Championship Manager '01/'02

09 Apr 2009 01:49 - 04 Jul 2018 00:59 #52032 by zico
Σε αυτό το forum topic θα συζητάμε για την προπόνηση σε όλες τις εκδόσεις του Championship Manager 3 (κυρίως σε αυτή του CM 01/02 την οποία βρίσκετε δωρεάν στο www.champman0102.co.uk).

1. Περί τα μέσα περιόδου πρώτης σεζόν (τέλη Ιανουαρίου 2002). Έχω αναβαθμίσει το staff, έχω κάνει τις κατανομές ρόλων. Κρατώντας το καθεστώς που έχω βρει από την αρχή (general, τα πάντα στο medium). Στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται εξαιρετικά βεβαρυμένο πρόγραμμα (3 ματς κάθε εβδομάδα). Μέχρι τώρα η ανταπόκριση είναι εν γένει καλή και δείχνει να βελτιώνεται: σε ελάχιστους η επιρροή είναι ουδέτερη, σε 2-3 υπάρχουν κάποια κόκκινα μεταξύ πράσινων, σε έναν παρατηρούνται μόνο κόκκινα ειδικά σε long shots, finishing. Αυτός δε ο τελευταίος είναι FW, σημειοτέον ότι είναι ο μοναδικός με περιστατικό αδικαιολόγητης απουσίας από προπόνηση (πιθανόν ενδεικτικό χαρακτηριστικών προσωπικότητας άσχετων με training program).
Σε αυτό το χρονικό σημείο και με αυτά τα δεδομένα θα συνιστούσες αλλαγή training program με εξειδίκευση ανά θέση (πχ FW και SC με intensive σε shooting κ.λπ.)? Θα το έκανες πιθανόν στοχευμένα μόνο σε συγκεκριμένους παίκτες που δεν επηρεάζονται θετικά από το παρόν καθεστώς? Ή θα θεωρούσες ότι δεν ενδείκνυται αλλαγή σε αυτό το χρονικό σημείο γιατί θα αναστατωθεί ή ομάδα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα?
Παρεπιπτόντως: Ας υποθέσουμε ότι εντάσσουμε ένα γκρουπ παικτών σε ένα πρόγραμμα όπου ένα χαρακτηριστικό τίθεται σε intensive, δύο σε medium και ένα σε light. Με ποιο ρυθμό αποκαθίσταται το condition? Πχ σε καθεστώς όπου όλα τα χαρακτηριστικά είναι στο medium, το condition ανεβαίνει 5 ποσοστιαίες μονάδες ημερησίως. Αυτός ο ρυθμός πώς μεταβάλλεται αν υπάρξουν χαρακτηριστικά στο intensive? Ας πούμε, στην παραπάνω υπόθεση εργασίας, ο μέσος όρος δείχνει να είναι πάλι general. Ισχύει αυτό ή έχει σημασία ποιο χαρακτηριστικό θα είναι στο intensive?

2. Τελειώνει η αγωνιστική περίοδος, πχ τέλη Μαίου. Κατά καιρούς έχω διαβάσει δεν ξέρω πόσες απόψεις για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Άλλος προτείνει ένα μήνα παύση, μετά πρόγραμμα με όλα στο intensive, λίγο πριν το ξεκίνημα της σεζόν όλοι στο general ή ξεχωριστά προγράμματα ανά θέση. Άλλος συνεχίζει όπως είναι, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Ο τρίτος κοκ...
Ποια είναι η σωστή προσέγγιση?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Apr 2009 00:19 #52082 by Μάνος Γρυπάρης
1.Αναβάθμισες το staff. Εχεις coaches με 20άρια σε όλα τα στατιστικά? (δηλαδή να αλληλοσυμπληρώνονται παντού). Αυτό κοίτα και βάλτους όπως έγραψα πιο πάνω σε ξεχωριστά προγράμματα προπόνησης ή και σε 2-3, αρκεί να έχουν 20άρια στα αντίστοιχα προγράμματα.

1β. Εννοειται οι επιθετικοι ολοι στο Shooting, εκτος κι αν εχουν Finishing & Long Shots κοντα σε 17, 18, αρα τους βαζεις στο skills. To condition αποκαθισταται αν εχεις σωστη κατανομη. Οπως το λες ειναι Οκ. Αν βαλεις 2 intensive και 2 medium μπορει να εχεις προβλημα. Στο Intensive βάζεις όποιο χαρακτηριστικό θες, αρκεί να υπάρχει λογική κατανομή με τα υπόλοιπα.

2.Ποτέ δεν βάζεις ένα μήνα παύση. Προσωπικά εγώ πάντοτε τους άφηνα όπως ήταν, το πολύ να το γύρναγα για 1 εβδομάδα στο Normal και μετά ξανά intensive. Τον Ιούλιο όλοι μαζί μπορούν να πάνε στο General και μετά σε προγράμματα ανάλογα με τα attributes, οχι ανά θεση. Στο CM 01/02 δούλευες με στατιστικά. Οι επιθετικοί στο Shooting, οι GKs στο Goalkeeping, αυτό εννοείται. Αλλά γενικά ισχύει οι αργοί στο Fitness, οι λιγότερο τεχνίτες στα skills. Αν εχεις επιθετικο γκασμα με Finishing 17 και χαμηλά Technical (π.χ. Technique, Passing κτλ. κοντα στο 10) στο Skills θα τον βάλεις (η αν εχει Pace 10 στο Fitness).

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Apr 2009 01:07 #52084 by zico
Replied by zico on topic Championship Manager '01/'02
Οκ, ευχαριστώ πολύ. Διευκρινιστικά και μόνο:

Όσον αφορά την απάντηση στο 2ο ερώτημα, ακριβώς έτσι το σκέφτομαι, με τη λογική που το περιγράφεις. Δηλ. όχι "τυποποιημένα", αλλά ένταξη κάθε παίκτη σε πρόγραμμα τέτοιο που βελτιώνει τις αδυναμίες του.

Όσον αφορά την απάντηση στο 1ο ερώτημα:
- καταρχήν καταλαβαίνω ότι κατά τη γνώμη σου δεν υπάρχει πρόβλημα αν αλλάξεις στρατηγική προπόνησης μεσούσης της περιόδου, ναι?
- κατά δεύτερον, δύο προγράμματα με δομή [Med - Med - Med - Med] (δηλ. όλα σε medium) και [Ιnt - Med - Med - Light] (δηλ. ένα σε intensive, δύο σε medium και ένα σε light), αντίστοιχα, έχουν τον ίδιο ρυθμό αποκατάστασης του condition, ναι? Εσύ τέτοια προγράμματα χρησιμοποιείς (δηλ. του στυλ [Ιnt - Med - Med - Light])?
- αν πάμε σε πρόγραμμα του στυλ [Ιnt - Med - Med - Med], δηλ. με ένα χαρακτηριστικό σε intensive και τρία σε medium, τι γίνεται (σε σχέση με το condition)?
- ειδικά για GK: πέραν του goalkeeping σε intensive, τι προτείνεις για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά?
- όσον αφορά τη κατανομή ρόλων σε coaches, ανάλογα με τα προσόντα τους χρεώνω στον καθένα τρία μέρη προπόνησης. Είναι σωστό αυτό? Ειδικά δε για την προπόνηση των GK, έχει σημασία αυτός που τους προπονεί να μην ασχολείται με τίποτα άλλο?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Apr 2009 01:58 #52085 by Μάνος Γρυπάρης
Χρησιμοποιώ αυτά που προτείνω αλλά καμιά φορά έχει τύχει να δοκιμάσω κάνα intensive παραπάνω.
Αν βάλεις ένα Int και 3 Medium δεν ρισκάρεις και πολύ.
Ο GK άντε να χρειαστεί κανένα Fitness στο Medium. Τα άλλα είναι ψιλοάχρηστα.
Οχι, τους coaches να τους βάζεις ΜΟΝΟ σε όσους τομείς είναι καλοί. Όποιος εχει το υψηλοτερο Tactical Knowledge θα μπει στο Tactics, οποιος εχει υψηλοτερο Coaching Goalkeepers θα παει στους goalkeepers κτλ. Αντε στο General και το skills να βαλεις τους καλούς. Σε εξειδικευμενα προγραμματα βαζεις μονο αυτους που πρεπει.

Επισης να κοιτας και το Working with Youngsters. Αν εχεις 2 coaches με Tactical 16 και 17 και Working with Youngsters 20 και 14, τοτε βαλτους και τους 2 στο tactical (παραδειγμα σου αναφερω) γιατι αλληλοσυμπληρωνονται και μετραει παντα το υψηλοτερο χαρακτηριστικο του καθενος.

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

14 Apr 2009 20:40 #52192 by zico
Replied by zico on topic Championship Manager '01/'02
Mano άλλες 3 διευκρινίσεις:
1. "Όποιος εχει το υψηλοτερο Tactical Knowledge θα μπει στο Tactics...". Καθαρό, πλην όμως δεν έχει σημασία η εξειδίκευση του Tactical Knowledge? Πχ έστω ότι εσύ έχεις κρίνει ότι η ομάδα θα αποδώσει καλύτερα σε 4-4-2att, το οποίο ήδη εφαρμόζεις σε match practice. Έχεις 2 coaches με Tactical Knowledge 16 και 20, αντίστοιχα. Ωστόσο ο πρώτος εφαρμόζει το 4-4-2 και ο δεύτερος το 5-3-2. Δεν θα προτιμήσεις τον πρώτο, παρά το ότι υστερεί (16) σε σχέση με το δεύτερο (20)? Προσωπικά δίνω βάση ακόμα και σε "δευτερεύουσες" πληροφορίες τακτικού χαρακτήρα από το προφίλ των coaches, πχ για προτίμηση σε mtm ή zonal marking, για patient ή attractive παιχνίδι κ.λπ., ώστε να είναι όσο το δυνατό περισσότερο "συμβατοί" με την αγωνιστική στρατηγική που ακολουθώ. Η γνώμη σου?

2. "Αντε στο General και το skills να βαλεις τους καλούς...". Συγνώμη, εδώ σε έχασα. Σε τι αναφέρεσαι?

3. "Σε εξειδικευμενα προγραμματα βαζεις μονο αυτους που πρεπει...". Με "εξειδικευμενα" αναφέρεσαι σε αυτά που δίνουν έμφαση σε ένα από τα 4 χαρακτηριστικά των προγραμμάτων? Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν ξέρω να την εφαρμόσω. Θέλω να πω το εξής: Από την οθόνη του General (αν θυμάμαι καλά) παρέχεται μία δυνατότητα για assignment των coaches. Κάθετα έχει τα ονόματά τους, οριζόντια τα 4+1 χαρακτηριστικά (fitness, tactics, shooting, skills, goalkeeping). Από αυτή την οθόνη χρεώνεις στον καθένα ό,τι νομίζεις ότι πρέπει να αναλάβει.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχεις ένα γκρουπ παικτών στο General και ένα άλλο γκρουπ παικτών σε ειδικό πρόγραμμα Fitness (όπου το fitness τίθεται σε intensive). Μέχρι τώρα θεωρούσα ότι όσοι coaches έχουν χρεωθεί με fitness, θα προπονήσουν όλο το roster όσον αφορά το fitness, απλά αυτούς που είναι στο General θα τους προπονήσουν σε medium ένταση ενώ αυτούς που είναι στο ειδικό πρόγραμμα Fitness θα τους προπονήσουν σε intensive ένταση. Το ίδιο ισχύει με τους coaches που έχουν χρεωθεί τα skills, προπονούν όλο το roster όσον αφορά τα skills, ανάλογα με την ένταση που έχει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο κάθε γκρουπ κ.ο.κ.
Ισχύει αυτό? Αυτό εννοείς ή ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρεώσεις σε έναν coach όλο το ειδικό πρόγραμμα Fitness, όλο το ειδικό πρόγραμμα Skills κ.ο.κ.?

Κατά τα άλλα, οι απαντήσεις σου είναι σαφείς και θα ληφθούν υπόψη, εννοείται. Το πρόβλημα (σχήμα λόγου φυσικά) είναι ότι με είχες βάλει ήδη στη μπρίζα, για να έρθει ο φίλος pirovatis 1 και να δέσει το γλυκό τελείως... Φίλε, πέρασα ήδη μια βόλτα, όπως ζήτησες και άνοιξα το link για το training. Ένα θα σου πω, βρήκα δουλειά για το Πάσχα (lol)...

Νάστε καλά και οι δύο. Keep up the good work, θα επανέλθω σύντομα με νέο σετ ερωτήσεων για άλλης φύσεως θέματα.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

15 Apr 2009 01:55 #52198 by Μάνος Γρυπάρης
1. Όχι ρε, αυτό είναι το σύστημα που προτιμάει αν γίνει προπονητής (αν του δώσουν δηλαδή καμιά ομάδα κάποτε)

2. Στα Tabs "General" και "Skills" του Training. Εκεί μπορεί να βάλεις πολλούς coaches μαζί, αρκεί να έχουν καλά στοιχεία. Ακόμα κι ο coach των goalkeepers δηλαδή μπορεί να φανεί χρήσιμος. Είναι και το φόρτο εργασίας τέτοιο που έχεις παίκτες όλων των ηλικιών κι οι οποίοι σίγουρα χρειάζονται βελτίωση παντού.

3. Εννοώ ότι στους Goalkeepers θα βάλεις μόνο αυτόν που έχει υψηλό Coaching Goalkeepers και στα Tactics υψηλό Tactical Knowledge. Αν οι coaches αυτοί έχουν και υψηλό Working with Youngsters τότε δεν θα βάλεις κι άλλους coaches εκεί, θα τους βαλεις στα υπόλοιπα.

Κάθε παίκτης βρίσκεται ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ group προπόνησης και προπονείται ΜΟΝΟ από τους coaches που έχεις ορίσει εσύ από το Overview να αναλάβουν το συγκεκριμένο group. Αν π.χ. έχεις βάλει έναν coach στο Fitness λόγω του ανάλογου στατιστικού τότε ΜΟΝΟ αυτός θα προπονεί τους παίκτες του Fitness, όσοι κι αν είναι αυτοί.

Btw, το αν θα τραυματιστούν ή όχι συχνά εξαρτάται από τους Physio.

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

16 Apr 2009 21:04 #52219 by zico
Replied by zico on topic Championship Manager '01/'02
1. Ευχαριστώ, ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό. Εγω θεωρούσα ότι είναι και το σύστημα που μπορεί να διδάξει στη προπόνηση. Συνεπώς θεωρούσα ότι ένας coach με tactical knowledge 20 και προτίμηση στο 5-3-2 είναι άριστος στη διδασκαλία της τακτικής του συγκεκριμένου συστήματος αλλά πιθανόν αγνοεί άλλα συστήματα.

2. Από την οθόνη του Training και συγκεκριμένα από το Overview μπορείς να πατήσεις Coaches και να αναθέσεις καθήκοντα. Αν μπεις σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα (πχ general, fitness, skills k.o.k.) παρακολουθείς την εξέλιξη των attributes και έχεις τη δυνατότητα του edit, όπου μπορείς να παρέμβεις στην ένταση του κάθε τομέα προπόνησης (none, light, medium, intensive). Υπάρχει κάτι που μου ξεφεύγει?

3. Δεν είμαι σίγουρος ότι έγινε κατανοητή η ερώτηση. Σαφώς ένας παίκτης θα ενταχθεί σε ένα και μόνο πρόγραμμα, άλλο ρωτάω. Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 τομείς (fitness, skills, shooting, tactics, goalkeeping) των οποίων η ένταση ποικίλει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Πχ το fitness τίθεται medium στο πρόγραμμα General, ενώ τίθεται στο intensive στο ειδικό πρόγραμμα Fitness.
Αν εσύ έχεις αναθέσει τον τομέα fitness σε 3 coaches, αυτοί οι 3 θα προπονούν στο fitness τους παίκτες του πρ/τος General σε medium ένταση και τους παίκτες του ειδικού πρ/τος Fitness σε intensive ένταση. Κάνω λάθος?
Αντίστοιχα, όλοι οι coaches συμμετέχουν σε όλα τα πρ/τα. Πχ οι coaches του skills αναλαμβάνουν την προπόνηση του τομέα skills σε όλα τα πρ/τα. Έτσι, προπονούν τους παίκτες του General σε medium ένταση, τους παίκτες του ειδικού πρ/τος Skills σε intensive ένταση, τους παίκτες του ειδικού πρ/τος Fitness σε light ένταση (υποθέτουμε ότι τα skills έχουν τεθεί light στο ειδικό πρόγραμμα Fitness), τους παίκτες του ειδικού πρ/τος Tactics σε light ένταση, τους παίκτες του ειδικού πρ/τος Shooting σε light ένταση κ.ο.κ. Πάντα όσον αφορά τα skills. Κάνω λάθος?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

17 Apr 2009 23:16 #52227 by Μάνος Γρυπάρης
2)Όλα οκ.

3)Σωστά, έχεις δίκιο σε αυτό. Απλά ίσως να το ερμήνευσα λάθος πριν.

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

04 Jul 2018 05:12 #215692 by Μάνος Γρυπάρης
Σχετικά με την προπόνηση κάποιες παρατηρήσεις μιας και ξεκίνησα να παίζω πάλι με Manchester City:
Α)Υπάρχουν μόνο 2 κενές θέσεις για επιπλέον προγράμματα, οι οποίες αξιοποιούνται συνήθως για αλλαγή θέσης σε παίκτες. Οπότε βάλτε εκεί αλλαγές θέσεις και κάντε επεξεργασία το "Skills" σε "Skills & Tcts* βάζοντας Skills και Tactics στο High Intensity, τα άλλα δύο στο Light και GK στο μηδέν.
Β)Όταν κάνετε assign Coaches:
Ο GK Coach πρέπει να έχει υψηλό Coaching Goalkeepers και όλοι οι άλλοι υψηλό Coaching Outfield Players. Ο Fitness Coach πρέπει να έχει υψηλό Physiotherapy και Coaching Outfield Players και να είναι "Fitness based". Ο coach των Tactics πρέπει να έχει υψηλό Coaching Outfield Players και Tactical Knowledge. Επίσης το Motivation παίζει ρόλο για καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά στους δύσκολους χαρακτήρες.
Βάλτε τον coach τερματοφυλάκων μόνο για Goalkeepers, τον Fitness Coach μόνο για Fitness (εγώ πήρα τον Maradona Player/Coach και είναι ότι πρέπει για Fitness) και τους άλλους σε όλες τις κατηγορίες πλην Fitness και Goalkeepers.
Γ)Χωρίστε τους παίκτες στα προγράμματα προπόνησης ανάλογα με το που χρειάζονται περισσότερο βελτίωση.
Οι περισσότεροι θα πάνε στο General.

General: Προπόνηση στα πάντα.

Skill training:
Crossing, Dribbling, Heading, Passing και Tackling

Shooting training:
Finishing και Long Shots

Tactics training:
Decisions, Marking, Off The Ball και Positioning

Physical training:
Reflexes

GK training:
Handling

Κρυφά/Uncoachable attributes:
Anticipation, Penalties, Throw-Ins, Vision and One-on-Ones.

Δ)Αποκτήστε από την αρχή coaches. Σας στέλνω την σχετική λίστα:
Name
Stielike, Ulrich
Clark, Frank
Johansen, Trond
Zenga, Walter
Docquiert, Michel
Hrubesch, Horst
Koppel, Horst
Lohr, Johannes
Rolff, Wolfgang
Iacolino, Salvatore
Stam, Rene
Van den Ham, Harry
Van Zoghel, Nico
Ardiles, Ossie
Milovac, Stevan
Immel, Eike
Balestra, Luigi
Giorgio Morini
Bloke, Miles
Harisson, Steve
Tippett, Ernie
Agresti, Stefano
Sebert, Gunter
Sassus, Jean-Luc
Hernani Goncalves
Longaretti, Arnaldo
Paolo Baffoni
Monti, Giovanni Battista
Sivebaek, John
Biggins, Alan
Campkin, Rob
Duffy, Marc
Gripton, Dean
Stacey, Richard
Clayton, Bob
Keelan, Kevin
Turrall, Andy
Thorstvedt, Erik
Esposito, Pasquale
Francescoli, Enzo
Stromberg, Glenn
Lillo, Juan Manuel
Maceda, Antonio
Maradona, Diego
Lyth, Thomas
Klinsmann, Jurgen
Svensson, Tommy
Zubizarreta, Andoni

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification