• Ειδήσεις
  • Software
  • Το Steam απειλείται με πρόστιμο από ΕΕ αν δεν μας επιτρέψει να μεταπουλάμε τα games

Το Steam απειλείται με πρόστιμο από ΕΕ αν δεν μας επιτρέψει να μεταπουλάμε τα games

Hot
Το Steam απειλείται με πρόστιμο από ΕΕ αν δεν μας επιτρέψει να μεταπουλάμε τα games

Το Steam απειλείται με πρόστιμο από ΕΕ αν δεν μας επιτρέψει να μεταπουλάμε τα games

Εκπρόσωπος της Valve απαντά. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 18/12/15] Ένα Γαλλικό σωματείο προστασίας του καταναλωτή μηνύει την Valve σχετικά με κάποιους όρους που αναγράφονται στο user agreement του Steam.

Η οργάνωση που φέρει το όνομα UFC – Que Choisir, αποκάλυψε την απόφασή της σε γράμμα που εξέδωσε στην σελίδα της (στα Γαλλικά), υποστηρίζοντας πως οι κανόνες της συνδρομητικής συμφωνίας του Steam περιέχουν όρους οι οποίοι είναι "επιβλαβείς για τα συμφέροντα του καταναλωτή".

Σύμφωνα με μια μεταφρασμένη περίληψη του γράμματος που δημοσιεύτηκε στο Reddit, το σωματείο έχει πρόβλημα με το γεγονός πως οι χρήστες δεν μπορούν να πουλήσουν τα games που έχουν σε ψηφιακή μορφή, κάτι το οποίο επιτρέπεται σύμφωνα με τον Γαλλικό νόμο. Ανάμεσα στους προβληματικούς όρους συγκαταλέγεται επίσης και το γεγονός ότι η Valve δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη σε περιπτώσεις που χρήστες πέφτουν θύματα hacking και προσωπικά δεδομένα κλέβονται. Το σωματείο εναντιώνεται επίσης στους όρους της Valve να διεκδικεί τα πνευματικά δικαιώματα οποιουδήποτε προσωπικού δημιουργήματος έχουν ανεβάσει χρήστες στο Steam.

Σύμφωνα με το μεταφρασμένο γράμμα, η Valve χρησιμοποιεί τους καταναλωτικούς νόμους του Λουξεμβούργου σε όποια χώρα και αν δραστηριοποιείται, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους διαφορετικούς νόμους που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί ξανά στην Valve όταν το 2013 βρέθηκε αντιμέτωπη στα δικαστήρια, με ένα Γερμανικό σωματείο προστασίας του καταναλωτή. Η Valve δικαιώθηκε σε αυτή την περίπτωση το 2014.

[UPDATE: 19/9/19 - Το Steam απειλείται με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν μας επιτρέψει να μεταπουλάμε τα games] Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η Γαλλική Ένωση Δικαιωμάτων των καταναλωτών δικαιώθηκε έναντι της Valve, στην μεταπώληση μεταχειρισμένων ψηφιακών games (όσο κι αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως "μεταχειρισμένα").

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ευρωπαϊκός νόμος, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες των online stores να μεταπωλούν τα games τους, ακόμα κι αν αυτά δεν είναι αγαθά φυσικής μορφής! Η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο Steam, το PSΝ, το Xbox Live ή το Epic Games Store και γενικά σε κάθε online κατάστημα, μιας και θα μειωθούν σημαντικά οι πωλήσεις, ενώ οι περισσότεροι από εμάς κατεβάσουμε κάθε εβδομάδα δωρεάν games που βρίσκουμε σε προσφορές. Επίσης, η Valve απαγορεύει και την μεταπώληση λογαριασμών του Steam, τους οποίους απειλεί ακόμα και με ban.

Το Steam μπορεί να απαγορεύει προσωρινά τις μεταπωλήσεις, ωστόσο η Valve απειλείται ακόμα και με πρόστιμο 3.000 ευρώ την ημέρα για έξι μήνες, δηλαδή 540.000 ευρώ. Βέβαια τα χρήματα είναι ψίχουλα μπροστά σε όσα βγάζει η Valve από το Steam, οπότε αν το πρόστιμο αυτό δεν αυξηθεί, τότε πολύ απλά η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, μιας και η Αμερικάνικη εταιρεία έχει πάνω από 5 δις δολάρια έσοδα τον χρόνο!

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το 2014 η Valve άλλαξε την πολιτική της μετά από επέμβαση της επιτροπής εμπορίου της Αυστραλίας σχετικά με τις επιστροφές χρημάτων. Συνεπώς, τίποτα δεν αποκλείεται και για το συγκεκριμένο ζήτημα.

[UPDATE: 20/9/19 - Εκπρόσωπος της Valve απαντά] O Doug Lombardi της Valve απάντησε στο παραπάνω ζήτημα λέγοντας ότι “Διαφωνούμε με την απόφαση της Γαλλικής Ένωσης Δικαιωμάτων των καταναλωτών και θα ασκήσουμε έφεση. Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει το Steam μέχρι να επιλυθεί η υπόθεση.”

Διαβάστε ακόμη για τον Ρώσο gamer που θέλει να μηνύσει την Bethesda για το Fallout 4 και συζητήστε μαζί μας για το περιστατικό με την Valve στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 BoBKiD (Level 15) 18/12/2015 15:33
Είναι στην μόδα οι μηνύσεις τελευταία...
Ε λοιπόν, θα μηνύσω το Gameworld.gr για υπερβολική ενημέρωση! Αμάν πια!! Ούτε ανάσα δεν παίρνουμε από τα πολλά νέα!!



...keep it up guys!!! :)
#2 +2 Professor_Severus_Snape (Level 28) 18/12/2015 15:52
Πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει αρκετά ισχυρό νομικό έρεισμα.
#3 +4 Asuma (Level 14) 18/12/2015 16:10
Quoting Professor_Severus_Snape:
Πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει αρκετά ισχυρό νομικό έρεισμα.


Και εγώ αυτό νομίζω. Καμία σχέση με την περίπτωση του Ρώσου που δημοσιεύτηκε χθες. Χωρίς να γνωρίζω τι παίζει με την Γαλλικη νομοθεσία, αν έχουν βάσεις τα αιτήματα τους τα βρίσκω πολύ σωστά.
#4 +1 al6is (Level 4) 18/12/2015 16:24
Αν μη τι άλλο θα ήταν πολύ χρήσιμο να μπορείς να πουλήσεις παιχνίδια στο Steam.
Άντε να δούμε πως θα πάει το πράγμα.
Για την Ελλάδα, εντωμεταξύ, τι ισχύει για τις μεταπωλήσεις παιχνιδιών;
#5 tonyler (Level 23) 18/12/2015 16:27
Να πάνε φυλακή όλα τα τσογλάνια εκεί στη valve!!!!
Το Γαλλικό σωματείο να κάνει μήνυση σε Microsoft Και σε Sony παρακαλώ!
#6 Mystique (Level 23) 18/12/2015 22:00
Ε μανια με τις μηνυσεις που εχουν αλλα σ'αυτο το ζητημα που αφορα το hacking εχουν απολυτο δικιο. Δεν μπορει η εταιρια ν'αφηνει ξεκρεμαστους τους χρηστες που εχουν πληρωσει τοσα λεφτα και τα χανουν. Εδω κατι πρεπει να γινει σιγουρα.
#7 Salina (Level 18) 18/12/2015 22:27
Συμφωνω εχουν απολυτο δικιο και κανουν μηνυση με καλο επιχειρημα οχι σαν κατι αλλους που μηνυουν για να βγαλουν το χαρτζιλικακι τους :D
#8 Purified Water (Level 17) 19/12/2015 01:19
Καλά της κάνουν της εταιρείας αφού δεν υπακούει στους νόμους της χώρας τους ελπίζω να δικαιωθούν.
Notification