Reviews Mobile Legends: Bang Bang
Comments (1)

Mobile Legends: Bang Bang Hot

Κάντο όπως η Riot Games.

https://mail.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/de/ad/fe/mobile-legends-39-1525132527.jpg
  • Review
  • News
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Κάντο όπως η Riot Games.

Τα MOBA games αποτελούν την μόδα της δεκαετίας μας, με το καθένα εξ αυτών να απαριθμεί από ελάχιστα έως εκατοντάδες εκατομμύρια παίκτες. Κυριότεροι εκπρόσωποι του είδους είναι τα γνωστά σε όλους League of Legends και DotA 2. Πολλοί είπαν πως θα πεθάνουν και πως είναι μια περαστική μόδα αλλά παρά τον απίστευτο ανταγωνισμό από άλλα online games, συνεχίζουν να έχουν σθεναρή παρουσία στον χώρο του gaming. 

To Mobile Legends: Bang Bang είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους από εσάς είτε λόγω της τεράστιας διασημότητας που απέκτησε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, είτε λόγω της μήνυσης που κατέθεσε η Riot Games εναντίον της Moonton, εταιρείας ανάπτυξής του, λόγω των ομοιοτήτων του με το League of Legends. Αν δεν έτυχε να ακούσετε τότε να σας ενημερώσουμε πως είναι ένα MOBA για κινητά και κυκλοφορεί δωρεάν για Android και iOS.  

mobile legends bb 1Όχι Γιάννης, Γιαννάκης
Όταν το Mobile Legends έκανε την πρώτη του εμφάνιση οι ομοιότητες με το League of Legends και με χαρακτήρες από άλλα franchise ήταν υπερβολικά εμφανείς. Ακόμα και κάποια από τα ονόματα ήταν παραπλήσια και η Moonton δεν έκρυβε ούτε στο ελάχιστο την πρόθεσή της να αντιγράψει την Riot Games. Αυτό φαινόταν ακόμη στους χάρτες, στα modes και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων. Μετά την περιπέτεια με την μήνυση υπήρξαν κάποιες αλλαγές όπως το όνομα καθώς προστέθηκε η φράση ''Bang Bang'' στο τέλος του, αφού πρώτα εξαφανίστηκε από τα επίσημα sites που μπορούσε κάποιος να το κατεβάσει. Ονόματα και εμφανίσεις χαρακτήρων άλλαξαν ώστε να εξαφανιστούν τυχόν νομικές προστριβές και η Moonton κατά πάσα πιθανότητα την έχει βγάλει καθαρή με την όλη υπόθεση. Να τονίσουμε εδώ πως κάποιες επιρροές από την Blizzard είναι επίσης εμφανείς αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Τι γοητεία μπορεί να έχει όμως ένας ασιατικός κλώνος του League of Legends; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ''αρκετή''. Η αλήθεια είναι πως παρά τις σαφείς αντιγραφές το Mobile Legends είναι πολύ διασκεδαστικό και ευχάριστο. Η μεγάλη του επιτυχία, την οποία πολλοί ίσως δεν μπορούν και να κατανοήσουν πλήρως έχει πολύ συγκεκριμένα αίτια τα οποία και θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή
Στις μεγάλες δόξες των MOBA η μικρή οθόνη του gaming, τα κινητά μας τηλέφωνα δηλαδή, ήταν λίγο παραπονεμένη όσον αφορά το είδος. Υπήρχε μεν το εξαιρετικό Vainglory και διάφορα ακόμη λιγότερο γνωστά games αλλά δεν συναντήσαμε κάτι που να θυμίζει το League of Legends ή κάποιο αντίστοιχο PC Moba και αυτό το κενό ήρθε και συμπλήρωσε πρώτο το Mobile Legends, το οποίο σαρώνει σε downloads τόσο σε Android όσο και iOS. Χαρακτηριστικά οι λήψεις σε Android ξεπερνούν τις 100.000.000 ενώ το Vainglory και το Arena of Valor, το νέο MOBA της Tencent, μετρούν 10.000.000 και 5.000.000 λήψεις αντίστοιχα. Να θυμίσουμε πως στην Tencent ανήκει το League of Legends.

Τι ήταν αυτό που έφερε τέτοια διαφορά σε λήψεις; Το στοιχείο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η οικειότητα που χαρακτηρίζει τα δύο MOBA. Η πρώτη μου εμπειρία μου ήταν να παίζω στο κινητό μου με την ηρωίδα Miya, που θυμίζει εμφανισιακά ξεκάθαρα την Ashe, ενώ τα skills της είχαν επίσης πολλά κοινά στοιχεία πράγμα που έκανε την προσαρμογή μου πολύ ομαλή. Το ίδιο συνέβη βλέποντας και άλλους ήρωες. Οι συνδυασμοί των ηρώων στην τσέπη μου με αυτούς στον υπολογιστή μου έκανε την εκμάθηση γρήγορη και εύκολη. Οι κουραστικοί μήνες εκμάθησης ήταν παρελθόν. Εφόσον μιλάμε για κάτι που παίζετε στην στάση, στο διάλλειμα και στην τουαλέτα δε θέλετε να περνάτε ώρες ολόκληρες μαθαίνοντας καινούριους ήρωες και ικανότητες. Θέλετε κάτι γρήγορο και οικείο και ακριβώς αυτό είναι που σας προσφέρεται. Φυσικά και η διαφήμιση έπαιξε σπουδαίο ρόλο καθώς εμφανιζόταν παντού αλλά χωρίς τα παραπάνω στοιχεία, η τόση διαφήμιση πιθανότατα θα είχε πάει χαμένη.

Οι επιρροές από το League of Legends είναι εμφανέστατες, καθώς οι ιδρυτές της Moonton ζεσταίνουν το τζάκι τους με τα έσοδα από τα microtransactions.

Κλασικό MOBA gameplay
To gameplay είναι ότι θα περίμενε κανείς. Lanes, towers, jungle, ήρωες σε 5x5 αγώνες, μάχες μεταξύ τους και με τα minions και ο στόχος σας να καταστρέψετε αρχικά τα towers της αντίπαλης ομάδας και στη συνέχεια την αντίπαλη βάση. Ότι χαρακτηρίζει δηλαδή το είδος είναι παρόν εδώ. Υπάρχουν επιπλέον spells για τους ήρωες, εμβλήματα που δίνουν συγκεκριμένα στατιστικά, αντικείμενα και builds πάνω σε αυτά. Σημαντική διαφορά είναι πως μπορείτε να αγοράζετε αντικείμενα χωρίς να γυρίζετε πίσω στη βάση σας. Η απόφαση αυτή αφορά και τον γενικότερα γρήγορο χαρακτήρα που χρειάζεται να έχει κάτι που προορίζεται για χρήση σε smartphone. Τα modes είναι τα Classic (5v5 3 lanes με jungle), Brawl (5v5 με 1 lane και τυχαίοι χαρακτήρες), Ranked 5v5, Custom και vs AI. Σας θυμίζουν κάτι; Ευτυχώς η Moonton δεν αντέγραψε και το Twisted Treeline από την Riot μιας και κανείς δεν παίζει σε αυτόν τον χάρτη.

Oι ήρωες χωρίζονται στις ακριβώς ίδιες classes με το League of Legends αν και αυτό δεν αποτελεί αντιγραφή αλλά αρχέτυπο του είδους. Συναντάμε δηλαδή fighters, tanks, marksmen, mages, supports και assasins. Καλείστε σε κάθε game σας να φτιάξετε μια σωστή ομάδα που θα διαθέτει τα απαραίτητα classes, στους κατάλληλους ρόλους ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος συνδυασμός άμυνας και επίθεσης. Φυσικά πέρα από τα lanes υπάρχει και ο ρόλος του jungler τον οποίον μπορούν να εκπληρώσουν συγκεκριμένοι χαρακτήρες από αρκετά classes. Γενικά το balance των ηρώων είναι αρκετά καλό χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποιες OP ικανότητες ή ΟP ήρωες.

mobile legends bb 2Οι ανταμοιβές όσο παίζετε είναι σχετικά γενναιόδωρες. Αν και τα battle points με τα οποία αγοράζετε ήρωες συλλέγονται αργά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να αποκτήσετε νέους ήρωες, οι οποίοι έρχονται παίζοντας. Καθημερινά logins, ημερήσιες αποστολές, αποστολές με βάθος χρόνους, συλλογή των tickets και events είναι μερικοί συμπληρωματικοί τρόποι πέρα από το να παίζετε ασύστολα. Αν έχετε καιρό να συνδεθείτε μάλιστα θα πάρετε και ανταμοιβές επιστροφής για να σας βοηθήσουν να καλύψετε εν μέρει τον χαμένο σας χρόνο. Αυτές περιλαμβάνουν battle point και exp boosts.

Για παίκτες που ενδιαφέρονται να πληρώσουν μιας και το να ξεκλειδώσετε ήρωες είναι πολύ αργό ή για όσους θέλουν κάποια skins για τους αγαπημένους τους ήρωες οι τιμές είναι είναι σχεδόν παραπλήσιες με αυτές του League of Legends. Αντί για Riot Points βέβαια αγοράζετε Diamonds. Τα πιο ακριβά skins κοστίζουν 749 διαμάντια και μπορείτε να αγοράσετε ένα πακέτο των 1500 διαμαντιών με 40 ευρώ. Τα ακρiβότερα skins του League of Legends κοστίζουν 20 ευρώ. Μιας και μιλάμε για κινητά θα ήταν καλύτερο οι τιμές να είναι λίγο πιο χαμηλές αλλά με την επιτυχία που υπήρχε εδώ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Μπορείτε ακόμη να ξοδέψετε τα διαμάντια σας σε τροχούς της τύχης που έχουν διάφορες ανταμοιβές όπως emblems και battle points. Ανά καιρούς εμφανίζονται και διάφορα events με τροχούς της τύχης και διάφορες ανταμοιβές που διαφέρουν ανάλογα με το event. Οι πιο ακριβοί ήρωες έχουν κόστος που ανέρχεται στα 12 ευρώ αν και για να τους αγοράσετε πάντα θα σας περισσεύουν διαμάντια τα οποία ή θα ξοδέψετε στους τροχούς ή θα κρατήσετε για μελοντική χρήση. Τέλος με τα διαμάντια μπορείτε να αγοράσετε και exp boosts, battle point boosts και διάφορες υπηρεσίες όπως αλλαγή ονόματος ομάδας.

mobile legends bb 3Μεταφορά στην μικρή οθόνη
Το κομμάτι των χειρισμών είναι πολύ καλά φτιαγμένο. Είναι πολύ εύκολοι στο να τους καταλάβετε και να τους μάθετε και ακόμη και αν παίζετε σε μια σχετικά μικρή οθόνη δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Στην οθόνη 5,6 ιντσών του smartphone μου δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα στο να πατάω τα σωστά κουμπιά παρόλο που περίμενα να συμβεί το αντίθετο. Βέβαια στο tablet η εμπειρία ήταν πολύ ανώτερη καθώς όπως και να το κάνουμε η μεγαλύτερη οθόνη είναι πιο απολαυστική στο μάτι. Τα καλοσχεδιασμένα γραφικά και τα ωραία χρώματα θα ενισχύσουν και την πρώτη καλή εντύπωση που θα σας δοθεί. Αν έχετε παλαιότερη συσκευή υπάρχει και επιλογή γραφικών χαμηλότερης ποιότητας ώστε να μην κολλάτε. Tα teamfights σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι να είναι πιο χαώδη από όσο πρέπει, αλλά η εμπειρία θα λύσει αυτό το πρόβλημα.

Το user interface στα matches είναι εργονομικό και καλύπτει μόλις ελάχιστο χώρο από την οθόνη χωρίς όμως να δίνει λιγότερες πληροφορίες από αυτές που χρειάζεται να δίνει. Το μενού είναι αρκετά εύχρηστο και μοντέρνο. Αν και το chatting μέσα στα matches είναι περιορισμένο και είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιείτε pings μπορείτε να μπείτε σε ομάδες με άλλους παίκτες και να παίζετε μαζί τους. Γενικά το social στοιχείο είναι παρών και αρκετά δυναμικό.

mobile legends bb 4Μυρίζει LoL...πατώκορφα

Από την κορυφή ως τα νύχια, το Mobile Legends εξακολουθεί να αποτελεί το "μικρό αδελφάκι του League of Legends". Καταρχήν το art style είναι πανομοποιότυπο, μόνο που αποτελείεται από low poly γραφικά στα πρότυπα των κινητών. Στη συνέχεια, η χρωματική παλέτα στο περιβάλλον εστιάζει στην αντίστοιχη του Summoner's Rift και στους χαρακτήρες τονίζει ως συνήθως τα ανοιχτά χρώματα. Τα οπτικά εφέ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά της Riot Games, όπως και η δομή κάθε level με τα towers με τη διαφορά ότι δεν υπάρχουν inhibitor turrets και μετά τη διάλυση των τριών που διαθέτει το κάθε lane η εχθρική βάση ξεγυμνώνεται μπροστά σας. Tα εφέ είναι αρκετά καλά χωρίς να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, ενώ το voice acting σε καλό επίπεδο. Η μουσική υποβοηθάει το gameplay αλλά δεν είναι αξιομνημόνευτη. Χαρακτηριστική κόπια επίσης είναι η φωνή που σας συντροφεύει στα matches. Από τα "You have slain an enemy" και "An ally has been slain" μέχρι τα Double Kill και Triple Kill ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, ειλικρινά με όσα ακούτε θα πιστέψετε ότι παίζετε ένα παιχνίδι που λέγεται League of Legends Mobile και το έφτιαξε η ίδια η Riot Games (ή κάποια άλλη εταιρεία για λογαριασμό της) για κινητά!

Η ζούγκλα είναι για άλλη μια φορά ίδια με αυτήν του League of Legends στην δομή της με buffs που όμως διαφέρουν από αυτά του MOBA της Riot Games. Τα buffs διαφέρουν ανάλογα με την class του ήρωα. Την εμφάνισή τους κάνουν και epic monsters τα οποία είναι μια τεράστια χελώνα αντί για δράκο (πρωτοτυπία) η οποία αντί για στατιστικά δίνει 150 χρυσό σε όλην την ομάδα και o Lord στην θέση του Baron Nashor, ένα δυνατό τέρας που μόλις το νικήσετε θα έρθει μαζί σας για να πολιορκήσετε τη βάση των αντιπάλων.

mobile legends 5Επίσης παρατηρήσαμε και το κλασικό σύνδρομο των MOBA αρκετά συχνά. Τι είναι το σύνδρομο των MOBA; Μα φυσικά η έλλειψη αξιόλογων συμπαικτών. Η αλήθεια είναι θα συναντήσετε πολλά φρούτα καθώς θα ανεβαίνετε επίπεδα και η κατάσταση είναι χειρότερη από το LoL γιατί το κοινό των mobile games έχει πάρα πολλούς casual gamers διαφόρων ηλικιών. Αλλά δε βαριέστε, τέλειοι συμπαίκτες δεν υπάρχουν εκτός αν μπαίνετε με άτομα της ομάδας σας που ξέρετε πως είναι καλοί παίκτες ή διαθέτουν την απαραίτητη φαιά ουσία ώστε να παίξουν. Ακόμη θα αντιμετωπίσετε και προβλήματα συνδεσιμότητας καθώς το ping σας θα ανεβαίνει αρκετά συχνά. Με μια καλή σύνδεση σπάνια θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Αλλά όσο καλή σύνδεση και να διαθέτετε το ίδιο δεν θα ισχύει απαραίτητα και για τους συμπαίκτες σας. Να είστε έτοιμοι να χάσετε games από AFKers που θα έχουν ξενερώσει με το lag ή με την χαμηλή ικανότητα των ίδιων ή κάποιων συμπαικτών τους. Επιλογή για report υπάρχει και εδώ πάντως.

Φορητοί θρύλοι...από τα Lidl
Το Mobile Legends: Bang Bang  είναι ένα ευχάριστο MOBA για κινητά που διαθέτει πολλά καλά σημεία και είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό όταν παίζεται με φίλους. Δεν είναι επαναστατικό αλλά προσφέρει μια εν πολλοίς αντιγραμμένη φόρμουλα του League of Legends που όμως δουλεύει και δουλεύει καλά. Σίγουρα υπάρχουν θέματα balancing ηρώων και lag αλλά για διασκέδαση λίγης ώρας είναι ότι πρέπει, ειδικά για fans του League of Legends. Πίσω του έχει ένα ολόκληρο community από streamers, ενώ διοργανώνονται και vs matches χωρών μεταξύ τους. Απο εκεί που δεν θα το μάντευε κανείς, το μέλλον του φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να είναι λαμπρό.

Θετικά:
- Γρήγορο και ευχάριστο gameplay
- Mικρό learning curve
- Όμορφα γραφικά και ήχος
- Πληθώρα ηρώων και γνώριμων modes

Αρνητικά:
- Αρκετό lag
- Συμπαίκτες χαμηλού επιπέδου
- Κάποιοι πολύ OP ήρωες
- Αργό ξεκλείδωμα ηρώων σε συνδυασμό με τσουχτερές τιμές για όποιον θέλει να πληρώσει

Βαθμολογία
Γραφικά 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά:7.5

Ένας πολύ καλός τρόπος να περάσετε την ώρα σας.

Μαρίνος Τζώτζης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 02/05/2018 00:43
Ενα ακόμα MOBA,ένα ακόμα copy paste.
Score 7.5
User Score ( 13 votes ) 7.38
User Reviews 0
Genre: MOBA
Developer: Moonton
Publisher: Moonton
Διάθεση: Moonton
Players: 2-10
Requirements: Έκδοση Android 4.0.3 ή νεότερη, Έκδοση iOS 7.0 ή νεότερη.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 11/7/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification