτε να αγοράσετε upgrades για τις μονάδες σας, τα οποία θα σας βοηθήσουν στις επόμενες αποστολές.

Στο Order of War διοικείτε ομάδες μονάδων και όχι μεμονωμένες μονάδες, πράγμα που σίγουρα δίνει μια επική αίσθηση, ενώ ταυτόχρονα κάνει και τον χειρισμό των μονάδων πιο εύκολο. Κάθε μονάδα έχει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των αυθεντικών μονάδων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε σωστά, αν θέλετε να ολοκληρώσετε τις αποστολές με επιτυχία. Για παράδειγμα, τα anti-tank guns είναι αποτελεσματικά μόνο εναντίον αυτοκινούμενων στόχων και όχι εναντίον του πεζικού ή των στρατιωτών. Απ’ την άλλη, οι στρατιώτες θα πρέπει να κρύβονται μέσα στα σπίτια των πόλεων ή σε αναχώματα, ώστε να είναι καλυμμένοι από τις εχθρικές επιθέσεις.



Πέρα από την αληθοφάνεια που παρατηρείται στη λειτουργία και τη χρησιμότητα των μονάδων, προσφέρεται και μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο πεδίο της μάχης. Όταν επιλέξετε πολλές μονάδες, θα παρατηρήσετε πως μπορείτε να τις τοποθετήσετε όλες μαζί σε σχηματισμό, αλλά και την κάθε ομάδα ξεχωριστά, ανάλογα με τη στρατηγική που έχετε σχεδιάσει. Σε αυτό βοηθάει και η δυνατότητα που σας δίνεται να κάνετε παύση του παιχνιδιού όποτε εσείς θελήσετε, ώστε να μπορέσετε να δώσετε εντολές χωρίς το άγχος της επικείμενης επίθεσης που θα δεχθείτε.

Στα αρνητικά του χειρισμού του παιχνιδιού, είναι η αδυναμία ομαδοποίησης των μονάδων, ώστε να μπορείτε να τις καλέσετε με το πάτημα ενός πλήκτρου. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, όταν, θα πρέπει να αναζητήσετε μια συγκεκριμένη μονάδα (ή μονάδες ίδιου τύπου) σε έναν τεράστιο χάρτη, κατά τη διάρκεια της μάχης. Ακόμη και η δυνατότητα να επιλέξετε πολλές μονάδες μαζικά από τον αναλυτικό πίνακα των μονάδων, δεν πρόκειται να βοηθήσει, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού τους, αν δεν τις αναζητήσετε οι ίδιοι στο χάρτη. Ο χάρτης του παιχνιδιού περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να έχετε καλή οπτική προς το πεδίο της μάχης, ωστόσο είναι πιο λειτουργικός όταν το οπτικό πεδίο είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, γεγονός που δυστυχώς αφαιρεί αρκετή ευκρίνεια στο πεδίο της μάχης.

Multiplayer
Το Order Of War περιέχει έξι multiplayer χάρτες, στους οποίους μπορείτε να παίξετε είτε ως αντίπαλοι του υπολογιστή, είτε εναντίον άλλων παικτών. Μπορείτε να επιλέξετε να παίξετε ως Αμερικάνοι, Γερμανοί ή Ρώσοι (κάτι που δεν είναι δυνατό στα Campaigns του παιχνιδιού) και σκοπός σας είναι να καταλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία ελέγχου, ώστε να αποκτήσετε αριθμητική υπεροχή έναντι των αντιπάλων σας, καλώντας περισσότερες ενισχύσεις. Στα αρνητικά του Multiplayer θα μπορούσε να αναφερθεί ο περιορισμένος αριθμός χαρτών.



Γραφικά
Το Order of War διαθέτει καλοσχεδιασμένα και λεπτομερή γραφικά, που δικαιολογούν ως ένα σημείο τις υπερβολικές απαιτήσεις του παιχνιδιού σε υπολογιστική δύναμη. Ο σχεδιασμός των μονάδων είναι αρκετά προσεγμένος, όπως και τα πεδία της μάχης, τα οποία πραγματικά εκτείνονται σε πολλά χιλιόμετρα και περιλαμβάνουν δάση, πεδιάδες, ποτάμια, λόφους και φυσικά πόλεις.

Με την ενεργοποίηση της κάμερας του παιχνιδιού, όλα φαίνονται εντυπωσιακά, όπως για παράδειγμα οι εκρήξεις των κατεστραμμένων μονάδων ή οι μανούβρες που κάνουν τα αεροπλάνα τα οποία πετούν σε σχηματισμό ώστε να ενισχύσουν τις επίγειες επιθέσεις σας. Μερικές φορές η κάμερα μπορεί να προδώσει και κάποια ψεγάδια, που όμως δεν έχουν κάποια επιρροή στη διάρκεια των αποστολών, αλλά μειώνουν αρκετά την αληθοφάνεια του παιχνιδιού. Το τρισδιάστατο περιβάλλον φαίνεται να ανταποκρίνεται στην ενέργειές σας, μιας και τα τανκς γκρεμίζουν δέντρα ή και σπίτια, στα οποία μπορούν να κρυφτούν οι στρατιώτες.

Ήχος
Στον ηχητικό τομέα το παιχνίδι δεν θα σας απογοητεύσει. Ότι θα περιμένατε από ένα παιχνίδι που διαπραγματεύεται μάχες και γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι εδώ. Η πλοήγηση με την κάμερα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ηχητικά εφέ που προέρχονται από τα όπλα των στρατιωτών και τα οχήματα. Όπλα όπως το Thomson ή το MP-40, έχουν το καθένα τους αυθεντικούς ήχους. Αυτό ισχύει και για τα άρματα μάχης, το artillery και τις υπόλοιπές μονάδες.



Στους στρατιώτες, υπάρχουν κάποιες αρκετά ρεαλιστικές συνομιλίες, ειδικά στα briefings, με μόνο αρνητικό τα briefings του Γερμανικού Campaign, στη διάρκεια των οποίων δεν χρησιμοποιείται Γερμανική προφορά. Αυτό όμως που μπορεί να σημειωθεί ως αρνητικό, είναι η μουσική. Παρότι στην αρχή δεν θα σας ενοχλήσει ιδιαίτερα, στην πορεία θα διαπιστώσετε πως επαναλαμβάνεται και γίνεται ιδιαίτερα κουραστική.

Επίλογος
Μπορεί το Order Of War να μην ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία του, αλλά είναι ένα αρκετά καλό real-time Strategy. Αν ήταν λίγο πιο εύχρηστο όσον αφορά στην κάμερα και τη διαχείριση των μονάδων κι αν διάθετε μεγαλύτερα Campaigns και περισσότερους χάρτες στο multiplayer, τότε θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα. Αν βέβαια μπορείτε να παραβλέψετε τα προηγούμενα, τότε θα σας προσφέρει αρκετές ώρες δράσης, με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θετικά:
- Απλοϊκό interface
- Όμορφα γραφικά
- Εντυπωσιακές μάχες
- Εντυπωσιακή κάμερα μάχης
- Καλοσχεδιασμένα briefings

Αρνητικά:
- Μικρός αριθμός αποστολών
- Αδυναμία ομαδοποίησης των μονάδων
- Διακοπτόμενη ροή του παιχνιδιού
- Περιορισμένο multiplayer
- Επαναλαμβανόμενο soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά:8
Ήχος:7
Gameplay:6.5
Αντοχή:6.5
Γενικά: 7

Ένα ευπρεπές Real-Time Strategy Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που υπόσχεται αρκετές ώρες δράσης.

Μιχάλης Σπίγγος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 tsimisde (Level 7) 03/11/2009 16:44
Αν και δεν μου αρεσουν αυτα τα παιχνιδια μπορει να το παρω
#2 1000giorgos (Level 17) 04/11/2009 16:47
Πολυ καλο ειναι απο τα αγαπημενα μου τα strategy παιχνιδια.
#3 xristamati (Level 10) 11/02/2011 17:03
poly wraio paixnidaki strathgikhs vasismeno sthn tromerh epoxh tou B pagkosmiou polemou...aksiz ei na to dei kaneis!
#4 general 4 (Level 8) 12/07/2013 13:37
καλη η προσπαθεια οχι ομως κατι το ιδαιτερο
Score 7
0 User Score
(0 vote )
User Reviews 0
Genre: Real-Time Strategy
Developer: Wargaming.net
Publisher: Square Enix
Διάθεση: Centric Multimedia (210-9480000)
Players:
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής 3 GHz, Κάρτα γραφικών 256MB, HD 10GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Release Date: 22/09/2009
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification