Kritika Online

Hot
REVIEWED ON PC   

Γρήγορες και στιλάτες μάχες. 

Γρήγορες και στιλάτες μάχες. 

Γρήγορες και στιλάτες μάχες. 

Τα action ΜΜΟRPG αποτελούν ένα είδος που έχει πάρει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια με αρκετούς αξιόλογους εκπροσώπους όπως Tera, Blade and Soul και Black Desert. Σε αντίθεση με άλλα MMORPG με point 'n click μηχανισμό μαχών προσφέρουν πιο γρήγορο gameplay και πλήρη εποπτία πράξεων και επιθέσεων, κάνοντάς τα ιδιαίτερα προσφιλή σε όσους ήθελαν να δουν καλό action-combat σε MMO χωρίς βαρετά και πολλές φορές απείρως επαναλμβανόμενα combos. Καταλαβαίνω πως άτομα που μεγάλωσαν παίζοντας World of Warcraft και Lineage θα διαφωνήσουν με αυτή τη δήλωση, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τα ίδια γούστα.

Έπειτα από δύο επιτυχημένες beta φάσεις το free-to-play Kritika Online κυκλοφόρησε και επίσημα για να σας χαρίσει ξανά άφθονες ώρες γρήγορου και στιλάτου gameplay. Τα πρώτα τρέιλερ και gameplays που κυκλοφόρησαν άφηναν καλές εντυπώσεις και τουλάχιστον οι οπαδοί των hack n' slash έβλεπαν σε αυτό έναν υποψήφιο τίτλο για να τον λιώσουν με τις ώρες. Κατάφερε όμως να δικαιολογήσει τις αρχικές προσδοκίες; Ή είναι άλλο ένα action-based online παιχνίδι;

kritika 1Δημιουργία χαρακτήρα
Μετά την επιλογή του Server, βρίσκεστε στην οθόνη επιλογής χαρακτήρα όπου καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερεις classes: Warrior, Rogue, Gunmage και Reaper. Κάθε class διαθέτει τρεις περαιτέρω advanced classes που διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό το αρχικό gameplay, με εξαίρεση την Reaper class που διαθέτει δύο καθώς αποτελεί τη νεότερη προσθήκη.

Το character customization είναι αρκετά περιορισμένο και δίνει λίγες επιλογές για να δημιουργήσετε έναν εντελώς μοναδικό χαρακτήρα, ενώ οι classes είναι gender-locked (Warrior-Gunmage: Αρσενικοί Χαρακτήρες/ Rogue-Reaper: Θηλυκοί χαρακτήρες) περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις επιλογές σας. Η μόνη δυνατότητα περαιτέρω διαμόρφωσης του χαρακτήρα είναι οι αμφιέσεις οι οποίες αποκτώνται είτε επί πληρωμής είτε μέσω grind.

Εισαγωγή στον κόσμο
Μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα εισάγεστε στην ιστορία του παιχνιδιού όπου o εφευρέτης Abelard δημιουργεί μια συσκευή που επιτρέπει σε όλους να χρησιμοποιούνε μαγεία στα σπίτια τους. Ο ίδιος, χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη να γίνει βασιλιάς αλλά στη συνέχεια μετατρέπεται σε τύραννο. Έτσι ξεκινάει μια διαμάχη μεταξύ του νέου βασιλιά και επαναστατών που δε συμφωνούνε με τη βασιλεία του. Ο χαρακτήρας της ιστορίας μας ξεκινάει εν μέσω μιας μάχης των στρατευμάτων του βασιλιά και των επαναστατών όπου παίρνει το μέρος των δεύτερων. Η ιστορία είναι απλή αλλά εξυπηρετεί το σκοπό της.

Το Kritika είναι instance-based. Δε διαθέτει μεγάλα dungeon, οι πόλεις είναι μικρές και δίνει το μεγαλύτερο βάρος του στο combat. Δίνει μάλιστα την εντύπωση ότι το κύριο selling point του δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτό.

kritika 2Γρήγορες και στιλάτες μάχες
Αν υπάρχει κάτι που το Kritika κάνει καλά αυτό είναι το combat system. Eίναι ευχάριστο, γρήγορο, καταφέρνει να σε τραβήξει στο παιχνίδι και κυλάει ομαλά χωρίς να σταματάει τον υρμό των κινήσεων, με τα animations να είναι καλοφτιαγμένα. Κάθε χαρακτήρας διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό κινήσεων που μπορούν να συνδυαστούν διαφορετικά, δίνοντας πολλούς διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των μαχών. To soundtrack των μαχών είναι γρήγορο και πολύ δυναμικό και ταιριάζει γάντι με το χαρακτήρα των μαχών.

Στα πρώτα 15 levels κάθε χαρακτήρας διαθέτει έναν περιορισμένο αριθμό από skills. Στο 15ο level έρχεται και το πρώτο μεγάλο power up του παιχνιδιού όπου ο παίχτης καλείται να διαλέξει μία advanced class για το χαρακτήρα του τo οποίο του δίνει αρκετά νέα skills. Η επιλογή είναι μη αναστρέψιμη και αποτελεί την πρώτη σημαντική επιλογή του παιχνιδιού.  

kritika 3Classes και subclasses
To Kritika διαθέτει τέσσερεις classes Warrior, Rogue, Gunmage και Reaper με την καθεμία από αυτές να διαθέτει τρεις advanced classes με εξαίρεση όπως αναφέραμε την Reaper που διαθέτει μόνο δύο. O Warrior είναι μια melee class, διαθέτει ένα μεγάλο σπαθί και αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για αυτούς που θέλουν κάτι πιο εύκολο, καθώς παρουσιάζει μικρότερο βαθμό δυσκολίας από τις υπόλοιπες. Οι advanced classes του είναι Fire Lord, Doomblade και Berserker όπου ο χαρακτήρας σας θα πολεμάει με γάντι, κατάνα και το αρχικό όπλο με νέα combos αντίστοιχα. Η Rogue class είναι και αυτή melee, χρησιμοποιεί μαχαίρια και είναι κατάλληλη για όσους θέλουν έναν πολύ ευκίνητο χαρακτήρα. Οι advanced classes της είναι Catspaw, Assassin και Wolf Guardian όπου αντίστοιχα αποκτάτε aerial combos, combos  με σκιές και τέλος ranged επιθέσεις μαζί με ένα pet.

Η Gunmage class τώρα, αποτελεί τη μοναδική καθαρά ranged class του παιχνιδιού και χρησιμοποιεί μαγεία και ένα πιστόλι. Οι τρεις advanced classes του είναι Frost Mage με τον χαρακτήρα να χρησιμοποιεί τη δύναμη του πάγου, Shadow Mage με τον  χαρακτήρα να χρησιμοποιεί τη δύναμη της σκιάς και melee combos χρησιμοποιώντας ένα summon και Warp Mage, όπου ο χαρακτήρας αποκτά την ικανότητα να χειρίζεται το χώρο και το χρόνο. Τέλος η Reaper class είναι επίσης melee, με την χαρακτήρα να χρησιμοποιεί ένα μεγάλο δρεπάνι και έχει ως advanced classes την Vamp η οποία διαθέτει skills με lifesteal και Valkyrie όπου αποκτάτε ranged combos με τη χρήση αλυσίδων.

Θα διαλύσετε τα πάντα στο πέρασμα σας με ταχύτητα και στυλ!

Δυσκολία και Α.Ι.
Στην αρχή του παιχνιδιού η δυσκολία είναι μικρή και  μπορεί κανείς να νικήσει τα αρχικά bosses spamάροντας τα skills του αδιάκριτα, ωστόσο στη συνέχεια απαιτείται προσοχή καθώς ο χαρακτήρας γίνεται πολύ πιο ευάλωτος στις επιθέσεις τους. Για τους πιο hardcore παίχτες υπάρχει και το Insane επίπεδο δυσκολίας. Στα μεγαλύτερα levels θα ξεκλειδώσετε και τα EX skills, τα οποία είναι και τα δυνατότερα στο παιχνίδι διευρύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές που έχουμε στο combat approach και θα μπορούσε να πει κανείς πως σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούνε και κάτι σαν cheat code για τις αποστολές που θα παίζετε.

Το A.I. δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο. Κάθε αντίπαλος διαθέτει ορισμένα patterns τα οποία αν μάθετε θα είστε καλυμμένοι καθώς δε θα μπορούν να σας χτυπήσουν. Όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα δυσκολίας δε γίνεται εξυπνότερο και αρκείται απλώς στο να κάνει πολύ πιο δυνατές επιθέσεις. Η αύξηση της δυσκολίας είναι εύκολη και μονοδιάσταση και θα ξενίσει όσους ψάχνουν κάτι πραγματικά απαιτητικό.

kritika 4Cel-Shaded γραφικά
Τα γραφικά δεν είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση την αιχμή στα cel-shaded τύπου παιχνίδια. Παρόλα αυτά όμως είναι ικανοποιητικά αλλά και πολύχρωμα. Εάν είστε fans των anime και ψάχνετε για ένα παιχνίδι με ανάλογα γραφικά θα μείνετε σίγουρα ικανοποιημένοι. Το design των χαρακτήρων, εχθρών και των περιοχών είναι ωραίο, με μόνο πρόβλημα την ποικιλία των designs που σίγουρα δεν είναι αρκετή. 

Ένα αρνητικό που θα παρατηρήσετε ακόμη είναι η θολότητα των textures στις περιοχές καθώς φαίνεται να έχει δοθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος στους χαρακτήρες, τα εφέ και τους εχθρούς παρά στις πόλεις.  

kritika 5Leveling και progression
Το leveling είναι αρκετά γρήγορο, τουλάχιστον στην αρχή. Θα βρεθείτε αρκετές φορές στη θέση όπου θα πρέπει να επαναλάβετε τα ίδια instances αρκετές φορές για καταφέρετε να φτάσει στο επιθυμητό Level ώστε να ξεκλειδώσει τα επόμενα instances, κάτι που αποτέλεσε και το μοναδικό που θα έχετε παίζοντάς το. Ο αριθμός (των αρχικών τουλάχιστον instances) είναι μικρός και το παιχνίδι μοιάζει πολλές φορές να επαναλαμβάνεται κάτι που μπορεί να ξενίσει μια μερίδα από πιο casual gamers. Αυτό μετριάζεται αν το leveling γίνεται με parties αλλά στην αρχή δε θα βρείτε και τόσους πρόθυμους συμπαίκτες.

Ένα άλλο στοιχείο που θα σας ξενίσει είναι το Stamina System που θυμίζει τα αντίστοιχα των mobile games όπου κάθε πίστα κοστίζει ενέργεια και πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ανανεωθεί και το οποίο περιορίζει το πόσα instances ή dungeons μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος καθημερινά. Αυτό βέβαια αποτελεί εμπόδιο μόνο για όσους από εσάς πέσατε με τα μούτρα στο grind.  

kritika 6Σχεδόν Free to Play
Πριν ξεκινήσετε να παίζετε, πρέπει να ξέρετε ότι το Kritika ακολουθεί τη grind-heavy νοοτροπία των περισσότερων Κορεάτικων MMO όπως τα Blade and Soul και Black Desert. Οπότε ξέρετε σε τι νερά μπαίνετε. Είναι όμορφο, είναι γρήγορο και θα σας κάνει να αισθάνεστε ωραία όταν παίζετε, βλέποντας το χαρακτήρα σας να πραγματοποιεί άπειρα combos το ένα μετά το άλλο. Στη χειρότερη, μπορεί να αποτελέσει μια ολιγόωρη διασκέδαση πριν αποφασίσετε να το αφήσετε.

Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά αν υπάρχει ροπή προς το pay-to-win. Ναι μεν οι αμφιέσεις των χαρακτήρων αγοράζονται και με κανονικά χρήματα και δίνουν επιπλέον στατιστικά, αλλά από την άλλη είναι εύκολο να τις αποκτήσετε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα έχοντας φτάσει τα μεγαλύτερα levels. Ακόμη, όσο αναβαίνετε παίρνετε rewards που βοηθάνε στην αγορά αμφιέσεων. Εν ολίγοις, εάν αφιερώσετε χρόνο τότε μπορείτε να αποκτήσετε όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει χωρίς να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη σας. Παρόλα αυτά εάν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να τα σκάσει και να πάρει κάποια σημαντικά bonuses. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας!

Θετικά
- Γρήγορο και flashy combat
- Μοναδικοί χαρακτήρες με ωραία subclasses που διαφοροποιούνε σημαντικά το gameplay του καθενός
- Ένα από τα λίγα ΜΜΟ με Anime γραφικά, σε μια αγορά που διψάει για περισσότερα ανάλογα games
- Free-to-Play

Αρνητικά
- Grind Heavy
- Μπορεί να γίνει μονότονο
- Stamina System
- Αμφιέσεις επί πληρωμή

Βαθμολογία
Γραφικά: 6,5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6,5
Γενικά: 6.8

Θα ικανοποίησει τους φίλους των Hack 'n slash και κανέναν άλλον.


Μαρίνος Τζώτζης 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 11/10/2017 15:09
Δεν με τραβάνε τέτοια mmo με τρελό grind,παρόλα αυτά τα γραφικά είναι ωραία!
Φυσικά έχει να αγοράσεις πράγματα με χρήμα,πρέπει να ζήσουν και αυτοί!
#2 Serebrian (Level 23) 11/10/2017 17:32
Quoting Lyricaldemon:
Δεν με τραβάνε τέτοια mmo με τρελό grind,παρόλα αυτά τα γραφικά είναι ωραία!
Φυσικά έχει να αγοράσεις πράγματα με χρήμα,πρέπει να ζήσουν και αυτοί!

Εννοείται, αλλά η προσθήκη στατιστικών είναι όσο να'ναι ενοχλητική. Μέχρι να φτάσεις στο σημείο που άλλοι πλήρωσαν για να φτάσουν πρέπει να ρίξεις πολύ κόπο. Σκέτα cosmetics, inventory slots, pets και άλλα σχετικά δεν είναι πρόβλημα. Αυτό βέβαια μέχρι να χτυπήσει κανείς τα μεγάλα levels, αλλά όσο να'ναι θέλει το χρόνο του!
Score 6.8
6.67 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: MMORPG, Hack 'n Slash
Developer: ALLM
Publisher: En Masse Entertainment
Διάθεση: En Masse Entertainment
Players: 1-4
Requirements: 2 GB RAM, Επεξεργαστής Dual core στα 2GHz, Κάρτα γραφικών Geforce 7600/ Radeon 4650, χώρος στο σκληρό δίσκο 9GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/9/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification