Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Keyword

Γη: Ο πλανήτης μας: Γενική συζήτηση

25 Mar 2011 18:32 - 16 Aug 2018 13:19 #91383 by Andr
Τσέκαρε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεις σε Watt ασκώντας αγαπημένες ανδρικές συνήθειες και ανακάλυψε πόσο κακό μπορείς να κάνεις μόλις σε μια ώρα, με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε γραμμάρια.


Αν το Σάββατο 26 Μαρτίου, γύρω στις 8 και μισή το βράδυ, βρίσκεσαι για κάποιο λόγο στον Λυκαβηττό και ρίξεις μια ματιά στο Λεκανοπέδιο, ίσως δεις τα φώτα να σβήνουν σε μερικά σημεία στον ορίζοντα. Γιατί πέρα από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που θα αψηφήσουν για άλλη μία χρονιά την «Ώρα της γης» ( www.wwf.gr/earthhour ), υπάρχουν και μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας που εκείνη την ώρα θα κατεβάσουν τον γενικό. Άλλοι για το χαβαλέ κι άλλοι για να υπηρετήσουν τον σκοπό.

Αν διαβάσεις τα παρακάτω νούμερα και καταλάβεις πόση ενέργεια καταναλώνουμε εσύ, εγώ και οι υπόλοιποi άντρες του πλανήτη – ο καθένας μας ξεχωριστά - μέσα σε μία ώρα, ίσως ψηθείς να εξοικονομήσεις λίγη ενέργεια. Τσέκαρε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεις σε Watt ασκώντας αγαπημένες ανδρικές συνήθειες και ανακάλυψε πόσο κακό μπορείς να κάνεις μόλις σε μια ώρα, με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε γραμμάρια.

Όταν για μία ολόκληρη ώρα…

Παίζεις Pro στο πρώτης γενιάς Playstation 3

Καταναλώνεις: 197 Watt

Εκπέμποντας: 84,71g CO2

Παρακολουθείς μπάλα στην Plasma τηλεόρασή σου

Καταναλώνεις: 301 Watt

Εκπέμποντας: 129,43g CO2

Κολλάς με τη σειρά Boardwalk Empire στην LED τηλεόρασή σου

Καταναλώνεις: 101 Watt

Εκπέμποντας: 43,43g CO2

Πωρώνεσαι με το Call of Duty Black Ops στο XBOX 360

Καταναλώνεις: 187 Watt

Εκπέμποντας: 80,41g CO2

Σερφάρεις στον υπολογιστή σου

Καταναλώνεις: 118 Watt

Εκπέμποντας: 50,74g CO2

Ατενίζεις έναν αναμμένο πολυέλαιο με τρεις πενηντάρες λάμπες

Καταναλώνεις: 150 Watt

Εκπέμποντας: 64,5g CO2

Παίζεις New Super Mario Bros στο Wii

Καταναλώνεις: 19 Watt

Εκπέμποντας: 8,17g CO2

Μπαίνεις στο internet μέσω Wi-Fi από το κινητό σου

Καταναλώνεις: 7 Watt (λόγω του router)

Εκπέμποντας: 3,01g CO2

Παίζεις Gran Turismo 5 στο PS3 Slim

Καταναλώνεις: 96 Watt

Εκπέμποντας: 41,28g CO2

Κάθεσαι κάτω από μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας

Καταναλώνεις: 8 Watt

Εκπέμποντας: 3,44g CO2

Προσπάθησε λοιπόν να περάσεις εκείνη ή και οποιαδήποτε άλλη ώρα στο σκοτάδι, πρόσθεσε όλα όσα θα έκανες κανονικά εκείνη την ώρα και αναλογίσου πόση ενέργεια γλίτωσες από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και πόσα γραμμάρια CO2 γλίτωσες από τον πλανήτη. Ίσως να νιώσεις καλύτερος άνθρωπος. Ίσως και όχι.

* Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές είναι κατά προσέγγιση. Ειδικότερα για τα παιχνίδια, έχει πολύ μεγάλη σημασία αν το παιχνίδι έχει πολλά βίντεο ή αν απαιτεί πολύπλοκα γραφικά.

men24.gr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

25 Mar 2011 20:28 #91386 by lavezzi7
Ακόμα ένα πλεονέκτημα του Pro λοιπόν!

Πάω να σώσω τον πλανήτη... :mrgreen:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

01 Nov 2011 00:51 - 16 Aug 2018 13:18 #100948 by Μάνος Γρυπάρης


Στα 7 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της Γης

Τέσσερα βρέφη από τρεις χώρες διεκδικούν τον τίτλο για το ποιο βρέφος «σπάει το ρεκόρ» των επτά δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη. Ο ΟΗΕ, πάντως, αυτή τη φορά δεν θα ανακηρύξει «νικητή» του συμβολικού αυτού τίτλου.

Τα επτά δισεκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της Γης, με τρεις χώρες να διεκδικούν τον τίτλο για το ποιο βρέφος σπάει το συγκεκριμένο ρεκόρ.

Δύο περιοχές της Ρωσίας, η Καμτσάτκα και το Καλίνινγκραντ, διεκδικούν τη γέννηση σήμερα του βρέφους που «σπάει το ρεκόρ» των επτά δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, χωρίς να κινδυνεύουν να διαψευστούν από τον ΟΗΕ που αυτή τη φορά δεν θα ανακηρύξει «νικητή» του συμβολικού αυτού τίτλου.

Το ίδιο τίτλο διεκδικεί ένα νεογέννητο κοριτσάκι στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της Ινδίας, σύμφωνα με φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά και ένα βρέφος που γεννήθηκε στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

Η χερσόνησος της Καμτσάτκα, μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τη γέννηση του δικού της «υποψήφιου», 19 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ενός αγοριού που θα ονομαστεί Αλεξάντερ. «Η χώρα μας αρχίζει στην Καμτσάτκα και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το νεογέννητο αυτό είναι το πρώτο που γεννήθηκε στη Ρωσία την ημέρα κατά την οποία ο πληθυσμός της Γης φτάνει τα επτά δισεκατομμύρια», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της περιοχής.

Περίπου 7.400 χιλιόμετρα μακρυά, στον θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και την Λιθουανία, γεννήθηκε ο Πιοτρ Νικολάγεφ στις 00:02 τοπική ώρα και διεκδικεί τον ίδιο τίτλο.

Στην Ινδία, η βρετανική οργάνωση Plan International ανακοίνωσε την γέννηση της Ναργκίς στις 07:20 τοπική ώρα σε κέντρο υγείας του Μαλ, ενός απομακρυσμένου χωριού του κρατιδίου. Η οργάνωση παρακολουθούσε επτά εγκύους στο Ουτάρ Πραντές, στο οποίο τα ποσοστά γεννήσεων είναι πολύ υψηλά. Η μικρή Ντανίκα είναι το τέταρτο νεογέννητο που διεκδικεί μέχρι τώρα τον περιζήτητο τίτλο. Γεννήθηκε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα σε δημόσιο νοσοκομείο της Μανίλας.

Τα Ηνωμένα Εθνη όρισαν την 31η Οκτωβρίου 2011 ως την ημέρα που ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, δώδεκα χρόνια μετά το ρεκόρ των έξι δισεκατομμυρίων. Τότε, ο ΟΗΕ είχε επιλέξει τον Αντνάν Νέβιτς, που γεννήθηκε στο Σαράγεβο ως τον «νικητή», όμως αυτή την φορά ο οργανισμός αποφάσισε να μην ακολουθήσει αυτήν την διαδικασία με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να διεκδικούν τον τίτλο.

«Kόσμος γεμάτος αντιφάσεις»

«Έναν κόσμο γεμάτο αντιφάσεις» κατήγγειλε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν την ημέρα που ο πλανήτης είδε να γεννιέται ο επτάκις δισεκατομμυριοστός κάτοικός του. «Κοιτάξτε γύρω σας. Διαβάστε τους τίτλους των εφημερίδων. Ο λιμός στο Κέρας της Αφρικής, οι συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, διαδηλώσεις εναντίον της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας από τη Wall Street ως τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη», δήλωσε ο Μπαν.

«Ο κόσμος μας είναι γεμάτος φοβερές αντιφάσεις. Πλεόνασμα στα τρόφιμα, την ώρα που ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν. Πλούσια ζωή για τους λίγους και φτώχεια για πολλούς άλλους», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Νέα Υόρκη. «Σκεφτείτε τα παιδιά σας. Σκεφτείτε το μέλλον με όραμα. Αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη οικονομική κρίση. Για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου η δημοσιονομική λιτότητα είναι στην καθημερινή διάταξη. Όμως ακόμη και σε δύσκολους καιρούς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσουμε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο», συνέχισε.

«Σήμερα καλωσορίζουμε αυτό το παιδί, τον επτάκις δισεκατομμυριοστό άνθρωπο. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε την ηθική και πραγματική μας υποχρέωση να κάνουμε αυτό που πρέπει για εκείνη ή εκείνον», υπογράμμισε ο Μπαν.

«Είμαι ένας από τα 7 δισεκατομμύρια, όπως και εσείς. Μαζί, συνεργαζόμενοι με αλληλεγγύη, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα 7 δισεκατομμύρια θα είναι δυνατά», κατέληξε.

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

01 Nov 2011 13:20 #100952 by xristamati
πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα παρουσιάστηκαν παραπάνω. βέβαια πρέπει να παραδεχτώ πως είναι λίγο ουτοπικά

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Mar 2012 18:29 #106255 by Βασίλης Βασιλός
Μπορεί εμείς που ζούμε, όπως και να το κάνουμε, σε ένα κόσμο χωρίς μέλλον για τα παιδιά του, να μην αναγνωρίζουμε την ομορφιά γύρω μας, σίγουρα όμως όποιοι μας βλέπουν από το διάστημα βλέπουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ακολουθήστε το παρακάτω link και θα καταλάβετε.

www.otherside.gr/2012/03/exwpragmatikes-fwtografies-gis-apo-astronauti/

Πόση ομορφιά μπορεί να κρύβει άραγε ο πλανήτης μας; Και εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Μηπως να ξεσπιτοθούμε σιγά σιγά; :P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Mar 2012 20:44 #106259 by Γιάννης Σφηνιάς
Μααα που να πάαααωωωωω...

Έπρεπε να τραβήξουν καμία φωτογραφία πάνω από τα Εξάρχεια, λογικά κατά το βραδάκι θα φαινόταν κάποιο "συννεφάκι"... Εκεί να δεις ομορφιά!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

06 Mar 2015 10:44 #157677 by Μάνος Γρυπάρης
Άνοδος Θερμοκρασίας Πλανήτη

Με κύριο στόχο την καταπολέμηση των προβλημάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής 195 χώρες του κόσμου ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή και τελική συμφωνία τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο και πλέον όλο και περισσότερες χώρες διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν υπό τη σκιά των δραματικών ανακοινώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ότι το 2014 ήταν σίγουρα η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη, η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια του πλανήτη ξεπέρασε το 2014 κατά 0,57 βαθμό Κελσίου την υπολογιζόμενη μέση θερμοκρασία για την περίοδο αναφοράς 1961-1990, που είναι 14 βαθμοί, ξεπερνώντας τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του 2010 (κατά 0,55 βαθμό πάνω) και του 2005 (κατά 0,54 βαθμό).

«Ο αιώνας μας συγκεντρώνει 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές. Υπολογίζουμε σε μια συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της ενθαλπίας των ωκεανών μας υπόσχονται ένα θερμότερο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Μισέλ Ζαρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπολόγισε ότι σχεδόν το 0,93% της ζέστης, που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προερχόμενα από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, είναι αποθηκευμένη στους ωκεανούς. Οι ωκεανοί παίζουν συνεπώς πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά τη θερμική ρύθμιση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος.

Τι είναι η κλιματική αλλαγή
Ως κλιματική αλλαγή νοείται η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), ως κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και η τυπολογία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων αλλάζει. Παρατηρούνται ακόμη ακραία καιρικά φαινόμενα -εντονότερα και πιο εντατικά-, μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος, αλλαγές στο οικοσύστημα, λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλαγές στα υδρολογικά συστήματα και τις προμήθειες του γλυκού πόσιμου νερού, υποβάθμιση του εδάφους και αστικοποίηση.

Πως προκαλείται η κλιματική αλλαγή
Η αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερβολική χρήση ορυκτών πόρων, όπως είναι ο άνθρακας και ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο η «κουβέρτα» των αερίων του θερμοκηπίου που καλύπτει τη Γη συγκρατεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει την μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Η ανθρώπινη παρέμβαση στον φυσικό κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία 150 χρόνια έχει υπάρξει καθοριστική. Η απερίσκεπτη καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συμβάλουν στην εκπομπή μεθανίου, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών τα οποία απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου, έχουν διαταράξει ανεπανόρθωτα τις ισορροπίες στον κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα.

Η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που πλέον συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, έχει συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, ενώ η ταχύτητα με την οποία συντελείται αυτή η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε φυσική διεργασία. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία των φυσικών συστημάτων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Είναι σαφές πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δε σημαίνει απαραίτητα πιο ζεστό κλίμα για όλους, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταβάλει το κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση εμφάνισης ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άλλες περιοχές θα είναι πιο ζεστές, άλλες πιο κρύες, ενώ ανάλογα θα επηρεαστούν και τα επίπεδα υγρασίας του πλανήτη –άλλοτε δημιουργώντας συνθήκες ξηρασίας, άλλοτε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης.

Οι επιπτώσεις στην χώρα μας
Δεν είναι τυχαίο ότι η κλιματική αλλαγή συμπεριλαμβάνεται ψηλά στην ατζέντα όλων των χωρών. Ήδη παρατηρούμε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ανθρώπινους πληθυσμούς – όπως η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική – ακόμα και με τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας στους 0,8 °C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν θετικές ανατροφοδοτήσεις που θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας και περαιτέρω δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Όσον αφορά στη χώρα μας, ως γνωστόν ο πλούτος της Ελλάδας συνδέεται αναπόσπαστα με τις κλιματικές της συνθήκες. Το ζεστό ξηρό καλοκαιρινό κλίμα σε συνδυασμό με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών φέρνουν τουρίστες στη χώρα μας από όλο τον κόσμο. Τα ζεστά καλοκαίρια, σε συνδυασμό με τους ήπιους υγρούς χειμώνες, ευνοούν την ανάπτυξη της γεωργίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας. Κάτω από τις ίδιες κλιματικές συνθήκες, χιλιάδες εκτάρια δάσους καλύπτουν την χώρα και φιλοξενούν μια μεγάλη βιοποικιλότητα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στη χώρα μας. Μελέτη του ΟΗΕ δείχνει πως η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.

Χαρακτηριστική η έρευνα του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας», που επιχειρεί μια πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2050.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις πόλεις πρόκειται να ενταθεί. Οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα. Παράλληλα, σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Με άλλα λόγια φαίνεται πως αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμύρες, όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση.

Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Από 5 ως και 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20oC, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά.

Οι 10 μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν επίσης μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν 20 περισσότερες μέρες καύσωνα, ενώ στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. Παρουσιάζεται επίσης αυξημένος κίνδυνος για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να θέσει σε μεγάλη δοκιμασία και τους Εθνικούς Δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας.

Τέλος, σε σχετική της έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει πως το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό. Στο δυσμενέστερο σενάριο, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία ως το 2100 ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού μας χρέους το 2009. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως η υιοθέτηση πολιτικών που προστατεύουν το κλίμα είναι η οικονομικότερη επιλογή που διαθέτουμε. Εφόσον η Ελλάδα μειώσει δραστικά τις εκπομπές, στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσμιας προσπάθειας, το συνολικό κόστος μειώνεται κατά €265 δις, στα €436 δις.

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

17 Apr 2016 13:28 - 17 Apr 2016 13:34 #180159 by Blood Prince
The Snake Island in Brazil

Είναι ένα καταπράσινο νησί με ωραίες παραλίες που βρίσκεται στη Βραζιλία και καλύπτει μια έκταση περίπου 430.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Ilha de Queimada Grande αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν επίγειο παράδεισο αλλά και ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη, όπου δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι και απαγορεύεται να πάνε άνθρωποι.



Ο λόγος: Τα πολλά δηλητηριώδη φίδια που έχουν κάνει κυριολεκτικά “κατάληψη” σε κάθε γωνιά του νησιού. Και πιο συγκεκριμένα το είδος Bothrops insularis, που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων στη βόρεια και νότια Αμερική.
Τα φίδια βρίσκονται παντού στο νησί, ενώ οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο θα συναντήσει κανείς πάνω από 5 ερπετά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω είδος φιδιού απειλείται με εξαφάνιση για το λόγο αυτό οι Αρχές της Βραζιλίας τα προστατεύουν με κάθε τρόπο.




File Attachment:


Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

Please Log in or Create an account to join the conversation.

18 Apr 2016 12:51 - 18 Apr 2016 12:54 #180235 by Blood Prince
Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει τον τρόπο που η Γη στρέφεται γύρω από τον άξονά της



Μια νέα μελέτη της NASA ισχυρίζεται πως η ολοένα αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει τον τρόπο που η Γη στρέφεται γύρω από τον πολικό άξονά της. Τα στρώματα πάγου που λιώνουν, ειδικά στη Γροιλανδία, αλλάζουν την κατανομή του βάρους στη Γη. Και αυτό έχει προκαλέσει αλλαγή πορείας τόσο στο Βόρειο Πόλο όσο και στην ταλάντευση, η οποία ονομάζεται πολική κίνηση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Science.

Αν και οι επιστήμονες λένε ότι η μετατόπιση είναι ακίνδυνη, σημειώνουν πως είναι ουσιαστική. Ο Jonathan Overpeck, καθηγητής γεωεπιστημών στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος δεν πήρε μέρος στη μελέτη, είπε ότι “αυτό δείχνει πόσο πραγματικές και ουσιαστικές είναι οι επιπτώσεις του ανθρώπου στον πλανήτη. “Από το 2003, η Γροιλανδία έχει χάσει κατά μέσο όρο πάνω από 272 τρισεκατομμύρια κιλά πάγου τον χρόνο και αυτό επηρεάζει τον τρόπο που η Γη ταλαντεύεται δήλωσε ο επιστήμονας της NASA Eirk Ivins.

Η Δυτική Ανταρκτική χάνει 124.000.000.000.000 κιλά πάγου σε ετήσια βάση και η Ανατολική Ανταρκτική αυξάνει κατά περίπου 74.000 δισεκατομμύρια κιλά πάγο, βοηθώντας την κλίση της ταλάντευσης περαιτέρω, είπε ο Ivins. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει με ακρίβεια από το 1899 τα δεδομένα της κίνησης και των μεταβολών στους πόλους, και σχεδόν στο σύνολο του 20ού αιώνα σημειώνονταν μικρή μετατόπιση προς τον Καναδά. Αλλά αυτό άλλαξε στις αρχές του αιώνα και τώρα η μετατόπιση γίνεται προς την Αγγλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Surendra Adhikari του Propulsion Lab Jet της NASA.

“Η πρόσφατη στροφή από την κατεύθυνση του 20ου αιώνα είναι πολύ δραματική,” δήλωσε ο Adhikari. “Όλα συνδυάζονται ώστε να έλκουν την πολική κίνηση προς τα ανατολικά” πρόσθεσε. Ο Jianli Chen, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του «Κέντρου Τέξας για τη Διαστημική Έρευνα, κατέγραψε για πρώτη φορά την μετατόπιση του πόλου μέσω της κλιματικής αλλαγής το 2013, αλλά είπε πως αυτή η νέα μελέτη είναι το επόμενο βήμα της μελέτης του.

File Attachment:


Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

Please Log in or Create an account to join the conversation.

22 Apr 2016 12:56 #180418 by Blood Prince
Σκαρφαλώνοντας τα παγόβουνα της Ισλανδίας



Στο τελευταίο βίντεο του αναρριχητή Klemen Premr που το γύρισε με Go Pro τον παρακολουθούμε να σκαρφαλώνει τα παγόβουνα της Ισλανδίας και το αποτέλεσμα είναι φοβερό.


File Attachment:


Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

The following user(s) said Thank You: Πιέρρος Φουστέρης, Georgios Manolis

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification